Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" > Ostali probemi s kraljeznicom i bolovi ciji uzrok ne znate

Lumbalna kraljeznica

(1/6) > >>

IvanaD78:
Bokic evo i ja nova u svemu ovome...
Imam 38.god.i nikad do sad nisam imala problema sa donjim dijelom kicme do lani 11mj.kad me iznenada ukocilo...
Prosla fizikalnu mali pomak ali sve po starom...bolovi duz straznjice,desne noge pa sve do koljena...sepam i usporila sam na pola...problem mi se sagnut ,cucnut,dici nesto tesko a kamoli stajat dugo.
Napravila EMNG i MR.
Zanima me posto cekam neurokirurga kako vec to kod nas ide...da li je tko imao slicni nalaz i na koji nacin ga je rjesio?
Svaka prica dobro dosla.
 Nisam navikla biti  van funkcije  a momentalno to jesam.
NALAZ MR:
Lordoza.
Ocuvane su visine trupova  kraljezaka i dorzalna interkorporalna linija.
Hemangiom trupa L3 desnostrano,velicine 15mm.
Medularni konus zavrsava u razini L1/L2.
U razini L4/L5 intervertebralni disk pokazuje incipijentni "bulging",bez vidljive redukcije centralnog spinalnog kanala.
U razini L5/S1 iv.disk je reducirane visine i snizenih T2 signala u smislu desikacije,pokazuje ljevostranu centralnu i paramedijalnu hernijaciju s redukcijom anteriornog epiduralnog prostora uz moguci kontakt s neuralnim polazistem S1.
U ostalim razinama centralni spinalni kanal je uredne sirine,iv.diskovi su urednog izgleda.
Neuralni forameni su odrzane sirine.

EMNG nalaz:
Jasna i teza neuralna lezija registrira se u miotomima L5-S1 desno,dok je srednje teska i kronicna neuralna lezija u miotomima L5-S1 lijevo. Klincki, nalaz odgovara  radikularnoj leziji u spomenutim miotomima. Nad zadnjom skupinom analiziranih misica ,nalaz je uredan.
Neurografska obrada desnog n.peroneusa profundusa pokazuje snizenje motorne brzine provodljivosti,nesto ispod donje granice normale.

Molila bi savjete sta dalje ...jel tko imao slicni nalaz i kako je prosao i ako dodje do operacije,gdje je najbolje operirati.

ladyanita:
Bok Ivana i dobro došla u klub.
Ja sam imala slični nalaz,samo tebi piše moguć kontakt s korijenom S1. Meni je bio kontakt sa korijeno S1....tj.disk je izletio i pritišće korijen živca S1. Na L5L4 piše bulging...to znači da je disk malo vani. Tako je bilo i meni na prvoj MR,a dalje na drugim snimanjima nije bio vani. Znači jedino L5S1 bi možda bilo za operirati,ali to će naravno odlučiti neurokirurg dok bude vidio slike jer na nalazima napišu svašta. Sretno i javljaj se....svi smo tu sa podijeliti iskustva.

IvanaD78:
Hvala na dobrodoslici...posto ste mi spomenuli operaciju ,tko ima kakva iskustva gdje, kako dugo oporavak...koji neurokirurg

Henrik VIII:
Ima tu dosta ljudi već s iskustvom, Ladyanita je to odradila 2 puta, no nema baš jednostavnog odgovora na Vaša pitanja. Naime, koji neurokirug je nešto što je teško reći, za početak odite kod prvog koji Vam je dostupan što je prije moguće, a potom nakon njega tražite drugo mišljenje. Sasvim je vjerojatno da će se prvo pokušavati konzervativnim metodama, no ja sam osobno prije za nož odmah nego pokušavanje fizikalnim terapijama i raznim tome sličnim metodama, jer se čovjek samo muči i na kraju opet završi na operaciji. Da mi je 2014. netko htio operirati odmah kičmu bio bih najsretniji na svijetu, a ne da se mučim kao pas (čak bi i psa prije operirali, tj. barem ga eutanazirali ako ništa drugo).
S obzirom da je zdravstvo sporo, ako imate jake bolove, najvažnije je da prvo to sanirate. Nemojte se uplašiti ako dobijete opijate ili druge narkotike, sedative pa čak i ako Vam se preporuče antidepresivi. To je sve za ljude, naročito nas kičmenjake, jer ako nešto boli užasno, onda to boli kompresija živca. Na početku bol možete pokušati trpiti, ali kad se to pogorša i traje dulje vrijeme onda Vam jako pokvari kvalitetu života. Za liječenje boli preporučam da tražite od LOM uputnicu za Ambulantu za liječenje boli i tamo će Vam najbolje složiti ono što Vam odgovara da suzbije bol, a opet da očuvate intelektualne funkcije.
Nemojte raditi nikakve teže fizičke poslove niti one koji zahtjevaju rotaciju kralježnice u bilo kojem smjeru (saginjanje naprijed-natrag, okretanje lijevo-desno), nemojte nositi teže stvari, kada ležite namjestite se tako kako Vas najmanje boli (često pomogne fetalni položaj). Kod osobne higijene radije se tuširajte nego kupajte u kadi, za pranje zuba koristite čašu s vodom, smanjite fizičke napore najviše što možete. Ali, isto tako, vodite računa o prehrani jer ako Vam se poveća kilaža možete računati i na jače bolove.
Bilo bi dobro da pored ovih pretraga izvadite krv, da Vam liječnik pogleda CRP kako bi se provjerilo da li imate upalu živca. U tom slučaju možete dobiti kortikosterioidne lijekove, koji se ne uzimaju dugo jer su štetni, ali kod takvog stanja bi se i otrov popio tako da se ne uplašite niti toga, nego obavite to po preporuci i uz nadzor liječnika.
To će vas sve nekako održati do operacije, za koju je izvjesno da će biti potrebna i nemojte oklijevati s time.

IvanaD78:
Hvala Henrik....da bolovi su grozni trudim se koliko mogu da sta manje radim neke pokrete koji mi smetaju ...imam 170cm...67kg.i istina je da je lakse kad si sa onoliko kila da ti ne smeta...Meni je najveci problem noc ...mjesta za namjestit koma...sa jastukom...bez...nikako dobro.
A imam sina sa autizmom...uz kojeg nema odmora ...hrpa terapija ...skola...obaveza na sve strane....iskreno se nadam da nece trebat opetacija ...jel je dug oporavakk...a ja moram biti u pogonu svaki dan.

Lp Ivana

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju