Autor Tema: Iskočio disk, operacija ili ne?  (Posjeta: 153255 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

GSM

• Gost
Odg: Iskočio disk, operacija ili ne?
« Odgovori #18 : Ožujka 04, 2010, 21:09:24 poslijepodne »
Naruci se na pregled i saznaj jesi li kandidat za lasersku operaciju...
Uspjesnost je nekih 80%, komplikacije ispod 1%... I ako ne uspije, tebi je napravljena minimalna trauma i sve ostale opcije lijecenja su otvorene.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #19 : Ožujka 04, 2010, 22:25:49 poslijepodne »
Dragi moj Šibenčane....

Ma ne dao Bog da si me uvrijedio, dapače ja sam ti vrlo opušten lik....i ništa nije bilo iritantno....a stručno mišljenje je samo neki moj vid zajebancije koji sam samo projicirao iz tvog posta........no frks, rista...sve 5 i nema beda.....

Ja sam samo pokušao najstručnije (naravno, kolko ja to mogu biti stručan) predočiti cjelokupnu filozofiju problema..........
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

lipo mi je

• Newbie
  • *
« Odgovori #20 : Ožujka 05, 2010, 08:24:16 prijepodne »
Jutrooo,ok Davore,eto ima po forumu ponekad nekih koji se brzo rasp....,ali ima i onih koji su jako normalni,znam  niko od nas nema tona tj. boje glasa na forumu,pa je teško i razumit,ali o tom .... !
GSM planiram do ZG ali ne znam kad,pun sam obaveza,izmađu ostalog i djeca,ali u svakom slušaju ću doći.

Denis

• Hero Member
« Odgovori #21 : Ožujka 05, 2010, 18:56:14 poslijepodne »
Lipo mi je  ma Davor ti je ful normalan :D :D :D :D :D

melica

• Full Member
« Odgovori #22 : Ožujka 14, 2010, 19:12:54 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Ja sam Melica.  Da se predstavim, već nekoliko godina muče me bolovi u leđima nakon pospremanja- ono generalka u jednom danu, usisavanja itd. Te noći sam malo šepala ali ujutro sam bila ko nova.
Radim sjedeći cijeli dan pred računalom. Prije 2 godine na rengenu su mi očitali incipijentno stvaranje Schmorlove hernije L5 kralješka te masivniji poprečni nastavak L5 kralješka. Moja doktorica na to je ostala gluha i rekla da nas sve ponekad bole leđa.
No krajem prosinca 2009. počele su moje muke, bolovi, nemogućnost sagibanja, teško hodanje, bolovi u desnoj nozi-šepanje...trpjela sam bol i mazala se nekim gelovima i ništa. U veljači sam shvatila da to predugo traje i doktorica mi je dala neke lijekove protiv bolova no ništa. 5.2. ujutro sam se spremala na posao i kihnula i ostala nepokretna. Do kraja dana malo sam se oporavila no 11.02. više nisam mogla iz kreveta. Napravila sam magnetsku i dijagnoza je diskopatija segmenta L4-L5, te dorzomedijalna protruzija iv.diska, te EKSTRUZIJA DISKA L5-S1 prema spinalnom kanalu. Uz sve to desno na S1 imam i Tarlowljevu cistu.  Šok. Doktor me hoće operirati odmah, a ja se jako bojim. U međuvremenu mene su mirovanjem bolovi popustili, prestala sam piti i ketonale i zaldiare, no čim malo više hodam ili sjedim bolovi se pojačavaju- no trpim ih. Nisam više ona stara pokretna. Muči me to što sam sklona priraslicama znam po operaciji od prije 15 godina, imam WPW sindrom na srcu, anemija već 15 godina, te ginekološki problemi. Fizikalna terapija ne dolazi u obzir zbog gin.problema. Čitajući vaše razgovore pretpostavljam da mi je operacija jedino rješenje, u bolnici su mi rekli da bi trebala ići što prije dok mi živac još nije previše oštećen. Moji bolovi su bili grozni nisam mogla pomaknuti nogu ali sad ju mogu i dići i ne boli me više noga nego samo leđa. Tražim samo savjet.
30.08.2007. stvaranje Schmorlove hernije donje pokrovne plohe trupa L5 kralješka, uz diskretno reduciran i.v.prostor L5 S1, masivniji poprečni nastavak na L5 kralješku desno uz suspektno stvaranje pseudoartroze
MR 11.02.2010 diskopatija i dorzomedijalna protruzija i.v.diska L4-L5, L5-S1 ekstruzija i.v.diska prema spinalnom kanalu, u visini kralješka S1 perineuralna Tarlowljeva cista.

