Druge teme povezane s kralježnicom > Pitanja - zatražite pomoć i savjet

bol u lumbalnom dijelu kraljeznice

(1/4) > >>

sonja:
Pozdrav svima,
Nova sam na forumu i molila bi za pomoc.
Naime prije 6 mjeseci imala sam prometnu nesrecu u kojoj sam zadobila ozljedu vratne kraljeznice kao i neke druge ozlijede. Mj dana nakon prometne poceo me boljet donji dio leda..pa me fizikatar uputio na nekoliko pregleda..koje sam obavila no nista ne razumijem nalaze pa se nadam da ce mi netko od vas pomoci
Nalaz emng donjih ekstreminiteta:
Zakljucak: znaci umjerenog do tezeg ostecenja perifernih mononeurona registrirana je u m.ext.dig.brevis sin.m.tibialis sin.u m.tibialis ant.dex m. Dig.brevis dex znaci umjerene kronicne neuralne lezije.emng nalaz upucuje na subakutnu radikularnu iritaciju l4 l5 korjena lijevo,kronicna radikulopatija l4 l5 desno.
Nalaz mr ls kraljeznice:
Na seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka kroz ls k. Prikaze se reducirana fizioloska lordoza,sakrum horizontalnije postavljen,u visini l4 s1 prisutne desilacione promjene diskalnog mat.
Nivo l4/l5annular tear fibroznog prstena dorzocentralno,protruzija diska koja je u kontaktu s desnim neu.radiksom moguc konflikt.
Nivo l5/ s1 annular tear fib.prstena dorzomedijalno ..protruzija diska diskretno asimetricna prema lijevo.
Oa promjene apofizarnih zglobova na nivou l2 s1.

Oprostite na opsirnom pisanju samo cu jos napomenuti da sam odradila 50 fizikalnih terapija ..na dan pijem po 5 tableta za bolove ibruprofen 600 i zaldiar..boli me prepona..kicma mi na sredini puca po pola..a bol od donjeg dijela odlazi u kukove te mi trne lijeva noga.
Da li se netko od vas susreo sa slicnim sintomima te nalazima?

ladyanita:
Oooo susreli se,još i kako.
Prvo Vam želim dobrodošlicu na forum.
Sa nalazom magnetske i emng naručite se neurokirurgu.Na nalazu piše da imate protruzije diska i to na L5L4 i L5S1.Ako se još ne razumijete  baš u to...to vam u našem bolesničkom jeziku znači da je disk koji se nalazi između dva kralješka izletio van i sad radi pritisak na korijene živca i od tud ta bol,koja se vjerovatno širi i u noge.
Fizijatri u većini slučajeva ni ne gledaju slike magnetske rezonance,pa samo šibaju sa fizikalnim. Evo ja sam sa posljednjom turom fizikalnih primjetila da mi više štete nego koriste.
Moj savjet je neurokirurg koji će lijepo pogledati slike i preporučiti daljnje radnje.
I zamolite doktora opče medicine da vam napiše tablete za zaštitu želuca,jer su zaldiar i brufen opake tablete.
I nalaz Emng-a upučuje na hernije diska koje je MR prikazala.
Sretno i mi smo tu uvijek spremni za dati savjet ili ohrabrenje jer svi smo prošli ili prolazimo kroz pribleme kakve imate i Vi. :-*

ljiljana252:
Poz.Sonja :),Svakako bi trebali posjetiti neurokirurga,da pogleda i vas i nalaze.čini mi se da imate dvije protruzije.Čini mi se da je največi problem L4-L5,Magnet i EMG su sasvim dovoljni od pretraga da se nađe neko riješenje.Čini mi se da vam je lošija desna strana,a vama trne ljeva,Pa bi bilo dobro posjetiti možda više neurokirurga radi mišljenja,svakako zaštitu za želudac,i oprezno sa svim pokretima, :-\

sonja:
Hvala svima na dobrodoslici..vec sam svasta citala i po drugim stranicama i naletjela na ovu i citajuci vase postove shvatila da ima mnogo ljudi s slicnim problemima a meni je svako misljenje dobrodoslo buduci nikad do sad nisam imala takvih problema..inace radim posao administrativnog referenta imam 35 g i cjeli dan tipkam i sjedim..bolovanje mi je prekinuto nakon tru mj.jer je dok.op rekla da ja sasvim u redu izgledam...radila sam mj. Dana stanje se pogorsalo i sad sam opet na b.o....zanima me da li netko zna koliko traje oporavak ovih mojih dijagnoza??

vrhhy:
Sonja, dobro došla forum.
Oporavak kod svakoga od nas je individualan i teško je prognozirati kada će se netko oporaviti.
Problemi sa diskovima su kod vas vjerojatno nastali u vrijeme prometne nezgode, no tek su se mjesec dana kasnije pojavili.
Vama su u dva segmenta izbočeni diskovi između kralježaka i pritišću korijenove živaca koji vode prema nozi. Koliko vidim u jednom segmentu je pritisak centralni ili čak u desno, a u drugom je u lijevu stranu pa vas to i najviše boli, tj. trne vam lijeva noga, vjerojatno stopalo i mišići do koljena. Ovisno da li vas više muči vanjski ili središnji i unutarnji dio stopala, to je znak dali vas više muči l4/l5 ili l5/s1.
Ja imam akutne probleme slične vašima već 10 mjeseci i još ih se nisam riješio.
Prije 20tak god. ima sam slične probleme i trebalo mi je 2 god. da dođem na prihvatljivo stanje.
Meni terapije isto nisu previše pomagale.
Svakako se javite neurokirurgu sa nalazima.
Ako terapije ne pomažu, opcija vam je i operacija, posebno ako vam tegobe traju dulje vremena uz jake bolove i velike neurološke ispade.
Kod privatnih klinika neurokirurzi vam mogu ponuditi i ESI injekcije koje vam mogu pomoći pa možda neće trebati operacije.
Ja sam primio ESI injekciju prije 2 tjedna i mogu reći da su mi bolovi manji kao i trnjenje u nozi, te od onda ne trošim tablete. Poznajem dvije osobe kojima je ESI isto pomogla. Oboje rade sjedeći posao kao i vi, a i ja.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju