Ima tu dosta ljudi već s iskustvom, Ladyanita je to odradila 2 puta, no nema baš jednostavnog odgovora na Vaša pitanja. Naime, koji neurokirug je nešto što je teško reći, za početak odite kod prvog koji Vam je dostupan što je prije moguće, a potom nakon njega tražite drugo mišljenje. Sasvim je vjerojatno da će se prvo pokušavati konzervativnim metodama, no ja sam osobno prije za nož odmah nego pokušavanje fizikalnim terapijama i raznim tome sličnim metodama, jer se čovjek samo muči i na kraju opet završi na operaciji. Da mi je 2014. netko htio operirati odmah kičmu bio bih najsretniji na svijetu, a ne da se mučim kao pas (čak bi i psa prije operirali, tj. barem ga eutanazirali ako ništa drugo).
S obzirom da je zdravstvo sporo, ako imate jake bolove, najvažnije je da prvo to sanirate. Nemojte se uplašiti ako dobijete opijate ili druge narkotike, sedative pa čak i ako Vam se preporuče antidepresivi. To je sve za ljude, naročito nas kičmenjake, jer ako nešto boli užasno, onda to boli kompresija živca. Na početku bol možete pokušati trpiti, ali kad se to pogorša i traje dulje vrijeme onda Vam jako pokvari kvalitetu života. Za liječenje boli preporučam da tražite od LOM uputnicu za Ambulantu za liječenje boli i tamo će Vam najbolje složiti ono što Vam odgovara da suzbije bol, a opet da očuvate intelektualne funkcije.
Nemojte raditi nikakve teže fizičke poslove niti one koji zahtjevaju rotaciju kralježnice u bilo kojem smjeru (saginjanje naprijed-natrag, okretanje lijevo-desno), nemojte nositi teže stvari, kada ležite namjestite se tako kako Vas najmanje boli (često pomogne fetalni položaj). Kod osobne higijene radije se tuširajte nego kupajte u kadi, za pranje zuba koristite čašu s vodom, smanjite fizičke napore najviše što možete. Ali, isto tako, vodite računa o prehrani jer ako Vam se poveća kilaža možete računati i na jače bolove.
Bilo bi dobro da pored ovih pretraga izvadite krv, da Vam liječnik pogleda CRP kako bi se provjerilo da li imate upalu živca. U tom slučaju možete dobiti kortikosterioidne lijekove, koji se ne uzimaju dugo jer su štetni, ali kod takvog stanja bi se i otrov popio tako da se ne uplašite niti toga, nego obavite to po preporuci i uz nadzor liječnika.
To će vas sve nekako održati do operacije, za koju je izvjesno da će biti potrebna i nemojte oklijevati s time.