Autor Tema: Nas put: od operacije do "nepokretnosti"...  (Posjeta: 196640 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

GSM

• Gost
Odg: Nas put: od operacije do "nepokretnosti"...
« Odgovori #72 : Studenoga 10, 2009, 16:43:19 poslijepodne »
Evo malo novosti... mama sutra ujutro ima prijem u bolnicu, operacija pretpostavljam u cetvrtak ili petak.

Ako uhvatim tamo kakav internet javit cu novosti.

NISAM Pegula

• Sr. Member
« Odgovori #73 : Studenoga 10, 2009, 16:45:53 poslijepodne »
sretno
od 2000 g.    povremeni bolovi u kralježnici
27.10.2009.  endoskopska diskektomija-protruzija L4-L5
14.10.2010.  metrx s anuloplastikom-ekstruzija L5-S1

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #74 : Studenoga 10, 2009, 16:53:15 poslijepodne »
Puno sreće!!!!
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #75 : Studenoga 10, 2009, 18:30:45 poslijepodne »
Puno SREĆE mami,i pazi na nju :-*

herni

• Full Member
« Odgovori #76 : Studenoga 11, 2009, 09:56:58 prijepodne »
uf !
držite se oboje !

GSM

• Gost
« Odgovori #77 : Studenoga 11, 2009, 15:01:39 poslijepodne »
Situacija je slijedeca, fuzija se za sada nece raditi iz nekoliko razloga:
- doktor je imao 3 pacijenta slicnih tegoba, radjena fuzija nije donjela zeljene rezultate
- nema znakova nestabilnosti kraljesnice
- mama je slabe konstitucije i slabih misica da bi to za sada podnijela

Ono sto ce biti radjeno u dogledno vrijeme jeste rezanje zivaca od razine L2-L5 (mislim da se radi o 4 zivca) koji ne prenose nikakve funkcije jedina steta koja ce iz toga proizici je trajan osjecaj utrnulosti u ledjima, koji je mama spremna podnijeti ako ce joj navedeni zahvat smanjiti bolni sindrom. Takodjer u isto vrijeme ce se radiofrekventnom sondom obraditi zavrsetci sinu-vertebralnog zivca koji nisu uspjeli svi biti "spaljeni" pilikom PLDD-a prije 2 mjeseca.

Endoskopskim putem ce se rezat nesto od ovoga troje zaokruzenog ljubicastom bojom i oznaceno tockicama (ako sam dobro shvatio):

EDIT: nasao sam jedan malo jasniji prikaz, rezan ce biti onaj zivac oznacen ILI brojem 8 ILI brojem 9 (8:descending branch of the sinu-vertebral nerve, 9: ascending branch of the sinu-vertebral nerve):

« Zadnja izmjena: Studenoga 11, 2009, 15:10:09 poslijepodne GSM »

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #78 : Studenoga 11, 2009, 15:07:54 poslijepodne »
Želim tvojoj mami da se ovaj put riješi bolova jer svi dobro znamo kako je to teško trpjeti...držat ćemo fige i misliti na vas...
L5/S1 ekstruzija

Denis

• Hero Member
« Odgovori #79 : Studenoga 11, 2009, 22:49:23 poslijepodne »
GSM ako može pitanje. Hoče li mami onda utjecati to rezanje na neki dio funkcije ili to nema veze sa tim il nisam dobro razuminio il je moguće i tako nešto da bi se pacjenta oslobodilo boli.
PS Ozbiljno pitanje

NISAM Pegula

• Sr. Member
« Odgovori #80 : Studenoga 11, 2009, 22:52:51 poslijepodne »
Denis opet ne čitaš sa razumijevanjem :):)

(mislim da se radi o 4 zivca) koji ne prenose nikakve funkcije jedina steta koja ce iz toga proizici je trajan osjecaj utrnulosti u ledjima,
od 2000 g.    povremeni bolovi u kralježnici
27.10.2009.  endoskopska diskektomija-protruzija L4-L5
14.10.2010.  metrx s anuloplastikom-ekstruzija L5-S1

brinetka

• Forumas
« Odgovori #81 : Studenoga 24, 2009, 16:38:54 poslijepodne »
Evo ga i mi danas bili u ZG na kontroli.

Doktor je opet bio izrazito susretljiv, prijateljski raspolozen i strucan. Za svaku pohvalu.

Napravili smo nekakav plan zbivanja za rjesavanja situacije:
1. PLDD (laser) pocetkom 9. mjeseca i onda po potrebi sljedeca 2 zahvata:
2. Laserska rizotomija (valjda rezanje tog povratnog zivca)
3. Fuzija 3 razine (koliko sam shvatio L3-4-5).

Eto, drzite fige za mamu. Pozdrav.

GSM sad sam isla citati kako ti je s mamom i naisla na laserka rizotomija....jel to ono, sto su meni radili? Ja sam primila cini mi se 8 igala neceg i palilu su nervne koncice.....igle su bile dugacke i tanke.....i morao je skroz u dubinu i boljelo me je iako sam bila pod lokalnom anestezijomi meni je bolje za 50 %....njoj ce trajno unistiti nerve ?
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

GSM

• Gost
« Odgovori #82 : Studenoga 24, 2009, 16:57:58 poslijepodne »
Nisam siguran da li je engleski "Rhizotomy" jednak "Rhysolise" na francuskom.

