Autor Tema: Avulzija korjenova  (Posjeta: 8722 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

igorb

• Newbie
  • *
Avulzija korjenova
« : Rujna 06, 2009, 19:42:20 poslijepodne »
U februaru ove godine tokom treninga povrijedio sam u toku treninga rame i ruku. Dijagnoza je Sv.Cervikobraciale. Snimak rendgena i skenera vratnog dijela kicme ne prikazuju nikakvu promjenu. Prvi nalaz Emng kaze sve je u granicama normale, sledeci  nalaz EMNG glasi: U m.opponens lat sin,m. Extensor digitorum communis lat sin, te m. Abductor digiti V lat sin registruju se potencijali kompezatornih jedinica sa denervacijom blagog stepena.
Aksonalna provodljivost n. Medianusa nesto snizena, kao I senzorna, uz nesto produzenu latencu F vala.
EMNG nalaz odgovara radikularnoj leziji C7, C8 koja se etioloski moze interpretirati kao avulzija korjenova kod vjezbanja. Uneuroloskom status u sem parastezija u podrucju korjena C7, C8 ne nalaze se promjene
Ono sto je moj problem i nakon 6 mjeseci posle povrede je to sto imam izmijenjen osjecaj u ramenu kao I grudnom dijelu, naime ne osjecam zategnutost misica kao na drugoj strani ramena koje nije bilo zahvaceno povredom, u toku dana na odredjeno vrijeme ili u odredjenom polozaju normalan osjecaj u   tom lijevom ramenu I lijevom dijelu grudnog kosa mi se vrati pa opet nestane I to se tako smjenjuje svih ovih mjeseci, od toga osjecaja polako ali sigurno ludim, takodje na vrhovima kaziprsta i srednjeg prsta imam stalan osjecaj kao da je taj dio prsta pod anestezijom, a u zadnje vrijeme osjecam I neku vrstu elektricnog praznjenja, izvinjavam se ako se nijesam pravilno izrazio.
Tokom svih razgovora sa ljekarima(neurolozima) receno mi je da bi trebalo da ce taj problem vremenom proci sam od sebe, medjutim brine me sto i pored toliko vremena i odradjenih fizikalnih terapija i agresivnih masaza problem i dalje postoji.

Molim Vas da mi odgovorite koja su Vasa iskustva sa ovim problemom- kada I da li uopste  mogu da ocekujem da ce se osjecaj u potpunosti vratiti u lijevom dijelu ramena I grudi kao I  prstima. Nijesam uspio da uradim MR jer u oku imam metalni opiljak koji mi sam zaradio kao dijete od pucanja kapisle za dinamit.
Unaprijed se zahvaljujem.

Jasna

• Hero Member
Odg: Avulzija korjenova
« Odgovori #1 : Rujna 06, 2009, 22:16:49 poslijepodne »
Igore, prije svega dobrodošao. Ne razumijem što misliš kada kažeš da si vratni dio snimio skenerom. Misliš li možda na CT?
Operacija L4/L5 2007. godine

Denis.

• Forumas
« Odgovori #2 : Rujna 06, 2009, 22:56:03 poslijepodne »
Igore također dobro došao.
Također i ja imam istu dijagnozu u kratko napravio sam sve pretrage,al poboljšanja nema a nalazi su mi svi u granicama normala,mada mi na MNEG-u pokazuje neke promjene ali to po lječnicima nije ništa sttrašno.Kad se malo prisjetim poćeci su mi bili utrnuće ruku poigravanje prsta na ruci ili utrnuće prsta.Eto i danm danas stanje je nepromjenjeno.CT glave mi je pkazao da je sve u redu .Godinama idem na fizikalne terapije al nekog poboljšanja nema niti većih pomaka.
Eto detaljnije ćie ti objasniti strućne osobe na forumu
Za operaciju nikad nije kasno jer se tamo ne ljubi slasno ;))

igorb

• Newbie
  • *
« Odgovori #3 : Rujna 06, 2009, 23:11:15 poslijepodne »
Prije svega, hvala na dobrodoslici i na odgovorima.... Kada kazem skener, mislim na CT, i to CT cervikalnog segmenta kicme. Na samom nalazu konstatovano je sljedece:
" Nema signifikantnih znakova spaciokompresivnog procesa. Dijametar spinalnog kanala ocuvan cijelom duzinom cervikalnog segmenta. "

Ukoliko jos neko ima neki koristan savjet, molim da mi se javi.

Denis.

• Forumas
« Odgovori #4 : Rujna 06, 2009, 23:15:53 poslijepodne »
Igore da li si radio MR ako nisi napravi jer ćeš tamo bolje vidjeti ako ima koje oštećenje kao i TCD

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #5 : Rujna 06, 2009, 23:17:42 poslijepodne »
Denise, Denise, citaj malo pazljivije  :)
Vidis da ne moze raditi MR jer ima neki metal ugradjen.
Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

igorb

• Newbie
  • *
« Odgovori #6 : Rujna 07, 2009, 13:36:02 poslijepodne »
MR ne mogu da uradim, jedino da operisem oko, a  za TCD prvi put chujem i niko od Neurologa mi nije predlagao tu metodu.

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #7 : Rujna 07, 2009, 15:39:20 poslijepodne »
Igore, budi strpljiv, možda ti Neurokirg odgovori. Mi ostali možemo samo nagađati. Meni taj tvoj nalaz izgleda skroz OK... 
Operacija L4/L5 2007. godine

Denis.

• Forumas
« Odgovori #8 : Rujna 07, 2009, 21:41:16 poslijepodne »
Denise, Denise, citaj malo pazljivije  :)
Vidis da ne moze raditi MR jer ima neki metal ugradjen.
Pantaganice ma čitam ja al nisam vidio taj metal,hebat ga propusti to i radiolog a kamo li neću ja  ;)Isprika Igoru

igorb

• Newbie
  • *
« Odgovori #9 : Rujna 08, 2009, 23:05:12 poslijepodne »
Hvala svima, nadam se da ce Neurohirurg naci malo svoga dragocjenog vremena da odgovori na ovaj moj svojevrsan problem :-[