Druge teme povezane s kralježnicom > Kralježnica - vaša iskustva i savjeti

Tablete protiv bolova

(1/17) > >>

worf:
Kao što sam naslov kaže,zanima me da li koristite tablete protiv bolova,tko vam ih je prepisao i ako ih koristite,koja vam je dnevna doza,te  koje tablete konzumirate?

Jasna:
Mjesečno možda popijem 2-3 Lupoceta, kad me jako zaboli glava. Sve drugo izbacila sam još prije godinu dana, jer su mi analgetici totalno uništili želudac. Kad me boli kralježnica ili noga, vježbam, ležim i trpim  :(

zidov:
Možda sam se malo prerano uključio ali nema veze. Razloga da se trpi bol vjerujte mi da nema. Znam da nakon dugogodišnjeg uzimanja tableta nastaju raznorazni problemi i možda ne znate ali analgetici/antipiretici spadaju u skupinu najtoksičnijih lijekova te mogu uzrokovati brojne probleme. Kako je ovo stranica o kralježnici osvrnut ću se samo na liječenje tih problema. Manje više sada u svakoj bolnici postoje Ambulante za bol i preporučam svima da se tamo obnrate ukoliko imaju bilo kakvu akutnu ili kroničnu bol. Postoje različita sredstva kojom se bol može ukloniti, od najpoznatijih tableta, nešto novijih flastera sa opioidnim analgeticima koji se mogu koristiti i u ovu svrhu pa sve do epiduralnog davanja lokalnog anestetika sa kortikosteroidima čiji učinak može potrajati i do tri mjeseca. Naravno postoji i radiofrekvencija čiji je učinak nešto duži (do dvije - tri godine ).
Evo samo za početak toliko.

worf:
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi seMožda sam se malo prerano uključio ali nema veze. Razloga da se trpi bol vjerujte mi da nema. Znam da nakon dugogodišnjeg uzimanja tableta nastaju raznorazni problemi i možda ne znate ali analgetici/antipiretici spadaju u skupinu najtoksičnijih lijekova te mogu uzrokovati brojne probleme. Kako je ovo stranica o kralježnici osvrnut ću se samo na liječenje tih problema. Manje više sada u svakoj bolnici postoje Ambulante za bol i preporučam svima da se tamo obnrate ukoliko imaju bilo kakvu akutnu ili kroničnu bol. Postoje različita sredstva kojom se bol može ukloniti, od najpoznatijih tableta, nešto novijih flastera sa opioidnim analgeticima koji se mogu koristiti i u ovu svrhu pa sve do epiduralnog davanja lokalnog anestetika sa kortikosteroidima čiji učinak može potrajati i do tri mjeseca. Naravno postoji i radiofrekvencija čiji je učinak nešto duži (do dvije - tri godine ).
Evo samo za početak toliko.

--- Kraj citata ---


Zidove,volio bih da nam pojasnite postupak radiofrekvencije,eto prvi put se s tim pojmom u medicini susrečem kroz vaše postove,već drugi put danas,a o tome pojma nemam???

zidov:
Worfe evo da pojasnim, princip radiofrekvencije odavno se koristi u medicini za raznorazne neuralgije živaca, među njima i živaca koji izlaze iz kralježnice.
Princip se bazira na plasiranju igle sa elektrodom na mjesto gdje se senzorni živac (dakle onaj koji prenosi bol) nalazi, pomoću električnih impulsa mora se potvrditi da li je samo senzorni korjen (ako je u blizini korjen motoričkog živca moglo bi se i njega oštetiti što je ozbiljna komplikacija) te nakon utvrđivanja istog putem posebnog generatora korjen živca se toplinski uništava (temperaturom oko 90C) te prestaje prenositi impulse. Nakon nekog vremena dolazi do spontane reinervacije dotičnog živca te ova metoda nije definitivno rješenje, ali svrha tj. život bez boli se postiže iako samo privremeno.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan. Ovu metodu inače koristi i klinika u Minhenu a iz osobnog iskustva znam da je primjerice u Švicarskoj metoda izbora za uklanjanje akutnih bolnih sindroma leđa.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju