Autor Tema: Pitanje za naše stručnjake 2  (Posjeta: 35265 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
Pitanje za naše stručnjake 2
« : Siječnja 07, 2009, 21:30:33 poslijepodne »
pozz
Molim nekog lječnika da mi pokuša objasnit što znači FORMNIALNA INFILTRACIJA kako bi se odredile bolne točke, to mi je rekao jedan lječnik da moram napraviti ali ne znam šta je to...pa bi molila da mi netko objasni!!!!
Učinila sam MRi na kojem se vidi rel.stenoza foramena korjena L5 i Sl desno. Učinjena mi je provokacijska diskografija koja nije potvrdila niti disk niti foramen kao generator bolova.
imam dugogodišnje bolove u desnoj nozi, kod hodanja dobivam grčeve otraga u bedri desne noge te osjećas slabosti na nozi.
Dijagnosticirano mi je na standardnim MR slojevima kroz LS kralježnicu malo je reducirana fiziološka lordoza. Primjerena je visina trupova. Iv disk L5-S1 dorzomedijalna protruzija 4,6 mm sa desnom paramedijalnom komponentom koja blago kompromira korijen S1 desno. U  svim razinama naznačena artroza apofizealnih zglobova uz hipertrofiju žutih ligamenata bez jače stenoze spinalnog kanala.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
Odg: Pitanje za naše stručnjake 2
« Odgovori #1 : Siječnja 08, 2009, 11:00:24 prijepodne »
Sanja mislim da je tvoja protruzija od 6 mm indikacija je za mikroinvazivnu operaciju u Vinogradskoj.

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #2 : Siječnja 08, 2009, 11:54:50 prijepodne »
Sanja mislim da je tvoja protruzija od 6 mm indikacija je za mikroinvazivnu operaciju u Vinogradskoj.

U pitanju je stajalo protruzija od 4,6 a ne od 6 mm.
Nisam stručnjak ali mi se čini da protruzija nema granicu izraženu u milimetrima iznad koje bi postojala indikacija za operaciju.
Neki uspjevalu i s većom protruzijom živjeti s podnošljivim tegobama a neki i s manjom protruzijom imaju veće bolove i završe na operaciji.
Mislim da je tek to dosta individualno.
Koliko mi je poznato, jedan član foruma je uspio uspješno  izbjeći  operaciju (bar za sada) i s dijagnozom ekstruzije...
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #3 : Siječnja 08, 2009, 12:12:28 poslijepodne »
Hvala svima na savjetu.... jel mi još možete možda objasnit šta znači FORMNIALNA INFILTRACIJA...
i molim ako još netko zna, može napisat bilo koji savijet na moju dijagnozu jer neki doktori govore da nije za operaciju, neki da je...pa sad više ne znam ni sama šta da radim, svašta sam pokušala ali ništa ne pomaže....
« Zadnja izmjena: Siječnja 08, 2009, 14:55:45 poslijepodne sanjaa »

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #4 : Siječnja 08, 2009, 15:10:49 poslijepodne »
Nešto poput blokade. Lokalno se daje anestetik sa kortikosteroidom što smanjuje upalu, oteklinu i bol a mehanički problem ostaje.

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #5 : Siječnja 08, 2009, 15:14:48 poslijepodne »
išla sam i na 4 blokade ali nikakve promjene....

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #6 : Siječnja 08, 2009, 22:01:36 poslijepodne »
Da slažem se sa kokolinom a što se tiče mehaničkog problema to češ morat sama razlućit il se pomirit  ;) il na operativni zahvat

Dario

• Full Member
« Odgovori #7 : Siječnja 09, 2009, 15:15:23 poslijepodne »
Učinjena mi je provokacijska diskografija koja nije potvrdila niti disk niti foramen kao generator bolova.

Pozdrav,

možeš li podijeliti s nama kod kojeg si doktora bila i gdje si radila provokacijsku diskografiju?
Naime ja imam protruzije (doduše blage) na 2 mjesta u lumbalnom dijelu kralježnice ali i "istrošene" diskove na istim mjestima kao i "krivu" kralježnicu u lumbalnom dijelu.
Volio bih dobiti potvrdu što je konkretno uzrok mojim problemima a mislim da bi spomenuta diskografija mogla doprinijeti tome.

Obišao sam mnogo doktora i ustanova (i platio mnogo novca) i nitko me nije uputio na prov.diskografiju.

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #8 : Siječnja 09, 2009, 17:05:46 poslijepodne »
diskografiju sam radila kod doktora stančića u draškovićevoj ali sad više nije u draškovićevoj nego u novoj bolnici dubrava koliko ja znam...

Mile50

• Forumas
    • Email
« Odgovori #9 : Siječnja 09, 2009, 17:27:38 poslijepodne »
Dr. Stančić nije u Dubravi nego na Rebru.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #10 : Siječnja 09, 2009, 18:40:51 poslijepodne »
A kada si to radila ?

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #11 : Siječnja 09, 2009, 20:28:47 poslijepodne »
prije 2 godine....zašto?

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #12 : Siječnja 09, 2009, 22:19:13 poslijepodne »
Dr. Stančić nije u Dubravi nego na Rebru.
Sanja je dobro rekla dr Stancic je u Dubravi (a prije je bio na Traumi u Draškovićevoj)
Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #13 : Siječnja 10, 2009, 15:22:53 poslijepodne »
Zato jer se te dijagnostičke metode ne koriste tako često i što je dobio time?

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #14 : Siječnja 10, 2009, 15:31:03 poslijepodne »
provokacijska diskografija nije potvrdila niti disk niti foramen kao generator bolova....
ovaj tjedan sam bila u vinogradskoj i dolaze do zaključka da bi bol mogla ici iz S1, a ne iz L5 pa će napraviti FORMNIALNU INFILTRACIJU(ali nisu mi objasnili šta je to), ako ona potvrdi da je bol od tuda trebat će ici na operaciju kojom će odrezati nekakav vrh kosti koja se zabija u živac..
« Zadnja izmjena: Siječnja 11, 2009, 13:45:44 poslijepodne sanjaa »

splajt

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #15 : Siječnja 11, 2009, 19:33:58 poslijepodne »
provokacijska diskografija nije potvrdila niti disk niti foramen kao generator bolova....
ovaj tjedan sam bila u vinogradskoj i dolaze do zaključka da bi bol mogla ici iz S1, a ne iz L5 pa će napraviti FORMNIALNU INFILTRACIJU(ali nisu mi objasnili šta je to), ako ona potvrdi da je bol od tuda trebat će ici na operaciju kojom će odrezati nekakav vrh kosti koja se zabija u živac..
                                                                                                                                                                 haj ja sam ovdje novi sa istim problemom kao i vecina ovdje,isto sam dobio FORMNIALNU INFILTRACIJU ito 2 puta.prvi putL4 desno a drugi put L5desno,doktor mi je rekao isto ako mi bude bolje od toga znaci da je bol od tuda da onda to treba operirati,doduse nije mi bilo bolje ni 1 ni 2 put,pa sam isao 3 put na kontrolu i vise nisam dobio tu blokadu  nego mi je rekao da moram to operirati ,prvo mi je reko L4moze rjesiti laserom dok drugi put mi reko L5nemoze laserom nego klasicno nozem,e sad me strah nije nasao mjesto uzroka boli kak je reko tom blokadom nego treci put rekao operacijaL5, sad neznam kaj da radim nisam siguran da frajer zna tocno mjesto,kad na magnetskoj mi pokazuje ostecenje na 3 mjesta L3L4,L4L5,L5 S1,samo kaze da nema nigdje kompresivnog ucinka a ja na bolovanju godinu dana vec boli toliko da nemogu fizicki nista raditi,trnu mi obje noge u listovima, epa sad bi molio sanju koja vidim da si to isto prosla tu INFILTRACIJU,pa bi te molio kod kojeg si to neurokirurga bila ,tko ti to radio

sanjaa

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #16 : Siječnja 11, 2009, 20:04:22 poslijepodne »
                                                                                                                                                                 haj ja sam ovdje novi sa istim problemom kao i vecina ovdje,isto sam dobio FORMNIALNU INFILTRACIJU ito 2 puta.prvi putL4 desno a drugi put L5desno,doktor mi je rekao isto ako mi bude bolje od toga znaci da je bol od tuda da onda to treba operirati,doduse nije mi bilo bolje ni 1 ni 2 put,pa sam isao 3 put na kontrolu i vise nisam dobio tu blokadu  nego mi je rekao da moram to operirati ,prvo mi je reko L4moze rjesiti laserom dok drugi put mi reko L5nemoze laserom nego klasicno nozem,e sad me strah nije nasao mjesto uzroka boli kak je reko tom blokadom nego treci put rekao operacijaL5, sad neznam kaj da radim nisam siguran da frajer zna tocno mjesto,kad na magnetskoj mi pokazuje ostecenje na 3 mjesta L3L4,L4L5,L5 S1,samo kaze da nema nigdje kompresivnog ucinka a ja na bolovanju godinu dana vec boli toliko da nemogu fizicki nista raditi,trnu mi obje noge u listovima, epa sad bi molio sanju koja vidim da si to isto prosla tu INFILTRACIJU,pa bi te molio kod kojeg si to neurokirurga bila ,tko ti to radio

bila sam kod dr. saftića u vinogradskoj,još nisam bila na tome to mi je tek prošli tjedan dr. rekao da će mi radit jer nisu sigurni od kud bol ide....a jel mi možete objasnit šta je to kad ste već bili....meni nisu objasnili....kako se to radi, kod kojeg ste vi doktora bili???
« Zadnja izmjena: Siječnja 11, 2009, 20:18:46 poslijepodne sanjaa »

splajt

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #17 : Siječnja 12, 2009, 12:14:50 poslijepodne »

bila sam kod dr. saftića u vinogradskoj,još nisam bila na tome to mi je tek prošli tjedan dr. rekao da će mi radit jer nisu sigurni od kud bol ide....a jel mi možete objasnit šta je to kad ste već bili....meni nisu objasnili....kako se to radi, kod kojeg ste vi doktora bili???
                                                                                                                                                            da i ja sam bio kod dr saftica ,a to ti je injekcija u segmenat koji on sumnja da boli ,i to se sve radi pod rengenom,samo kod mene nista nije bilo bolje pa neznam sad koliko je on sad najedanput siguran da mi je taj L5 zadaje probleme ,kad iza te infiltracije nista nije bilo bolje