Pozdrav svima!
Imam 28 godina, prije dvije godine mi je dijagnosticirana lumboischialgia I. dex. rc., extrusio disci iv L5S1 12mm, hernia disci iv L4L5 4 mm.
Bolovi u nozi i donjem dijelu leđa su bili strašni, ali uz medrol, zaldiar, ibuprofen, analgin, te fizikalnu terapiju i redovito vježbanje se sve uspjelo smiriti i bez operacije. Od tada redovno vježbam sama kod kuće, čuvam se tereta, dugog stajanja i sjedenja i bolovi se onako snažno više nisu vraćali.
Trenutno sam u 20 tjednu trudnoće i dosta se dobro osjećam, bolovi su minimalni. Prije nego sam ostala trudna razgovarala sam sa svojom obiteljskom liječnicom, zanimalo me smijem li ja uopće ostati trudna i hoće li to moja kralježnica moći podnijeti, ona mi je rekla da nema potrebe ići neurokirurgu i da će me vjerojatno boljeti u trudnoći ali da nema mjesta panici.
I svom sam ginekologu rekla kakvo je stanje s mojom kralježnicom, ali ni on se nije ništa previše uzbuđivao oko toga samo mi je dao uputnicu za fizijatra, ali ne i za neurologa ili neurokirurga.
Tako da ja nisam uspjela saznati sve što me zanima vezano za moju kralježnicu u trudnoći, pa vas molim da mi odgovorite koliko su zapravo treće tromjesečje trudnoće i sam porod opasni za moju kralježnicu s obzirom da je disk L5S1 pomaknut čak 12 mm? Smijem li ja i mogu li imati normalan porod ili se u ovakvim slučajevima porađa carskim rezom? Koliki je rizik da mi disk trajno ošteti živce?
Unaprijed zahvaljujem!