Sanja, kao osoba koja je već 12 godina u kolicima sa dijagnozom paraplegija mislim da ti mogu reći par stvari.
Kao prvo, NITKO ne može ni tebi ni tvom ocu reći da će tvoj otac cijeli život provesti u kolicima.
Tzv. spinalni šok leđne moždine može trajati do 3 mjeseca.
Ako se u prva 3 mjeseca ne dogode nikakvi pomaci što se tiče osjeta ili pomaka
onda će vjerojatno stanje ostati takvo kakvo je što se tiče hrvatske medicine i doktora.
Međutim u svijetu se već rade operacije leđne moždine, sa manje ili više uspjeha.
Pogledaj ovu stranicu :
http://www.stemcellschina.com/content/view/882/548/lang,en/U Kini već godinama rade operacije temeljene na matičnim stanicama koje ubrizgavaju
na mjesto ozljede.
To je jedna od opcija o kojima možete razmisliti i probati. Cijena smještaja
i tretmana je oko 30.000 Eura
Druga stvar koju ti hoću pokazati je ovo :
http://www.youtube.com/watch?v=gQRQs-N-ZIMRobotske proteze koje se stave na noge i s kojima paraplegičar
može sasvim solidno hodati uz pomoć štaka, čak i po stepenicama.
Trenutno još rade klinička ispitivanja, bit će u prodaji za oko godinu i pol
po cijeni od oko 13.000 Eura.
Ja se još dvoumim oko Kine, ali ove robotske proteze ću kupiti 100%.
Meni su isto rekli da nikad neću hodati, ali ja sam im rekao da ćemo to još vidjeti.
Pogotovo u Varaždinskim Toplicama, gore čovjeku ubiju svaku nadu prvi dan kad dođe.
Pogotovo jedan doktor kojem ne bi spominjao ime.
Ali medicina napreduje svaki dan, pogotovo su Kinezi daleko otišli što se toga tiče.
Najgore što se može reći nekome tko je friško stradao je 'više nikad nećeš hodati'.
Uvijek mi skoči tlak kad čujem da doktori u HR još uvijek to samouvjereno tvrde.
Želim svu sreću tebi i tvome ocu.
Najbitnije je da se čim više osamostali u početku i da se ne izolira.
P.S.
Željko sve si super napisao, ali ovo mi bode oči : 'Ako ne sazna prije, saznat će tamo od drugih paraplegičara da će cijeli život provesti u kolicima.
Neće to htjeti prihvatiti i dalje će se nadati čudu. '
Možda tamo budem i ja ili netko poput mene pa će dobiti drugačije informacije.
Znam da su se neki od nas pomirili da će cijeli život provesti u kolicima i ne zanimaju ih ni operacije ni ništa drugo što bi im moglo pomoći da opet prohodaju, ali ima nas koji smatramo kolica prolaznom fazom, ma koliko ona trajala. Također neki od nas ne smatraju napredak medicine 'čudom'.
No hard feelings.
Pozdrav