O tome se radi. Vježbe ekstenzije nisu samo esktenzijske vježbe po Mc Kenzie principu, koje su predviđene za konzervativno liječenje diskoradikularnih konflikata. Postoji niz drugih vježbi na trbuhu koje su u svrhu jačanja ekstenzora ali uz minimalan gotovo nikakav otklon kralješnice od podloge ili se rade u četveronožnom položaju. Upravo te gotovo statičke vježbe ekstenzije (uz fleksijske) su za stanja nakon interlaminektomije koja je u RH za sada u većem % interlaminektomija.
KOje vježbe i kada izvoditi još uvijek ako tražite po statistici velikih meta analiza, po principu evident based medicine, nećete naći detaljniji opis osim grupnog naziva tipa vježbe istezanja, vježbe snaženja, vježbe povećanja opsega pokreta, fleksijske, ekstenzijske vježbe. ...Samo mi koji se bavimo postop. rehabilitacijom znamo kako su to vrlo široki pojmovi. Svi mikroinvazivni zahvati ako se budu u RH ,a morat će, provodili u većem %, morat će biti popraćeni i adekvatnom postop. rehabilitacijom koja kako se meni čini za sada još nije saživila kao ni adekvatni broj mikroinvazivnih tehnika. U većini Klinika u RH se ne izvode i nema naznake da će se izvoditi u bliskoj budućnosti tako je posto. rehabilitacija još uvijek na nivou postlaminektomije i postinterlaminektomije od prije 20 godina.?!
Nezadovoljstvo operiranih bolesnika ništa nije manje od nezadovoljstva nas u rehabilitacijskom timu. Mislim da je svemu uzrok u krivo postavljenim temeljima rehabilitacije u RH još u 80-tim godinama kada je rehabilitacija bila zapostavljena na uštrp reumatologije i imunologije te je vjerujem nenamjerno vođena tada čelnim ljudima struke koji su bili više orjentirani reumatologiji, otišla u sasvim drugom pravcu. Sada zadnjih godina osjeća se svježi dašak vjetra kojeg su donijele nove generacije u struci a i smjene na čelu Stručnih društava tako da vjerujem kako će rehabilitacija dobit svoje mjesto a reumatologija se ili izdvojiti kao zasebna specijalizacija ili otić u Internu gdje i pripada. Drugi je par rukava što je rehabilitacija skupa grana medicine i zato i je najrazvijenija u bogatim zemljama tipa Švedske. KOliko će i kako Rh moć odolit zahtjevima suvremene rehabilitacije tek predstoji da vidimo. Do tada će sve ovisiti o želji, volji i savjesti ljudi u rehabilitacijskom timu kojemu ste dopali,da prate napredak struke i da se stalno usavršavaju.