Autor Tema: SPINAL CORD STIMULATION-KBC "REBRO" dr CHUDI  (Posjeta: 13178 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

frenky

• Forumas
  • spinal cord stimulation
    • AOL Instant Messenger - frenk
    • Email
SPINAL CORD STIMULATION-KBC "REBRO" dr CHUDI
« : Veljača 08, 2009, 23:26:36 poslijepodne »
Molim da pokrenete gornju temu jer mislim da nisam jedini koga zanimaju detalji,iskustva i sl.
frenk

GSM

• Gost
Odg: SPINAL CORD STIMULATION-KBC "REBRO" dr CHUDI
« Odgovori #1 : Veljača 08, 2009, 23:33:52 poslijepodne »
Prvi puta cujem i za to, i za toga doktora... Tko zna nesto vise neka posta link...

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #2 : Veljača 09, 2009, 08:26:36 prijepodne »
Jedna od krajnjih metoda rješavanja permanentne boli kod bolesnika. Koristi se kod raznih stanja, kod povreda kralješnice, maligne boli, itd...

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #3 : Veljača 19, 2009, 21:42:51 poslijepodne »
Pronašla sam ovo..http://www.spine-health.com/video/spinal-cord-stimulator-implant-video

Za one koje baš ne razumiju sve, a ipak vladaju engleskim, mogu ovo polako prevesti...http://www.spine-health.com/video/spinal-cord-stimulator-implant-video
Operacija L4/L5 2007. godine

GSM

• Gost
« Odgovori #4 : Veljača 20, 2009, 13:30:44 poslijepodne »
Evo citam ovo, i zvuci mi jako dobro.. Samo bih se osobno bojao svih tih implatanata u tijelu :).

Ide li to kod nas na zdravstveno? Ima li netko vise informacija o ovoj proceduri na Hrvatskim pacijentima?

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #5 : Veljača 20, 2009, 15:21:59 poslijepodne »
Mislim da ide kod probranih indikacija posebice kod ozljeda kralježnične moždine. U KBC Dubrava, KBC Zagreb i Traumatološkoj Klinici takve stvari rade,  i u  KBC Rijeka.

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #6 : Veljača 21, 2009, 21:54:34 poslijepodne »
Ovdje piše gdje se sve dr. Chudy specijalizirao i što sve radi...
Prvi put u Hrvatskoj operiran čovjek koji boluje od Parkinsonove bolesti!

U Klinici za neurokirurgiju Bolničkog centra Rebro u Zagrebu učinjena je prvi put u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe operacija na čovjeku koji boluje od Parkinsonove bolesti. Njemu je u mozak ugrađena elektroda za duboku mozgovnu stimulaciju!
Pacijent S. K. (62), umirovljeni obrtnik iz Varaždina, bolovao je desetak godina od Parkinsonove bolesti koja je praktički neizlječiva, iako se simptomi umanjuju lijekovima, prije svega skupim lijekom »L-Dopa«. U posljednje vrijeme pacijent je došao u fazu kada ni najjače doze tog lijeka nisu bolest činile snošljivom.
Parkinsonova bolest je degenerativno oboljenje središnjeg živčanog sustava čiji uzročnik nije otkriven, a karakteristična je po kroničnoj progresiji. Glavni su simptomi te bolesti ukočenost tijela, usporenost pokreta i drhtanje ekstremiteta uz naglašenu nestabilnost pri kretanju.
Nakon što lijekovi nisu više pomagali, bolesnik koji je praktički bio ukočen, prebačen je u Neurokiruršku kliniku KBC-a Rebro, gdje je odlučeno da mu se ugradi uređaj za duboku mozgovnu stimulaciju.
Ta prva operacija u nas bila je moguća zahvaljujući pažnji koja se u toj klinici posvećuje usavršavanju mladih neurokirurga. Među njima je dr. Darko Chudy u dva navrata po nekoliko mjeseci boravio na specijalizaciji u Njemačkoj i Švedskoj, vezano uz takve vrste operacija na mozgu. Klinika raspolaže i najsuvremenijom stereotaktičkom opremom bez koje se takva operacija ne bi mogla izvesti.
Kirurški pristup dubokoj stimulaciji mozga u bolesnika s Parkinsonovom bolesti plasiran je prvi put u svijetu prije četiri godine, a njegov je autor Marokanac prof. dr. Ali Benabid sa Sveučilišta u Grenobleu, u Francuskoj.
Postupak je nalik ugradnji pacemakera u srčanih bolesnika, s time što se njima uređaj s baterijom ugrađuje na prsištu, a ovdje se elektroda uz pomnu stereotaksičnu kontrolu uvodi u strogo određenu duboku jezgru mozga. U zagrebačkom slučaju elektroda je bolesniku uvedena u tzv. blijedu moždanu jezgru (globus palidus).
Operaciju su izveli prof. dr. Josip Paladino i dr. Darko Chudy uz asistenciju prof. dr. Vesne Briner i dr. Tomislava Babića. Pacijent je bio pod anestezijom koju su vodili anesteziolozi dr. Miroslav Ščap i dr. Ines Adanić. Sedmog dana poslije operacije pacijent hoda i osjeća se dobro, a terapija lijekovima koji poboljšavaju kvalitetu življenja, smanjena je na polovicu, kažu liječnici. Ovakve operacije sve češće su u svijetu, a stimuliranje električnom energijom uz pomoć ugrađenih elektroda daje dobre rezultate.
http://www.vjesnik.hr/html/1998/12/30/Politika.htm
Bilo bi dobro ako tko ima iskustva s operacijom koju frenky očekuje, da kaže nešto o tome.

