Autor Tema: Koliko je psihičko stanje bitno prilikom odlaska na operativni zahvat  (Posjeta: 39300 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

pantaghana

• Sr. Member
Odg: Koliko je psihičko stanje bitno prilikom odlaska na operativni zahvat
« Odgovori #18 : Prosinca 15, 2008, 22:42:48 poslijepodne »
Ma davore, ne moras se bojati anestezije, to brzo prodje i puno je lakse od boli...malo si mamuran i spavas taj dan nakon operacije i sutra je sve ko i prije...najgore je iscekivanje operacije...probaj sto manje misliti na to i sve te dane prije radi ono sto najvise volis i gustaj!
Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #19 : Prosinca 15, 2008, 22:54:58 poslijepodne »
Hvala svim na lijepim željama. lagao bih kad bih rekao da mi nije pomalo nelagodno, ali onda se samo sjetim kako mi je užasno ove dvije godine i sve bude lakše, dapače, jedva čekam. Još radim do petka ovaj tjedan. Onda se vraćam u natrag u Hrvatsku, započinje mi kolektivni godišnji pa ću onda spojiti sve do operacije nešto sa starim godišnjim, a nešto sa bolovanjem, jer u dogovoru s poslodavcem nema smisla da se vraćam na svega tjedan dana. Mislim da ove dane kada budem više doma ću i više razmišljati o tome. Imam čvrsta obećanja od svih liječnika da mi ne može biti gore nego što je i to mi je dovoljno. malo se jedino grozim one opće anestezije i te glupe nesvjestice. Bio sam jedanput prije 7 godina kad sam operirao slijepo crijevo, samo tada je sve bilo lakše jer se sve desilo munjevito u par sati, a ovo iščekivanje me pomalo guši. Mislim da ću si zadnjih par noći prije operacije potpomoći san sa malo THCa  8). Univerzalni lijek za sve bolje  i to nego se kljukat kemiijama. Eh, odmah se sjetim studentskih dana ;).

Mislim da znam što znači THC  :). Davore, samo opušteno, razmišljaj o tome kako će ti napokon biti bolje. Bit ćete frka neposredno prije ulaska u salu, ali onda ćete i tako uspavati, a poslije te kljukaju s lijekovima dok ne prođe najgora bol. Meni su davali morfij...već drugi dan sve je bilo skroz podnošljivo. Sretno!
Operacija L4/L5 2007. godine

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #20 : Prosinca 15, 2008, 23:33:40 poslijepodne »
Još jednom hvala svima na lijepim željama. Worf, što se tiče "carevanja" ne može me ništa bolje "izliječiti" :). Nijedan apaurin nije toliko dobar..

Jasna, ovo ti nije trebalo da mi spominješ morfij  ???, Šta je stvarno moguće da prvi dan toliko boli? Sjećam se kad sam operirao slijepo crijevo, "kasapin" metodom, i rez od jedno 15cm, sa rezanjem trbušnih mišića. To nije bila neka bol dok sam mirovao, ali svaki pokret je bio pakao, puno veći nego ovo sad što imam sa kralježnicom i mogu ti reći da je trebalo jedno mjesec dana da se u potpunosti ispravim da mogu uspravno hodati. Pa nisam dobivao morfij tada...ali ako hoćeš reći da je ovo gore od toga onda bolje da me ni ne probude tih par dana... :'(
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #21 : Prosinca 15, 2008, 23:36:02 poslijepodne »
A iskreno, rađe bih primio malo THCa nego morfija... 8)

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #22 : Prosinca 15, 2008, 23:55:27 poslijepodne »
Još jednom hvala svima na lijepim željama. Worf, što se tiče "carevanja" ne može me ništa bolje "izliječiti" :). Nijedan apaurin nije toliko dobar..

