Druge teme povezane s kralježnicom > Kralježnica - vaša iskustva i savjeti

Klub DDD (Degenerative Disc Disease)

(1/17) > >>

dugavski:
Otvaram temu ovdje a neka admin premjesti ako sam fulao mjesto.

Dakle, ja sam jedan od sretnika koji se već godinama muči s križoboljom. Prošao sam nekoliko fizijatara i puno fizikalnih terapija i nekoliko neurokirurga.
Godinama su me uvjeravali da su mi nalazi super i da samo trebam vježbati. Kako mi se situacija unatoč terapijama i redovnom vježbanju stalno pogoršavala prije nekog vremena sam odlučio malo pokrenuti stvar.
Obavio konačno MR, došao do dr Saftića koji je bio prvi liječnik koji me je ozbiljno shvatio i koji je na kraju krajeva i postavio dijagnozu.

Kod mene se radi o degenerativnoj promjeni diska koja prouzrokuje te moje jake i neprekidne bolove.
Ljetos sam prošao blokade i infiltracije nekoliko vrsta i par mjeseci mi je bilo bolje, nažalost nije potrajalo. Operacija nije opcija

Ovih dana sam ponovio MR (slike u prilogu) jer sam osim stalnih bolova u križima (koji ne idu u nogu) počeo osjećati trnce, peckanje i pulsiranje u desnoj potkoljenici. Prema prvim saznanjima operacija i dalje nije opcija iako trpim neprekidne bolove koji me potpuno onemogućavaju u svakodnevnom životu.
Bolove mi uzrokuje vježbanje, sjedenje, hodanje, sex, dugotrajna vožnja.. o trčanju ili nošenju ikakvog tereta nema ni govora. A još sam u tridesetim godinama života.
Blokade još nisu moguće jer nije prošlo dosta vremena od zadnjih..
Zašto sve ovo pišem? Zato jer će možda moj slučaj pomoći ljudima, koje šetaju od nemila do nedraga, da konačno shvate o čemu se radi.
A i zato da ovdje razmijenim iskustva s ostalima koji imaju istu dijagnozu.

Zadnja preporuka je da probam s terapijom boli koja se sastoji od antidepresiva 2 x dnevno, sedativa 2 x dnevno, zaldiara 3 x dnevno, protuupalnog nesteroidnog analgetika u vidu čepića 1 x dnevno i po potrebi lyrice.
Još nisam počeo s tom terapijom jer se moram posavjetovati sa svojom doktoricom. Uopće ne znam da li ću uz takvu terapiju biti u stanju funkcionirati, npr. raditi svoj posao.

Jasno mi je da moja dijagnoza nije indikacija za operaciju - ali koje je drugo rješenje? Umrtviti se lijekovima do kraja života?
Kakva su vaša iskustva? Gdje ste potražili i dobili pomoć?

Eto, nadam se da vas nisam udavio ali stvarno me zanimaju vaša iskustva.

Evo tu možete vidjeti moj crni L4-L5 disk..
Istr:
Kada si bio zadnji puta kod dr. Saftica?
Je li to bilo u Vinogradskoj (gdje nisu imali opremu za selektivnu endoskopsku diskektomiju) ili privatno u poliklinici Vertebralis?

Veronika:
Pozdrav svima,  ja sam isto već ranije pisala o svojim problemima iako u zadnje vrijeme nisam baš izlazila sa svježim informacijama. Uglavnom, definitivno  i nažalost spadam u klub DDD. Ukratko, problemi su se intenzivirali 2oo8. i otada me ne puštaju. Dakle ono što mi ne da normalno živjeti jesu:  svakodnevni bolovi u donjem dijelu leđa  (uz povremeno probadanje u desnoj natkoljenici, no češće je to od diska prema desnom kuku, rijetko osjetim trnce u desnom stopalu), teško sjedenje, hodanje ili stajanje duže od sat vremena, teško izdržavam dugotrajnu vožnju, pokreti su bolni (tu mislim na pregib trupa prema naprijed i natrag –pri tome osjećam oštro rezanje u području diska L5-S1, ali i blokadu-ukočenost), gotovo uvijek kad  ustajem iz sjedeće pozicije i stanem na noge osjetim pritisak u području diska, i tako dalje i tako dalje.. Sve u svemu kao što to uporno ponavljam nemam grozno jake bolove, ali imam svaki dan to sve što sam nabrojila i totalno me ograničava u svakodnevnom životu i poslovno i privatno. Pitam se kakvo će stanje biti za 5, 10, 15, 30 godina ako mi je takav stupanj degeneracije sa 28 godina?
Nema toga što nisam isprobala, potrošila sam brdo love, ali zaista brdo! Od ekstenzija, od Pehareca, od Reaktive, od cybex-a na koji ću opet izgleda ići, od ne znam koliko ciklusa fizikalnih terapija preko HZZO-a, pa brdo fizikalnih kod privatnika, da ne spominjem koliko sam tableta progutala, koliko razno raznih krema potrošila, bazen, masaže, individualne vježbe s fizioterapeutom,  koliko kilometara prošla od jednih do drugih koji obećavaju brda i doline, a na kraju ti samo uzmu lovu.. Prošla sam i PLDD 2009. međutim bez značajnijih rezultata, srećom putem foruma sam saznala za dr. Saftića i on je također kao i kod dugavskog jedini koji se zainteresirao i postavio mi dijagnozu nakon diskografije,  dobila sam i  preporuku dr. Saftića za METRX diskektomiju i taman kad sam se odlučila na to - promjena mišljenja jer nismo sigurni u rezultat jer da, radi se o DDD! Probala sam i infiltracije ZA zglobova i sinuvertebralnog živca, no nakon prve infiltracije nisam osjetila značajnije poboljšanje pa se i od toga odustalo. Da ne spominjem koliko sam bila na bolovanju i izgubila love samo na plaći zbog toga. A definitivno najgore od svega je okolina koja ne razumije kakve probleme imam i gleda me kao da izmišljam..ma kako te tak mladu može boljeti kičma, pa gle normalno hodaš i sl. komentari su moja svakodnevnica. I onda na poslu glumiš da si zdrav i normalan, a  najradije bi iskočila iz vlastite kože kak mi je teško.  Dok samo nabroji čovjek to sve već je frustriran i jadan, a kamoli kad tako mora živjeti  svaki dan i već se pitam otkuda mi snage?! Imam osjećaj da sam u nekom začaranom krugu i ne vidim kad će konačno biti bolje, jer mi je nevjerojatno da tako dugo imam svakodnevne tegobe unatoč trudu koji ulažem. Znam da se moram pomiriti s činjenicom da imam bolesnu kralješnicu i teško da će ikad biti kao prije, ali to je jako teško.. Kad čovjek planira život na jedan način, a sada ne zna kako će uopće sjediti na poslu da zaradi plaću za slijedeći mjesec, a kamoli da planira dalje u budućnost.  Eto tu bi stala. U prilogu možete vidjeti moj crni disk L5-S1..

davor:
Samo malo...kaj to znači DDD? Vjerovatno sam negdje nešto propustio pa isprike svima....

kicmenac:
Degenerative Disc Disease...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju