Šarafi nikako ne smiju stršati, a naročito ne tako da komprimiraju živac! To bi mogao biti vrlo jasan primjer prave liječničke pogreške koja se može i kazneno goniti radi nesavjesnog liječenja. Naime, svaki operater mora znati sa koliko prostora raspolaže i koliko su dugački vijci da ne dođe do prodora, pa se dakle radi o očitoj grešci. Bez o obzira na građanski postupak koji moraš sam pokrenuti, imaš pravo podnijeti protiv odgovornih liječnika kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nesavjesnog liječenja iz čl. 181. Kaznenog zakona, s time da će kazna ovisiti o težini djela, tj. koliko je postojeća bolest otežana i da li je izazvan invaliditet. Kaznena prijava se podnosi Općinskom državnom odvjetništvu prema mjestu boravišta osumnjičenika ili policiji, s time da osobno preporučam ODO zato što oni tada prebacuju provođenje izvida na sektor kriminalističke policije i vode postupak, dok policija sama ne mora prepoznati da se radi o kaznenom djelu i može propustiti bilo što poduzeti.
Po meni ovo nije uobičajena situacija za ovakve operacije kralježnice i mislim da bi se moglo raditi o očitom nepostupanju prema pravilima medicinske struke, ali bi konačni zaključak u kaznenom postupku o tome ipak donio liječnik vještak za područje neurokirurgije. Ista situacija je i sa građanskim postupkom. Oni su već odmah nakon operacije morali napraviti RTG da utvrde da je implantirani materijal u zadovoljavajućem položaju. Ne može se tolerirati nikakvo stršanje materijala izvan kralješka! Kako bi to onda izgledalo, svi bismo imali šipke i šarafe posvuda? Meni su operirali kralježnicu na THL prijelazu koja je bila iskrivljena u stranu i kojoj su kralješci bili rotirani za 180 st. pa mi svejedno niti jedan šaraf ne strši!