Jasna, ovo ti nije trebalo da mi spominješ morfij  ???, Šta je stvarno moguće da prvi dan toliko boli? Sjećam se kad sam operirao slijepo crijevo, "kasapin" metodom, i rez od jedno 15cm, sa rezanjem trbušnih mišića. To nije bila neka bol dok sam mirovao, ali svaki pokret je bio pakao, puno veći nego ovo sad što imam sa kralježnicom i mogu ti reći da je trebalo jedno mjesec dana da se u potpunosti ispravim da mogu uspravno hodati. Pa nisam dobivao morfij tada...ali ako hoćeš reći da je ovo gore od toga onda bolje da me ni ne probude tih par dana... :'(

mene je boljela noga (kao sto me boljela prije operacije) jos tu noc nakon operacije i zbog toga sam i ja dobivala morfij. No, ja sam ga dobivala i prije operacije, jer mi nista drugo nije djelovalo. Ta bol od reza (a moj je 7 savova) je nista prema boli koju sam imala prije operacije. Tako da, ne moras se brinuti i bojati.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #23 : Prosinca 16, 2008, 09:57:09 prijepodne »
Znači ovako da pojasnim još jedanput stanje, ja zadnjih godinu dana nisam popio nijednu tabletu za bolove. Mene bolovi uhvate samo pri određenim pokretima, odnosno kod normalnog hodanja, zato i hodam malo nakrivljen. Kad ležim lijevu nogu ne mogu podići više od 5 cm. Kad je južina ili promjena vemena onda se raspadam od bolova. Znači, ja biram operaciju ne da bi se riješio ne znam kakvih bolova već da bi oslobodio ukočenost, jer mi ni najbolje terapije nisu dosada pomogle. Drugi razlog je procjena neurokirurga da je živac ugrožen u budućnosti. Neurokirurg mi je objasnio da mi je hernija takva da jednostavno nema nikakvog načina da se promijeni na bolje osim operacije.
Sad, na osnovu svega napisanog, što da očekujem kad se probudim, bolove veće nego prije, umjereno veće nego prije, pakao koji se zove upotreba morfija, ili nešto treće? Operacija se izvodi, znači, endoskopski....

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #24 : Prosinca 16, 2008, 10:05:51 prijepodne »
Ajde Davore šta si se uprpio, nemoj toliko misliti na to. Možda si čak trebao ići raditi do op.
Bit će to sve uredu.
Svi problemi sa kralježnicom leže u -atlasu C1, prvi vratni kralježak.
Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #25 : Prosinca 16, 2008, 10:34:45 prijepodne »
Ja nisam imala nikakvih bolova, kad je pšrošla anstezija.Ono više me bolilo kad zub vadim pa prođe anastezije. Ipak, imaj pri ruci neke tabletice za bolove.Popješ jednu, dvije,ono prvi, drugi dana, Boliće pomalo,kad radiš neke pokrete i tako,ali ništ strašno.Ja sam se isto sva bila iskrivili i fasovala od hernije kifozu, groznu.Pa te ono blijedo gledaju i govore šteta , nje sad da se hvalim ;) zgodna,a grba na leđima.Kad sam se operisala ai kifoza seovukla.tijelo jednostvno tražilo položaj u kom ne boli-A što s etiće vremena regovala na sve , ma mogla predvijeti romjene po tri dana naprijed.Svaki dio tjela za nešto mi bi0-Bit ćeš dobra,ali bitno je da i ti vjeruješ

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #26 : Prosinca 16, 2008, 10:46:45 prijepodne »

Sorry, što sam te bezveze preprašila, ja sam dobivala morfij jer sam alergična na većinu lijekova pa su mi samo to smjeli dati. Davali su mi ga dan i pol i onda sve skinuli jer bi se bila navukla. Kralježnica me gotovo uopće više nije bolila, imala sam samo problem s nogom jer mi je živac bio previše oštećen prije operacije. Kako nisam mogla primati ništa što se uobičajeno daje od lijekova u takvim situacijama, upalu živca smirivali su mi kortikosteroidima (prvo dexamethason, a kasnije medrol).

deziderio

• Forumas
  • Svi smo mi mali pa nam se smije i plače...
« Odgovori #27 : Prosinca 16, 2008, 11:21:34 prijepodne »
A iskreno, rađe bih primio malo THCa nego morfija... 8)

Neznam koliko je to malo? Da li si ovisnik o tome? Svakako ti preporučam da budeš iskren i kažeš anesteziologu da nebi bilo komplikacija.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #28 : Prosinca 16, 2008, 12:32:53 poslijepodne »
Naravno da nisam ovisnik, samo se prisjećam studentskih dana, a kaj se tiče konzultacija, frend mi je ionako anesteziolog pa ću ionako sve s njim riješiti.

