Heh hvala na komplimentima, ali za moj oporavak je najvise zasluzna moja mama. Ja sam u FR lijecila ovo eto ovo sto sad imam, nemam nikakve rijeci hvale za zapadnu evropu (svaka cast onome kome je to pomoglo kao brinetki). Moje iskustvo je bilo drugacije, mene su slali psihijatrima davali mi lijekove za smirenje jer mene toboze "nista ne boli". Testirali me na razne genitalne bolesti, testirati nekog na genitalni herpes a ja ga nikad u zivotu nisam imala je ocit primjer diskriminacije za mene, jer moj akecenat je bio iz istocne evrope a sve zene iz istocne evrope eto zna se sta su.
Niko od svih doktora koje sam obisla (osim jedne super doktorice opce prakse koja me je lijecila od prve godine mog boravka u fr - tek ona sjetila da me posalje na EMNG, kad su me svi ovi dobro izjebali) se nije sjetio da napravim MRI ledja (valjda je to jedan od jasnih dijagnostickih testova ako nekog boli noga!). Otkud sam ja mogla znati da treba da snimam ledja kad mene ledja ne bole nego samo noga + ostali problemi koje imam. NAravno njihove bolnice su divne, naravno na MRI se ceka max mjesec dana naravno da oni imaju to bogatstvo, a kako i ne bi kad ja moram placati dodatno oiguranje svaki mjesec 20 eur da bi mi sve bilo 100% pokriveno, dok recimo u bosni se nista ne placa a i ono sto se placa pokradose i to ti je to.
Sto se tice drzavih bolnic u fr nikad pazite nikad necete doci na red, samo u privatnoj klinici e tu mozete nesto odmah zavrsiti ili u nekom normalnom vremenskom periodu. Oni nemaju domove zdravlja nego su svi doktori opce medicine a naravno i mnogi specijalisti po privatnim ordinacijama. E pazi sad ovo, ako ti je uzak budzet i jedva da imas sta kupiti da jedes tu sedmicu, neces moci platiti doktora jer prvo ti njemu UNPRIJED platis pregled, pa tek onda tebe zdravstvo rembursira. U medjuvremenu ako nemas love u steku, e pa neces jesti te sedmice. Mislim ja sam dosla do te granice da nisam se vise mogla lijeciti zato sto:
- vise nisam imala love a nisam vise mogla da hodam da bi nasla neki posao
- niko mi nije vjerovao da me boli, te nakon sto lyrica nije pomogla predlagali mi kortikosteroide i eventualnu operaciju tamo nekog zivca(nisam nikad ulazila dublje u to jer je za mene bilo nepojmljivo operisati nesto za sta nije bilo NIKAKVOG dokaza)
- niko od doktora vise nije znao sta bi sa mnom (doduse EMNG nikad nisam uradila jer sam vise bila na rubu nervnog sloma nakon dvije godine bola i nikakve dijagnoze)
E sad naravno, da sam ja ostala tamo jos koju godinu mozda bi nesto i rjesila sa EMNGO-m ali kako vise to psihicki nisam mogla podnijeti, vratila sam se u sarajevo. Sve te masine napredne tehnika koje ti opisujes, ja vjerujem da one postoje a ako ih i koriste na tebi budi siguran da svaki pacijent to skupo placa.
Ja ne mogu reci da sam prezadovoljna nasim fizikalnim terapijama, nije sve savrseno daleko od toga, al eto bar je u sarajevu tako : zavisi gdje radis fizikalnu i ko te nadgleda naravno. Ja sam imala tu srecu da eto meni su pomogle, ali isla sam na fizikalni institut koji je sav nov i nedavno se otvorio tamo gdje ja zivim osoblje je bilo ok,osim naravno par fizioterapeuta koji pojma nemaju sta rade, niti su zainteresovani da ti pomognu. Meni je vjezbe npr: radio glavni fizioterapeut koji je bas za to zvrsio faks i sve vjezbe koje mi je dao su mi super, mnogo sam se iznenadila kad sam vidjela da ih mogu izvoditi bez bola recimo. Taj isti terapeut me je recimo sjajno masirao, dok vec kad bi pala u ruke nekom drugom (koji su posao vjerovatno dobili preko veze!) ta masaza nije licila ni na sta, ta bolje ja znam masirati za ovih 15 god hodanja po fizikalnim terapijama.

