Autor Tema: molim vas pomozite mi pojasniti nalaz RTG-a LS kralježnnice  (Posjeta: 10436 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

ktamara

• Newbie
  • *
molim vas pomozite mi pojasniti nalaz RTG-a LS kralježnnice
« : Prosinca 05, 2009, 16:50:19 poslijepodne »
dakle, nalaz glasi ovako:

snimci LS dali prikaz skolioze u lijevo, alordoze i vertikalizacije sakruma, rotacija gradus II.
pokrovne ploče su nešto sklerozirane sa inkorporacijom pulpoznih jezgara.
linija povučena dorzalnim konturama je prekinuta na L4-L5.
S1 pokazuje spinu bifidu centralno, a L5 moguću spondilolizu ishmusa- strelica.
proksimalno pliće Schmorlove hernije.

nadam se da su nekome poznati neki od ovih pojmova.

unaprijed hvala

davor

• Hero Member
    • Email
Odg: molim vas pomozite mi pojasniti nalaz RTG-a LS kralježnnice
« Odgovori #1 : Prosinca 05, 2009, 17:30:12 poslijepodne »
Dobrodošla na forum,

Ajd ti nama za početak objasni zašto si ti išla na tu pretragu.....jer...tvoj nalaz mogu imati tisuće ljudi a nikakvih tegoba, pa....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

ktamara

• Newbie
  • *
« Odgovori #2 : Prosinca 05, 2009, 20:37:47 poslijepodne »
hvala na dobrodošlici.
dakle, već više od mjesec dana konstantno osjećam bolove u donjem dijelu kralježnice. ne pomažu ni tablete ni kreme, ništa. čak mi se i palac na lijevoj ruci počne trzati sam od sebe...
 otišla sam doktorici, ona me poslala na rtg i dobila sam ovakav nalaz. sad se trebam naručiti kod fizijatra...

GSM

• Gost
« Odgovori #3 : Prosinca 05, 2009, 20:38:55 poslijepodne »
Najlakse ti je svako od stanja prepisati u Google i opcenito ces vidjeti o cem se radi...

znaci: skolioza, spina bifida, schmorlova hernija, spondiloza

GSM

• Gost
« Odgovori #4 : Prosinca 05, 2009, 20:39:52 poslijepodne »
E sad pazi, spominjes donjio dio ledja i palac na ruci??? To nema veze jedno s drugim i ocito da postoje 2 uzroka tvojih problema...

ktamara

• Newbie
  • *
« Odgovori #5 : Prosinca 05, 2009, 20:54:25 poslijepodne »
pokušala sam preko googla, ali nisam našla ništa posebno...

GSM

• Gost
« Odgovori #6 : Prosinca 05, 2009, 20:55:35 poslijepodne »
Ja sam svaki od tih termina upisao u Google, i u prvih 5 rezultata uvijek imas bar neku korisnu informaciju o svom stanju prema tom nalazu...

Denis

• Hero Member
« Odgovori #7 : Prosinca 05, 2009, 22:26:24 poslijepodne »
E sad pazi, spominjes donjio dio ledja i palac na ruci??? To nema veze jedno s drugim i ocito da postoje 2 uzroka tvojih problema...
GSM e slažem se sa tobom da to nebi trebalo imat nikakve veze,al sad gledaj mog prijatelja se dva put operiralo na Traumatologiji u lumbalnom djelu,otišao je u Dubrovnik te mu rekli da oni nemogu ništa da je to sve bol od vratne kralješnice,i odmah je operirao vratnu al nažalost opet ništa,samo mi jedno nije jasno jer on skoći u more sa dva metra visine i akže da mu nije dobro,e sad se ja pitam jer njemu nije u glavi dobro il još nije našo uzrok boli ;)

ktamara

• Newbie
  • *
« Odgovori #8 : Prosinca 08, 2009, 15:48:25 poslijepodne »
Ja sam svaki od tih termina upisao u Google, i u prvih 5 rezultata uvijek imas bar neku korisnu informaciju o svom stanju prema tom nalazu...

dakle, tražila sam na googleu, ali nisam ništa posebno našla, nekih stvari niti nema, a ono što ima meni je kao totalnom laiku za kralježnicu malo teže sve povezati. zato sam se i obratila ovdje, jer sam mislila da netko možda ima isti ili sličan problem, te da ću možda saznati i što slijedi dalje.

također, uz dužno poštovanje, mislim da nije primjereno da na temi "pitanja- zatražite pomoć ili savjet" dobijem odgovor od moderatora da si pogledam na googleu...

GSM

• Gost
« Odgovori #9 : Prosinca 08, 2009, 15:58:44 poslijepodne »
Naravno da je, moderator ne postoji ovdje da daje stručne odgovore, nego da održava red na forumu.
S obzirom da ovdje NITKO osim Neurokirurga, ponavljam NITKO, ne moze dati strucan odgovor niti sa sigurnoscu komentirati ocitanje tvog nalaza, dobila si i više nego fer odgovor.

ktamara

• Newbie
  • *
« Odgovori #10 : Prosinca 08, 2009, 16:46:19 poslijepodne »
Naravno da je, moderator ne postoji ovdje da daje stručne odgovore, nego da održava red na forumu.
S obzirom da ovdje NITKO osim Neurokirurga, ponavljam NITKO, ne moze dati strucan odgovor niti sa sigurnoscu komentirati ocitanje tvog nalaza, dobila si i više nego fer odgovor.

još jednom ponavljam, možda netko ima sličan problem, te mu je nešto od navedenoga poznato. također, nisam jedina na ovome forumu koja je otvorila temu u kojoj traži pomoć u pojašnjenju nalaza, a dobila sam takav odgovor.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #11 : Prosinca 08, 2009, 19:08:16 poslijepodne »
Tamara,

Mislim da još nemaš dovoljno iskustva za to pa dolazi do nesporazuma, može biti netko ovdje na forumu sa potpuno istim simptomima, ali je sigurno jedino da isti simptomi i dijagnoze ne podrazumijevaju uvijek isti pristup liječenje, naravno u dosta slučajeva bude identično, ali isto tako postoji veliki broj slučajeva koji se riješavaju dijametralno suprotno.....tako da će ti najpreciznije znati reći neurokirurg, a 90% dijagnoze se da na osnovu MRI snimaka, sve drugo je najobičnije lamentiranje sa floskulama.
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

frenky

• Forumas
  • spinal cord stimulation
    • AOL Instant Messenger - frenk
    • Email
« Odgovori #12 : Prosinca 08, 2009, 21:47:14 poslijepodne »
 Vezano za prethodne odgovore i u njihov prilog,želim ti reći samo toliko da nakon 18 god. druženja sa bad kičmom i 5 operacija u tom vremenu još ni dan danas neke moje dijagnoze mi nisu jasne a kad me netko pita što se samnom trenutno događa,ne znam,jednostavno,ne znam,ne ja da ne znam,ne znaju niti stručnjaci najvišeg ranga u tom području,a to područje je najkompleksnije u medicini,a proteže se od najgornjih režnjeva u mozgu,preko kralježnice do najdonjeg dijela stopala i kao takvo neće biti u potpunosti apsolvirano niti u dogledno vrijeme.Htio sam time reći da od tvojih prvih nalaza do prve dijagnoze još ima dugog puta a ono što će slijediti u vidu terapija i još svega i svačega/ne daj Bože/ kasnije ne može se niti pretpostaviti a kamoli definirati.Strpljen...
frenk