Autor Tema: pitanje GSM-u ili neurokirurgu  (Posjeta: 18932 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
Odg: pitanje GSM-u ili neurokirurgu
« Odgovori #18 : Veljača 05, 2010, 21:03:29 poslijepodne »
...oko toga ne mogu usuglasiti niti neurokirurzi i fizijatri. Da njihova struka ima uvijek iste i detaljne odgovore na naša pitanja onda ne bi bilo potrebe za ovakvim forumom

Dobro napisano.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
« Odgovori #19 : Veljača 05, 2010, 21:07:03 poslijepodne »
Cini mi se da je brze otisao nego je dosao.

Upravo tako. Mozda i bolje s obzirom na stav.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

Denis

• Hero Member
« Odgovori #20 : Veljača 05, 2010, 22:49:21 poslijepodne »
Voziti ili sjediti to je pitanje ,dok sam sjedio isto mi je bilo, i sad kad ponekad moram uzet auto i na kratko odvozit,mislim da je tu u pitanju samo strah u našim glavama.
Nakon PLDD mi je rečeno da tjedan dana ne smijem u auto. Moram priznati da mi nije bilo jasno zašto- sve dok nisam sjela u auto....ZG rupe su me ubile od bolnice do doma.
Ne bih rekla da je problem samo strah u glavi. Nakon tih tjedan dana, auto sam dočekala kao oslobođenje i ponovnu pokretnost i vozila sam svaki dan bez straha. I onda jednog dana, nekih 2-3 tjedna od zahvata, išla sam u rikverc i - okrenula se nazad.....jao, jao jao. Jedva sam došla doma i dva dana provela u krevetu. Sve je dobro kad čovjek vozi ravno naprijed, ali ovakve situacije gdje se kičma rotira, ili još gore neka nagla kočenja i sudari, to su veliki problemi za tek operiranu kičmu.
Bolje šetati
Gloria pa zbog takvih stvari se auto i ne preporučuje jer baš ti neželjeni pokreti su smrt za naše kralješnice,ujedno u brzini ulaska i izlaska iz auta svi mi zaboravimo na svoje tegobe pa sa tim učinimo gore.Bitno je naučiti živjeti kako koristiti auto.Nije isikuljučeno da se ni pješke nemože dogodit neka nezgoda ,staneš na kamen napraviš krivi pokret i eto te na početku.Po meni auto sigurno nije dobro al nakon nekog vremena ga ipak treba voziti ,al treba se znati ponašati kao i svim stvarima kao što su rad ,šetnja ,vježbanje,plivanje itd.... ;)

frenky

• Forumas
  • spinal cord stimulation
    • AOL Instant Messenger - frenk
    • Email
« Odgovori #21 : Veljača 06, 2010, 01:10:38 prijepodne »
nisam ni GSM ni neurokirurg, al mi se laički čini da MR neposredno nakon operacije nema smisla ako nemaš bolove koji su izraženiji od onih prije operacije. Tim više što unutra još nije sve sraslo kako treba, nije nastao ožiljak... a i  nakon same operacije bolovi su u pravilu  u znatnoj mjeri  manji nego prije operacije.
Čiam tvoje iskustvo na početnoj stranici gdje pišeš da si se čuvao dizanja tereta, naglih pokreta... Što je s drugim aktivnostima? Koliko si bio aktivan, hodao, vježbao....., kakvim se poslom baviš (više sjediš ili si u pokretu)? Ako sam dobro čitao, tebi su nakon pet godina operirali priraslice?
Malo mi je neodgovorno to da si se odvezao autom nakon druge operacije i za par dana se opet dovezao na kontrolu!?

nema smisla ako nemaš bolove a ako ih imaš onda ima smisla...!!!! čudno pa i dalje je svježa rana, nije sraslo kako treba,  nije nastao ožiljak.....prebrzo demantiraš sebe
A što misliš,kako je meni bilo 5-i dan poslije klas.op. u truljavom kombiju hitne od ZGB do Osijeka i tako 2 puta,pitaj GSM-a koliko puta je mamu vodio na op. u ZGB i kako im je bilo 600km /tamo-nazad/ a i on sam ima teškoća sa kičmom.Ne kažem da je to dobro ali mi je jedan neuro rekao da je kičma čvrstija nego što mi,koje boli,zamišljamo.

