Autor Tema: Operirana prije 5 dana...  (Posjeta: 18999 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

ivonna

• Jr. Member
  • **
Operirana prije 5 dana...
« : Kolovoza 06, 2008, 16:31:33 poslijepodne »
Cime da pocnem?

Imam 27 godina.
Prije 5 godina pala sam i zadobila frakturu trtice..mislim da je odatle sve krenulo, ali kad je to zaraslo, s ledjima problema nije bilo.

Poprilicno sportski aktivna, visoka, mrsava, malo genetski skoliozna ali nije bed  ;)
Rodila sam dvoje djece zaredom, malene su, 2 i 3 godine.

U veljaci 2008 godine pocinje boljeti u donjem dijelu ledja, kako dani idu, tako se bol spusta nize niz lijevu nogu, prvo bedro, pa vanjska strana koljena. bol ubija. na nkraju je naravno doslo i do stopala. preko prijatlja otisla na traumatologiju, zaprimili me zbog bolova..MR pokazuje protruziju disks L5-S1 za oko 5mm koji pritisce edemozan korijen zivca lijevo. Tjedan dana sam lezala u bolnici i primala lijekove protiv bolova, jos jedan tjedan kod kuce, par posjeta osteopatu i proslo kao rukom odnseno.

Vratila sam se na posao. Radim uglavnom sjedeci, vozim na posao i natrag.

Pocetkom 6 mjeseca vrag mi ne da mira i bacim se na neku fizikalu oko kuce..kad za dva dana-- bolovi kakve ni sam bog ne moze zamisliti. vristim nocima, pila sam 6-7 tramala dnevno i brifene protuupalno svaih 6 sati, i u medjuvremenu bila na 3 blokade kod fizijatrice Nikolic u Traumi (nista nisu opmogle) i jedno 5 intervencija hitne sa koktelom tramal-dexametason-apaurin.

ovaj put nije bilo pomaka ni nakon 6 tjedana agonije. umirala sam od bolova, iskoristila stari godosnji, tri tjedna bolovanja a boli gore nego ikada prije. ali nisam htjela operaciju. NISAM. htjela sam da bol prodje, da idem sa obitelji na more, da uzivam, da budem normalna zena i majka...a sve to vrijeme sam bila sve samo ne to.

cijelo vrijeme bolova odgovaralo mi je samo lezati na stmaku sa tankim jastukom ispod trbuha i lijevom nogom savinutom u koljenu. ispod prstiju na topalu sam osjecala zadebljanje zivca, lijevu nogu sam konstantno vukla,svi misici mi atrofirali..

27.7 zavrsavam na hitnoj neurologiji na sv. duhu i odmah me u bolnici ostavlja neurologinja marinčić (svaka pohvala) koja mi je obavila emng - grozna pretraga ali izdrzi se - teška neuronička oštećenja jednog mišića (ono kad savijate prste prema dolje) i manja oštećenja drugog - nemam sad opvijest bolesti s tocnim nazivima.

mogla sam se dici i na prste i na pete, i kontrolirala sam sfinktere.
EM pokazuje ektruziju diska 10 mm koji se pomaknuo prema dolje i pritisnuo zivac od kost

posto sv duh nema neurokirurgiju pozivaju dr. broza iz vinogradske i on odmah kaze da sam za operaciju.
ja opet odbijam i kazem da cu trazit drugo misljenje. tu no - kao da mi je bog htio pokazat koliko bol moze biti jaka. svaki dan su mi davali 2 koktela, ali ja sam umirala od boli

dr. marinčić dolazi ujutro u vizitu, nalazi me kako klececi perem zube, i molim ju da kaze dr. brozu da zelim operaciju (ovo je vec cetvrtak, a petak je brozu zadnji radni rad prije godisnjeg)

mislim da je visilo o koncu na me ne preuzme nego preda mladjem kolegi, ali u petak ujuto u1.8.2008 u  08,00 izvadili su mi taj disk. cim sam se probudila i malo otrijeznila od droge osjecala sam se preporodjenom. nema boli. nista, nista ne boli
rez na ledjima 3 cm, ni n osjetim ga
odmah sljedeci dan sam sama isla na wc, svaki put je bilo lakse
jos tu i tamo osjetim pokoji trnac kroz lijevu nogu kazu da je to od dugotrajne traume zivca. trebalo bi proci s vremenom.
sad sad doma...danas mi je prvi dan..veselim se setnji s muzem veceras, cak sam i ves stavila da se pere :=
toplice me cekaju oko poxetkom rujna, a dotad ce me mazit i pazit.

eto, to je moje iskustvo. dugo sam se opirala operaciji,  ali sad mi je drago da sam...stovise, voljela bih da sam isla i ranije pa bi mogla i na more...ali ima godina...

