Pozdrav svim forumašima!! Evo da se i ja konačno uključim u rasprave.Imam 31 god. i operirana sam 02.06.2010. L4-L5. Imala sam jake bolove od 12mj 2009.g. i sve sam to trpila do 4mj.ove godine dok mi nije utrnila desna noga od koljena do prstiju,onda me uhvatila panika i počela sam radit pretrage na preporuku neurologa,rtg lumbalnog dijela kralježnice gdje je ustanovljeno da nije ništa strašno,malo pomaknut disk al ne toliko da bi me bolilo kako sam ja opisivala...no međutim moji bolovi su postajali sve jači i jači,završavala sam na hitnoj nekoliko puta,tamo bi mi dali inekciju i poslali kući.Negdije sredinom 4mj.otišla sam u doktorice opće prakse i tržila uputnicu za neurologa i to hitno,hvala Bogu pa imam dobru doktoricu,tamo je neurolog da neku mješavinu infuzije i meni je nakon toga bilo dobro sve dok nisam sijela u auto da idem kući,a onda sve po starom.I opet ja u neurologa sa svojim bolovima i on me pošalje na MR.Nakon obavljenog pregleda dolazi mi doktor i govori da po MRnemogu izbijeći operaciju!!Panika...dvoje dijece kući,2 i 6 god. a ja moram na operaciju....Završila sam u Vinogradskoj na preporuku prijatelja kod dr.Gnjidića,meni je čovjek bio super a i dan danas....to je bilo 15.05.,kad je vidio nalaz MR i moje držanje i hodanje odma me naručio na operaciju 02.06.Nakon operacije užasni bolovi u desnoj nogi,dva dana na infuziji i to svaka 4 sata,svi se čudu mojim bolovima,drugu večer su mi izvadili dren i meni je bilo odma lakše.Ujutro je došao dr.Gnjidić i htio me je vratit nazad na stol da nije slučajno što ostalo no pošto sam ja rekla da su se bolovi smanjili nakon vađenja drena rekao je da ćemo vidit kako će bit do sutra.Naravno meni je bilo sve bolje.Deveti dan sam puštena kući i nakon dva dana došla na vađenje konaca.Toplice sam dobila 23.06.(Krapinske).do tada sam mirovala kući,ležanje,odmaranje,hodanje po stanu samo dok bi pojela,sjedenje nikako...Dolaskom u toplice poćela sam sa laganom šetnjom,to su mi rekli doktori prilikom primitka u toplice,terapijama...Sve je bilo dobro prvih 7dana a onda opet počeli bolovi u nogi.Doktori kažu da je to reakcija na terapije..ok,ja sam se s tim pomirila i trpila bolove a tu i tamo popila tablete protiv bolova.I evo sve do unazad dva dan imala sam te lagane bolove ali ova dva dana katastrofa,bolovi gori nego prije operacije.Sad me boli cijela desna noga,od kuka do prstiju,nepomažu mi ni tablete,ono što sam mogla do unazad dva dana više nemogu,ni vježbat,ni hodat ni malo sijedit a i dok ležim me boli..u srijedu me je dr.gnjidić naručio na MR pa ćemo vidit što će sada biti na nalazu.Molila bi ako je netko imao sličnih problema da mi kaže da li je to samo tijek oporavka i da će biti sve uredu ili stvarno opet poćinje bitka sa kralješcima,pa opet pod nož...Unaprijed zahvalna!!!
nalaz MR PRIJE OPERACIJE:Na seriji sagitalnih,transverzalnih i koronarnih MR presijeka lumbosakralne kralješnice primjenom različitih tehnika snimanja nalazi se alordoza uz normalan intenzitet signala koštanih struktura sa vidljivom masnom supstitucijom subhondralno donje pokrovne plohe korpusa L4 kralješka.Manji dorzalni spondilofiti na nivoima L4-L5 i L5-S1.Znakovi degeneracije intervertebralnih diskova L3-L4,L4-L5,L5-S1, sužen intervertebralni prostor L5-S1."Bulging"intervertebralnogdiska L3-L4 čitavom cirkumferencijom sa suženjem oba otvora no bez radikularnog konflikta.Dorzomedijalna,u desno usmjerena,gotovo eksturzija intervertebralnog diska široke baze L4-L5 sa impresijom i potisnućemkorijena pripadajućeg živca(po svemu L5).Manja dorzomedijalna,u lijevo usmijerena protruzija intervertebralnogdiska L5-S1 sa impresijomprednjeg subarahnoidalnog prostora no bez radikularnog konflikta.Hipotrofija paravertebralne muskulature. Osteoartrotske promijene malih zglobova sa nešto reaktivne rtekućine u zglobnim prostorima malih zglobova.Konus modulare vidljiv u razini L1 kralješka.