i bolje da nisi neurokirurg, jadni bili bi tvoji pacijenti.

frenk

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #22 : Veljača 06, 2010, 09:11:58 prijepodne »
Osobno se autom odvesti doma nakon operacije i nakon par dana se isto tako dovesti na kontrolu ne da je neodgovorno nego je glupo!
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

GSM

• Gost
« Odgovori #23 : Veljača 06, 2010, 09:13:56 prijepodne »
I ja tako mislim

trucker

• Forumas
    • MSN Messenger - trucker070@hotmail.com
    • Email
« Odgovori #24 : Veljača 06, 2010, 23:19:02 poslijepodne »
Eeeeeee moj dampi....ccc,neznam što tražiš uopće na forumu kad si tako dobro potkovan znanjem...
Ja sam operiran 22.05. a prvi put nakon operacije sam sjeo  01.07.Do tada samo hodanje i ležanje na boku ili čak klečanje ali sjedenje nikako,a vožnju u automobilu da i ne spominjem.
2005-2009 problemi s kralježnicom,bolovi u križima i niz desnu nogu
22.05.2009. INTERLAMINECTOMIA L V/S I LAT.DEX.   ABLATIO DISCI I.V.DRAINAGE
Od operacije na ovamo manje/više bez bolova...

vlado

• Jr. Member
  • **
  • doktore pomagaj boooli a deda reko da ne boli...
    • Email
« Odgovori #25 : Veljača 07, 2010, 09:19:43 prijepodne »
Eeeeeee moj dampi....ccc,neznam što tražiš uopće na forumu kad si tako dobro potkovan znanjem...
Ja sam operiran 22.05. a prvi put nakon operacije sam sjeo  01.07.Do tada samo hodanje i ležanje na boku ili čak klečanje ali sjedenje nikako,a vožnju u automobilu da i ne spominjem.
što će reći da poslije opreacija oko cca mjesec dana nema sjedenja i vožnje u autu ???
operiran 8.2. sad lagano sljedi oporavak pa...

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #26 : Veljača 07, 2010, 09:39:40 prijepodne »
Minimalno mjesec dana. A i poslije što duže izbjegavati duže vožnje. Ispričat ću savjet jednog kolege koji je ležao u susjednoj sobi u bolnici, a bio je na četvrtoj operaciji (nije greška, na 4.!). Rekao mi je doslovce "Zaboravi auto 2 mjeseca, nemoj ga ni gledati a kamoli sjedati u njega. Ja sam se dva puta zaj....! " Ne mora biti da su ga prerano  sjedanje u auto  i vožnja doveli do svih tih problema, al on je bio uvjeren da jesu, priznao je da je išao u ribičiju, vozao se...  ukratko nije se držao prvih postoperativnih uputa.
Gle, nakon sve patnje, terapija, pa operacije... mislim da je minimalno što moramo učiniti za sebe a to je pokušati se pridržavati osnovnih smjernica koje dobijemo od operatera, a nitko ne preporuča vožnju odmah!!
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2010, 09:41:18 prijepodne Joško »

trucker

• Forumas
    • MSN Messenger - trucker070@hotmail.com
    • Email
« Odgovori #27 : Veljača 07, 2010, 10:49:05 prijepodne »
Citat:
Gle, nakon sve patnje, terapija, pa operacije... mislim da je minimalno što moramo učiniti za sebe a to je pokušati se pridržavati osnovnih smjernica koje dobijemo od operatera

Upravo tako...svi se mi slabo toga pridržavamo a vjerojatno da ti ljudi ne daju savjete i preporuke tek tako...napamet.Ja sam bogme ljetos bio u takvom strahu da sam se doslovno pridržavao svega što mi je rečeno...Čak sam se bio riješio i cigareta,nažalost kratko.....samo 3 mjeseca  ::)
2005-2009 problemi s kralježnicom,bolovi u križima i niz desnu nogu
22.05.2009. INTERLAMINECTOMIA L V/S I LAT.DEX.   ABLATIO DISCI I.V.DRAINAGE
Od operacije na ovamo manje/više bez bolova...