worf

• Hero Member
Odg: Operirana prije 5 dana...
« Odgovori #1 : Kolovoza 08, 2008, 15:36:45 poslijepodne »
Ne bih ti htio kvariti veselje,ali savjetujem ti da budeš jako-jako oprezna,bez naglih pokreta,a o bilo kakvim kučnim i inim poslovima da i ne pričamo.
Pošto sam ja dva puta operiran i oba puta nakon operacije bio euforičan,a narafski nakon prvotne euforije slijedi i razočaranje u jako puno slučajeva,pa tako i u mom.
Moj najnoviji MR nalaz sam dao na uvid,pa ako nešto od toga skužite,slobodno komentirajte,ali prema riječima mog liječnika,nije nimalo dobar?
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

ivonna

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #2 : Kolovoza 10, 2008, 13:58:11 poslijepodne »
da, yna,. citala sam tvoje sikustvo

nayalost ja ne mogu biti potpuno neaktivna jer imam 2 male djece i samo muya na godisnjem za ispomoc

kupila sam ortopedski pojas, pa kad osjetim da sam umorna, stavim ga sat vremena da si malo olaksam
ne vjeybam sad nista, ali kucanski poslovi i iz cucnja gore/dolje svaki cas su me dobrano vec izmorili / imam i upalu musica

jedisni problem, odnosno pitanje / jos  uvijek imam prilicno jak osjecas natecenosti yivcanog yavrsetka na stopalu ispod zadnja dva prsta / sto me smeta pri hodanju dosta

to sam im u bolnici vec rekla, ali kazu da je nermalno da osjecam taj \ivac i par mjeseci nakon operacije...?

worf

• Hero Member
« Odgovori #3 : Kolovoza 10, 2008, 23:10:44 poslijepodne »
Da i meni su rekli nakon prve operacije da će mi utrnulost prstiju na nozi proč za otprilike tri tjedna,prošlo skoro tri godine,a utrnulost još uvijek ne pokazuje namjeru da prođe ;D
Znam da smeta,ja sam se toliko priviknuo na to,mislim da bi mi čak i nedostajalo,ako bi sad odjednom nestalo ;D
Malo se šalim,iskreno se nadam radi tebe i tvoje dječice,da će s tobom biti sve ok i da ćeš upast u onu skupinu sretnika koji su otišli na vrijeme operirat se.
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #4 : Kolovoza 29, 2008, 17:03:21 poslijepodne »
Ivonna čemu si sebi priredila takav Sodomo-Gomorski Sizifov put boli.  ??? :-\ Sad kad si vidjela kako je moglo biti odmah nakon dijagnoze sad budi oprezna i slušaj savjete liječnika. Nemoj sjediti najmanje 1,5 mjesec a čak i dva osim za WC i kratki obrok da ne navučeš priraslice. Odradi stacionarnu fizikalnu terapiju i vrati se polako normalnom životu.Vježbat ćeš svaki dan još puuuuuuuuno godina. :-*

ivonna

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #5 : Kolovoza 31, 2008, 22:52:26 poslijepodne »
kokolino
eto ne znam ni sama, da sam barem bila [pametnija

sad sam dosla do mora na tjedan dana prije odlaska u toplice (u strogo lezecem polozaju doputovala)...plivala sam ledjno, i dosta hodala i moram priznati da osjetim malo trnce u lijevoj nozi, pa cak i bol u stopalu (s vanjske strane stopala, i ispod prstiju), ali sve su svemu se dosta dobro osjecam..ovi trnci i bol mogu biti od naprezanja zivca prilikom plivanja pretspostavljam? nekako mi je to palo na pamet posto sam cula da je i prva reakcija na fizikalnu terapiju kratkotrajno pogorsanje zbog opterecenja, jeli to istina?

od operacije sam sjela svega 2-3 puta, cak i jedem stojeci
ya tri dana idem u toplice i nadam se da ce to sve biti ok. nekad sam malo pseimisticna kad citam iskustva drugih kojima se simptomi/problemi/priraslice/i slicno vracaju....ali valjda ce biti sve ok..ja cu dati sve od sebe!

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #6 : Kolovoza 31, 2008, 23:30:36 poslijepodne »
Vjerovatno si malo pretjerala sa plivanjem. Mišić kojeg inervira oštećeni živac vrlo se brzo i lako umara u odnosu na zdravi. Znam dosta onih koji su se operirali i više nemaju tegobe ili samo povremeno osjete manju križiobolju, utrnutost palca stopala ili grč u potkoljenici što uz redovito vježbanje i pridržavanje nekih pravila(zabrana dizanja i nošenja tereta, dugo u prignutom i sl )prođe samo od sebe. Strpljenja i nade.

