Autor Tema: bolesna kralježnica i trudnoća  (Posjeta: 13514 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

glagen

• Forumas
bolesna kralježnica i trudnoća
« : Lipnja 24, 2009, 22:25:05 poslijepodne »
ovako, ja zasad mislim da neću imati djecu, ali kao i svaki moj stav, sve je podložno reviziji ;)

dakle,  kakve su mogućnosti trudnoće nakon operacije kralježnice? je li to prevelik teret za nju tako slabu i jadnu?

ma naravno, posvojila bih ja, ali moj stančić od pukih 40-ak kvadrata nije za one koji o tome odlučuju optimum. jest, žalosno je da su "njima" kavdrati najvažniji, ali tako je. a ja ću si teško priuštiti nešto veće....

ovo nije šala, zaista me zanima hoće li moja kičmica to moći podnijeti.

hvala vam za svaki koristan savjeet :*
ekstruzija l5-s1, srpanj '09. interlaminektomija. dobro mi je, što jest jest :)

Jasna

• Hero Member
Odg: bolesna kralježnica i trudnoća
« Odgovori #1 : Lipnja 24, 2009, 22:43:54 poslijepodne »
Mislim da bi se o tome morala posavjetovati s neurokirugom jer zbilja ne bi bilo dobro da te uhvate jaki bolovi i da moraš na operaciju za vrijeme trudnoće. Ako već moraš na operaciju, vjerujem da je bolje da to napraviš prije trudnoće. Vjeruj mi, ni trudnoća a ni prvih par godina s djetetom nije baš lako, pa je zato bolje da budeš što zdravija.
Operacija L4/L5 2007. godine

glagen

• Forumas
« Odgovori #2 : Lipnja 24, 2009, 22:49:22 poslijepodne »
ma svjesna sam toga. iako sad ne želim dijete jer sam i sama još dijete (ma mogu ja voditi samostalan život godinama... uvijek plačem mami).

jednom, za koju godinu kad biološki sat počne otkucavati, hoću li ja to moći?

nadam se da nikad neću ni htjeti malu "glagen", ali... što ako budem?

magi

• Full Member
« Odgovori #3 : Lipnja 24, 2009, 23:24:57 poslijepodne »
hej glagen vidim da i tebe muče pitanja kao i mene. Naime ne mislim uskoro imati djecu (jer još i sama kako ti kažeš-za sve plačem mami) ali za kojih par godinica doći će red i na to. E pa draga moja ja sam ti tim pitanjima svakodnevno opsjedala neurokirurge,fizijatre, fizioterapute i nakon početnog čuđenja zašto ih to pitam svi  su mi rekli ovako-Mnoge su žene,majke preležale svoje trudnoće od prvog do zadnjeg dana zbog drugih razloga a tebe to čeka samo zadnje tromjesečje kad beba počne rasti a leđa patiti. Dakle ništa od šepurenja po gradu s velim,debelim trbusima -doma i ležanje! U vezi poroda nisam htjela ništa niti pitati-bilo me je previše strah! Pozdrav

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #4 : Lipnja 25, 2009, 01:52:45 prijepodne »
tijekom trudnoce dolazi do vise razlicitih promjena u zena. ono sto nas ovdje zanima je tzv omeksanje ligamentarnog sustava u tijelu kada dolazi do povecane elasticnosti od tata cvrstih dijelova u tijelu kao sto je sakroiliakalni zglob i sinfiza. no kao sto dolazi do omeksavanja ovig zglobova dolazi i do omeksavanja, u ovom slucaju kod vas( onih koje su prethodno trudnoci imale problema s kraljesnicom), i ionako losih sveza koje drze diskove na svome mjestu. uz povecanu zezinu i prijenos tezista prema naprijed dolazi do poremecaja biomehanike kraljesnice i dodatnog ostecenja ligamentarnog aparata na razini diska. e sada kako to sprijeciti? postoje tri grupe: 1. one zene koje do trudnoce nisu imale problema s kraljesnicom i nisu geneticki opterecene vjerojatno nece imati problema niti tijekom trudnoce. 2. a ona druga skupina se mora cuvati. to znaci prije trudnoce ojacati ledjnu i trbusnu muskulaturu jer je to jedino sto ce cuvati kraljesnicu a posebno multifidalne misice, paziti na tezinu, koristiti se zastitnim polozajima tijekom i neposredno poslije trudnoce i vjerojatno ce sve biti ok. 3. ovoj skupini pripadaju oni kojima je potrebna operacija prije trudnoce. kao sto sam ranije naveo, jedino sto vas cuva kada je kraljesnica vec bolesna su vasi misici i to prvenstveno ledjni a onda i trbusni. njih je neophodno potrebno maksimalno sacuvati tijekom operacije kako bi poslijeoperacijski moglo doci do sto ranije aktivacije i adekvatne fizikalne terapije te sto kraceg poslijeoperacijskog rehabilitacijskog perioda. u tome svjetlu jedino minimalno invazivni postupci koji ne ostecuju misicno tkivo oko kraljesnice mogu potpasti u skupinu operacija koje ce vas adekvatno pripremiti za trudnocu i porod.
nadam se da sam malo rasvijetlio ovaj aspekt bolesti kraljesnice jer mislim da je adekvarna priprema kraljesnice za trudnocu nesto o cemu se do sada nije vodilo racuna to jest briga je vecinom bila na strani pacijenata.

glagen

• Forumas
« Odgovori #5 : Lipnja 25, 2009, 08:47:11 prijepodne »
neurokiruže, hvala. ovo je bilo iscrpno i poprilično jasno.

magi, izgleda da nema druge nego ove (govorim u svoje ime) otužne mlohave mišiće zategnuti

brinetka

• Forumas
« Odgovori #6 : Lipnja 25, 2009, 11:22:33 prijepodne »
Neurokirurze najlepsa vam hvala sto ste to tako ljepo opisali, inace se slabije nadje gradivo za nas primjer. Ja imam 34 godine i voljela bi imati djecu, pricala sam i sa partnerom i on misli, da ja to ne bi mogla fizicki podnijeti...vec imam jako oboljele te ishiadicne zivce, sjedalni predjel mi je u komi.....uzimala sam godinama ljekove i kako da zapocnem trudnocu, kad bi mi tjelo moralo biti vec vise mjeseci prije trudnoce ocisceno od ljekova i sad ovih postupaka koje mi izvode (rizoliz), a da ne pricam o samoj trudnoci bez tableta.....realno gledano, tezko mi je zamisliti sebe, a necu glavom kroz zid i da idem sta bude, bit ce, ipak se radi o bicu, a da ja to ugrozim, ili da idem na svoj rizik....neznam...
Dal cu ja mogu imati djecu, to se pitam??? Doktori govore, da nije jos vrijeme, a godine prolaze. Mozda mi je jedino varianta da prelezim cjelu trudnocu, al kao sto sam rekla, nebi da ugrozavam ikog.
Dal poznate primjere slicno meni, da su imali djecu???
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

magi

• Full Member
« Odgovori #7 : Lipnja 25, 2009, 12:53:01 poslijepodne »
Slažem se glagen  treba zategnuti mlohave mišiće koje godinama gledam kako otužno vise na mome tijelu i svakog dana vičem-od sutra počinjem s vježbom. Sada hoću-neću moram vježbati ako mi je u cilju da se ona ogromna,zločesta bol ne vrati i ukrade mi još jedan disk. Hvala neurokirurgu na stvarno iscrpnom ali motivirajućem tekstu (nije to tako strašno), mislim je ali za kad vidiš to malo slatko biće shvatiš da je sve bilo vrijedno.Pozdrav