vlado

• Jr. Member
  • **
  • doktore pomagaj boooli a deda reko da ne boli...
    • Email
« Odgovori #23 : Ožujka 14, 2010, 19:38:10 poslijepodne »
svi koji su operirani(tu stavljem i sebe) će ti reći odradi to i riješeni su svi tvoji problemi koje si opisala a što se tiče posljedica nemoj o tome razmišljati tako negativno i nadaj se da će sve biti 5 !!!
operiran 8.2. sad lagano sljedi oporavak pa...

uriel

• Sr. Member
  • ko drugom jamu kopa fizicki je radnik
« Odgovori #24 : Ožujka 14, 2010, 20:56:37 poslijepodne »
Dobro došla Melica.
Odluka je samo tvoja.
Mi smo ovdje svi laici,pa je najbolje da se posavjetuješ sa par neurokururga.
Većina ljudi sa sličnom dijagnozom se odluči na operaciju.Mada ima dosta ljudi koji žive normalno i bez operacije.A što se tiče sklonosti priraslicama,većina operatera dijele mišljenje da ako je operacija napravljena uspješno priraslice ne mogu dovesti do uklještenje živca.Tako da se s te strane ne trebaš opterećivati.Uz pravilno i redovno vježbanje možda ti bude još bolje,a možda i ne :-\.
Ja sam isto prije operacije bio puno bolje,ali sam se odlučio na operaciju.Tako da na kraju postavi samo sebi jedno pitanje: "Jesam li zadovoljna sa kvalitetom sadašnjeg života s ovim tegobama?!"
Dijagnoza prije operacije proturzija L4-L5 i ekstruzija L5-S1 diska
19.5.2009 operirao ekstruziju diska L5-S1
Rehabilitacija i bolovanje od šest mjeseci.
Vratio se na posao 26.10.2009.
Još manje tegobe prisutne u vidu  povremenog trnjenja lijeve noge.Stvari polako idu na bolje.

GSM

• Gost
« Odgovori #25 : Ožujka 14, 2010, 21:04:57 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Ja sam Melica.  Da se predstavim, već nekoliko godina muče me bolovi u leđima nakon pospremanja- ono generalka u jednom danu, usisavanja itd. Te noći sam malo šepala ali ujutro sam bila ko nova.
Radim sjedeći cijeli dan pred računalom. Prije 2 godine na rengenu su mi očitali incipijentno stvaranje Schmorlove hernije L5 kralješka te masivniji poprečni nastavak L5 kralješka. Moja doktorica na to je ostala gluha i rekla da nas sve ponekad bole leđa.
No krajem prosinca 2009. počele su moje muke, bolovi, nemogućnost sagibanja, teško hodanje, bolovi u desnoj nozi-šepanje...trpjela sam bol i mazala se nekim gelovima i ništa. U veljači sam shvatila da to predugo traje i doktorica mi je dala neke lijekove protiv bolova no ništa. 5.2. ujutro sam se spremala na posao i kihnula i ostala nepokretna. Do kraja dana malo sam se oporavila no 11.02. više nisam mogla iz kreveta. Napravila sam magnetsku i dijagnoza je diskopatija segmenta L4-L5, te dorzomedijalna protruzija iv.diska, te EKSTRUZIJA DISKA L5-S1 prema spinalnom kanalu. Uz sve to desno na S1 imam i Tarlowljevu cistu.  Šok. Doktor me hoće operirati odmah, a ja se jako bojim. U međuvremenu mene su mirovanjem bolovi popustili, prestala sam piti i ketonale i zaldiare, no čim malo više hodam ili sjedim bolovi se pojačavaju- no trpim ih. Nisam više ona stara pokretna. Muči me to što sam sklona priraslicama znam po operaciji od prije 15 godina, imam WPW sindrom na srcu, anemija već 15 godina, te ginekološki problemi. Fizikalna terapija ne dolazi u obzir zbog gin.problema. Čitajući vaše razgovore pretpostavljam da mi je operacija jedino rješenje, u bolnici su mi rekli da bi trebala ići što prije dok mi živac još nije previše oštećen. Moji bolovi su bili grozni nisam mogla pomaknuti nogu ali sad ju mogu i dići i ne boli me više noga nego samo leđa. Tražim samo savjet.

Sve sam shvatio osim sto nigdje ne vidim da si isla na bilo kakav vid fizikalnih terapija? Prije gotovo svake operacije OBAVEZNE su fizikalne terapije kako bi se prolongirao period do same operacije.
Takodjer, indikacija za gotovo svaki operativni zahvat na kraljesnici jeste "XXX tjedana fizikalne terapije".

