Autor Tema: Odg: MR LS-a nalaz loš (L5-S1 ekstruzija I L4-L5 protruz.),molim savjete i pomoć  (Posjeta: 52054 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

hrcko1

• Full Member
Imam 27 godina visok 202 cm i težak 130 kg.
MR L-S kralješnice pokazuje na razini L5-S1 dorzolateralnu lijevostranu i.v.diska koji se za oko 7-8 mm utiskuje u područje lateralnog recesusa i neuralnog foramena sa znakovima radikularne kompresije.
Na razini L4-L5 prikazuje se manja lijevostrana protruzija i.v.diska na razini neuralnog foramena.
Trupovi su kralješaka primjerene visine a unutar trupa S1 kralješka prikazuje se hiperintenzivna inhomogena
Retikularna tvorba promjera oko 3*2,5 cm koja se postkontrastno imbibira i po svojim morfološkim
Karakteristikama odgovara hemangiomu.Manji hemangiom promjera oko 1 cm prikazuje se i u trupu L4
kralješka.Preporuča se kontrola neurokirurga.
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:12:50 poslijepodne bojan »
Operacija diska L5/S1 i odklješten živac!!!

davor

• Hero Member
    • Email
Odg: MR LS-a nalaz loš,molim savjete i pomoć
« Odgovori #1 : Travnja 28, 2009, 08:55:01 prijepodne »
Daj malo opiši svoj simptome...inaće imao sam zeru bolje nalaze nego ti pa sam završio na stolu....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

hrcko1

• Full Member
« Odgovori #2 : Travnja 28, 2009, 19:23:45 poslijepodne »

Nakon podizanja teškog tereta i naglog pokreta u stranu osjetio sam
bol u donjem djelu leđa koja se širila u oba dva gluteusa.
Nakon 5 injekcija Voltarena+Dexamethasona+Apaurina,mirovanja i par masaža stanje se
nešto poboljšalo.
Poslije dva mjeseca počeo sam sa fizičkim aktivnostima(igrati nogomet 1*tjedno) ponovno
se stanje pogoršalo.Pojavila se bol u stražnjoj strani lijeve natkoljenice noge a kasnije je i
stopalo počelo trnuti.
Nakon 8 fizikalnih terapije stanje je i dalje isto.
Do sada nisam bio teže bolestan niti ozljeđivan,povremeno bolovi u koljenima te škripanje
u koljenima unazad 4 godine.

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #3 : Travnja 29, 2009, 08:42:06 prijepodne »
Hrcko,

Radikularna kompresija znači da ti je živac pritisnut, i na što upućuje i bol. E sad, nemaš više puno opcija, treba probati još malo intenzivirati terapije par tjedana i ako ne bude poboljšanja posavjetovat se sa nekim neurokirurgom, napominjem da ti sve ovo pišem na osnovu svog iskustva, a ipak nisam liječnik da mogu davati dijagnoze, stoga ti najtoplije preporučam da odeš na pregled kod neurokirurga pa da ti da konkretna mišljenja, obavezno traži dva ili tri mišljenja....

hrcko1

• Full Member
« Odgovori #4 : Travnja 29, 2009, 21:57:31 poslijepodne »
Kako ti je sada poslije operacije i koji te je neurokirurg operirao?

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #5 : Travnja 30, 2009, 09:27:54 prijepodne »
Pročitaj neke moje postove kad stigneš pa će ti biti jasnije, uglavnom kako sam se probudio nakon operacije tako je nestala bol i ograničenost pokreta, 40 dana bolovanja, odnosno zabrana sjedenja i ograničeno kretanje i povratak na posao, jasno uz pridržavanje pravila. Inače, netom nakon operacije izgubio sam mogućnost propinjanja na prste lijeve noge i to je nastalo kao posljedica "potezanja" živca za vrijeme operacije, što je bila neizbježna procedura, tak su mi liječnici objasnili, i hod je u početku bio više onako her flickovski, ali mi je rečeno da će se to vremenom popraviti, odnosno to se popravlja ali jako sporo ide, evo 3 mjeseca je prošlo i taj pokret se vratio jedno 50% i ide na bolje, milimetarski, ali ide...
Operiran sam Vinogradskooj u Zagrebu i ne bih sad o imenima, ali sigurno je da kod kojeg god neurokirurga dođeš tamo da ćeš napraviti dobar posao, jer su svi vrhunski educirani. Meni bi još lakše bilo da nisam čekao dvije godine i vukao nogu, u tom slučaju bih sad već igrao nogomet, a ovak ću se strpiti još koju godinu dok se malo ne nabildam i dok sve pokrete ne "uhvatim".

hrcko1

• Full Member
« Odgovori #6 : Travnja 30, 2009, 13:31:00 poslijepodne »
Znači poslije operacije i preporučenih vježbi i pridržavanja svega što ti liječnici kažu ima se šanse kasnije za bavljenjem nekim rekreativnim sportom?

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #7 : Travnja 30, 2009, 14:02:08 poslijepodne »
Znači liječnik je rekao:

- Ti možeš sve, uvjet je da se postoperativni tijek izvede po propisu, vježbe za kralježnicu i trbušnjake (naglašeno) raditi doživotno, rekreativnom sportu pristupiti vrlo lagano i postepeno uz preduvjet da je tonus trbušnjaka na visokoj razini. Sva istezanja uvijek maksimalno izvoditi i redovno. Nikad do kraja života više nema podizanja vreća cementa ili sličnih ekstremnih opterećenja itd.

Osobno, znam dosta operiranih ljudi koji i dan danas igraju tenis, nogomet voze bicikl i ostalo ali na rekreativnoj bazi...

brinetka

• Forumas
« Odgovori #8 : Travnja 30, 2009, 16:13:53 poslijepodne »
Da, samo niposto ne prekidaj tempo sporta, jer ako jednom stanes....stao si, mozda ovako poput mene. Ja sam trenirala gimnastiku....poslje svasta od sporta, samo da je sport. I sad mi je zao sto sam se toliko tjerala, jer mozda moje tjelo nije vise bilo za takvo naprezanje.  Al to je moje tjelo, mozda tvoje nije takvo.

Iskreno, nije mi namjera nikoga strasiti, i daleko od tog da sam neka pesimisticna osoba, al ja bi voljela, da je meni itko mogo reci, da ja vise ne smijem u fitnes, ....u toplicama se ucvrstis, i osjecas se fenomenalno, al 2 mjeseca nakon toplica vise nije isto, osim ako se drzis tretmaja kao u toplicama. Kao sto je Davor napiso, mozda rekreativni sport, al profesionalno - do kad?
To sa tegovima neznam tko ti je savjetovo, al tko sam ja...svaki organizam je prica za sebe, al jednom operisan, i nikad vise nisi kao prije!
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #9 : Travnja 30, 2009, 20:47:22 poslijepodne »
hm hm,

Brinetka moram malo kontrirati sorry....Zbog ove tvoje tvrdnje jednom operisan nikad više kao prije. Ja bih volio da ti ikako mogu dočarati kako sam se osjećao prije operacije a kako sad poslije, i još nešto, pošto sam slušao te debilne fore za operacije tipa nikad više isti sada mi je  oporavak duži bar godinu dana nego što bi bio prije.

Dakle, prije operacije bol i znatno smanjen opseg svih pokreta.
Poslije operacije, nema bolova i normalni pokreti.

Stoga brinetka, molim te da napustiš pod hitno to "vjerovanje" jer nema veze sa mozgom. Naravno da više nikad nećeš biti mladi nabildani sportaš, ali da će ti operacije promijeniti život, to da...ali na bolje....

GSM

• Gost
Odg: MR LS-a nalaz loš (L5-S1 ekstruzija I L4-L5 protruz.),molim savjete i pomoć
« Odgovori #10 : Travnja 30, 2009, 21:00:15 poslijepodne »
Sve ovisi od osobe do osobe...
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:13:28 poslijepodne bojan »

brinetka

• Forumas
Odg: MR LS-a nalaz loš (L5-S1 ekstruzija I L4-L5 protruz.),molim savjete i pomoć
« Odgovori #11 : Travnja 30, 2009, 22:16:44 poslijepodne »
hm hm,

Brinetka moram malo kontrirati sorry....Zbog ove tvoje tvrdnje jednom operisan nikad više kao prije. Ja bih volio da ti ikako mogu dočarati kako sam se osjećao prije operacije a kako sad poslije, i još nešto, pošto sam slušao te debilne fore za operacije tipa nikad više isti sada mi je  oporavak duži bar godinu dana nego što bi bio prije.

Dakle, prije operacije bol i znatno smanjen opseg svih pokreta.
Poslije operacije, nema bolova i normalni pokreti.

Stoga brinetka, molim te da napustiš pod hitno to "vjerovanje" jer nema veze sa mozgom. Naravno da više nikad nećeš biti mladi nabildani sportaš, ali da će ti operacije promijeniti život, to da...ali na bolje....

Izvini Davor, malo cu ti kontrirati, ja nisam protiv operacije...dozvolila sam je 2 puta i dozvolit cu je i treci put, nisam ja protiv...nise me razumio. Al kicma (znaci zdrava kraljeznica) prije i poslje operacije nije ista...nadam se da sam sad razumljivije napisala. Uvjek ces morati se paziti, vjezbati.

Obratila sem se na gornji post, gdje je napisano da se moze bildati, baviti sportom profesionalno NAKON operacije, naravno da nekim redkim uspije, al sta bi ti, da ja sad napisem, da ljudi nakon operacije odma odlete u fitnes??? Nakon toplica moras vjezbati, i te ti vjezbe moraju biti isto kao obuci se. I naravno, tu su i oni, kojim ni prva operacija nije uspjesna, sve je odvisno od osobe do osobe.

« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:13:07 poslijepodne bojan »
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

hrcko1

• Full Member
« Odgovori #12 : Svibnja 02, 2009, 00:41:22 prijepodne »
Šta pijete protiv bolova jer bol u lijevoj nozi je nepodnošljiva.
Popijem voltaren retard 100 ali bol je samo malo slabija.
Da li tko nosi steznik za leđa
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:14:17 poslijepodne bojan »

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #13 : Svibnja 02, 2009, 10:53:31 prijepodne »
Ja sam nosio steznik za leđa u prvih 30 dana nakon operacije...
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:12:23 poslijepodne bojan »

brinetka

• Forumas
« Odgovori #14 : Svibnja 02, 2009, 11:14:49 prijepodne »
I ja nosim steznik, al ne smijes ga previse koristiti radi misica, znaci kad radis, koristno ga je nositi radi okretova koje napravis....sa steznjakom znas do koje se mjere okreniti, jer te on stiti oz. fiksira. Sa njim se naucis kako se drzati kad sjedis, kad se okrenes....mora ti doci u krv ti pravilni gibovi, jos posebno kad nesto dizes sa poda...znaci  ides u cucan i dignes....pa makar bila maramica na podu...

Drugo sto koristim je TENS, al kad sam u akutnoj fazi, nista mi to ne odgovora....

Sa ljekovima je kako kod koga, meni su rekli jedno, nekom drugom drugo....ako uzmes tabletu samo kad te zaboli, ona ne moze doci do ucinka...koristiti jih moras nekoliko dana, tjedna, sve ovisno....od osobe do osobe, nekom ni tablete ne pomazu, a nekim i aspirin pomogne....
A sta kad bi sa Voltarenom koristio i kremu Voltaren....i nesto za misice? (Samo nemoj na zivo koprivu kao ja  ;D ;D :o).
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:12:08 poslijepodne bojan »
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #15 : Svibnja 02, 2009, 12:55:17 poslijepodne »
Ja sam nosila ortozu (mislim da se tako zove), 2,5 mjeseca nakon operacije. Dobila sam je u bolnici, napravljenu po mjeri. Na leđima je od čvrstog materijala, a naprijed se mogla "modelirati", tj. namještala sam čvrstoću kako mi je odgovaralo. Fizijatri su mi savjetovali da je ne nosim dugo, a neurokirug je rekao da je trebam nositi, pa sam je stavljala u situacijama kada sam trebala malo dulje biti na nogama. Ponekad je stavim i u uredu, posebice kada znam da ću dugo biti za računalom i da ću zaboraviti pravilno sjediti. Meni je osobno puno pomogla da se naučim pravilno držati.
Hrcko, osim lijekova, probaj da ti netko i izmasira nogu. Probaj i vježbati, makar ležeći...ono prst, po prst...mrvicu po mrvicu...meni su pomagale i hladne obloge kad mi je noga bila jako otečena (upaljen živac nakon operacije). Analgetici mi nisu pomagali i nisam ih smjela uzimati. Dobivala sam Dexamethason i Medrol, to su kortikosteroidi...treba ih pažljivo koristiti, ali jako pomažu.
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:11:53 poslijepodne bojan »
Operacija L4/L5 2007. godine

Mile50

• Forumas
    • Email
« Odgovori #16 : Svibnja 02, 2009, 13:00:15 poslijepodne »
Šta pijete protiv bolova jer bol u lijevoj nozi je nepodnošljiva.
Popijem voltaren retard 100 ali bol je samo malo slabija.
Da li tko nosi steznik za leđa

Probaj Zaldiar (kombinacija paracetamola i tramadola). Meni dobro djeluje.
« Zadnja izmjena: Svibnja 02, 2009, 14:11:33 poslijepodne bojan »

glagen

• Forumas
« Odgovori #17 : Svibnja 04, 2009, 08:22:53 prijepodne »
Probaj Zaldiar (kombinacija paracetamola i tramadola). Meni dobro djeluje.

ali zaldiar ima 1001 nuspojavu. i ja sam ga pila pa sam odustala... popijem ga samo navečer ako baš luđački boli pa me fino onesvijesti. pila sam i kombinaciju ketonala i apaurina (a i dobivala u prkno), to je pomagalo u početku, ali onda više nije.
ponekad mi bol olakšavaju one ledene vrećice, nosim i steznik, ali od njega imam osjećaj da mi satre sve organe.
i tens -  to su mi na fizikalnoj stavljali, ali ništa iako sam čula od mnogih da im pomaže.

uglavnom, većina analgetika mi pomaže ako bol nije baš jaka, ali kad je ona "prava" - ništa.
ekstruzija l5-s1, srpanj '09. interlaminektomija. dobro mi je, što jest jest :)