Autor Tema: Molim pomoć!  (Posjeta: 8355 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

navi12

• Newbie
  • *
    • Email
Molim pomoć!
« : Rujna 11, 2009, 15:23:06 poslijepodne »
Pozdrav!

Prvi put sam na forumu i molila bih vašu pomoć.
Već duže vremena imam problema sa kralježnicom i kako to biva nisam baš previše tome obraćala pažnju dok nije stvarno zapelo.
Nedavno sam bila na MR pa ako ima tko da mi malo pojasni nalaz.
Serija sagitalnih i aksialnih MRI presjeka L-S spinalnog kanala pokazuje multiple i
višeetažne degenerativne i.v.osteohondrotske promjene koje su najprominentnije na
razini L5-S1 gdje se vidi uglavnom mediodorzalna descendentna subligamentarna
hernacija diska s reparatornim promjenama.
Na razinama L4-L5 je također vidljiv i.v ostehondrotski proces uz naznačenu redukciju širine
i.v prostora te reaktivne promjene u susjednom songiozi uz također posteriozu degenerativnu protruziju bez sigurnih znakova hernije diska.
I.v ostehondrotski proces se vidi i u području TH12-L1 i L1-L2 i.v diska u manjoj mjeri
izražen.
Također incipijentna mediodorzalna protruzija na razini TH12-L1 bez bitnijih reperkusija na
spinalni kanal.
Također u području spongioze trupa TH12 hiperintenzivni fokus koji odgovara
lipomatoznom žarištu.
Ovdje su i slike
http://img183.imageshack.us/img183/5396/img24841.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/2169/img24851.jpg

Ispričavam se ako sam bila preopširna,i unaprijed se zahvaljuljem na svakom komentaru.

madagaskar

• Hero Member
Odg: Molim pomoć!
« Odgovori #1 : Rujna 11, 2009, 15:58:20 poslijepodne »
Nalaz moraš pokazati neurokirurgu a do tada ni slučajno ne vježbaj na svoju ruku,pa čak ni na vježbe u bolnici ne pristaj sve dok ti to neurokirurg ne odobri.Još ti fali nalaz EMNG koji obavlja neurolog (da se vide oštećenja živca).Dok čekaš na red kod neurokirurga probaj prije toga kod neurologa obaviti emng pa da neurokirurgu pokažeš oba nalaza (MR i emng).Tu na forumu ima puno nalaza sličnih tvome pa pogledaj šta je naš forumski Neurokirurg odgovorio :-*

navi12

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #2 : Rujna 11, 2009, 16:45:04 poslijepodne »
Hvala madagaskar,imam nalaz Emng

Zaključak Znakovi srednje teške do teže,kronične,dobro kompenzirane neuralne
lezije uočavaju se u m.flexor hallucis brevis obostrano,umjereno do srednje teške u
oba  m. extensor dig.brevis i mišićima potkoljenice dok je nalaz oba m.quadricepsa u
granicama fizioloških varijacija.

Elektromiografski nalaz ukazuje na srednje tešku,kroničnu leziju SI spinalnih
korjenova SI obostrano te umjerenu do srednje tešku leziju  L4 i L5 spinalnih korjenova obostrano.

Tesla

• Forumas
    • Moje predstavljanje i iskustvo
    • Email
« Odgovori #3 : Rujna 11, 2009, 16:58:44 poslijepodne »
Pozdrav navi. Dobro bi bilo da nam napises kakva su ti do sadasnja iskustva, gdje te boli i trni, kakve si lijecnike obisla, i kroz kakve terapije prosla. Sto se tice tvoje odluke o operaciji to se donosi nakon duzih bezuspjesnih fizikalni terapija i na osnovu zagorcenog bezfunkcionalnog zivota. Bez obzira i ako se bolje osjecas, trebaju ti savjeti neurokirurga, pozeljno je i 2-3 misljenja, jer nekada situacija moze biti kao tempirana bomba.
02.2008. Povreda- Extruzija L5/S1, protuzija L4/L5
07.2008. Sarajevo Microdiscetomia, flavectomia, foramintomia L5/S1
09.2008. Post. op. Priraslice i hernija L5/S1, Protuzija L4/L5

2016. MRI torakalne kralježnice:
Kompresivni disk osteofiti na nivoima Th5-Th6, Th7-Th8,  i bulging disk Th11-Th12
U nivou Th4 diskretna siringomijelia...

navi12

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #4 : Rujna 11, 2009, 20:26:21 poslijepodne »
Pozdrav!

Boli me u predjelu križa i lijevog gluteusa,
Bol se prostire dužinom cijele lijeve noge ponekad i desne.
Bila sam kod fizijatra-imala sam struju,magnet parafin i vježbe donjih ekstremiteta,s tim da vježbe i nisam u potpunosti niti mogla izvoditi zbog bolova.
Što se tiče neurokirurga koji bi mi vi savjetovali?

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #5 : Rujna 11, 2009, 21:24:15 poslijepodne »
...prema opisu tegoba i snimaka MRi LS kraljesnice radi se o uznapredovalom degenerativnomprocesu najvise izrazenom na L4/L5, gdje se vide znaci instabiliteta koji vjeroatno produciraju mehanicku diskogenu bol( ne boli kada mirujete, boli kada se gibate). na nivou L5/S1 vidi se ekstruzija diska koja je smjestena diskterno paramedijalno ali mi se ne cini da znacajnije kompresijski djeluje na korjen S1 lijevo, vise kompresije nalazi se sa desne strane a obzirom na EMNG nalaz probleme sa ovim nivoom vjerojatno ste imali prije.
Th. fizikalna terapija sa ciljem jacanja paravertebralne muskulature i to selektivno multifidalnih misica kao osnovnih cimbenika stabilnosti kraljesnice tijekom nekoliko mjeseci. ako ne dodje do regresije bolnog sindroma preporucam uciniti diskografiju kako bi se potvrdio generator boli a potom fuziju ( minimalno invazivnu ili klasicnu)...

navi12

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #6 : Rujna 12, 2009, 10:56:19 prijepodne »
Zahvaljuljem svima na brzim i Neurokirurgu na iscrpnom odgovoru.
Neurokirurg imala bih još jedno pitanje.
Da li i usprkos boli da se vježbaju multifidalni misici ili ne?