Prouci temu minimalno-invazivne kirurgije kraljesnice, kad to malo proucis smanjit ce ti se strah od eventualne operacije...

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #26 : Ožujka 14, 2010, 22:09:45 poslijepodne »
Melica dobrodošla!
A što se tiče mog mišljenja, podupirem ono što je napisao Uriel: "Jesam li zadovoljna sa kvalitetom sadašnjeg života s ovim tegobama?!".

GSM - što se tiče fizikalnih terapija, ne znam da li si primijetio, ali Melica je napisala da zbog ginekoloških tegoba ne može na terapije, a znam da se to ponajprije odnosi na strujne terapije.
2006. interlaminectomia L4-L5

Denis

• Hero Member
« Odgovori #27 : Ožujka 14, 2010, 22:16:33 poslijepodne »
Također dobrodošlica Melica!Odluka je teška,što drugo reći,jer ovo je vrtlog iz kojeg se teško izlazi,te se cijeli život vrtiš oko jednog kruga iz kojeg izači mogu samo pojedini.Naravno i onda je upitno koiko su zadovoljni kvalitetom života

GSM

• Gost
« Odgovori #28 : Ožujka 15, 2010, 06:19:32 prijepodne »
GSM - što se tiče fizikalnih terapija, ne znam da li si primijetio, ali Melica je napisala da zbog ginekoloških tegoba ne može na terapije, a znam da se to ponajprije odnosi na strujne terapije.

Nisam to skuzio... onda stvarno ne znam sto bih rekao i preporucio

melica

• Full Member
« Odgovori #29 : Ožujka 15, 2010, 20:20:49 poslijepodne »
Pozdrav svim članovima!
                     Kao prvo želim zahvaliti svima koji su mi se javili.
Jako je lijepo je čuti riječi ohrabrenja i podrške pogotovo od ljudi koji su to sve već prošli. Da pojasnim na fizikalne terapije nisam išla jer sam u razgovoru s reumatologicom utvrdila da bi bile pogubne zbog mojih ginekoloških problema, naime prije 3 godine sam završila u bolnici zbog iskrvarenja, oprostite na opširnosti, znam da su to naši ženski problemi ali meni zadaju grozne probleme. Prije 16 godina operirala sam klasičnom operacijom endometriozu gdje mi je uklonjen jajnik ali od onda se patim s dva mioma u maternici koji me doslovno cijede, piju mi krv i nikako ne mogu na zelenu granu. Stalno sam slabokrvna, anemična, umorna itd. I kao što mi je reumatologica rekla prvim tretmanom bilo koje fizikalne opet bih procurila bez obzira na dan u ciklusu tako da si to doslovno nesmijem priuštiti, jer i bez toga jedva preživljavam. Trebali bi mi zapravo izvaditi maternicu, ali ne žele jer sam navodno premlada za to (39 godina) i tako se već godinama vrtim u začaranom krugu.
         Nakon tog boravka u bolnici nafilali su me hormonima da sam se poslije godinu dana oporavljala od tog. Sve mi se poremetilo. Štitnjača mi je na samom rubu-doktori se dvoume dal da mi prepišu hormone ali mislim da me zapravo još malo treniraju. Od silnih tableta željeza i ostalih isprobavanja liječenja anemije želudac mi je u komi, navodno imam čir koji samo čeka. Tako da mi i ove tablete protiv bolova baš i nisu dobrodošle, ali nekako se mora izdržati. Zato pokušavam što više trpjeti. Us put nakon operacije endometrioze nadala sam se da me više neće boljeti , ma da al to su bile samo priče za malu djecu. Cijeli rez popunio se priraslicama i ko zna s čim još tako da me zapravo nikad nije ni  prestalo boljeti, al navikla sam živjeti s tim.
Na zadnjem sistematskom pregledu kardiolog mi je rekao da bi trebala operirati srce zbog WPW sindroma, jer su mi se aritmije počele sve češće pojavljivati i jako mi smetati. No Hvala Bogu u zadnjih godinu dana malo su se smirile, pa sam prestala misliti na to. Ali naučila sam u životu da nikad ne smiješ reći da ti se sve zlo već dogodilo jer uvijek postoji mogućnost da ti se dogodi još veće.
I zato uz sve svoje probleme ovaj s kralježnicom došao mi je kao točka na i. Nešto o čemu zapravo nikada nisam ni sanjala. Ali sad je tu i moram rasmišljati kako da to riješim.
Poneki put se sama sebi nasmijem, mene bi mogli operirati jedno dva dana dok mi poprave sve kaj ne valja.
Danas sam se vratila s posla i jedva sam čekala da legnem jer već u 13,00 nisam mogla sjediti, htjela sam poludit od tog tiskanja u leđima. Jako me zanima oporavak poslije operacije, kojim tokom ide, jer znam da ću se morati vratiti na posao tj. sjedenje bez granica.
Još jednom se svima ispričavam na opširnosti i unaprijed zahvaljujem na dobrim željama i savjetima.  Melica
30.08.2007. stvaranje Schmorlove hernije donje pokrovne plohe trupa L5 kralješka, uz diskretno reduciran i.v.prostor L5 S1, masivniji poprečni nastavak na L5 kralješku desno uz suspektno stvaranje pseudoartroze
MR 11.02.2010 diskopatija i dorzomedijalna protruzija i.v.diska L4-L5, L5-S1 ekstruzija i.v.diska prema spinalnom kanalu, u visini kralješka S1 perineuralna Tarlowljeva cista.

