Autor Tema: Koja razina fizičke aktivnosti kod degeneracije i protruzije diska?  (Posjeta: 158285 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

inga

• Newbie
  • *
Koja razina fizičke aktivnosti kod degeneracije i protruzije diska?
« : Siječnja 02, 2009, 21:38:17 poslijepodne »
Poštovani!

1.) Možete li mi na osnovu nalaza sugerirati hoću li intenziviranjem dolje navedenih aktivnosti zaustaviti ili potaknuti propadanje stanja kralježnice?
U želji za pobjedom nad bolovima i stanjem vozim bicikl, rolam, hodam, plivam, vježbam svaki dan, no bol i osjećaj da nešto nije u redu se povećaju i nakon navedenih aktivnosti.
Tim se aktivnostima bavim oduvijek, 42 su mi godine, prosječne sam težine (168/58).
2.) Postoji li uopće način zaustavljanja procesa degeneracije/sklerozacije kralježnice?

Nalaz MR:
"Izražena je lordoza LS kralježnice.
Trupovi svih L kralježaka su primjerenih visina.
Suženi su i.v. prostori između L IV - L V i L V-SI kralješka.
Na navedenim razinama u T2 mjernoj slici je vidljiv gubitak intenziteta signala - degeneracija diska.
Primjerena je širina koštanog okvira spinalnog kanala.
I.v. forameni nisu kompromitirani.
Na razini L IV - L V vidljiva je dorzomedijalna protruzija diska.
Završni dio medule spinalis, konus medularis i kauda equina su urednog nalaza.
Ostali nalaz na prikazanim strukturama LS kralježnice je uredan."
+ diskretna sklerozacija oba SI zgloba (rtg)

U tijeku sam odlazaka na razne pretrage u dogovoru s fizijatrom, no zanima me kako se mogu aktivno odnositi prema postojećem stanju kao i što mogu očekivati u budućnosti?

Srdačan pozdrav i hvala unaprijed

kokolino

• Guru
  • Hero Member
Odg: Koja razina fizičke aktivnosti kod degeneracije i protruzije diska?
« Odgovori #1 : Siječnja 03, 2009, 09:26:57 prijepodne »
Medicinska kineziterapija po programu, manualna terapija su  terapije izbora za vas. Manipulacije teretima, rad u prignutom, nije preporučljivo.

herni

• Full Member
« Odgovori #2 : Siječnja 07, 2009, 16:31:50 poslijepodne »
Bok kokolino,
novi sam na forumu nakon niza ulaza i informativnog čitanja misleći da nisam dovoljno težak slučaj. Ubrzo sam postao. Obzirom da pokušavam sam popraviti svoje stanje ova tema mi se čini kao najzanimljivija. Dakle, ukratko protruzija L4-L5 i hernija L5-S1, suženi spinalni kanal.  Moj fiziotarapeut mi mjesecima ne dozvoljava raditi ništa drugo osim mccanzie (vjerojatno sam fulao skoje slovo) vježbe s trbuha (uzdizanje leđa na rukama) dok god me ne prođu potpuno bolovi. Malo mi je to dojadilo jer me bolovi ne prestaju (izdržljivo, desna noga, desni kuk, desni gluteus, u mirovanju bez tegoba) a htio bih jačati muskulaturu. Da ne duljim, imam par konkretnih pitanja:
1. leđnjaci na ravnom podu s nogama zakačenim za kauč (ili mi se sin, makar nepozvan, sjedne na noge?
2. plivanje leđno (nemam neku tehniku pa ipak radim neke rotacije kičme)
3. kraul (solidna tehnika, daleko od potpuno ispravne, rotiram se kod udisanja)
4. sobni bicikl (uspravno sjedeći bez držanja volana)
5. dulje hodanje, npr sat vremena.

Sve sam to probao pomalo samo kao test i osjećam lagane, izdržljive bolove. Ništa bolje ništa gore.

Također, mogu li u tom, manje više kroničnom stanju, koristiti masažnu kadu s toplom vodom?

Puno hvala !

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #3 : Siječnja 07, 2009, 23:43:59 poslijepodne »
Ja sam sve prošao i vučem istu dijagnozu već dvije godine i na kraju idem pod nož jer pomoći više nema...
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

herni

• Full Member
« Odgovori #4 : Siječnja 07, 2009, 23:48:55 poslijepodne »
lijepo od tebe da me kao novoga ovako lijepo dočekaš  ;D
kakva su tvoja iskustva s pojedinim aktivnostima koja sam naveo?

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #5 : Siječnja 08, 2009, 08:33:23 prijepodne »
Dakle, ukratko protruzija L4-L5 i hernija L5-S1, suženi spinalni kanal.  Moj fiziotarapeut mi mjesecima ne dozvoljava raditi ništa drugo osim mccanzie (vjerojatno sam fulao skoje slovo) vježbe s trbuha (uzdizanje leđa na rukama) dok god me ne prođu potpuno bolovi. Malo mi je to dojadilo jer me bolovi ne prestaju (izdržljivo, desna noga, desni kuk, desni gluteus, u mirovanju bez tegoba) a htio bih jačati muskulaturu.
Također, mogu li u tom, manje više kroničnom stanju, koristiti masažnu kadu s toplom vodom?

herni, budi oprezan s vježbama koje izvodiš ležeći na trbuhu, posebice s uzdizanjem leđa na rukama. I meni je na jednim od terapija fizioterapeut forsirao upravo to, dok mi je jedan fizijatar kojeg sam posjetio poslije tih terapija ISKLJUČIVO ZABRANIO vježbe uzdizanja leđa dok ležim potrbuške.
Što se tiče bolova kroz kuk, gluteus, nogu... ja sam ih uspio u dobroj mjeri umanjiti terapijama kod dr Peharca, odnosno kvalitetnim masažama i vježbama.
Problem mi je bio što sam  već imao parezu stopala koa se nije povlačila, i ja sam se odlučio ne čekati i otišao na operaciju.
Dakle što se tiče vježbi, posavjetuj se s nekim kvalitetnim fizijatrom. Vježbanje je nekad frustrirajuće kad ne vidiš pomak k boljemu, ali ih treba redovito raditi i za zdrava leđa a kamoli za bolesna. Jer svi, ali baš svi naglašavaju važnost redovitog vježbanja. Naravno da mi leđa koja smo godinama zapuštali ne možemo dovesti u formu i zdravo stanje u nekoliko dana, ali kroz neki duži period si možemo u nekoj mjeri olakšati
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

herni

• Full Member
« Odgovori #6 : Siječnja 08, 2009, 08:45:07 prijepodne »
joško hvala ti na infu. makar mi je nevjerojatno da su tolike razlike u stavovima stručnjaka.
može u tri riječi što je "pareza"?
meni za sada u stopalo još ništa ne udara, spusti se do koljena, po vanjskoj strani nadkoljenice.
inače, nakon prvog ekscesa, u veljači, potpuno sam se oporavio i onda mjesecima plivao 10ak km tjedno. čim sam stao, novi eksces sa puno gorim indikacijama. sada bih dao sve da se vratim u ono stanje da barem mogu probati plivati....

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #7 : Siječnja 08, 2009, 09:09:20 prijepodne »
joško hvala ti na infu. makar mi je nevjerojatno da su tolike razlike u stavovima stručnjaka.
može u tri riječi što je "pareza"?
meni za sada u stopalo još ništa ne udara, spusti se do koljena, po vanjskoj strani nadkoljenice.
inače, nakon prvog ekscesa, u veljači, potpuno sam se oporavio i onda mjesecima plivao 10ak km tjedno. čim sam stao, novi eksces sa puno gorim indikacijama. sada bih dao sve da se vratim u ono stanje da barem mogu probati plivati....

parezu ne bi znao stručno definirati, ali se reflektira kroz utrnulost stopala, nemogućnost podizanja na prste/petu stopala, "vučenje" noge u hodanju... neispravno nodanje....
Ja sam dugo vremena osjećao tako nešto (bol, na granici bola) u kuku, a onda kad je krenulo u par mjeseci mi je doslo do stopala. Nekima s kojima sam pričao taj put boli od kuka do stopala je trajao godinama...  Savjetujem ti da posjetiš nekog kvalitetnog fizijatra, da odeš na pregled kod neurokirurga, da prikupiš više mišljenja. Ne vrijedi ti se osvrtati unatrag, što je tu je. Usredotoči se na oporavak...
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #8 : Siječnja 08, 2009, 10:59:08 prijepodne »
Herni iz napisanog ne vidim da radiš McKenzie fleksijske vježbe ili bilo kakve fleksijske vježbe koje su apsolutno indicirane kod stenoze(vježbe na leđima sa primisanjem koljena bradi, i još nekoliko vježbi iz leđnog položaja) U tvom slučaju ne bih forsirala vježbe na trbuhu, sve ostale aktivnosti koje si naveo mislim da ti nisu zabranjene. Jasno bez kliničkog pregleda ne mogu ti dati potpun savjet.
Pareza znači slabost određenog živca, kod HD najčešće se radi o parezi peronealnog živca koji je zadužen za ineviranje mišića podizača stopala. Pareza je nešto slabije oštećenje sa još uvijek djelomično očuvanom funkcijom dok je paraliza potpuna oduzetost tzv "viseće stopalo sa pjetlovim hodom".

herni

• Full Member
« Odgovori #9 : Siječnja 08, 2009, 16:16:08 poslijepodne »
oprosti kokolino, što znači da su "apsolutno indicirane kod stenoze"? što je stenoza? malo zujim ali trudim se da polovim termine.... (pretpostavljam da si htjela reći da fleksijske vježbe ne bih smio raditi. fleksija je koliko sam skužio savijanje preme unutra.
probat ću pomalo sa svim tim vježbama koje sam naveo bez forsiranja pa ću vidjeti....

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #10 : Siječnja 09, 2009, 19:17:24 poslijepodne »
Stenoza je suženje, što ti opisuješ u svom nalazu MRI. Apsolutno indicirane znači potpuno dozvoljene, kontraindicirano znači zabranjeno. Dakle kod suženja kanala rade se vježbe na leđima a ne vježbe na trbuhu. Kapiši?

herni

• Full Member
« Odgovori #11 : Siječnja 09, 2009, 22:12:15 poslijepodne »
malo sam zazujao ;D katastrofa čak....
mislim da ću morati malo proučiti literaturu prije nego se javim ponovno....
prije toga, koje bi to bile vježbe koje su "turbo indicirane" (joj kad sad počnem ženi valjat terminologiju mislit će da imam neku drugu bolest)- dovoljan mi je link ili uputa na neki tvoj raniji post.
pazi sad. činjenicu da imam stenozu moj fiziotarapeut nije nikada uzeo u obzir. zadnji put čak nije bio siguran jel prolaps ili protruzija pa je išao gledati kod dr u comp.....i tako je on meni odradio cca 60 terapija u zadnjih par mjeseci...

ne znam trebam li ti svaki put reći hvala do neba i da si divan lik. ako ima neka animacija na kojoj smješko nekome ljubi noge, neka mi pošalje da je mogu prikačit svaki put kad odgovoriš..

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #12 : Siječnja 09, 2009, 23:08:47 poslijepodne »
herni ja imam samo ovu animaciju ako mugu pomoć :D :D :D ljubi noge ujedno vježba ;)

herni

• Full Member
« Odgovori #13 : Siječnja 09, 2009, 23:24:29 poslijepodne »
jel se može ovo opet nakon operacije?????????? ;)

worf

• Hero Member
« Odgovori #14 : Siječnja 09, 2009, 23:36:36 poslijepodne »
jel se može ovo opet nakon operacije?????????? ;)

Ne da se može,dapače mora se ;D
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

herni

• Full Member
« Odgovori #15 : Siječnja 09, 2009, 23:40:41 poslijepodne »
ti si to izgleda imao u programu rehabilitacije.....koje su toplice u pitanju??

worf

• Hero Member
« Odgovori #16 : Siječnja 10, 2009, 07:03:08 prijepodne »
ti si to izgleda imao u programu rehabilitacije.....koje su toplice u pitanju??

No coment :-*
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #17 : Siječnja 10, 2009, 15:16:53 poslijepodne »
Ajde dečki pišite koje su to toplice gdje ima ovaj program kineziterapije? ::)