Autor Tema: Priraslice  (Posjeta: 26907 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

gupac

• Full Member
    • Email
Priraslice
« : Travnja 27, 2009, 13:57:50 poslijepodne »
ADMIN:

Dolje navedene poruke su se orginalno nalazile u temi
http://kraljeznica.info/forum/index.php?topic=317.0

U toj temi Teslina poruka je prva spomenula priraslice:
"Ne sekiraj se puno, jer nije to tako kao sto to izgleda na ovome forumu. Ovde je vecina ljudi koji imaju problema sa kraljeznicom, a oni koji su dobro prosli i nemaju potrbu za ovim forumom. Ja licno poznajem ljude koji su operirali dvostruku herniju pa se sada normalno osjecaju, jedino sto nesmiju tezak teret dizati.
Vjerujem da je kod tebe bila takva povreda (extruzija diska) koja se nije mogla sanirati konzervativnim lijecenjem i da je neurokirurg donio pravu odluku.
Na operaciju sam morao zbog toga sto me pritisnuo teret od oko 200 kg, kojeg sam se morao osloboditi, pa sam od toga dobio protuziju L4-L5, i extruziju L5-S1. Na reoperaciju moram zbog priraslica na disku.
"

GUPAC (orginalni tekst ovog posta)
sve ovisi,ja sam operiran 07.01.2008pa još nemogu na posao.jer su nastale priraslice.i mam jaće probleme nego prije operacije.ne žuri na posao
« Zadnja izmjena: Veljače 07, 2010, 12:14:42 poslijepodne bojan »

Tesla

• Forumas
    • Moje predstavljanje i iskustvo
    • Email
Priraslice
« Odgovori #1 : Travnja 27, 2009, 14:16:05 poslijepodne »
Gupac dali ces ista rijesiti u vezi tih priraslica i kako sada funkcionises sa tim.
Ja sam dogovorio da u junu radim reoperaciju od priraslica. Kod nas je u Sarajevu dosao taj neki gel pa mi je neurohirurg rekao da su mi velike sanse za izljecenje.
02.2008. Povreda- Extruzija L5/S1, protuzija L4/L5
07.2008. Sarajevo Microdiscetomia, flavectomia, foramintomia L5/S1
09.2008. Post. op. Priraslice i hernija L5/S1, Protuzija L4/L5

2016. MRI torakalne kralježnice:
Kompresivni disk osteofiti na nivoima Th5-Th6, Th7-Th8,  i bulging disk Th11-Th12
U nivou Th4 diskretna siringomijelia...

magi

• Full Member
Priraslice
« Odgovori #2 : Travnja 27, 2009, 18:02:57 poslijepodne »
hvala grupac na savjetu! Joj muka mi je od tih priraslica i toga se najviše bojim iako su mi nakon operacije na ranu stavili nekakav premaz koji navodno sprečava nastanak priraslica ili pomaže da se ne naprave uglavnom tako nešto! Nije mi jasno zbog čega one nastaju-dali to ovisi o organizmu, dali smo sami potaknuli njihov nastanak (pokreti, sjedenje) jer čula sam da ih dosta ljudi ima-nekima se pojave odmah a nekima godinama nakon operacije. Dali se one pojavljuju u svim slučajevima ili ima ljudi koji su operirani a nisu ih uopće imali? Pozdrav

davor

• Hero Member
    • Email
Priraslice
« Odgovori #3 : Travnja 27, 2009, 19:50:04 poslijepodne »
Ja bih čak rekao da je omjer operiranih sa priraslicama i bez jedno 80:20 u korist onih bez priraslica...

Vodim se jednom statistikom....uzeo sam u obzir da jedan neurokirurg odradi 3 operacije dnevno i broj neurokirurga u državi pa pomnožim sa brojem radnih dana u godini...i dođem do impozantnih brojki, tak da ako netko ima bolje informacije, dapače....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

brinetka

• Forumas
Priraslice
« Odgovori #4 : Travnja 27, 2009, 22:22:04 poslijepodne »
Priraslice - evo ovako prosto receno,(tako je bilo i meni objasnjeno, kad su me sa 18 god. operisali), da je to isto, ko na rani kad se napravi krasta...nije isto, al tako nekako, da si lakse zamislite. Mene je tad 1 i 2 put operiso ortoped, a sad to rade nevrokirurzi.

Davor to si dobro napiso za priraslice. Necu da strasim ikog, al vjezbajte, oni koji ste bili operisani se morate ujuru iztezati, da ne dozvolite "rani" da se "zakrasti". U SLO reknemo priraslici "zarastlina".
Ja malo ljudi poznam, da jim je iz prve bilo sve ok, bas radi priraslica. Nakon operacija se ljudi osjecaju super i onda udare po tezkom poslu, ne vjezba se i onda se rece da doktor nije valjo, mozda nekad i ne valja, al dosta stvari je na nama. Ne moze sve doktor. On napravi 40%, a mi sa vjezbom i stilom zivota 60%, i ne da se vjezba samo mjesec dva i gotovo, nego se ne smije ustati iz kreveta, dok se ne vjezba. 
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

Tesla

• Forumas
    • Email
Priraslice
« Odgovori #5 : Travnja 27, 2009, 23:58:53 poslijepodne »
Kod mene na novom MR-u 6 mjeseci nakon operacije se vidi discitis (infekcija diska nastala prilikom operacije) koja je kratko trajala i prouzrokovala priraslice.
U toku operacije sam imao neke komplikacije sa disanjem zbog uskog grla, tako su mi rekli, pa su mi uradili intubaciju. Uglavnom za razliku od ostalih, nakon operacije sam bio nekoliko sati na intezivnoj njezi spojen na kisik i dvije infuzije. Isto tako za razliku od ostalih sam 7 dana primao infuzije.

Kompresivni disk osteofiti na nivoima Th5-Th6, Th7-Th8,  i bulging disk Th11-Th12

moloko

• Newbie
  • *
Priraslice
« Odgovori #6 : Travnja 28, 2009, 22:53:52 poslijepodne »
Ja bih čak rekao da je omjer operiranih sa priraslicama i bez jedno 80:20 u korist onih bez priraslica...

Vodim se jednom statistikom....uzeo sam u obzir da jedan neurokirurg odradi 3 operacije dnevno i broj neurokirurga u državi pa pomnožim sa brojem radnih dana u godini...i dođem do impozantnih brojki, tak da ako netko ima bolje informacije, dapače....

ne znam za tvoja istrazivanjam ali je meni neurokirurg rekao da je mogucnost nastajanja priraslica 50:50.
e sad, jos sam uzela u obzir da je malo to uljepsao.. tko ce znati.

ima li netko tko zna za neka tocna statisticka istrazivanja?

GSM

• Gost
Priraslice
« Odgovori #7 : Travnja 28, 2009, 22:54:49 poslijepodne »
Kad bi znao kako se na strucnom engleskom kazu priraslice, vjerujem da bi nasao podatke o istrazivanjima...

Tesla

• Forumas
    • Email
Priraslice
« Odgovori #8 : Travnja 28, 2009, 23:08:56 poslijepodne »
Kad bi znao kako se na strucnom engleskom kazu priraslice, vjerujem da bi nasao podatke o istrazivanjima...
Adhesion - priraslice
Na ovimme linkovima je opisano o ant-adhesion gel:
http://www.orthosupersite.com/view.asp?rID=16436
http://heinemedizin.com/kat_ger.aspx?id=13
Mozda jesu mogucnosti za nastajanje priraslica (adheza) 50:50 ali ne izazivaju tegobe.
« Zadnja izmjena: Travnja 28, 2009, 23:22:14 poslijepodne tesla_001 »

GSM

• Gost
Priraslice
« Odgovori #9 : Travnja 28, 2009, 23:30:39 poslijepodne »
Jako dobar clanak : http://www.medscape.com/viewarticle/580001 , ali zahtijeva registraciju....