Ja mislim da je to to...znam da sa tim kontrastom moras mirovati, negdje 24 sata (u Valdoltri) a negdje 12 sati, jer ako ti ta boja udari u glavu imas glavobolje da ti ni Bog ne moze pomoci (ne mislim bukvalno, al sjecam se kako su meni pricali).
U LJ sam to pravila iz sjedecog polozaja i nisata posebno nije bilo (kad sam imala 17 godina). Znam zasigurno da su me slikali, al neznam jel to bio obicni rentgen ili CT ili magnet - to neznam....izvini sto sad tebe sa tim morim, ali zelim da to opisem, jer kad ljudi traze potek te pretrage, nigdje ne nadju....Pa zelim malo smiriti ljude, koji ce na tu pretragu. Zelim da opisem da nije bas previse bolno, samo je neprijatno. Odvisno je i od toga, koliko te boli i dal se mozes skupiti u klupko ili polozaj fetus..meni je bilo lakse sjedeci na stolu.
Na umu imaj, da moras mirovati, pa makar se "nebo otvorilo"...moras mirovati, dok ti iglu stavljaju medju kraljeske. Nekad se desi da pogode nesto, pa se malo trzne noga ali nemojte se trzati ni bojati, al mozete plakati

:, sve to prodje. Najgore je biti bez diagnoze i trpjeti bolove kod kuce svaki dan, zato samo hrabro stisnite zube koju sekundu.
Ja sam sebi sastavila neku formulu za izdrzavanja boli....to sam i drugim, mnogo starijim pacientima od sebe priporucila.....Ide ovako:"Sta god da rade na tebi, koliko god bolno bilo, nece vjecno trajati, nego samo nekoliko sekundi...samo nekoliko sekundi i kraj."
Kad stave kontrast onda te slikaju pod necem, al to je bilo davno, neznam kako je sad, ja znam da su me stavljali izpod nekog aparata CT, MR neznam...al to sam vise puta pravila pa mogu zasigurno i detaljno opisati samo zato, da ljudi prestanu slusati svakakve price, da je to nesto najgore itd. jer ako ti ides na pregled sa slikom u glavi, da ce to biti bolno i grozno, onda mozete zamisliti kakav je to stres za pacienta....Ta pretraga je neprijatna zato, jer si u nezgodnom polozaju, ne smijes se micati, bodu te....al nije nista sprem torturom koju provodis kuci svaki dan.