Autor Tema: Hitno na operaciju a ništa me ne boli???  (Posjeta: 23385 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

emu

• Newbie
  • *
Hitno na operaciju a ništa me ne boli???
« : Srpnja 20, 2011, 00:58:06 prijepodne »
Pozdrav svima!
Nova sam i na forumu i u problemima kralježnice. Trebam savjet ili možda samo podršku.

MR:
U razini i.v. prostora L4-L5 vidi se desnostrano dorzolateralno obilan sekvestar i.v. diska, koji obliterira desni lateralni recesus, komprimira ventralnu konturu duralne vreće desno paramedijalno, te potiskuje desni L5 spinalni korijen. Unutar spinalnog kanala usmjeren je prema kaudalno, uz desni dorzalni dio trupa L5 kralješka.

Neurokiruzi kojima sam pokazala slike svi odreda kolutaju očima na moj nalaz pitajući me zašto već nisam na operacijskom stolu i kako uopće hodam uokolo s takvim nalazom...  A ja ne da hodam nego plivam, sjedim, vozila sam biciklu dok mi nisu zabranili i skoro me ništa ni ne boli! (sve je počelo krivim pokretom prije 40 dana i prvih 5 dana je bolilo jako i noga jako trnula a onda me kiropraktičar izmanipulirao i sad je ostala samo slaba bol kad duže sjedim ili stojim).

Lasegue pozitivan i ne izvodim hod na desnoj peti (mogu dizati i spuštati stopalo ali nema tu snagu da stanem na njega)

Znam da je to loš nalaz i da mi vjerojatno ne gine operacija ali teško je to prihvatiti kad mi subjektivno nije uopće loše!!! (kom treba da hoda na peti uopće  :-\)

Neurokirurg

• Sr. Member
Odg: Hitno na operaciju a ništa me ne boli???
« Odgovori #1 : Srpnja 20, 2011, 09:33:09 prijepodne »
Indikacija za operaciju je neurološki deficit, neizdrziva bol i tzv sindrom caudae equinae ( perianogenizalna utrnutost, nemogućnost kontrole sfinktera...) stoga ukolik ovas ne boli a neurološki deficit je etablira, to jest duze traje, onda je pozreba za operacijom dvojbena. To jest moze sa a moze i bez operacije. Ovo sto je antisa napisao naprosto nije istina. Obmaljuje javnost. Kod vas je kiropraktičar napravio dobar posao. Potrebno je vidjeti koliko vam je ispao disk, ukoliko je iskocio jako puno a brzo je doslo do regresije bolova onda je mogucnost da se disk spontano resorbira veća, drugim rječima sto veci disk to veća sansa da ce se spontano resorbirati uz uvijet da ne pravi probleme. kod vas je istina napravio djelomični problem tipa neurološkog ispada no to je trebalo operirati hitno. Kada vec nije, ja bih nastavio sa fizikalnom terapijom po principu jačanja peronealne muskulature a ako dodje do bilo kakvog pogoršanja-operacija.

Ako se prsten diska i rastegne, hernija se ipak može povući ako istisnuto tkivo još ima vezu s diskom. Međutim, ako te veze nema i ako se tkivo odvoji od diska, ono se više ne može vratiti u prijašnji položaj, pa nastane tzv. sekvestar diska. Pukne li prsten diska, kažemo da je nastao prolaps. Razlikujemo pokretni i nepokretni (fiksirani) prolaps. Pokretni prolaps (iskliznuće) može, na primjer nakon liječenja fizikalnim metodama (ekstenzija, ležanje) ili manipulacije na kralješnici, skliznuti u svoje staro ležište. Tako i tegobe popuštaju. Međutim, ako je prolaps fiksiran, to je nemoguće jer više nema veze s diskom pa on u novom ležištu uskoro sraste s okolinom, i to stvarajući ožiljak.
Kod tebe se očito radi o fiksiranom prolaps, te stoga nisi smjela biti tretirana kod kiropraktičara! (Još jedan dokaz kako oni mogu nekome dodatno naštetiti.)
Razdoblje bez bolova može trajati dugo, ali se, isto tako, bolovi različite jačine mogu ponovno javljati u različitim vremenskim razdobljima. Međutim, sekvestrirani ispad može mjesecima i godinama stvarati tegobe ako se ne odstrani odgovarajućim sredstvima.
Dakle, sve izgleda kako bi trebala što prije na operaciju, jer se nikakvim vježbama taj sekvestar ne može vratiti.
Nemoj predugo odgađati da ne oštetiš dodatno živac, obzirom da već imaš neurološke ispade (hod na peti, povremene bolove) kao i pozitivan Lasegue.
Savjetuj se s neurokirurgom u kog imaš najviše povjerenja, pa dogovori zahvat.

