Autor Tema: Pomoć pri čitanju nalaza MR L/S dijela kralježnice  (Posjeta: 12675 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

jhawk

• Newbie
  • *
Pomoć pri čitanju nalaza MR L/S dijela kralježnice
« : Prosinca 01, 2008, 00:13:05 prijepodne »
Pozdrav svima!
Potrebna mi je pomoć, nestrpljiv sam dok čekam da me primi specijalista - da mi pročita nalaz i kaže što mi je činiti.

Problemi s L/S dijelom kralježnice javljaju se i traju u nazad 9 godina - aktivno bavljenje sportom, nogometom.
S terapijama i treningom uklonim probleme vratim se na teren... (prije 4 god. - dijagnosticirana intervertebralna hondroza na nivou L5-S1)
Ali u nazad godinu problemi koji su se javljali 1 put u dvije godine, 1 put u godini ili pola godine, ne prestaju i učestala je bol u križima lijevo i u listu lijeve noge - kako se smiri bol u tom lumbosakralnom dijelu smiri se i bol u listu, ali uvijek osjećam bar lagano titranje i laganu bol u lijevom listu. Pomažu mi treninzi, vježbe, istezanja...

Ortoped me poslao na MR i konzultacije s neurokirurgom.
Dok čekam da me primi, pojasnite mi molim Vas ovu dijagnozu (terminologiju prevedite):

"Na seriji saginalnih i transverzalnih presjeka lumbalne kralježnice vidljiva je aplanacija fiziološke lordoze.
Trupovi kralješaka su primjerene visine i oblika, urednog intenziteta signala. Degenerativno je promijenjen intenzitet signala i.v. diskova L4-L5 i L5-S1, uz suženje pripadajućih i.v. prostora.

Transverzalni presjeci kroz segment L3-L4 pokazuju umjerene artrodegenerativne promjene malih zglobova, izrazitije lijevo, gdje manjirubni osteofiti diskretno potiskuju duralnu vreću. Širina i.v. foramena je održana. "Bulging" diska na širokoj bazi.

Transverzalni presjeci kroz segment L4-L5 pokazuju dorzomedijalnu i dorzolateralnu protruziju i.v. diska koji diskretno suzuje prednji epiduralni prostor i potiskuje duralnu vreću. Umjerene degenerativne promjene malih zglobova. Konstitucijonalno nešto uži spinalni kanal. Širina i.v. foramena diskretno je reducirana, naročito lijevo, no bez evidentnog potisnuća ovojnica korijena živaca.

Transverzalni presjeci kroz segment L5-S1 pokazuju dorzomedijalnu i dorzolateralnu lijevostranu protruziju diska koji
značajno prominira u spinalni kanal te reducira širinu lateralnog recesusa i potiskuje duralnu vreću.
Umjerene degenerativne promjene malih zglobova. Širina i.v. foramena reducirana je lijevo, no bez za sada evidentnog potisnuća ovojnice korijena živca.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Pozdrav

plavooki

• Full Member
    • MSN Messenger - zlaja_ha@hotmail.com
    • Email
Odg: Pomoć pri čitanju nalaza MR L/S dijela kralježnice
« Odgovori #1 : Prosinca 01, 2008, 00:26:37 prijepodne »
ima tu puno napisano ali posto nisam specijalista ni radiologije ni neurokirugije  a ni fizijatrije nego jos uvijek sekundarac ili kako godbolje je da sacekamo sta ce reci neuro i kokolina
Nada postoji...

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #2 : Prosinca 01, 2008, 20:00:38 poslijepodne »
odi kod doktora NA PREGLED, kao sto sam vec nekoliko puta ponovio, PISANI NALAZI SLIKOVNIH PRETRAGA NISTA NE ZNACE A POGOTOVO VAMA LAICIMA.
ONI SE NE PREVODE, PISANI SU ZA DOKTORE KOJIMA NESTO ZNACE A NE ZA LAIKE.

jhawk

• Newbie
  • *
« Odgovori #3 : Prosinca 01, 2008, 20:54:59 poslijepodne »
Odlično si mi savjetovao, svaka čast - stvarno svaka čast - pa čekam pregled i kad ga dočekam idem :)
Ne vjerujem baš da će neurokirurg ili ortoped ići nanovo pregledavati slike s magnetske, ipak je već to stručno i detaljno prostudirano... ali nema veze - preveo sam sam naravno, samo mi treba sve sklopljeno u smislenih par rečenica - dočekat ću doktora...

plavooki

• Full Member
    • Email
« Odgovori #4 : Prosinca 01, 2008, 21:40:52 poslijepodne »
Da neurokirurg ( ili je bar kod nas takav slučaj u BiH ) će ipak pogledati još jednom tvoje snimke. Ipak oni znaju šta je za operaciju a šta za fizikalni tretman. Ipak kad kad tražiš doktora za pregled moj ti je sajet nemoj ttražiti slavne nego doktore koji su posvećenei svom radu.
Nisam siguran koliko će se naši stručnjaci na ovom postu složiti oko toga ali kao neko ko nešto malo zna o medicini a isto tako prati rad mnogih liječnika nažalost na samom sebi slavni doktori su me samo ( bez obzira na kolegijalnost ) prgledelai a da mene i nevide ili izbacivali iz ordinacija kad dodjem na red ili govorili kako oni stvarno nisu sigurni šta se samnom događa, doktori posvećeni svom radu su našli načine da mi pomognu čak i onda kada oni nisu više sigurni šta dalje. Tada su me poslali i preporučili timu svijetskih stručnjaka koji je ipak našao razloge.
posebna naznaka: Ima i doktora koji su povećeni svom radu a ipak su slavni. samo sam naglasio da je posvećenost ono što treba gledati.
Nada postoji...

worf

• Hero Member
« Odgovori #5 : Prosinca 02, 2008, 07:36:46 prijepodne »
Odlično si mi savjetovao, svaka čast - stvarno svaka čast - pa čekam pregled i kad ga dočekam idem :)
Ne vjerujem baš da će neurokirurg ili ortoped ići nanovo pregledavati slike s magnetske, ipak je već to stručno i detaljno prostudirano... ali nema veze - preveo sam sam naravno, samo mi treba sve sklopljeno u smislenih par rečenica - dočekat ću doktora...

Dobar neurokirurg će pogledati snimke i tebe,a nalaz će ti ga on sam dati ;D
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #6 : Prosinca 02, 2008, 12:08:34 poslijepodne »
svi prije mene a tu mislim na ljude koji ti nesto snimaju spadaju u skupinu dijagnostičara. ja spadam u skupinu onih koji ce temeljem ogromne kolicine znanja primjeniti ono sto su oni dijagnosticirali na individualng pacijenta i temeljem toga donijeti odluku o liječenju. zar ti mislis da bi se netko tko operira usudio operirati na osnovu pisanog nalaza??? glupost.
ali opet ponavljam laici ne trebaju znati strucne stvari, to ih odvodi u zabludu i na krivi put....
a slazem se sa kolegom sa posta da predani lijecnici rade dobar posao a ne oni koji "glase" za majstore....
i jedna moja opaska, ja iskljucivo vjerujem mladjim lijecnicima, starije je vrijeme i tehnologija pregazila a svoje "iskustvo" mogu objesiti macku o rep.
eto toliko,
lijepi pozdrav

plavooki

• Full Member
    • Email
« Odgovori #7 : Prosinca 02, 2008, 12:45:33 poslijepodne »
svi prije mene a tu mislim na ljude koji ti nesto snimaju spadaju u skupinu dijagnostičara. ja spadam u skupinu onih koji ce temeljem ogromne kolicine znanja primjeniti ono sto su oni dijagnosticirali na individualng pacijenta i temeljem toga donijeti odluku o liječenju. zar ti mislis da bi se netko tko operira usudio operirati na osnovu pisanog nalaza??? glupost.
ali opet ponavljam laici ne trebaju znati strucne stvari, to ih odvodi u zabludu i na krivi put....
a slazem se sa kolegom sa posta da predani lijecnici rade dobar posao a ne oni koji "glase" za majstore....
i jedna moja opaska, ja iskljucivo vjerujem mladjim lijecnicima, starije je vrijeme i tehnologija pregazila a svoje "iskustvo" mogu objesiti macku o rep.
eto toliko,
lijepi pozdrav
Apsolutno se slažem i drago mi je da je naš  Neurokirurg rekao stvari o kojima mnogi mlađi liječnici razmišljaju a ne usude se o njima pricati.
Nada postoji...

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #8 : Prosinca 04, 2008, 20:48:58 poslijepodne »
Ako se liječnik od dana diplomiranja do kraja svog radnog vijeka ne educira, prolazi tečajeve,savladava nova znanja i vještine onda je čak i opasan.Mislim da naše psihofizičke sposobnosti već iza 55.polako idu ka silaznoj putanji,posebno za kirurške grane, a još ako se ne radi na osobnoj educiranosti, jaoj svima a ponajviše bolesnicima . Potpuno se slažem da "razvikani" ne znači i "znalci" to znamo ali to nije za vikati naglas. Za bolesnika je liječnik koji je šljaker i marljiv u radu i educiranju najbolji i najkorisniji.