Gospodine Worf,
Moji kolege u Europi istog akademskog stupnja imaju mjesecno 12 000€ placu, rade sa 12 studenata na godini. To im je osnovna placa, ne uracunavajuci dodatna gostujuca predavanja koja se za 60min placaju 1000€
Isti taj posao ja obavljam za 14 000 kuna mjesecno sa 30 studenata na godini, ne racunajuci tu vlastita gostujuca predavanja gdje za 60min izlaganja dobijem honorar od 900€ (po Eurpoi) a u hrvatskoj 1500kn.
Kada bi obrazovanje bilo besplatno, tko bi onda financirao nase iovako male place. Za necija poimanja progfesorska placa djeluje velika, ali nije, jer se od nas ocekuje ista kvaliteta predavanja, ista predanost poslu, kao i od Europskih kolega, samo na znatno vecem broju studenata i znatno manjoj mjesecnoj placi. Kako ista moze ici naprijed ako ljudi nisu motivirani?!
Sto se tice preskupih automobila tu se slazem, ljudima je primarno posjedovati osobni automobil, a tek sekundarno vlastiti stan, o prezaduzenosti sa kreditima za automobil nema potrebe komentirati.
Vi vozite automobil star 11 godina, eto moj automobil je puno skuplji, ali je bio zamjena za honorar, no ipak cesto putujem u inozemstvo i potreban mi je luksuzni i ugodni automobil.
Svatko ima svoje strasti, Vase su motori, moje satovi, ali treba jasno razluciti koliko si mozemo sto priustiti.
Mozda imate krivo misljenje o Zagrebu, jer studenti iz drugih gradova nisu mi s ezalili na cijene. Uostalom sve sto im je potrebno imaju besplatno: javni prijevoz, jeftin studentski dom, kino, kazaliste, muzeje, knjiznice. Sve van toga je luksuz kao privatan smjestaj, izlasci... ipak su dosli studirati a ne provoditi se po metropoli.