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #29 : Prosinca 16, 2008, 15:43:03 poslijepodne »
U vrijeme kada sam ja studirala, gotovo da nije bilo studenta koji nije probao zapaliti. Bilo je to vrijeme rock'nrolla, brojnih putovanja (moglo se), živog društvenog života (stalno se nešto događalo)..."ludili" smo za piscima poput Hessea, Castanede, Huxleya... stalno smo nešto propitivali i vjerovali u neki bolji svijet... U tom kontekstu, uopće mi nije čudno što se Davor rado prisjeća studentskih dana  ;)

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #30 : Prosinca 16, 2008, 15:48:59 poslijepodne »
Ma svi se mi rado, ja mislim, prisjecamo studentskih dana...cak i moja generacija koja je u ratno doba studirala, kojoj je trebalo 10-12 sati voznje busom okolo naokolo da dodje doma za Bozic.

No, da ne idem vise off-topic...Davore, nemas se sto bojati, ako te nista ne boli, to sto ce te mozda malo boljeti od reza, to je zanemarivo. Kazem ti, ako mene nije bolio strasno moj rez kapitalac od 7cm, onda ce tvoj jos puno manje!!!

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #31 : Prosinca 16, 2008, 16:00:08 poslijepodne »
Panta, hvala na odgovoru, sad mi je malo lakše, moram priznati da mi je ono sa morfijem malo  :o

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #32 : Prosinca 16, 2008, 16:06:50 poslijepodne »
ma mene je toliko boljelo prije operacije, da mi nista nije pomagalo da mi smanji bol, osim morfija...cak mi nisu mogli napraviti MR jer nisam mogla leci (par dana sam samo klecala, jer me tako malo manje boljelo)...tako da su mi dali morfij da bi me mogli snimiti (kapao mi je u zilu cijelo vrijeme trajanja MR :-) )...a i na dan operacije su mi ga dali, da mogu leci...ali u tvom slucaju, nema potrebe za tim. Uostalom, oni ti u bolnici, ako te boli, daju analgetike. ja sam ih recimo odbijala kada je bol bila podnosljiva. jer sam ih se previse nagutala prije, pa nisam htjela uzimati, dok god mogu izdrzati bol. zato, nemas brige. opusti se, i brzo ce to proci.

deziderio

• Forumas
  • Svi smo mi mali pa nam se smije i plače...
« Odgovori #33 : Prosinca 16, 2008, 16:32:17 poslijepodne »
Normalno je da čovjek ima određeni strah od operacije,osobito kad ide prvi put.Ideš vaditi zub pa ti nije svejedno a ne na operaciju kralježnice.Sve je to individualno,nije ni to više bauk ko prije,medicina se usavršila.Ali sam se prepustio dragom Bogu i doktoru u ruke pa što bude.Kad se sjetim moje prve operacije i muka ,kažem da to nebi poželio ni svom neprijatelju.Imao sam poslije operacije jake bolove,sestre su me dva tjedna okretale s jednu pa na drugu stranu na bok.Dva tjedna sam odležao i tri dana prije nego ću kući su me digli iz kreveta i "učili hodati" Moja operacija je trajala sedam 7 i pol sati.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #34 : Prosinca 16, 2008, 16:38:27 poslijepodne »
Moja sat i odšetala u kafanu na kavicu, večericu ;)

Mile50

• Forumas
    • Email
« Odgovori #35 : Prosinca 16, 2008, 19:12:18 poslijepodne »
Možeš li malo podrobnije objasniti...anestezija, bolovi, priprema...? Možeš na pp.