Druge teme povezane s kralježnicom > Kralježnica - vaša iskustva i savjeti

Tablete protiv bolova

<< < (3/17) > >>

zidov:
Worfe, znam da pitanje nije bilo namjenjeno meni ali evo slobodan sam da ti i ja pokušam objasniti. Neurokirurg je to vrlo stručno prikazao i moram ti priznati da je ovo prvi put da se u potpunosti slažem sa njim, a ti si to dobro i preveo na laički jezik. Naime ako se ošteti motorički živac prestaje i inervacija mišića te dolazi do oštećenja funkcije i to je ozbiljna komplikacija. Velika je istina da to zahtjeva izrazito znanje i iskustvo te je baš zato potrebna i duga edukacija za sigurno izvođenje istog.
Moje iskustvo iz Izrela gdje sam bio prošle godine a i radeći sa kolegama u Dubrovniku je vrlo dobro te ti samo mogu reći da bi ja osobno da mi to nedaj bože treba napravio bez razmišljanja jer sam se uvjerio da oni rade svaki oko 3000 zahvata godišnje te da su komplikacije koje imaju stvarno minimalne ili nikakve.
 

Neurokirurg:
Worfe,
ovo je više nego laički rečeno, u stvari stvar je puno kompliciranija. NE može se više pojednostaviti i laički reći niti laici to moraju znati. Tehnike, indikacije i slične stvari nisu pojmovi o kojim treba pisati na postu sličnom ovome jer su laicima nerazumljivi i u slučaju da netko pokuša razumjeti može ga navesti na krivi put jer u medicini 2 + 2 nikada nije 4.
Sory.


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi seSamo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi seRadiofrekfentna denervacija povratnih živaca je dobra metoda no niti malo bezazlena. To je metoda koja zahtijeva puno znanja anatomije, a i više tzv operacijske ili otvorene anatomije gdje operater u svakom trenutku mora znati gdje mi je igla sa Rf sondom. Lezijamotoričkog živca koji se nalazi oko 1 cm od mjesta lezije povratnog živca je nepovratna. Tijekom denervacije povratnog
živca mogu se oštetiti i motorička vlakna za mičiće koji su odgovorni za postraničnu stabilnost kralješnice i tako izazvati dodatni instabilitet na toj razini. Adekvatno izvođena metoda RF ablacije ima nekoliko stupnjeva i nikada se ne primjenjuje nakon kliničkog pregleda kao metoda itvora temeljena na podatcima bolesnika i rezultatima učinjenih pretraga. Denervacija da bi bila adekvarna i uspješna mora u prvom aktu biti povratna tj. mora se učiniti medikamentozna analgezija a ako su rezultati pozitivni onda se radi RF. To nije stvar koja se može tek tako naučiti i raditi, to nije niti malo jednostavno.  No nemojte misliti da vas obeshrabrujem, to je dobra metoda ako je dobro indicirna i ako su pacijenti adekvatno pripremljeni.

--- Kraj citata ---


Neurokirurg,da nam ti to pokušaš prevesti na naš laički jezik ;D  jer ovako čitajuči nešto "razumijem",a nešto "mislim da razumijem" ;D 
Uglavnom skužio sam da to nije jednostavno napravit i da RF ima nekoliko stupnjeva i da postoji opasnost za "neki živac" i da se time ne riješava uzrok boli,već sama bol?
S jedne strane to je dobro,jer bi bol nestala,al s druge strane,kad bol nestane kao obrambeni mehanizam za opterečenje kralježnice,lako je moguče da bismo mogli preopteretit "bolesni dio" kralježnice i time napravit veću štetu sami sebi?
Dal sam to dobro skužio ili brijem?

--- Kraj citata ---

worf:
Sve ok neuro,al dal mi možete ti ili Zidov odgovorit na ovaj dio pitanja?
S jedne strane to je dobro,jer bi bol nestala,al s druge strane,kad bol nestane kao obrambeni mehanizam za opterečenje kralježnice,lako je moguče da bismo mogli preopteretit "bolesni dio" kralježnice i time napravit veću štetu sami sebi?
Dal sam to dobro skužio ili brijem?

Neurokirurg:
opet odgovor nije jednostavan, može biti kako si ti napisao ali i ne mora.......ovisi o čimbenicima stabilnosti kralješnice.

kokolino:
2+2 = 5; bolesnik + bolest = znanje + iskustvo + sreća

Židove svaka čast ako uspijete to sve izrealizirat da saživi i traje. Bilo bi vrijeme da se i Jug malo pročuje samo kadar,kadar dajte. Anestezija vam je tu kirurgija nedostaje... Što se tiče ambulanti za bol moje bolesnike koje sam uputila vratili su mi sa Duragesicom (opioid u flasteru), Zaldiar tbl, kortikosteroidima u tbl i akupunkturom?! Osim akupunkture sve smo drugo (bolesnici i ja) prošli na terenu tako da su mi iskustva siromašna nažalost bolesnika i mene iako smo svi vrlo zainteresirani za to, da ne govorim o skraćenju bolovanja i sl. Struka je vrlo jasna po pitanju rješavanja akutnih lumbalnih sindroma tako da tako "invazivna" metoda kao što je Švicarci provode nije u skladu s EBM podatcima.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju