Autor Tema: Život nakon operacije  (Posjeta: 30309 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

orhy

• Newbie
  • *
Život nakon operacije
« : Ožujka 05, 2009, 09:14:58 prijepodne »
Pozdrav svima,nakon par mjeseci čitanja foruma odlučila sam se i ja uključiti.Prvi put sam na forumu,pa mi nemojte zamjeriti na ponekim greškama.Vidim da ovdje ima svakakvih sudbina i svaka vam čast ljudi na hrabrosti i podršci koju pružate jedni drugima.

Moja priča počinje ovako,imam 38 god.i iz Zadra sam.Operirana sam 12.04.2006.pod dijagnozom diskuskus hernija L4-L5,ali kad sam otvorena to je bilo skroz nešto drugo,uz dh je i suženje kičmenog kanala i okoštavanje kralješaka.Operacija teška oporavak još teži,slijede toplice,pa još par mjeseci neizdržive boli.Opet se javim mom neurokirurgu koji me uvjerava da me ne može boliti i tek na moje inzistiranje me pošalje na MR(prvu sam napravila u poliklinici Kalajđić).Mr pokaže priraslice na operiranom dijelu i daljna oštečenja na L3-L4,L5-S1uz suženje kanala i okoštavanje kralješaka(oštećenje je bilo i prije ali očito mu se neuro nije dovoljno posvetio),da bi mi On onako nonšalantno rekao pa što:kad ti operiram ova 4 onda ću ti vratnu(imam i s njom problema)kao da je to mali prst od noge pa idemo malo rezati.Napominjem da se na operaciju nisam odlučila tek tako probala sam sve prije toga i terapije.akupunkturu,kiropraktiku,vježbe,plivanje,ali nije išlo bez noža.Ako neko ovo čita iz Zadra znat će o kojem je neuru riječ,stručnjaku kojem je komunikacija s pacijentima nula,koji ima jako puno pacijenata i ne može se normalno posvetiti svima,ali mene boli što je kiks napravio na meni.

Uglavnom da skratim odem za ZG u traumatološku,tamo me dočekaju krasni liječnici i još divniji ljudi,obave sve moguće preglede i šokiraju se da sam ja uopće na nogama sa svim tim dijagnozama(boli me luđački,ne mogu sjediti,ne mogu stajati vidno šepam i vučem nogu,stopalo ne osjećam ali HODAM.(doduše uz pomoć štake).
Njihova je prognoza bila da sam za 3 mjeseca u kolicima,ali kako sam ja jako borbenog duha rekla sam da to neće biti tako.Danas hodam bez štaka uz jake bolove,šepam i jako ograničena u životu,ali život ide dalje(puno se još stvari događalo ali o njima u nekim sljedećim postovima).Moje dijagnoze su u slijedećem postu,lijep pozdrav,oprostite na ovako dugom postu i držite se Moji križoboljci!                                                                                                                                     
« Zadnja izmjena: Ožujka 05, 2009, 11:36:34 prijepodne orhy »

Jasna

• Hero Member
Odg: Život nakon operacije
« Odgovori #1 : Ožujka 05, 2009, 13:25:48 poslijepodne »
Draga Orhy, dobro nam došla. Izgleda da je Denis bio u pravu kad se nije dao u ruke tom neurokirurgu. Nego, jesi li u Traumi ponovo operirana?
Operacija L4/L5 2007. godine

orhy

• Newbie
  • *
« Odgovori #2 : Ožujka 05, 2009, 18:29:55 poslijepodne »
Hvala Jasna na dobrodošlici.Ne nisam opet operirana,jer su mi rekli da je previše oštećenja i prerizična operacija,davali su mi samo 20 posto šanse da bi se digla na noge,a ovako ipak hodam,ali su mi i rekli da se moglo sve urediti s prvom operacijom,ugradili bi mi fiksatore i nebi više bila savitljiva ali nebi više bilo ni boli.Ovako mi nema druge nego trpiti  tu 24 satnu bol(ujutro strašno ukočena,nekada uopće ne mogu stati na noge jer me ne slušaju,to traje oko sat vremena i onda ajde Bože pomozi,ali kako dan odmiče je sve jača bol koja do navečer preraste u luđačku) uz ibubrofene 800 retard 2 do tri a navečer obavezno u kombinaciji s normabelom od 5mg,da mogu spavati,jer nema položaja koji mi
odgovara da se mogu odmoriti.
Jako je teško tako ograničeno živjeti i zavisiti od drugih ljudi,pogotovo što sam bila jako samostalna,i bilo mi je jako teško to prihvatiti(bilo je dana kad sam samo plakala i pitala se zašto baš meni,ali ono što se kaže svi mi imamo svoj križ,neko veći neko manji ali bez njega ne ide)ali sada sam puno jača iako ima dana kad potonem(kad ne mogu uopće iz kreveta)ali se trgnem pa opet ide.Točno znam što mogu a što ne i toga se pridržavam.

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #3 : Ožujka 05, 2009, 20:12:34 poslijepodne »
Ajme, užas  :(. Ja sam tako ljuta kada čujem ovakve stvari, a taj liječnik i dalje normalno radi. Koliko ljudi treba uništiti da bi mu se stalo na kraj? Tako je i siroti Frenki prošao, sad ga čeka šesta operacija. Draga Orhy, znam da ti nije ni do suđenja ni do čega, ali daj barem tu priču u medije (Nova TV ili RTL). Nije normalno da te toliko boli i da ćeš ostatak života provesti u bolovima. Probaj se nagoditi s nekim odvjetnikom da pokrene spor, a ti da mu daš postotak od odštete kada se ona isplati. Imaš sve elemente za pokretanje spora. Ne slažem se s onim u svezi križa, jer taj "križ" je na tvoja leđa pribio neodgovorni liječnik i zbog toga treba odgovarati. Ako ništa, s tim ćeš novcima barem moći platiti adekvatnu medicinsku njegu i bolju fizikalnu terapiju.
Mislim da bi svi ljudi kojima su operacijama trajno uništeni životi, trebali s tim izaći u javnost. Također, svi bi trebali tražiti odštetu. Pa kad liječnici vide da se njihovo ime spominje u negativnom kontekstu, onda će valjda paziti što rade. Jednako tako, smatram i da uvijek treba širiti glas o izvrsnim liječnicima. Ima ih jako puno, a ovakvi kao što je ovaj u Zadru ili onaj u Osijeku - nanose štetu i pacijentima i liječnicima.   
Operacija L4/L5 2007. godine

orhy

• Newbie
  • *
« Odgovori #4 : Ožujka 05, 2009, 21:42:15 poslijepodne »
Hvala Jasna na razumijevanju,ali od toga nema ništa,kad se ide na operaciju potpisuju se papiri s kojima se oni ustvari ograničavaju od svega,bez tog tvog potpisa nema ni operativnog zahvata,izuzev su saobraćajne kad osoba nije pri svijesti,a i onako ti kažu da je uspjeh operacije 50 posto.Nemam ti ja više živaca za našu birokraciju,na LPsam imala sve preporuke od neurokirurga,neurologa i ortopeda da nisam sposobna za rad i svejedno su me poslali raditi,jer po njihovim riječima sam ja samo malo ukočena i to će proći(nije bilo baš kršćanski od mene ali sam im rekla ako je to tako kako oni kažu,dao Bog i njima isto pa će znati kako je,pogledale su me u čudu i rekle zašto tako govorim,a ja sam rekla ako sam samo malo ukočena čega se bojite),na bolovanju sam bila nešto manje od 2 g ,izgubila sam posao,nemam više nikakve šanse za zaposlenje a u mirovinu ne mogu jer nemam starosne godine ni dovoljno staža.Znam da nisam jedina i da je ovakvih sudbina kao moje na tisuće,i srića je da postoji ovakav forum pa da izmijenimo iskustva s ljudima koi će nas stvarno razumijeti,onaj tko nije prošao ovo ili slično ne može.LJudi pitaju ustvari reda radi kako si a nikoga ustvari nije briga osim tvojih najbližih,ja se nedam pristojno izgledam,uvijek sam nasmijana,ne kukam,ali mi nije sve jedno ipak me boli,jer na kraju krajeva nebi bila tu di  jesam i pisala o tome.Jako je puno nepravde u životu,ali ne treba pokleknuti,treba dići glavu i ići dalje,mislim da je prkos taj koji nas tjera dalje.