Ja sam puno isla i privatno moram reci, puno sam i davala novca doktorima "na kafu", ne znam koliko ces dobra sebi donijeti time sto ces da se bunis i da ides do direktora i takve stvari al eto probaj.
Na kraju sam jos otisla i privatno do doktora koji me je primio za operaciju skolioze prije 7 godina (do njega doci udrzavnoj bolnici je stvarno tesko), njegov pregled je bio simbolicnih 30 km tj. 15 eur a covjek se recimo maksimalno zauzeo za moj slucaj, poslao me da napravim novi EMNG (doduse privatno kod nekog njegovog prijatelja koji je vec ono star ciko 60 godina i ima iskustva ), pa potom mi rekao da nakon tog EMNG-a ce me ubaciti u bolnicu da lezim na ortopediji (gdje je on i sef ortopedije) da radim vjezbe pod nadzorom opet njegove prijateljice (ortpedija je u drz. bolnici i tu ne placam nista). Plus na sve to mi je rekao da mu donesem CD sa mojim najnovijim MRI-om (koji je on vec vidjeo u ordinaciji ) i da ce on da prouci taj CD sa ostalim timom ljekara (radiolog, ortoped hrurg, neurohirurg itd). To je za mene bio maksimum, bilo mi je odmah lakse u dusi kad sam cula da ce se neko pobrinuti za mene na taj nacin

, bez da mi govori da sam luda i da umisljam.
Pa onda trebam spomenuti neuropsihijatricu koja mi je isto puno pomogla pored toga sto me je stavljala na razne tablete, zakazala mi EMNG od svoje dobre volje u roku od 3 dana, donosila mi seme kako da uzimam tablete, razgovarala sa mnom sta i kako, jer je ona vidjela da ja nemam psihicki problem nego da me stvarno nesto boli i da je bol neuroloskog porijekla. Ali to je bila mlada doktorica i nju je zaintrigirao moj slucaj to je sve. Mozda to nije puno sto je ona uradila, ali meni je to znacilo kao cijeli svijet tada kad me je boljelo.
I ne znam dalje sta da ti kazem, takvo je bilo moje iskustvo, a mozda je to i zato sto ja imam uprkos svemu imam povjerenja u nase doktore boz kojih bi ja odavno vec bila 2 metra pod zemljom. S obzirom u kakvoj je banani zemlja, zdavstvo jos super funkcionise. Sad imam i doktoricu opce prakse (ona me je i odmah poslala kod ove neuropsihijatrice), plus mi dala da idem na MRI, kod neurohirurga ma ono sve sto mi je zatrebalo davala je do sad, a i po nekom slijedu logike stvari su tekle. Ona je bila sa mnom od prvog dana i uvjeravala me da ce naci neko rjesenje (valjda je vidjela kolko sam bila ocajna

).
Je.. ga, meni je za sad dobro, skinut cu se sa neurontina pa na bazen uguram te diskove nazad

, a tebi zelim da dodjes do zapadne evrope i da pokusas i tamo. Mozda ce upaliti nikad se ne zna, onda internet i samo internet i tako trazi sebi spasa, nadji nekog ko ce biti uz tebe i samo naprijed. Ja sam obigrala i sve forume engleske i francuske i tu se dosta moze vidjeti koji lijekovi se koriste za sta. Ukucaj samo plineuropathy forum i izbacit ce ti sve forume o tome na engleskom.
Sve najbolje i keep us posted