Druge teme povezane s kralježnicom > Kralježnica - vaša iskustva i savjeti

Pareza stopala

(1/2) > >>

Jasna:
Eto, nakon godinu i pol vratila mi se "drvenost" potkoljenice, lagana otečenost zgloba i prilično velika slabost stopala. Nije tolika da vidno šepam, ali je iz dana u dan čini se sve jača. Sve to dogodilo mi se nakon plivanja u moru i zato što sam jedan dan hodala u japankama. Podsjećam, stopalo mi je bilo palo nakon operacije L4-L5, ali sam ga vratila vježbama. Sada također intezivno vježbam, ali me zanima, ako netko zna, kakva je sudbina pareze, tj. može li se ona s godinama pojačati te da na kraju dođe do potpune paralize živaca/mišića.

Naime, zabrinuo me ovaj tekst koji sam pronašla o parezi, a u njemu se spominje paraliza.

"Naziva se još viseće stopalo, a karakteristično je za parezu (slabost) mišića ekstenzora stopala što onemogućuje odizanje prednjeg dijela stopala od podloge (dorzifleksiju prstiju stopala). Bolesnik pri hodu ima izraženu fleksiju u koljenu i kuku, a stopalo pri započinjanju kretnje izbacuje prema naprijed. Stajanje na petama je neizvedivo. Najčešći uzrok pijetlovog hoda je paraliza mišića tibialisa anterior i/ili ekstenzor halucis longusa."

Je li netko malo dublje proučavao parezu i kakva su vam iskustva s padom stopala? Unaprijed hvala na odgovorima.
 

Joško:
Možda bi ti posjet fizijatru mogao dati neke odgovore. A vjerojatno bi i fizikalna terapija nešto mogla popraviti.
Ja sam imao parezu stopala nekih 2 mjeseca prije operacije. Vukao sam nogu, stopalo... Podizanje na prste desne noge jednostavno nije išlo, ni milimetra- moja namjera da se podignem na prste jednostavno nije dolazila do stopala! Čak mi ni mjesec dana raznih fizikalnih terapija nisu popravile stanje i to me je slomilo za operaciju. Ali nismo svi isti, kao niti što nemamo svi istu građu, dijagnozu... Kolega s foruma koji je imao ekstruziju kao dijagnozu, je vježbama uspio doći od pola jednog podizanja na prste do 14 cijelih podizanja u  par mjeseci. Ne vidim ga na forumu, očito je danas dobro i bez operacije.
Jasna možda ne bi bilo loše da probate s fizikalnom, meni je fizijatrica pokušavala te mišiće/živce stimulirati između ostalih struja i s nekakvim compeksom. U svakom slučaju ne treba gubiti nadu i vjeru da se stanje može popraviti.

Tesla:
Elektromisicna stimulacija se koristi kod pareza. To su oni elektrosokovi na fizikalnim terapijama, kada struja pravi pulsirajuce trzaje stopala.

Jasna:
Dečki, hvala, stvarno ću morati kod fizijatrice ako ne bude bolje. Katarina mi je preporučila i Neurobion, pa ću i to probati. Inače, nakon operacije bila sam sveukupno na oko 150 fizikalnih terapija, na kojima su mi najviše strujom "podizali" stopalo. Izgleda da mi ne preostaje drugo nego krenuti iz početka...uh, a tako mrzim ambulante...   

GSM:
Nisam siguran kako ti ide Engleski, ali evo upravo sam naisao na clanak za tebe:

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju