Ima doktora koju su dobri, a ima i koji ne vjeruju pacijentu. Ima i pacijenata koji ne vjeruju svojim liječnicima, ima onih koji im vjeruju previše. Ima i doktora koju si si tak iznad svih da misle da su nepogrešivi i ne prihvaćaju nikakvo mišljenje pacijenta. Ne bih ni ja mijenjao svog neura, iako imam malo kritika prema tome što to nije zašarafio do kraja, mada s druge strane razumijem da je u sali imao još jednog asistenta profesora i sve preostale spec. neurokirurgije i oni su znali najbolje dokle je to moglo ići. Problem je što naše bolesti nisu vezane samo uz neurokirurgiju, nego i fizijatriju, i reumatologiju, i liječenje boli, a kod sve dijagnostike i liječenja mi u principu posao obavljamo sami dok nam LOM služi više za propisivanje lijekova i obavljanje administracije. U sređenom zdravstvenom sustavu, LOM bi prikupio sva mišljenja, čak i razgovarao po potrebi sa kolegama specijalistima koji su se nama bavili, donio nekakav opći zaključak i to s nama riješio. No to tako ne ide i zato se sami mučimo sa zaključcima, posebno kada liječnici iste specijalizacije ili pak različitih imaju oprečna mišljenja. I u konačnici, činjenica je da smo mi zakonski obavezni se baviti svojim zdravljem. Tako čl. 3. st. 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti izričito propisuje da je svaka osoba dužna brinuti za svoje zdravlje. Prema tome, ne možemo se prepustiti kao klade i čekati što će doktor/i napraviti s nama, jer se može desiti da i oni pogriješe. Nije medicina savršena, mislim da je čak i psihijatrija više napredovala nego npr. fizijatrija.

Ovčice, ako boli, a on tvrdi da ne boli, ili se jače deri

ili traži drugo mišljenje. Osim toga, možeš se derati i kod fizijatra, pa će te on uputiti opet na kontrolu neurokirurga. Uredan hod ti je uredan sve dok ne padaš i ne moraš se koristiti pomagalom. Uredan hod bude i kad te boli (imam nekoliko nalaza neurologa s tim zaključkom), za neurokirurga bi neuredan hod bio loš znak jer bi uputio na ispade osjeta. Sigurno je da nećeš prilagođavati svoje stanje njegovom nalazu. Isto tako, liječnici su skloni generalizirati i uspoređivati pacijente uvijek sa onima kojima je lošije, a tebi je u tvojem tjelu najlošije pa da te boli i na 1.

On pak zna da ima i gore od toga kaj se ti sad buniš. Ali sumnjam da bi propustio pomoći ako bi se desilo neko veće zlo od toga.