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #5 : Ožujka 05, 2009, 23:43:14 poslijepodne »
Orhy dobro nam došla!!Evo pročitao sam tvoj post nemam komentara al mi je sve jasno jel znam o komm doktoru se radi imao sam loših iskustava s njim a i sa onim drugim kojeg više brine politika a ne pacjenti.Znaš lako je biti najbolji doktor kad nemaš konkurencije,mislim da bi i ja bio savršeni predsjednik države al u kojoj nema stanovnika.Što se tiće naše bolnice ajme ti ga nama pokušavao sam to objasnit postovima al neznam neki to nisu razumjeli ne zato što nisu htjeli nego što im je to bilo neshvatljivo da jedan grad ima 2 neurokirurga pa ti biraj,eto i moj je izbor bio da sigurno neću na operaciju pod takvim uvjetima.Orhhy da imamo 10 bolnica a u svakoj bolnici po 10 neurokirurga lakše bi i ja donio odluku al između dva nemogu nikako,a odlazak u zg je najmanji problem samo je teško doć do onih bolnica koje valjaju a po mom su to Vinogradska,Rebro,Traumatologija,tako da zg trenutno otpada al razmišljam ja razmišljam i gledam kako njih nadmudrit da me hitno prevezu u zg a tamo če me hitno zaprimit samo moram još par stvari posložit pa ču ja na njih to sve svalit a ne da ja razbijam glavu jer sam već umoran od svega.Eto  Orhy puno pozdrava od Denisa68 ;)

orhy

• Newbie
  • *
« Odgovori #6 : Ožujka 06, 2009, 00:05:20 prijepodne »
Hvala na dobrodošlici!Odustani od objašnjavanja ljudima kako je kod nas,nažalost trebali bi se sami to proći pa da vjeruju.Što se tiče ZG moj ti je savjet idi kod dr.Buljata na pregled(ako nisi bio)on će te najbolje savjetovati,ja sam jako zadovoljna s njim,on mi je zakazao termin u traumi,bila tamo par dana,napravili mi sve moguće pretrage(i jezivu mijelografiju) i točno postavili dijagnoze(napokon).Pozdrav Orhy!

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #7 : Ožujka 06, 2009, 00:19:18 prijepodne »
Orhy Dr Buljata sam bio već puno puta i što se tiće njega svaka mu čast osobno mi je rekao jasno i glasno a  njegov stav prema operaciji je negativan,znam dr.Buljata a ujedno mu i strina živi kat ipod mene,to sam već isprobao   i vjerujem mu.meni je osobno rekao da samo pazim na mokraću i stolici da mi nepoćme bježati jer da je operirao puno ljudi iz javnog života te da istima nije dobro.Molom Boga da bar i naš grad ima malo bolje kirurge a ne ljude koji su u mirovini i političari jer takvi nemaju više što raditi u bolnicama,i onda kad mi neko kaže on ti je najbolji grrrrrrr poludim pa kako neće bit kad nema drugog jer drugi je imao infarkt i neda mu se puno radit i živcirat jer ipak operacija zahtjeva puno psihičkog napora a osobno mislim da neko ko ima zdravstvenih problema nemože više bit dobar doktor jer mu je dosta i njegovih problema a kamo li tuđih.Što ti je rekao Dr.Buljat na onaj nalaz

orhy

• Newbie
  • *
« Odgovori #8 : Ožujka 06, 2009, 10:47:44 prijepodne »
 Evo Denis 68,  moje dijagnoze:

12.04.2006.Interlaminectomia L4-L5 sin.decompressiva et minotomia radicis L5sin.
11.06.2007.Sy. lumbosacrale chr. exacerbatum
                Lumboischialgia bilat. praecipuae.lat.sin.
                Protrusio disci intervertebralis L3-L4 dorsomed.
                Status post interlaminectomiam L4-L5 lat.sin.ablationem disci intervertebralis a.a.l
                Coxarthrosis bilat.praecipuae lat.dex.
                Gonarthrosis bilat.gradus moderata

EMG nalaz upućuje na teže kronično radikularno oštećenje L5,S1 lijevo,umjereno do teže L5 desno,umjereno L4lijevo,
te blaže desnoL4,S1

Funkcijski snimci LS kralježnice:

Na prikazanim rendgenogramima vidi se reducirana gibljivost dinamičnih sagmenata LS kralježnice uz gubitak funkcije dinamičnog segmentaL4-L5,kao i L5-S1 uzrokovano teškim odnosno,uznapredovalim degenerativnim promjenama u smislu završnog stupnja i.v. osteohondroze.

Dr.Buljat na osnovu ovih nalaza ne preporuča operaciju jer je rizična i samo je 20 posto šanse da ću opet prohodati.

Nisam nezahvalna ali kako me non stop neizdrživo boli,moja fizijatrica me savjetovala da se raspitam u bolnici =sestatara milosrdnica=jer je čula da se tamo rade uspješni zahvati kad je oštećenje na više segmenata,imaš li ti nekakva saznanja?
Ako ti nije teško napiši što ti je točno i što ti savjetuju,a što se tiče naše bolnice ja ti uopće više ne idem,jedino kod fizijatra po terapije.Pozdrav Orhy

GSM

• Gost
« Odgovori #9 : Ožujka 06, 2009, 10:49:04 prijepodne »
Odi u tu bolnicu, barem ces biti sigurna da ce tvoju dokumentaciju pregledati pravi strucnjaci (Dr. Saftic i/ili Prof. Rotim).

Takodjer, vjerojatno ti nije lako putovati, pa ti preporucam da trazis sanitetski prijevoz do Zagreba.

orhy

• Newbie
  • *
« Odgovori #10 : Ožujka 06, 2009, 11:08:55 prijepodne »
Hvala na savjetu,možda je sada problem u meni,strašno se bojim te druge operacije,jer je oporavak nakon prve bio jeziv,iako te dignu na noge nakon 48 sati ja sam tek nakon mjesec dana uspjela prohodati 20 m uz strašne bolove(bila sretna i plakala kao malo dijete).Ali bolovi su i dalje prisutni,pa mislim da bi ipak trebala otići po savjet,a odluka na operaciju je i onako samo moja.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #11 : Ožujka 06, 2009, 20:52:16 poslijepodne »
Draga orhy,

prije mjesecd dana sam leža u Vinogradskoj i vidio pacijente koji su u teškom stanju došli na 1., 2, 3, 4 ili čak 5. operaciju kralježnice i drugi dan su prohodali uzdignuti poput feniksa. Žena je došla potpuno nepokretna i u bnilu od bolova, dijagnoza je isto bila neka opaka, operirali je popodne, prespavala je, a ujutro je pak bila  šoku od poboljšanja. Digla se i otišla na WC. Mislim da su u toj bolnici trenutno najveći autoriteti što se tiče neurokirurgije u regiji, a ne samo u Hrvatskoj.

Moj ti je topli savjet da odeš tamo i napraviš kvalitetnu dijagnostiku. Siguran sam da će ti pomoći. Naime, tvoj nalaz nije ni približan onim kakve sam tamo vidio i ljudi su se oporavili i to JAAAAKO brzo tako da...
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

orhy

• Newbie
  • *
« Odgovori #12 : Ožujka 06, 2009, 23:27:29 poslijepodne »
Hvala Davore na savjetu,a što se tiče mog nalaza svjesna sam da ima puno težih slučajeva,pa mi nije jasno da se moj ne može rješiti,a tebi od srca želim brz i uspješan oporavak,pozdrav.

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #13 : Ožujka 08, 2009, 00:15:30 prijepodne »
Orhy dijagnoza ti nije nažalost moram reći baš sjajna, ne,znam što bih ti rekao ja sam još u potrazi za rješenjem jel jednu protruziju možda i nije problem riješit al više protruzija operirat eee tu se stvara problem tu ni dr nisu sigurni ,ne znam eto mene možda vuće po svemu ovom što čitam Vinogradaska , možda nisam u pravu takav neki instikt imam nemam pojma nisam bio pa nemogu ni govorit,znam samo jedno da gubim volju jer svak tumači svoje predat se neču al za samu odluku morat če me natjerat veča sila tj bolovi il stvarno neko ko če mi dat bar neku lipu rič.Što da kažem ne znam ni sam reko sam u jednom postu da što više znam manje znam isto tako više me dr. ne gledaju kao pacjenta već kao njihovog starog poznanika koji im svaki dan nešto novo otkriva a oni se čudu tome,nastavim li ovako mogao bih čak i magistrirati ;)

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #14 : Ožujka 12, 2009, 18:10:30 poslijepodne »
Zamolite vašu fizijatricu da vam prepporuči LSO rasteretnu ortozu (steznik) koji će te nositi 4-5 sati dnevno ili kad morate dulje stajat ili sjediti.Dijagnoze koje ste naveli su nepotune s obzirom na ono što ste ranije ispisali. Ne vidim nikakav razlog da oni koji žive u Zadru moraju ići baš kod neurokiururga iz Zadra. Moji  bolesnici pođu u Zagreb bez ikakvih problema bilo sanitetom bilo spavaćim kolima.

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #15 : Ožujka 12, 2009, 19:38:41 poslijepodne »
Zamolite vašu fizijatricu da vam prepporuči LSO rasteretnu ortozu (steznik) koji će te nositi 4-5 sati dnevno ili kad morate dulje stajat ili sjediti.

To imam ja i osjećam se sasvim o.k. dok to nosim - barem nešto!
2006. interlaminectomia L4-L5

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #16 : Ožujka 12, 2009, 23:47:24 poslijepodne »
Zamolite vašu fizijatricu da vam prepporuči LSO rasteretnu ortozu (steznik) koji će te nositi 4-5 sati dnevno ili kad morate dulje stajat ili sjediti.Dijagnoze koje ste naveli su nepotune s obzirom na ono što ste ranije ispisali. Ne vidim nikakav razlog da oni koji žive u Zadru moraju ići baš kod neurokiururga iz Zadra. Moji  bolesnici pođu u Zagreb bez ikakvih problema bilo sanitetom bilo spavaćim kolima.
Kokolina je u pravu ste ako imate razumnog lječnika nebih trebao bit problem otič i u drugi grad,a ovako otič u zagreb normalnom procedurom upisati se za pregled čekati red pa dogovoriti pa se vratiti pa opet otići jako je teško.Koliko sam ja upoznat sa Splitom iz mišljenja pacjenata koje sam upoznavao u toplicama svi su išli za ZG tako da ni Split nije baš nešto bolji od Zadra što se tiče kralješnice,kako doči do zg bez veze i sami znate da to baš neide tako.Moja je prijateljica iz Splita te mi je rekla da neidem nikako tamo kod nikog na kraju se operirala na Traumatologiji u ZG,koja je bolnica nabolja koj je neurokirurg najbolji,koja vrsta operacije je najbolja ko to zna nekako mi sve to ispada da svak hvali svog konja,zato sam i napisao u više postova da što više imam informacija da mi se teže odlučit a i ono što bih ja možda mislio da je najbolje za mene a to je Vinogradska meni je to samo još san a kako ostvariti taj san to je meni veliki upitnik.Imate li vi kakav pametan prijedlog :'(

zeljka

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #17 : Ožujka 13, 2009, 00:14:22 prijepodne »
Moj prijedlog Vam je da nazovete Vinogradsku i naručite se kod željenog liječnika,kao što se naručujemo i mi iz Zagreba.Vjerujte mi,ne čeka se dugo i možete izraziti želju kome ćete ići,jedino za pregled kod prof.Rotima naručuje tajnica.