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #2 : Srpnja 20, 2011, 09:44:27 prijepodne »
I jos nesto nije to u pitanju jel korisno ili beskorisno hodanje na peti. Nego od toga pocinje da ne osjecas stopalo pa kad ti padne stopalo onda vuces nogu, ne mozes se osloniti na nju. Ja sam npr. prvo vidjela da mi je postalo pravo tesko voziti auto nisam mogla dobro da drzim kvacilo a lijevu nogu sam pridrzavala rukom i sve mislila to je prirodno da je lijeva noga smotanija. Al kad sam dosla na kontrolni pregled i probala da hodam na prstima nisam mogla uopste...

L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

emu

• Newbie
  • *
« Odgovori #3 : Srpnja 20, 2011, 15:04:32 poslijepodne »
Što se tiče kiropraktičara, bile su to dosta agresivne manipulacije nakon kojih je pomalo prestala bol. Sad nakon dosta razmišljanja izgleda mi kao da je disk bio protrudiran i tvrdim dijelom stiskao živac, a onda je kiropraktičar manipulacijom uzrokovao prsnuće diska i izlijevanje sadržaja u spinalnu moždinu. Pritom je sretnim slučajem došlo do smanjenja pritiska na živac - ima li ovo smisla?
Ako je to točno onda je to bila Pirova pomoć- prestalo boliti ali je stanje zapravo još gadnije za popraviti.

Neurokirurg, možeš li molim te podrobnije objasniti: "mogucnost da se disk spontano resorbira ........sto veci disk to veća sansa da ce se spontano resorbirati". Prvi put čujem da uopće postoji šansa da se disk spontano resorbira!!??? to bi mi dalo novu nadu :)
Prema svima koji su vidjeli nalaz, disk je iskočio jaaaaaako puno, a do regresije bolova je došlo u roku od 6-7 dana.

Seniaster, znam da mi može pasti stopalo, pod takvim prijetnjama i idem na operaciju.

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #4 : Srpnja 20, 2011, 15:19:50 poslijepodne »
Pogledao sam Vase slike. Disk je stvarno impresivan. Iskreno, da sam ja na vasem mjestu, obzirom da nema progresije u neurološkom deficitu, ne bih išao na operaciju. Jer veliki disk kao vas ima mogućnost spontane regresije obzirom da upalna komponenta vjerojatno nije jako izražena, jer nema jakog bolnog sindroma. Ukoliko osjetite da je noga slabija, to jest da slabost progredira, operacija je neophodna jer će se neurološki deficit etablirati i onda nema povratka. Znači sačekati mjesec, eventualno dva, napraviti kontrolni MR i ukoliko je disk manji sve ok. Ukoliko je isti, operacija bez obzira na tegobe.

Što se tiče kiropraktičara, bile su to dosta agresivne manipulacije nakon kojih je pomalo prestala bol. Sad nakon dosta razmišljanja izgleda mi kao da je disk bio protrudiran i tvrdim dijelom stiskao živac, a onda je kiropraktičar manipulacijom uzrokovao prsnuće diska i izlijevanje sadržaja u spinalnu moždinu. Pritom je sretnim slučajem došlo do smanjenja pritiska na živac - ima li ovo smisla?
Ako je to točno onda je to bila Pirova pomoć- prestalo boliti ali je stanje zapravo još gadnije za popraviti.

Neurokirurg, možeš li molim te podrobnije objasniti: "mogucnost da se disk spontano resorbira ........sto veci disk to veća sansa da ce se spontano resorbirati". Prvi put čujem da uopće postoji šansa da se disk spontano resorbira!!??? to bi mi dalo novu nadu :)
Prema svima koji su vidjeli nalaz, disk je iskočio jaaaaaako puno, a do regresije bolova je došlo u roku od 6-7 dana.

Seniaster, znam da mi može pasti stopalo, pod takvim prijetnjama i idem na operaciju.

emu

• Newbie
  • *
« Odgovori #5 : Srpnja 21, 2011, 01:34:47 prijepodne »
I činilo mi se da ste vi isti neurokirurg kojem sam slala slike, ali nisam bila sigurna. Hvala što ste brzo pogledali!
Sad sam potpuno zbunjena! Znači u mom slučaju je dobro da je ispad diska veliki a ne mali????
Regresirati znači - povući će se u svoje ležište ili će ga tijelo nekako razgraditi? Ako ne regresira skroz hoće li ostatak prijetiti živcima?
Ugrožavam li živac čekanjem (s obzirom na motornu slabost)?
Ako budem čekala dva mjeseca, biti ću opasno blizu onoj magičnoj granici od 4 mjeseca koja se navodi vezano uz uspješnost operacija...
(MRI je napravljena mjesec dana nakon početka simptoma)

Ako odlučim čekati što mi je činiti za to vrijeme - fizikalna? mirovanje?

Ja volim voditi aktivan život i kad su mi rekli da neoperiranje znači u najgorem slučaju paraliza stopala a u najboljem slučaju doživotan oprez da ne napravim neki krivi pokret da mi se taj dio diska u spinalnom kanalu ne bi krivo pokrenuo i precvikao živac - tad sam pristala na operaciju.
Ali ovo su potpuno nove informacije!