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #28 : Veljača 07, 2010, 11:16:22 prijepodne »
Slazem se s GSM. MRI nakon operacije nema smisla. Ako je pacijentu lose tj ako ga i dalje boli onda neposredno nakon op ima smisla napraciti CT a ne MRI. MRI se u pravilu radi 2 i vise mjeseci nakon operacije u bolesnika kojima je losije nego nakon operacije. Ako je nesto bolje a bolesnik nije zadovoljan onda je tu indikacija otvorena....Inace MRI je skupa pretraga i neposredno nakon operacije nije indicirana.

Ovdje svatko iznosi vlastito iskustvo a ne izmišlja toplu vodu, kome savjet nije potreban neka ga ni ne traži. Prema iskustvima forumaša, priraslice su dobili upravo oni koji su pojačano sjedili nakon operacije.

Slažem se!  :) Takav odgovor sam i ja napisala ali sam ga obrisala jer "neki" smatraju da postajemo doktori i već pišemo doktorska mišljenja, a ustvari samo iznosimo vlastito iskustvo i time pokušavamo jedni drugima pomoći.

GSM

• Gost
« Odgovori #29 : Veljača 13, 2010, 12:05:53 poslijepodne »
Jutarnji list, prilog Magazin, str. 38. Clanak o listama cekanja, ima malo i tome zasto je velika lista cekanja na MR pa izmedju ostalog kaze "Polovici onih koji idu na MR taj pregled uopce ne treba.".

Gloria

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #30 : Veljača 13, 2010, 17:34:57 poslijepodne »
Jutarnji list, prilog Magazin, str. 38. Clanak o listama cekanja, ima malo i tome zasto je velika lista cekanja na MR pa izmedju ostalog kaze "Polovici onih koji idu na MR taj pregled uopce ne treba.".
Taj članak mi je odmah izjutra digao tlak u nebo.
Pročelnik zavoda za onkologiju i savjetnik ravnatelje najveće Hr bolnice kaže doslovno "...i prije pojave uređaja za MR sasvim se lijepo živjelo i dijagnosticiralo". Takvi ljudi bi trebali unaprijediti naše zdravstvo? Oni su na rukovodećim položajima?! Njima je problem urediti potvrdu termina od strane pacijenta, pa im je citiram " veliki problem što se jedan dio pacijenata ne pojavi na pretrazi". Na pretrazi na koju su naručeni prije 6-8 mjeseci bez obzira na dijagnozu?! Zanima me imaju li takvih problema i na Neuronu popodne kada rade  privatno? Strašno!!!!
Uh, opet sam se naljutila.
Odsad uz jutarnju kavu samo GLORIA IN ;D

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #31 : Veljača 13, 2010, 19:17:19 poslijepodne »
Pa ne dolaze pacijenti samoinicijativno na MR!!! Čak ih ne upućuje niti dr opće prakse, već to radi po preporuci nekog od liječnika specijaliste.

GSM

• Gost
« Odgovori #32 : Veljača 13, 2010, 19:19:11 poslijepodne »
Pa da, to je izmedju ostalog receno... Samo nisam sve prepisivao.
Ovaj naslov je i u samim novinama izdvojen. Medjutim, nije izdvojen krivac za to sve, vec samo ta cinjenica s kojom se ja slazem.

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #33 : Veljača 14, 2010, 01:10:17 prijepodne »

evo tog clanka online:
http://www.jutarnji.hr/reporter-jutarnjeg-lista-u-inspekciji-hrvatskih-bolnica/557420/?pageNumber=3#page_3
Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

Superman

• Full Member
« Odgovori #34 : Veljača 18, 2010, 09:33:51 prijepodne »
Zanima me imaju li takvih problema i na Neuronu popodne kada rade  privatno? Strašno!!!!

kolko sam pročital da od 1.3. og liječnici koji rade u javnom zdravstvu više neće moći raditi i privatno
Bolovi unatrag 6-7 godina
Dijagnoza: Extrusio disci i.v. L V dorsomedialis
               Lumboischialgia bil. preciouae I dex.
OP :25.02.2009. desnostrana interlaminektomija   L5-S1

GSM

• Gost
« Odgovori #35 : Veljača 18, 2010, 09:36:29 prijepodne »