Autor Tema: Savjeti i preporuke za operirane od hernije diska  (Posjeta: 253153 )

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
Odg: Savjeti i preporuke za operirane od hernije diska
« Odgovori #36 : Prosinca 30, 2008, 15:54:43 poslijepodne »
Vježbe kod protruzija u principu su kombinacija fleksije i ekstenzije.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #37 : Prosinca 30, 2008, 17:16:15 poslijepodne »
A pilates? Preporucuje li se?

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #38 : Prosinca 30, 2008, 18:28:53 poslijepodne »
Vježbe kod protruzija u principu su kombinacija fleksije i ekstenzije.

Kokolino moram priznati da me ovaj odgovor dodatno zbunjuje.
Nakon niza kontradiktornih savjeta od fizijatara i fizioterapeuta koje sam obišao ove godine, ja sam čisto laički zaključio da je kombinacija vježbi fleksije i ekstenzije preporučljiva za jačanje mišića truha i leđa kod zdravih ljudi (leđa), a da, kad je u pitanju ozbiljnija protruzija, treba biti vrlo oprezan i suzdržan s vježbama ekstenzije.

2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #39 : Prosinca 30, 2008, 18:47:49 poslijepodne »
Ja sam ranije dok sam imala protruziju, kada bi me ukocilo, radila u akutnoj fazi (po preporuci jedne fizioterapeutkinje)  McKenzie vjezbe ekstenzije, vise puta dnevno po 10 ponavljanja. S tim da su mi noge bile pomaknute malo u stranu u odnosu na os trupa (s obzirom da je disk iskocio u desno). I to bi mi uvijek pomoglo.
Medjutim, sada nakon operacije, receno mi je (doduse, sada sam radila s drugom fizioterapeutkinjom) da ne smijem raditi nikakve ekstenzije. Svi drugi pokreti su mi dozvoljeni, i sagibanje, ali ekstenzija ne.
Isto tako u VZ toplicama, niti jedna vjezba na prsima (za jacanje ledjnih misica) nije bila s podizanjem glave. Glava je uvijek celom oslonjena na zarolani rucnik.

Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #40 : Prosinca 31, 2008, 17:59:16 poslijepodne »
O tome se radi. Vježbe ekstenzije nisu samo esktenzijske vježbe po Mc Kenzie principu, koje su predviđene za konzervativno liječenje diskoradikularnih konflikata. Postoji niz drugih vježbi na trbuhu koje su u svrhu jačanja ekstenzora ali uz minimalan gotovo nikakav otklon kralješnice od podloge ili se rade u četveronožnom položaju. Upravo te gotovo statičke vježbe ekstenzije (uz fleksijske) su za stanja nakon interlaminektomije koja je  u RH  za sada u većem % interlaminektomija.
KOje vježbe i kada izvoditi još uvijek ako tražite po statistici velikih meta analiza, po principu evident based medicine, nećete naći detaljniji opis osim grupnog naziva tipa vježbe istezanja, vježbe snaženja, vježbe povećanja opsega pokreta, fleksijske, ekstenzijske vježbe. ...Samo mi  koji se bavimo postop. rehabilitacijom znamo kako su to vrlo široki pojmovi. Svi mikroinvazivni zahvati ako se budu u RH ,a morat će, provodili u većem %, morat će biti popraćeni i adekvatnom postop. rehabilitacijom koja kako se meni čini za sada još nije saživila kao ni adekvatni broj mikroinvazivnih tehnika. U većini Klinika u RH se ne izvode i nema naznake da će se izvoditi u bliskoj budućnosti tako je posto. rehabilitacija još uvijek na nivou postlaminektomije i postinterlaminektomije od prije 20 godina.?!
Nezadovoljstvo operiranih bolesnika ništa nije manje od nezadovoljstva nas u rehabilitacijskom timu. Mislim da je svemu uzrok u krivo postavljenim temeljima rehabilitacije u RH još u 80-tim godinama kada je rehabilitacija bila zapostavljena na uštrp reumatologije i imunologije te je vjerujem nenamjerno vođena tada čelnim ljudima struke koji su bili više orjentirani reumatologiji, otišla u sasvim drugom pravcu. Sada zadnjih godina osjeća se svježi dašak vjetra kojeg su donijele nove generacije u struci a i smjene na čelu Stručnih društava tako da vjerujem kako će rehabilitacija dobit svoje mjesto a reumatologija se ili izdvojiti kao zasebna specijalizacija ili otić u Internu gdje i pripada. Drugi je par rukava što je rehabilitacija skupa grana medicine i zato i je najrazvijenija u bogatim zemljama tipa Švedske. KOliko će i kako Rh moć odolit zahtjevima suvremene rehabilitacije tek predstoji da vidimo. Do tada će sve ovisiti o želji, volji i savjesti ljudi u rehabilitacijskom timu kojemu ste dopali,da prate napredak struke i da se stalno usavršavaju.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #41 : Siječnja 02, 2009, 10:26:29 prijepodne »
Ja nemem pojma koje bi vježbe ni kkao trebala da ardim.Na fizikalnoj su mi prvo dali hidromasažu i struju.I jednostavno podvodna mi nije prijala.dobila crtež s vježbama,ali nisam radila s tarapeutom.A bojim se da ne počnem pogrešno raditi.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #42 : Siječnja 02, 2009, 17:19:59 poslijepodne »
A gdje je to?

