pozdrav svim forumašima,želim vam svima sretnu novu godinu i više zdravlja,što nam svima najviše treba.Moje mišljenje o ovoj temi(ako sam opet fulala oprostite mi...)je da je sve to individualno,a psihička priprema je JAKO važna,kao za samu operaciju tako i za neposredni oporavak nakon nje i kasnije za život u kojem nemožemo baš sve što smo mogli i prije.Ja sam imala sreću da sam obadva puta imala jako dobre operatere koji su mi dizali moral,a pitala sam ih sve što mi je palo na pamet,pa čak i to kada ću smjeti oprati kosu nakon operacije(muž mi je naravno rekao da pitam gluposti ali to mi je bio i neki orijentir koliko je potrebno za oporavak).Zaista sam sretna što su mi bolovi oba puta bili manji nego prije operacije pa nisam morala dobivati ništa protiv bolova a imala sam zaista jaku želju da se što prije oporavim.No,za operaciju vratne ralježnice jako sam se teško odlučila i dvaput sam je odgađala jer su mi svi govorili da nisam normalna i da to oni nebi nikada učinili.Isto je bilo i prvi put za lumbalnu.Iako nisam zdrava onako kao oni koji nisu operirani ili su operirani pa nemaju više nikakvih problema,mogu reći da mi je ipak bolje i da nije bilo tako strašno koliko sam se bojala.Jako teško mi je bilo to što nakon operacije vratne kralježnice,kad sam otpuštena,bila sam po čitave dane sama doma i nisam smjela ništa raditi,ipak sam malo prčkala tu i tamo i nisam imala sa kime razgovarati,onda sam imala problema jer mi nisu htjeli odobriti odlazak u Varaždinske toplice nego u Rovinj što ja nisam htjela,pa sam se brinula kako će dijete dok me ne bude 3 tjedna itd.tako da sam zbog toga izgubila tonu živaca i čak se rasplakala kod doktorice koja me poslala naravno kod psihijatra-koji mi nije ništa pomogao-morala sam sama vratiti sebi izgubljeno pouzdanje i vjeru i radost,volju za životom,prihvatila neke činjenice takvima kakve jesu i sada sam dobro-ne najbolje,ali dobro-psihički i fizički.
Slušajte sami sebe,odlučite svemu vi a ne netko drugi za vas i budite malo sebični i razmaženi pa ćete dobiti i pomoć onih koji su vam potrebni.Ja sam mislila da sam jako jaka i sve mogu sama pa nisam dozvolila da mi netko pomaže i bilo mi je teže pri oporavku.
Prije operacije pitajte ama baš sve što vas zanima ,a kad se odlučite na to samo razmišljajte pozitivno.Psihička spremnost je pola,a možda i više od pola da ozdravljenja.