Autor Tema: ne biste vjerovali, imam probleme s kralježnicom  (Posjeta: 52421 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

glagen

• Forumas
ne biste vjerovali, imam probleme s kralježnicom
« : Travnja 27, 2009, 14:59:14 poslijepodne »
eto, i ja sam vam se pridružila zato što - za ne vjerovati - imam probleme s kralježnicom.
sve je počelo još prije godinu, dvije, tri, ni sama više ne znam. imala sam povremeno bolove u donjem dijelu leđa. ma vraga je to donji dio leđa, to je... stražnjica (to je relativno pristojan izraz, zar ne?). potom su se bolovi počeli širiti niz lijevu nogu, ali ja sam i dalje to ignorirala. sve dok me nije prije jedno dva mjeseca bol bacila u krevet (standardno - nisam mogla hodati, ležati, stajati... ništa, samo jaukati). no, da ne duljim. otišla sam kod fizijatrice (njoj ću zauvijek biti zahvalna na svemu što je učinila za mene), napravila rtg, mr, emng (kao da se netko poigrao sa mnom i natjerao me da se suočim s najvećim strahovima - zatvorenim prostorima i iglama). na mr-u se vidjelo da je na l4-l5 nastala mala protruzija, a na s1-l5 ekstruzija od 8 mm. a i emng pokazuje neka kronična oštećenja. malo mi je palo stopalo, ali to kao da ide na bolje, a imam i slabiji osjet u dijelovima noge. na stranu sve to, ali bol - bol je strašna.

fizijatrica me odvela spinalnom kirurgu koji je predložio operaciju i to klasičnu jer zbog ekstruzije nisam kandidat za onu mini. ja sam pristala i sad se užasno bojim i čekam termin. tješi me jedino što sam o kirurgu čula sve najbolje (znate ono: moji ljudi su zvali neke druge ljude i do mene su došli samo epiteti poput vrhunski, stručan i sl. a i kao osoba me se vrlo ugodno dojmio).

bojim se boli, bojim se da je oporavak dug i bolan. pitam se kad ću se moći vratiti na posao nakon zahvata (posao mi se sastoji od 8 sati sjedenja)... hoće li moj život ponovno biti normalan (a još ga mnogo imam pred sobom, ni 30 još nemam)

ukratko - ne bojim se - užasavam se. nikad nisam imala zdravstvenih problema, nikad nisam bila na operacijama pa mi je sve to pomalo zastrašujuće.

bila bih zahvalna na savjetima onih koji su sve to prošli.

sve mi djeluje crno, jedino mi se čini da s liječnicima zaista imam sreće
ekstruzija l5-s1, srpanj '09. interlaminektomija. dobro mi je, što jest jest :)

GSM

• Gost
Odg: ne biste vjerovali, imam probleme s kralježnicom
« Odgovori #1 : Travnja 27, 2009, 15:03:42 poslijepodne »
Kod koga ides na operaciju?

GSM

• Gost
« Odgovori #2 : Travnja 27, 2009, 15:22:15 poslijepodne »
Savjetujem se samo da se ne vodis time sto je netko na nekakvom glasu, vec da svakako potrazis jos jedno misljenje. To ti govorim iz iskustva.

Tesla

• Forumas
    • Moje predstavljanje i iskustvo
    • Email
« Odgovori #3 : Travnja 27, 2009, 16:00:04 poslijepodne »
Nevjerovatno, pa kakva slucajnost na ovome forumu,  i ja imam isto prbleme s kraljeznicom. :D :D
Puno pozdava i dobro nam dosla.
Sta si dogovorila, hoce li ti uraditi oba diska ili samo extruziju.
Ja sama imao gotovo istu dijagnozu, meni je uradjena extruzija na L5-S1, a protuziju nisu dirali.
Sto se tice iskustva sa operacijom, radije bi prosao kroz sve to, nego trpio 10 minuta bola koji sam imao kada mi se raspao disk.
Operacija je trajala 1-2 sata (neznam tacno), probudio se, imao sam neku bol, kao kada predugo lezim na ledijma, pa bi se trebao okrenuti. Isti dan prohodao, ali uz tudju pomoc jer se prvi dan vrti u glavi kada ustanes.
Treba voditi racuna o naglim pokretima, ali tu ima neki strah  pa se to i nemoze desiti. Drugi dan hodao samostalno, treci jos vise, cetvrti mogao uz stepenice, peti uspio cucnuti (uspravnih ledja) kada mi je ispala marka.
Najveci problem je sto prvi mjesec nesmijes sjediti, ni kada jedes, pa cak u pocetku ni kada se obavlja nuzda sto je jako nezgodno.
Ustajanje iz kreveta i lijeganje je isto bez sjedenja. Mene je sutri dan fizijatar naucio sva ta pravila kako treba.
Nekih 6-7 dana se primaju antibiotik inekcije, pa nakon toga pustaju kuci. Deveti dan se vade konci.
Jedini savjet koji ti ja mogu dati je da koristis sto zdraviju ishranu da bi sto vise ojacala organizam, pa da to brze zarasta.
Sve najbolje!!!
02.2008. Povreda- Extruzija L5/S1, protuzija L4/L5
07.2008. Sarajevo Microdiscetomia, flavectomia, foramintomia L5/S1
09.2008. Post. op. Priraslice i hernija L5/S1, Protuzija L4/L5

2016. MRI torakalne kralježnice:
Kompresivni disk osteofiti na nivoima Th5-Th6, Th7-Th8,  i bulging disk Th11-Th12
U nivou Th4 diskretna siringomijelia...

glagen

• Forumas
« Odgovori #4 : Travnja 27, 2009, 16:15:24 poslijepodne »
@ gsm jesam, jesam - savjetovala sam se s neurokirurgom koji je preporučio operaciju i - perovića.

@tesla - meni će isto raditi samo ekstruziju, a drugi disk zasad neće dirati
hvala ti, dosta optimistično djeluje tvoj post pa mi je odmah malo lakše. i počela sam se zdravo hraniti, još da i se cigareta riješiti, ali udebljala bih se, a bilo bi dobro da skinem koji kilogram jer sam ove zime jačala imunitet matičnom mliječi i udebljala se dosta. mirovanje i mršavljanje ne idu baš, a 'ajd se kreći kad ti na pomisao na kretnju iskaču oči iz dupalja.

pokušavam zamisliti obavljanje nužde bez sjedenja :O
ali kako???

ma dobro, valjda će sve biti ok :)
ekstruzija l5-s1, srpanj '09. interlaminektomija. dobro mi je, što jest jest :)

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #5 : Travnja 27, 2009, 16:25:41 poslijepodne »
Ja ti ne mogu dati savjet u vezi operacije i nakon nje jer nisam (još) to prošla, naime imam istu ekstruziju i pokušavam izbjeći ili odgoditi operaciju, ali da ne ponavljam svoju priču možeš je i pročitati u mojim postovima...
Međutim, samo bih rekla da se slažem s GSM-om što se tiče drugog mišljenja, jer Neurokirurg na ovom forumu je rekao da se i ekstruzije daju operirati minimalno invazivnim tehnikama, iako pretpostavljam da je anamneza i sam fizikalni pregled najvažniji i moguće da postoje razlozi zašto ti je kirurg rekao da nisi kandidat.
Također, GSM je dao izvrstan link koji prikazuje operaciju ekstruzije minimalno invazivnom metodom, ali ga sad ne mogu pronaći...
L5/S1 ekstruzija

GSM

• Gost
« Odgovori #6 : Travnja 27, 2009, 16:36:47 poslijepodne »
Koliko znam na traumi ne rade min. invazivne zahvate, kako onda tvoj doktor zna da nisi kandidat? Nadam se da ne zvucim cudno.

Savjetujem ti da odes na pregled kod strucnjaka za min. invazivne zahvate...

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #7 : Travnja 27, 2009, 16:40:39 poslijepodne »
Nadam se da i ja ne zvučim čudno ako ponovim da se slažem s GSM-om i da odeš na još jedan pregled kod stručjaka koji radi takve zahvate, jer mislim da nije isto ukoliko možeš biti operirana tom tehnikom...
L5/S1 ekstruzija

GSM

• Gost
« Odgovori #8 : Travnja 27, 2009, 16:41:37 poslijepodne »
p.s.
Cijenjeni Neurokirurg na ovom forumu je rekao nesto u vezi priraslica i sjedenja, te da se nakon operacije diskus hernie SMIJE sjediti...
« Zadnja izmjena: Travnja 27, 2009, 16:43:38 poslijepodne GSM »

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #9 : Travnja 27, 2009, 16:45:49 poslijepodne »
Da, to mi je bila najlepša stvar koju sam čula, jer jedan od razloga zbog kojih sam izbjegavala operaciju je bilo to famozno nesjedenje mjesec dana zbog svih spomenutih stvari koje moraš raditi stojeći...
L5/S1 ekstruzija

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #10 : Travnja 27, 2009, 16:56:44 poslijepodne »
Da se nadovežem malo na sjedenje...kada se kaže smije se sjediti to se misli 3x15min dnevno nikako ne više od 15 min u komadu....i samo prvih mjesec dana i onda možeš na sjedeći posao....

2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

magi

• Full Member
« Odgovori #11 : Travnja 27, 2009, 17:45:15 poslijepodne »
Draga Glagen dobro došla! Ja sam ti jedna od friško operiranih-19.o2, moja dijagnoza bila je ekstruzija L5/s1 koja je bila praćena neizdrživim bolovima! Relativno brzo sam se odlučila za operaciju-u roku mjesec dana od pojave prvih simptoma.Za sada se osjećam odlično-redovito vježbam ( i to je ja mislim ono najbitnije). Bolova više nema tek povremeni pritisak u leđima kod promjene vremena, još sam malo ukočena (od straha) ali svaki dan je sve bolje i bolje pa ponekad zaboravim da sam operirana.Što se tiče sjedenja u prvih mjesec dana -vjeruj mi vrlo lako se naviknuti na to-malo te bole noge od stajanja i to je to! Što se tiče obavljanja nužde-meni je rečeno da mogu slobodno sjesti-za tih par minuta ti ništa neće biti! Baš me zanima kako su to obavljali oni kaj su napisali da nisu sjedali niti za vrijeme nužde-malo pretjerano!!! Vjeruj mi i ja sam još uvijek u stahu-šta smijem,šta ne,dosta su mi pomogli i neki ljudi s ovog foruma svojim savjetima i podrškom! Odluka za operaciju znam nije laka-sva sreća nisam imala pojma o nićemu prije operacije znala sam samo da boli, doktori (njih trojica) rekli su da treba operirati i ja sam pristala jer da sam išla čitati o svemu i danas bi trpila bolove, ovako šećem, vježbam i brojim dane do povratka na posao kojemu se veselim(iako ću se morati još malo strpiti) Još jednom želim ti sreću! Pozdrav

brinetka

• Forumas
« Odgovori #12 : Travnja 27, 2009, 22:44:19 poslijepodne »
Glagen pozdrav i dobro dosla, i da, vjerujem da se je to i tebi desilo, kao i svima nama. Niko te na to ne pripremi, to se jednostavno desi. Suocis se sa zivotinjskim bolovima, da molis da rade od tebe sta god, samo da prestane boliti.

Ja ti necu nista posebno reci, sta ti nisu ostali. GSM je dao linkove, gdje mozes sve vidjeti, i vjeruj, da je on to u srz analiziro, i to podjelio sa nama. Procitaj i Teslu, Davora, Worfa,Katarinu, Mile, Jasnu, Gogu....i ostale forumase, izvinjavam se ako sam koga izostavila, neznam sve napamet; i bit ce ti realnije, lakse ces vjerovati, da se je to i tebi desilo. Svi smo mi, ti. Pomoci cemo ti koliko god bude trebalo. Malo pregledaj forum. I ne brini, sto te je vise strah, vise se grcis, pokusaj malo vjezbe sa disanjem.
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

Tesla

• Forumas
    • Moje predstavljanje i iskustvo
    • Email
« Odgovori #13 : Travnja 27, 2009, 23:45:07 poslijepodne »
Što se tiče obavljanja nužde-meni je rečeno da mogu slobodno sjesti-za tih par minuta ti ništa neće biti! Baš me zanima kako su to obavljali oni kaj su napisali da nisu sjedali niti za vrijeme nužde-malo pretjerano!!!
Kod nas u KCU Sarajevo  u WC-u ima  rucka na zidu koja sluzi za osloniti se prilikom obavljanje nuzde. To se obavlja u polozaju tijela koji je sredina izmedju sjedenja i stajanja. Kada sam izasao iz bolnice kuci su mi morali napraviti nesto slicno za oslanjanje. Ovo je taj najtezi dio zbog operacije. Toliko je to rigorozno da cak ni prilikom ustajanja iz kreveta nesmijes sjesti, nego to moras obaviti tako sto se okrenes potrbuske i onda noge polako na pod, ali tjelo nesmije biti savijeno, tesko je to pisanjem objasniti. Ova strogoca traje prvih 15 dana i vazi za sve lumbalne operacije.

Bas sam iznenadjen sto i u Hrvatskoj nije ovako. Dali je razlika u operativnim metodama.
Ne razumijem sta je minimalno-invazivna i mikro-invazivna, uglavnom kod mene je uradjena microdiscetomia, foramintomia i flavectomia.
02.2008. Povreda- Extruzija L5/S1, protuzija L4/L5
07.2008. Sarajevo Microdiscetomia, flavectomia, foramintomia L5/S1
09.2008. Post. op. Priraslice i hernija L5/S1, Protuzija L4/L5

2016. MRI torakalne kralježnice:
Kompresivni disk osteofiti na nivoima Th5-Th6, Th7-Th8,  i bulging disk Th11-Th12
U nivou Th4 diskretna siringomijelia...

magi

• Full Member
« Odgovori #14 : Travnja 27, 2009, 23:55:02 poslijepodne »
Ma ne i u Hrvatskoj je slično-dobro si opisao ustajanje i lijeganje ukrevet i meni je tako bilo objašnjeno kao i to da nema sjedenja prvih mjesec dana (noge su mi otpadale), jedino prilikom obavljanja nužde bilo je dozvoljeno sjedenje (ukoliko nužda ne traje duže od par minuta). da ovo netko čita tko nema takvih problema rekao bi da smo poludjeli o čemu pišemo ali kad si jadan i nemoćan i to ti je sastavni dio života! nikada neću zaboraviti kada sam par sati nakon operacije morala mokriti potrbuške na krevetu-ajme jada i muke! Pozdrav

worf

• Hero Member
« Odgovori #15 : Travnja 28, 2009, 08:24:51 prijepodne »
Plus-minus,svi imamo slična iskustva s sjedenjem,meni je doktor preporučio nakon prve operacije nikako sijedit,osim kod obavljanja nužde i pritom ne naprezat se ;D  Sječam se da sam u sobi imao WC,a na školjki povišeni dodatak za obavljanje nužde sjedečki ;D  Htio sam da mi žena kupi taj dodatak za doma,ali doktor je rekao da ne treba,jer je to važno samo prvih nekoliko dana ???
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

brinetka

• Forumas
« Odgovori #16 : Travnja 28, 2009, 11:45:04 prijepodne »
Meni je bas taj dodatak najvise falio...ne trebas sjesti, samo se nekako prislonis i ide...al ne na pocetku...Da mi je sad taj dodatak imati, ma skovat cu ga sebi  >:(
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #17 : Travnja 28, 2009, 17:42:21 poslijepodne »
Uh, kad sam pročitala ova iskustva sa (ne)sjedenjem, pa ispuzavanjem s kreveta, odmah mi došlo slabo pri pomisli što me čeka, a ljeto pred vratima...
L5/S1 ekstruzija