Druge teme povezane s kralježnicom > Kralježnica - vaša iskustva i savjeti

Ortopedija u Hrvata

(1/3) > >>

Dario:
Čitam u stranim publikacijama o dijagnostičkim metodama otkrivanja uzroka bolova u leđima/kralježnici/ekstremitetima. Ovdje ne mislim na MRI. Stručnjaci navode niz metoda, od "prastarih" - ESI (datira još iz 1953 g.) do najnovijih. U svojoj gotovo dvogodišnjoj potrazi za uzrokom konstantnih bolova u vlastitoj kralježnici, nitko od brojnih hrvatskih stručnjaka mi nikada nije preporučio niti jednu, od vjerujem opće poznatih, dijagnostičkih metoda (osim Neurokirurga nedavno). Posjećivao sam u tom periodu i neurokirurge i fizijatre i fizioterapeute i osteopate i ...
Nedavno se sjetih, čitajući neki medicinski članak, da nikada nisam posjetio ortopeda. Brzo nađem najrazvikanijeg u Hrvata koji radi privatno, rezerviram termin i pošteno platim. Nakon 10-minutnog pregleda, koji je identičan fizijatarskim pregledima, dijagnoza: Zdrav'ko dren. Samo su mi stopala spuštena i trebam uloške koje su mi odmah naplatili, sića - 300 kn.

E sad, u stranim publikacijama se spominje da sve one dijagnostičke metode (ove i one injekcije pa i diskografiju) obavljaju upravo ortopedi. Pa i "novi" strani stručnjak koji dolazi u Split da liječi Hrvate od bolova u kralježnici je upravo ortoped.

Čime s onda bave hrvatski ortopedi?

GSM:
"Problem" (namjerno pod navodnicima) u RH je sto se samo 2-3 ortopeda bave kraljesnicom. Ja znam jednog, koji kraljesnicu sluzbeno ne radi (ne znam iz kojeg razloga, mozda nedostatak vremena, novca, volje), ali o kraljesnici zna stvarno puno. Svaku pretragu i svaku dijagnozu koju su mi na Rebru za mamu dali, on mi je objasnio puno bolje od onih doktora tamo. Svaku pretragu i sve ostalo, na svako moje pitanje imao je spreman kvalitetan odgovor. Radi se o doktoru Peci iz Siska.

Na ponekim stranim web stranicama se navodi cak da ortopedi imaju vece uspjehe kod odredjenih zahvata jer na odredjene stvari drukcije gledaju (ne pitaj me sta tocno, nisam previse to proucavao jer ne vjerujem previse u to). Ako malo bolje proucis, neki od pionira i inovatora u spinalnoj kirurgiji su upravo ortopedi - Dr. Yeung, Dr. Hoogland, Dr. Zeegers.

Sto se tice raznih dijagnostickih metoda za koje pitas - rade ih oni koji su za njih obuceni. Nasi ortopedi nisu.

Pogledaj ovo, ako vec nisi vidio: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Pozdrav.

madagaskar:
GSM točno sam to i ja primjetila,da Ortopedi iz inostranstva znaju sve o kralježnici a naši ti znaju samo uručiti ortopedske uloške,to valjda svima rade.I ja sam pokušala naći kvalitetnog Ortopeda ali sam odustala od nemoguće misije.

NISAM Pegula:
Uh koliko ortopeda sam obisla od djetinjstva pa do danas, koliko pari ortopedskih uložaka...A sve što danas imam od toga su još spuštenija stopala i kompletno atrofirani mišići u stopalu. Dođe ljeto i u sandale ne možeš stavit uloške i ja ne mogu hodat. Već par godina ne nosim uloške i spasila sam se, stopala mi se koliko toliko vratila u normalu.
Ne virujem ja ništa tim našim ortopedima!

madagaskar:
Dobro kažeš pegula :-*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju