Jucer sam otpusten sa neurohirurgije gdje sam primljen u petak.
Ponovo je konzilij ljekara donio odluku da se ne uradi operacija. Zatim je moj neurokirurg dosao de razgovara sa mnom. Detaljno me preispitao i pregledao, pa mi je saopstio situaciju. Ja sam rekao da moramo nesto rjesavati, jer meni ne treba ista otpusnica kao prosli put i da imam velikih problema i dosao sam da ih se rijesim. Kaze da postoji mogucnost da je nerv ostecen dok su bile vece priraslice i da ga treba iritirati dugurocnim fizikalnim terapijama. Ja sam rekao da sam pokusao, ali nakon svakih terapija stanje se dosta pogorsava. Zatim je ponovo dosao na razgovor da vidi sta cemo. Pitao sam ga dali postoji neka traca opcija, ako ima da probamo. Odgovorio je da ne postoji, zatim sam ja pitao dali sam trebao uzimati neke tablete za jacanje nerva, odgovorio je samo B 12. Objasnio mi je da je velika steta da radimo operaciju na nevidjeno. Zatim je poslije ponovo dosao i pitao me dali pristajem na operaciju bez garancije da ce biti bolje. Ja sam rekao da. Kaze da razmislim do sutra pa da vidimo jeli idemo dalje. Poslije toga je dosao privremeni sef klinike i isto mi objasnio i rekao da porazgovaram jos ujutru sa svojim doktorom.
Doktor je otisao kuci, a na meni je ostalo da donesem najtezu odluku u zivotu.
Razmisljao sam cjelo vrijeme i pripremao pitanja.
U jutro je dosao doktor da vidi sta sam odlucio. Rekao sam da sam u dvoumici i da imam nekoliko pitanja, da analiziramo:
1. Svakodnevno podrhtavanje misica, dali je uzrok prijasnjeg ostecenja, ili trenutnog vrijedjanja. Odgovorio je moze i jedno i drugo.
2. Ako znam biti bolje 10-ak dana pa opet losije dali to sta znaci, odgovorio je ne i jedina razlika je sto u novog vridjenja mogu doci prejaki bolovi.
3. S obzirom da sam pokusavao sa fizikalnim i banjama u ambulantnom rezimu, pa ne ide, dali bih mogao viditi sa doktorom fizijatrom u klinici, kako da nastavimo fizikalno lijecenje?
Doktoru je laknulo i rekao je da odmah ide dovesti fizijatra. Za par minuta su dosli obadvojica, fizijatar je reko da ce me preuzeti i dao mi je broj telefona u ambulanti klinike za fizijatriju, da se javim kada bude zavrsena otpusnica, da vidimo termin pregleda i mjesto za prijem, posto je sve ne isplanirano.
Poslije sam razgovarao sa sefom klinike i rekao mi je da je odlicna ova opcija i da operacija uvijek stoji kao mogucnost, ako mi ne bude bolje, ako bude bit cemo svi sretni i ja trabam biti uporan.
Poslije cu javiti update.