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #6 : Srpnja 21, 2011, 08:58:11 prijepodne »
I činilo mi se da ste vi isti neurokirurg kojem sam slala slike, ali nisam bila sigurna. Hvala što ste brzo pogledali!
Sad sam potpuno zbunjena! Znači u mom slučaju je dobro da je ispad diska veliki a ne mali????
Regresirati znači - povući će se u svoje ležište ili će ga tijelo nekako razgraditi? Ako ne regresira skroz hoće li ostatak prijetiti živcima?
Ugrožavam li živac čekanjem (s obzirom na motornu slabost)?
Ako budem čekala dva mjeseca, biti ću opasno blizu onoj magičnoj granici od 4 mjeseca koja se navodi vezano uz uspješnost operacija...
(MRI je napravljena mjesec dana nakon početka simptoma)

Ako odlučim čekati što mi je činiti za to vrijeme - fizikalna? mirovanje?

Ja volim voditi aktivan život i kad su mi rekli da neoperiranje znači u najgorem slučaju paraliza stopala a u najboljem slučaju doživotan oprez da ne napravim neki krivi pokret da mi se taj dio diska u spinalnom kanalu ne bi krivo pokrenuo i precvikao živac - tad sam pristala na operaciju.
Ali ovo su potpuno nove informacije!

Sad baš da se živac može precvikati samo tako i nije istina...

Na tvoja pitanja je teško dati odgovor u smislu da bude nešto konkretno....u neurokirurgiji kralježnice nema konkretnih odgovora....ono što ti je neurokirurg napisao je savršeno relevantno i toga se pridržavaj, što se tiče regresije, to nisam baš sigurna šta točno znači, ali ne moraš se ni zamarati sa tim šta će biti, da li to znači povratak u ležište ili apsorpciju organizma, u obadva slučaja tebe čeka isti scenario, a to je promjena načina života u smislu da bolje paziš na težinu i da redovno vježbaš. Vidim da si aktivna i mislim da ti to neće teško pasti....

U narednom periodu dobro prati snagu muskulatore problematične strane i onda se ravnaj prema tome....ukoliko dođe do progresije operacija je po meni neizbježna, ali ni operacija nije neki bauk. Ovdje na forumu smo već stotine stranica izanalizirali sve tipove operacija pa malo prosurfaj....

2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

emu

• Newbie
  • *
« Odgovori #7 : Srpnja 21, 2011, 16:24:25 poslijepodne »
pa zar ne može?precvikati živac?

ovako su mene uvjerili po bolnicama: sad me ne boli jer mi se ekstruzija tako nekako namjestila al ipak stiska zivac pa zato imam motornu slabost. Ako napravim krivi pokret taj ekstrudirani dio se moze pomaknuti na način da mi stopalo skroz otkaže (ako ne i nešto gore) a onda više povratka nema.

ovo o reasorpciji diska je nešto šta nikad nisam čula. zapravo i nije bitno hoće li se vratiti u ležište (nekako mi se čini da je to ipak nemoguće) ili će ga tijelo razgraditi, ali nije mi jasno razgradi li ga skroz ili se on samo usuče u sebe (i hoće li taj usukani ostatak onda ipak predstavljati prijetnju).....

što više čitam sve mi je jasnije da tu nije sve tako crno bijelo i da nema odgovora na sva moja pitanja, al hvala vam što se trudite  ??? :)

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #8 : Srpnja 21, 2011, 16:43:01 poslijepodne »
Dobila si misljenje od odlicnog neurohirurga. Moje licno iskustvo sa njim mi nalaze da ti kazem da ga poslusas i gotovo. Ne razmisljaj samo uradi kako ti je rekao. Ne brini disk ne moze kolko ja znam prerezati zivac. Sve se moze vratiti i noga i stopalo ako se napravi hitna operacija kad se to desi. Ti si izgleda poseban slucaj jos nismo imali takav ovde.   :)  Koliko ti je godina?
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

emu

• Newbie
  • *
« Odgovori #9 : Srpnja 22, 2011, 15:48:22 poslijepodne »
argh....
svađalice bježite s moje teme nekako drugamo  >:( >:( >:(

senainter, imam 32 godine. poseban slučaj kažeš? nadam se samo da neću postati posebno loš slučaj  :-\

Istr, molim te može link na taj centar za informiranje o poremećajima kralježnice da se malo informiram?

znam da ste mi rekli da ne mozgam previše al ja jednostavno ne mogu drugačije, ovisnik o informacijama...
evo baš sam s Pub Meda iskopala znanstvene članke o regresiji velikih ekstruzija - kao nije baš često ali se događa....
Ne mogu vjerovati da mi dosad doktori nisu niti predočili tu mogućnost :o