Po tvom opisu procedure rekao bih da je to nesto slicno, samo mislim da se ne radi o istim zivcima. Koliko se sjecam tvoje teme, ti si imala neke probleme s malim zglobovima i samim time doktor ti je prvo preporucio infiltraciju zglobova da se procjeni potencijalna uspjesnost rizotomije. Tako da vjerujem da se je kod tebe radilo o rizotomiji malih zglobova, no to nije ista procedura koja ce biti radjena kod moje mame. Spominjes 8 igala sto znaci da su ti radili na 4 razine (s lijeve i desne strane).

Kod moje mame se pak radi o rezanju (ne spaljivanju) puteva sinu-vertebralnog zivca koji PRETPOSTAVLJAMO transmitiraju bolne signale. Proucavajuci dosta kompliciranu literaturu vidim da se i razni strucnjaci "sukobljavaju" oko toga koji zivac i na koji nacin transmitira bol.

Nisam siguran je li ovo trajna procedura, mislim da nije jer sam dosao do informacije da se ti zivci s vremenom oporave i zarastaju, ne znam koliko je to tocno, svakako cu provjeriti kad budem u bolnici...

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #83 : Studenoga 25, 2009, 20:59:49 poslijepodne »
GSM kad mama ima ponovo termin za operaciju?

GSM

• Gost
« Odgovori #84 : Studenoga 26, 2009, 19:32:00 poslijepodne »
Uskoro, doktor je rekao za 2-3 tjedna, sto se evo blizi.. No sad uz ove probleme s gripom koje mi je sestra spomenula, nisam siguran kako funkcionira sustav u toj bolnici, i da li operiraju ovakve "manje hitne" pacijente. Sad je jos rano, nazvat cu negdje sredinom sljedeceg tjedna da vidim kako stojimo...

Pozdrav

GSM

• Gost
« Odgovori #85 : Siječnja 14, 2010, 19:39:19 poslijepodne »
Covjece kakva borba danas na radiologiju u Osijeku. Posto znam od cega mama boluje, znam otprilike sta se desava u diskovima i kako se to vidi na MRI, prilazem zamolbu i obrazlozenje za primjenu kontrastnog sredstva tijekom snimanja, no doktor mi hladno kaze "Sve ja znam.". Dobro... Snimanje gotovo, cekamo slike i ocitanje, tek iznenadjeno vidim JEDNU JEDINU recenicu koja glasi "Stanje isto kao na prethodna 2 snimanja". Pitam ga ja kako moze biti isto nakon dvije operacije, zasto ne pogleda malo detaljnije...ali ne vrijedi ni pitati ni pricati...

Inace prijem u bolnicu je 25.1.

Denis

• Hero Member
« Odgovori #86 : Siječnja 14, 2010, 19:45:36 poslijepodne »
Uf štomene ljutu ti inžinjeri i radiolozi,kao da slikaju za osobnu iskaznicu pa im nije bitno oće bit smješak veseliji ili mrkliji ??? anemaju pojma da je to kralješnica,i onda se ljute ako im kažeš da doktor ne želi ni gledat MR,pa naravno jer da po njihovom gleda i čita očitanje ,mislim da bi operirao totalno drugi disk ???

GSM

• Gost
« Odgovori #87 : Siječnja 14, 2010, 19:48:40 poslijepodne »
btw. upravo usporedjujem sad ove nove slike, sa starim slikama.

Na objema se vidi HIZ znak (high-intensity zone) iako nije primjenjen kontrast, ali ni u jednom radiologovom izvjescu ne pise da se vidi.
Svasta.

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #88 : Siječnja 14, 2010, 20:13:01 poslijepodne »
Očito se ti radiolozi vole raditi pametni. Pa vidjeli ste što je meni napravio: em me prvi puta slikao bez kontrasta iako je neurokirurg tako zahtijevao, pa me onda drugi puta slikao sa kontrastom i nije mi izdao drugi pisani nalaz jer je rekao da je isti kao prvi. I još mi je za kraj rekao da neka promijenim posao na kojem sjedim 8 sati, neka dam otkaz, pa me više neće boljeti.
I onda se oni ljute kad neki doktori uopće ne čitaju njihove pisane nalaze već si sami očitavaju!  ???

edit: a tek sad vidim da si i u svoj potpis nešto dodao. A što bi to bilo?
2006. interlaminectomia L4-L5

GSM

• Gost
« Odgovori #89 : Siječnja 14, 2010, 20:22:35 poslijepodne »
Prema istrazivanjima i strucnim clancima (http://www.springerlink.com/content/bwurrx4832ah0bba/ , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8682829), diskogena bol koju odasiljaju zavrsetci sinu-vertebralnog zivca u diskovima prvo dolazi do L2 ganglija, stoga se prema nekim istrazivanjima blokada L2 ganglija pokazala jako uspjesnom dijagnostickom i terapijskom metodom, bez obzira u kojem disku bol nastajala (valjda L3-S1).

Ovo nije dugotrajno rjesenje, i jos nisam 100% siguran hoce li doktor bas to raditi, no svakako bi bilo dobro kad bi pomoglo barem na neko vrijeme, dok se ne donese odluka o daljnjem lijecenju.
« Zadnja izmjena: Siječnja 14, 2010, 20:42:25 poslijepodne GSM »