PLDD ili stražnja laserska dekompresija diska je minimalno invazivni postupak kojim se dekomprimira disk. Radi se sa posebno dizajniranim laserom koji ima najveću apsorpcijsku moć isključivo u mekanom dijelu diska. U situacija u kojim se nalazi tzv "contained" disk PLDD je indiciran( Ne pitajte šta je Contained disk, to se procjenjuje na osnovu T1 i T2 snimaka) tako da bez pregleda ne mozemo odluciti tko je kandidat. Svjetske statistike ( radovi dr. Choy-a i dr. Ashera i dr.Tassia ) pokazuju uspješnost od 75 do 85 % ukoliko je dobra indikacija i odobro učinjena operacija. Ja sam oprezan pa kazem 50 do 80 posto uspjeha. Ovom operacijom ne postiže se anatomska izlječenost nego klinička tj. smanjenje tegoba uz što manju destrukciju anatomskih struktura. Od sljedećeg tjedna sluzbeno ćete se moći naručiti u našoj bolnici. Nema recidiva jer laser za razliku od nekih drugih metoda( koblacija, mehanička dekompresija, automatska dekompresija..) stvara stabilan ožiljak što priječi recidiv. Cijena ove operacije je oko 15000 kuna i mislim da će ici na uputnicu.