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #30 : Ožujka 15, 2010, 20:46:17 poslijepodne »
Draga Melice, strašno koliko imaš problema!  :o Ovi problemi sa kralježnicom su ti očito točka na "i". Ali po mojem mišljenju, mislim da bi taj problem mogla najlakše riješiti. Pronađi dobrog neurokirurga ili možda čak 2-3 za više mišljenja, popričaj o svim svojim problemima i neka ti predloži najbolju mogućnost operacije. Sada postoje i operacije npr. laserom i dr. koje smanjuju mogućnost priraslica, omogućuju brži i lakši oporavak - imaš puno postova o tome. Imaš na ovom forumu i puno priča o oporavku - npr. Davor ti je vjerojatno najbolji mogući primjer oporavka - operiran i igra nogomet, radi na drugom kraju svijeta, a one kojima oporavak ide teže predlaže da ne čitaš!  ;) Upiši jednostavno u tražilicu što te zanima i naći ćeš više-manje sve što te zanima!
Želim ti da što prije riješiš za početak barem jedan od svojih problema - kralježnicu, a onda i ostale!
 :-*  ;)  :)

p.s. A što se tiče sjedenja na poslu u potpunosti te razumijem - i ja sjedim 7,5 sati na poslu (pola sata je gablec, pa malo šećem  :))!
2006. interlaminectomia L4-L5

melica

• Full Member
« Odgovori #31 : Ožujka 15, 2010, 20:50:11 poslijepodne »
Evo me opet,
         upravo čitam da su većini Vas trnule noge itd... Meni je najgore bilo kad se tjedan dana nisam mogla samostalno dignuti iz kreveta, muž me vukao za sobom po stanu kao kofer, ali čudim se kako sam se za 9 dana tako izvukla, možda sam imala sreće. Moja bol je prvo bila u sagibanju unaprijed i sjedenju, onda nepokretnost, zatim šepanje zbog boli u predjelu desnog kuka ali donji dio noge mi je u redu. I danas nakon mjesec dana ja mogu stajati na prstima i petama, mogu se obući, obuti čarape (to je tako divno), i ne trnu mi noge. Oko dva tjedna sam pila ketonale i zaldiare i onda sam prestala jer sam smatrala da mogu otrpjeti tu bol koja mi je ostala. A sada imam tupu bol u predjelu L5 SI kao da imam unutra nešto viška i to me žulja i smeta. Kod više kretanja jače me boli i prelazi u predio kuka, a kad vikendom ne idem na posao puno mi je bolje. Ali znam da to nemože proći samo od sebe zato i čitam vaša iskustva.
Muči me još nešto, kad sam prvi put stupila u Vinogradsku bila sam u najgoroj fazi boli, dobila sam injekciju koja mi je djelovala kao slatka vodica ama baš ništa mi nije pomogla. Ušli smo u ordinaciju Dr. B.B. i na prvi pogled uz predočenje mog starog nalaza "hernija diska" dr. mi je rekao ovo je za operaciju, to ja operiram svaki dan, te mi je dao uputnicu za MR. Vidim da ste se svi vi mučili s pokušajima izlječenja a meni se sve potrefilo da odmah idem na operaciju...Dali ja to imam sreće za razliku od vas ili ??? kao da sam preskočila neke djelove... nakon nalaza MR ponovno mi je ponuđena operacija u roku hitno, dali sam ja tako loše izgledala, ili je taj nalaz tako loš, ali vidim da među vama ima i gorih pa se nedate, to me zbunjuje. I zanima me koji doktori u Vinogradskoj rade  minimalno invazivne operacije.            Vaša Melica

GSM

• Gost
« Odgovori #32 : Ožujka 15, 2010, 21:16:29 poslijepodne »
Preporucam ti obavezan pregled kod Dr. Saftica u KB Sestre Milosrdnice (iliti popularno u Vinogradskoj). On je jedan od rijetkih koji kontinuirano radi na minimalno-invazivnoj kirurgiji kraljesnice (prof. Rotim takodjer radi ponesto).