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #43 : Siječnja 02, 2009, 19:09:39 poslijepodne »
Sarajevo,a operisana sam u Dubrovniku.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #44 : Siječnja 03, 2009, 09:29:46 prijepodne »
Nađite neku dobru privatnu polikliniku za rehabilitaciju čiji su fizioterapeuti educirani raznim tehnikama.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #45 : Siječnja 03, 2009, 16:56:26 poslijepodne »
Preporucuje li se pilates?

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #46 : Siječnja 03, 2009, 20:46:41 poslijepodne »
Postoji između ostalih i program vježbi za lumbalni segment koji se radi na lopti

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #47 : Siječnja 03, 2009, 22:12:43 poslijepodne »
hvala

herni

• Full Member
« Odgovori #48 : Siječnja 08, 2009, 09:16:09 prijepodne »
kada su se već u ovaj post o operiranima, ubacile i teme vezane za protruziju, imam jedno pitanje vezano uz progreme u toplicama.
dakle, da li toplice imaju posebne programe za ljude s protruzijom koji nisu operirani? pretpostavljam da bi taj program trebao biti znatno drugačiji od postoperativnih programa.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #49 : Siječnja 08, 2009, 10:52:28 prijepodne »
Jasno.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #50 : Siječnja 08, 2009, 12:20:10 poslijepodne »
nisam baš sigurna, desi se da i u banjama i na fizikalnim tearpijama svi dobiju iste vježbe

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #51 : Siječnja 08, 2009, 13:13:04 poslijepodne »
kada su se već u ovaj post o operiranima, ubacile i teme vezane za protruziju, imam jedno pitanje vezano uz progreme u toplicama.
dakle, da li toplice imaju posebne programe za ljude s protruzijom koji nisu operirani? pretpostavljam da bi taj program trebao biti znatno drugačiji od postoperativnih programa.
Herni da postoju programi samo se isti ne sprovodu bar iz mog iskustva zašto neznam ali znam da je  recimo vježba u bazenu ista za one operirane ,ne operirane,kao i one s drugim dijagnozama,znači ja sam radio vježbe s ljudima koji su bili operirani a  ;)ujednoi s onima koji su recimo operirali koljeno ili kuk

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #52 : Siječnja 08, 2009, 15:14:27 poslijepodne »
Eto nas na "Balkan-sustave" i univerzalno liječenje svega. Nikoga nije briga i nitko za to ne odgovara. Puno je lakše provoditi grupnu kineziterapiju bez algoritama i bez programa i to se uglavnom radi u svim Tpl. Napuni bazen 1x tjedno vodom, ubaci filtere, napuni ga 25-30 ljudi i dipli. Dokle god je tako Peharec i svi oni koji su dali truda da poslože algoritme i da ih izvode imati će puno posla i novaca. Na sreću svim bolesnicima koji si to mogu priuštiti da takvih i ima.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #53 : Siječnja 08, 2009, 16:06:46 poslijepodne »
prije operacije išla na vježbe,ista grupa oni koji su operisani, kji nisu, s manim, većim oštećenjima...