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #7 : Rujna 25, 2008, 13:32:43 poslijepodne »
KOKOLINO MORAM SE JAVNO NE SLOŽITI S TOBOM, NAIME TOTALNO JE KRIVO I POGREŠNO TE BIOMEHANIČKI APSOLUTNO NEOPRAVDANO ZABRANJIVATI BOLESNICIMA KOJI SU OPERIRANI RADI DISKUS HERNIJE SJEDENJE. NIJE ISTINA DA SJEDENJE DOVODI DO STVARANJA PRIRASLICA NEGO UPRAVO SUPROTNO. SJEDENJ JE JEDINI NAČINA KAKO SPRIJEČITI STVARANJE TIH FAMOZNIH PRIRASLICA( IAKO ISKRENO, NAKON 1100 OPERIRANIH DISKUS HERNIJA JA NISAM VIDIO NITI JEDNOG PACIJENTA KOJI JE IMAO "PRIRASLICE" I RADI TOGA TEGOBE, BILO 50 REOPERACIJA ALI RADI NEADEKVATNO UČINJENE PRVE OPERACIJE ILI PONOVNE DISKUS HERNIJE NA ISTOM ILI DRUGOM NIVOU)
SJEDENJE NARAVNO MORA BITI DOZIRANO I BOLESNICI KOJI SU OPERIRANI MORAJU DOBITI ADEKVATNE UPUTE KAKO I KOLIKO SJEDITI.
LIJEPI POZDRAV

Ivonna čemu si sebi priredila takav Sodomo-Gomorski Sizifov put boli.  ??? :-\ Sad kad si vidjela kako je moglo biti odmah nakon dijagnoze sad budi oprezna i slušaj savjete liječnika. Nemoj sjediti najmanje 1,5 mjesec a čak i dva osim za WC i kratki obrok da ne navučeš priraslice. Odradi stacionarnu fizikalnu terapiju i vrati se polako normalnom životu.Vježbat ćeš svaki dan još puuuuuuuuno godina. :-*

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #8 : Rujna 25, 2008, 16:47:25 poslijepodne »
Zabrana sjedenja nije doslovna već se odnosi na dozvoljeno neophodno sjedenje tipa wc, obrok i sl.a svako drugo izmjegavati prvi mjesec dana. Na zadnjem kongresu Fiz med i rehabil u Varaždinskim Topl.upravo na inicijativu neurokirurga vođena je diskusija oko zabrane sjedenja i ovo što sam sada napisala je donešeni zaključak da ne govorim da sam i u ponedeljak u ambulanti imala bolesnicu operiranu pred 4 mj kojoj je neurokirurg na zadnjoj kontroli zabranio sjedenje ?! Ne samo da su bolesnici zbunjeni nego smo i mi liječnici.

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #9 : Rujna 25, 2008, 18:28:16 poslijepodne »
Ja uvijek volim reći, nemojmo izmišljati toplu vodu to je već odavno izmišljeno. Samo pogledajmo kako to rade drugi i prekopirajmo. Ovo što sam napisao nije moja izmišljotina nego preporuka klinike za liječenje kralješnice u Clevelendu za koju moramo priznati da je broj 1 u svijetu. ....Razumijem zbunjenost, i sam sam dugo bio a o tome sam pisao u svojim ranijim postovima

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #10 : Rujna 25, 2008, 20:12:33 poslijepodne »
Rado primam postupnik za postop.reha. iz Clevelenda ako ga imate u pisanom obliku, na PP, a bome služio bi i nekolicini stručnih društava u RH. ;)
Bit će nešto od ovog našeg Foruma. ::)

Nefretity

• Newbie
  • *
« Odgovori #11 : Listopada 17, 2008, 09:45:51 prijepodne »
pozdrav,operirana sam dva puta,lumbalnu kralježnicu prije 10 godina i vratnu prije 6 mjeseci.Moj savjet da se paziš ,ne sjediš ako ne moraš,odn.izbjegavaj sjedenje i stajanje na jednom mjestu,ne diži terete,ne sagibaj se nepotrebno a kada je potrebno diži predmete iz čučnja,puno plivaj i izbjegavaj veće psihička i fizička opterećenja.Meni noga povremeno trne i nakon 10 godina prve 2 godine nakon operacije sam šepala no u tih 10 godina nakon op. zahvata nisam popila niti jednu tabletu za bolove ,a prije op. sam stalno bila na injekcijama.Sada me još muči vrat no nadam se da će s vremenom i to biti bolje.Razmišljaj pozitivno.

herni

• Full Member
« Odgovori #12 : Siječnja 08, 2009, 23:17:18 poslijepodne »
ivonna,
javi nam se malo....
kako napreduje rehabilitacija?