Lista cekanja je oko mjesec dana, narudzbe su na telefon 01/3787-593, ambulanta je ponedjeljkom od 13-15h.

Rade nesto MISS-a i u Traumi, medjutim s mojeg gledista cini mi se da kod njih nisi kandidat za ni jednu od dvije metode koju oni primjenuju (intraspinozni implantat za spinalnu stenozu, transpedikularna fiksacija). U drugim bolnicama (znam da ce grubo zvucati) lazu i kazu da rade MISS, a zapravo rade mikro-kirurgiju kraljesnice, stoga pazi oprezna kome i sto vjerujes.

Pozdrav
« Zadnja izmjena: Ožujka 15, 2010, 21:18:43 poslijepodne GSM »

melica

• Full Member
« Odgovori #33 : Ožujka 15, 2010, 21:37:39 poslijepodne »
Hvala na informacijama,
probat ću se naručiti za drugo mišljenje.
Svaka čast svakome, poštujem stručnost neurokirurga ali onako u 5 minuta odlučiti se na operaciju, a da o njoj nikad nisam ni pomišljala bio mi je to prevelik šok. Nemogu ja to tako nabrzinu.
Prije 16 godina sam htjela na operaciju (endometrioza veličine dječje glavice) što prije jer više nisam mogla izdržati i život mi je visio na koncu, ali ovo sad, a vidim da neki od vas žive i po nekoliko godine sa sličnim ili istim dijagnozama.
Trenutno jesam pokretna ali svjesna sam da mi jedan pogrešan pokret može ponovno pokvariti sve. Nikad neću zaboraviti tu bol, nemogoćnost kretanja-pomaka nogu, odlazak na VC prava pustolovina, zgrčen stav cijelog tijela, suze koje cure niz lice, osjećaj bespomoćnosti a ljudi oko mene u čekaonici miču se u čudu što dalje od mene i muža koji me vuče i rade mi prolaz bez riječi. Srećom nisam se mogla vidjeti ali po licima drugih oko mene prizor je bio šokantan.  Inače znam što je bol, i mogu je trpjeti, jer porod djeteta za mene je bio mala šala- sitnica naspram onog što proživljavam cijeli život.
Muči me i to što mi je u 2 i pol godine protruzija prešla u ekstruziju, tada uopće nisam razmišljala što je to, a sad kad sam proučila , hm jako mi je vruće. Znači da mi se stanje pogoršava i to brzo. Još jednom hvala svima na savjetima!   
 Puno pozdrava i lijepih želja svima Vama, zdravima - samo ostanite takvi, a bolesnima ozdravite što prije.
                            Melica

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #34 : Ožujka 15, 2010, 22:24:17 poslijepodne »
Samo da se nadovezm za ginekoloske probleme, ne znam naravno nisam doktor al ne vidim kako bi mogla ponovo "prokrvariti od struja i vjezbi". Trebala bi valjda prvo probati sa fizikalnim da vidis hoce li se to odraziti na ginekoloske probleme. BTW izvaditi maternicu je danas rutinska i bezopasna operacija ako bi se bas morala raditi u tvom slucaju. U svakom slucaju ja bi probala prvo fizikalne, postoji set vjezbi koje moras da radis svakog dana itd itd, i kao sto je GSM rekao hirurg ce te prvo poslati na fizikalne pa ti vidi. Nisam protiv operacije samo postoji neki redoslijed kojim se rjesavaju problemi gotovo uvijek se probavaju prvo manje dramaticna rjesenja. Sve najbolje
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

GSM

• Gost
« Odgovori #35 : Ožujka 16, 2010, 19:12:43 poslijepodne »
Ekstruzija se moze moguce probati rijesiti i laserom (PLDD), ako ne bude efekta neposredno nakon toga se napraviti METRx diskektomija (METRx=minimum exposure tubular retractor, nekad se naziva i mikro-endoskopska diskektomija, radi se kroz rupu od 1.5-2cm). Znam za nekoliko slucajeva takvih slucajeva... Samo bez straha, naruci se i vidi jesi li kandidat za laser...