Autor Tema: Dobivanje određenog postotka invalidnosti  (Posjeta: 32283 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Žac2255

• Newbie
  • *
Dobivanje određenog postotka invalidnosti
« : Travanj 04, 2012, 10:08:05 prijepodne »
Znam da ovo nema veze sa temom koju ste postavili ali imam jedno pitanje:

Operirala sam kralježnicu L-5,L-4, da li imam pravo na određeni postotak invaliditeta i kome se obratiti.
Unaprijed hvala.

lacroma

• Full Member
« Odgovori #1 : Travanj 04, 2012, 10:28:41 prijepodne »
Žac2255 većina na ovom forumu je operirala kralježnicu, vjerojatno najčešće na razini L4-L5, ali srećom nemaju invaliditet. Sama operacija bez komplikacija nije razlog niti za dugotrajno bolovanje, a kamoli za drugo.
Imate li razloga misliti da imate invaliditet? To bi najprije trebali znati vaši liječnici.
2010. hemilaminektomija s foraminotomijom L4-L5

Žac2255

• Newbie
  • *
« Odgovori #2 : Travanj 04, 2012, 11:40:31 prijepodne »
Budući da radim fizički posao gdje uključuje dizanje tereta , saginjanje , i nošenje tereta a nemam mogučnost za lakšim poslom(imam 52 godina).
Sada me zanima dal imam pravo na određeni postotak invalidnosti.

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

bella

• Newbie
  • *
    • Email
Odg: Dobivanje određenog postotka invalidnosti
« Odgovori #4 : Srpanj 24, 2012, 19:42:48 poslijepodne »
piše ali ništa konkretno osim na ovom drugom nešto malo definicija koja mi ništ ne znači, kolko sam shvatila prvo se treba ići utvrditi postotak invaliditeta a onda dalje, zanima me koje papire treba prikupiti, tiskanice kupiti, gdje predati i komu, kako to ide ako si nezaposlena osoba???

ddario

• Forumas
« Odgovori #5 : Srpanj 25, 2012, 16:24:12 poslijepodne »
piše ali ništa konkretno osim na ovom drugom nešto malo definicija koja mi ništ ne znači, kolko sam shvatila prvo se treba ići utvrditi postotak invaliditeta a onda dalje, zanima me koje papire treba prikupiti, tiskanice kupiti, gdje predati i komu, kako to ide ako si nezaposlena osoba???
Ako ništa drugo,idi u mirovinsko osiguranje pa će ti tamo najbolje objasniti.
interlaminectomija L4,L5 i L5,S1 23.8.2010.,reoperacija L4,L5 15.3.2011.

ANABELA

• Forumas
« Odgovori #6 : Kolovoz 11, 2012, 20:35:33 poslijepodne »
Hajde da napišem još jednom.Dakle, nakon operacije jednog diska bilo vratne ili lumbalne kralježnice dobiva se postotak tjelesnog oštećenja /to nije invalidnost/do 40%, ali samo ako to pokaže funkcionalna snimka kralježnice.Ponavljam, ne vrijede nikakva otpusna pisma, nalazi ili magnetne rezonance.Zahtjev se predaje u područnoj službi mirovinskog osiguranja, a obrazac zahtjeva kupuje u narodnim novinama. Što to znači kad vam priznaju stupanj tjelesnog oštećenja?Baš ništa, jer nemate nikakva prava i dalje...
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #7 : Kolovoz 24, 2012, 22:23:26 poslijepodne »
Hajde da napišem još jednom.Dakle, nakon operacije jednog diska bilo vratne ili lumbalne kralježnice dobiva se postotak tjelesnog oštećenja /to nije invalidnost/do 40%, ali samo ako to pokaže funkcionalna snimka kralježnice.Ponavljam, ne vrijede nikakva otpusna pisma, nalazi ili magnetne rezonance.Zahtjev se predaje u područnoj službi mirovinskog osiguranja, a obrazac zahtjeva kupuje u narodnim novinama. Što to znači kad vam priznaju stupanj tjelesnog oštećenja?Baš ništa, jer nemate nikakva prava i dalje...

Da ispravim Anabelu - postotak tjelesnog oštećenja utvrđuje služba Mirovinskog i zdravstvenog osiguranja na temelju nalaza EMNG - Zakon o tjelesnom oštećenju http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/269736.html, za bolesti kralježnice toč. IV. SPINALNI ŽIVCI, NEUROMUSKULARNI SUSTAV I KOŽA. Potrebno je na šalteru popuniti popuniti obrazac i priložiti kopiju EMNG nalaza i eventualno nalaz od neurokirurga ako je osoba operirana.
Meni je uz nalaz od prije 2 godine na kojem piše "srednje teško radikularno oštećenje..." utvrđeno 30%. Jedino pravo koje ostvarujem je to da plaćam manji porez na plaću (porezna olakšica kao da imate dijete prijavljeno) i da na bazenu plaćam jeftiniju ulaznicu za invalide.
Kada osoba ima postotak 80% i veći (ali samo za noge) ostvaruje pravo na iskaznicu za besplatan parking, a sa 100% i na besplatnu vožnju auto-cestom.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2012, 22:26:42 poslijepodne Renata »
2006. interlaminectomia L4-L5

ANABELA

• Forumas
« Odgovori #8 : Kolovoz 31, 2012, 16:41:18 poslijepodne »
Emng nalaz se može mijenjati ,ne pokazuje trajno stanje.Funkcionalna snimka kralježnice pokazuje krajnje stanje.Tjelesno oštećenje se priznaje tek kad je liječenje završeno i nema naznaka da će se stanje popraviti.
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #9 : Rujan 05, 2012, 23:12:07 poslijepodne »
Emng nalaz se može mijenjati ,ne pokazuje trajno stanje.Funkcionalna snimka kralježnice pokazuje krajnje stanje.Tjelesno oštećenje se priznaje tek kad je liječenje završeno i nema naznaka da će se stanje popraviti.

Oštećenost spinalnih živaca se može utvrditi i "izmjeriti" jedino EMNG (koliko je meni poznato), a to se spominje u Zakonu - primjerice "uzetost ischiadikusa". Mene je komisija uvijek tražilo samo EMG i nalaz neurokirurga.
Kao primjer prilažem i tablicu za utvrđivanje invaliditeta Hrvatskog ureda za osiguranje, a ista tablica vrijedi i za većinu osiguranja: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CCsQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.triglav-osiguranje.hr%2FUserDocsImages%2FTablice%2520invaliditeta%2520za%2520odre%25C4%2591ivanje%2520trajnog%2520gubitka%2520op%25C4%2587e%2520radne%2520sposobnosti%2520zbog%2520nesretnog%2520slu%25C4%258Daja.pdf&ei=_b5HUMfWCsmVswaZtYDwDA&usg=AFQjCNGJ_26r5B2QP4dOCZXPZLaDQvEN6A&sig2=MO15TboN9r9pBfGX-H8img
Osobno na rtg nisam bila već 15 godina - od kada su mi stalno postavljali krivu dijagnozu i nitko nije znao da imam problema sa diskovima dok me nisu konačno poslali na EMNG (na kojem sam bila 6 puta u 10 godina i svaki nalaz sve lošiji i uskoro me čeka novo testiranje), a slijedom tog nalaza i na MR.
2006. interlaminectomia L4-L5