frenky

• Forumas
    • Email
« Odgovori #7 : Veljača 22, 2009, 18:18:51 poslijepodne »
Hvala Jasna na angažiranosti , rijetke su osobe poput vas , zapravo bih volio saznati više o povijesti vaših tegoba sa kičmom , želio bih nekako pomoći jer imam dosta iskustva od 1991 do danas,sve moguće terapije,operacije,rehabilitacije i još "svašta" sam prošao , da bar mogu fone - teško mi je sa tipkovnicom...U svakom slućaju "ipak se kreće" , pozdrav Frenky
frenk

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #8 : Veljača 22, 2009, 21:41:27 poslijepodne »
Hvala Vam Frenky, meni je danas zaista dobro, pogotovo u odnosu na ono razdoblje prije operacije. Svoje sam iskustvo opisala ovdje
http://www.kraljeznica.com/joom/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=66

Iskreno se nadam da će se pronaći rješenje i za vaše tegobe. Jednom mora biti bolje, u to sam čvrsto uvjerena.

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #9 : Veljača 22, 2009, 22:04:21 poslijepodne »
Jasna ujedno sam i ja pročitao vaš opis lječenja i vašu dijagnozu i sad bih vas ljudski zamolio da mim kažete  jedno a to je,vidim da imate na l4-l5 problem kako je opisano i da su tegobe ostale prilikom dizanja ,nemožete puno sjedit itd....
 Ako ste čitali moj opis na kojim nivoima imam prolapse sad možete shvatit zašto sam protivnik operacije jer ako vama uz jedan disk prisutni problemi i dalje  u što da ja vjerujem uz tri discka,svjesan sam da će mi samo eto toliko manje smanjit bol u nekim stvarima ,a te iste stvari i sad reguliram sam.Eto sad mi  vi recite što bi vi napravili da ste na mom mjestu da imate ovakav nalaz i dali mislite da bi vam bilo bolje.
NALAZ
  Jasna prvi nalaz je 2004 godine a ovaj doljnji je napravljen14 11 2006 godine te ujedno tu nisu navedenn segmenti u vratnoj kralješnici
«
--------------------------------------------------------------------------------
  Izražena je blaža redukcija širine vertebralnog kanala u razini l4-l5kralješka.
Vidljiva je desikacija diska l4-l5 i l5-s1sa  posljedičnim suženjem i-v prostora kao izraz  difuznih deegenerativnih promjena-
   U razini l4-l5 kralješka vidljiv je prolaps diska desno dorzolateralno sa naznačenom ekstruzijom kaudalno u lateralni recesus l5 kralješka.Oobliteriran je periradikularni prostor korjena l5 na desnoj strani.Imprimirana je duralna vreća-
    U razini l3-l4 kralješka vidliiva je plića dorzomedijalna i desnostrana mediolateralna protruzija diska sa impresijom duralne vreće i djelomičnom obliteracijom pararadikularnog prostora korjena l4 desno-
     U razini l5-s1 kralješka vidljiva je manja ovapnjela protruzija diska bez reprekusija na duralnu vreću i pripadajuće korjenove   
       Gore navedeni nalaz je očitan dana 22 04 2004 godine te je u istima naznačeno očitanje od 7 do 12 mm

Novi nalaz napravljen dana  14 11 2006 godine

Izravnata fiziološka lordoza lumbalne kralješnice održana stražnja interkolporalna linija.
       I.V osteeonhondroza u segmentima l3-l4,l4-l5,i l5-s1uključuje pad signala iv disca u T2 mjernoj slici znak degeneracijeredukcije i.v. prostora te marginalne osteofite pokrovnih ploha trupova kralješaka
       U segmentima l3-l4 disk hernija dorzomedijalno i i dorzolateralno desno 3-4 mm blaže imprimirajući prednju konturu
duralnog sakusa te reducirajući desni lateralni recesus
        U segmentima l4-l5 i.v. disk hernija dorzomedijalno dorzolateralno i lateralno desno za 6-7 mm obliterira prednji epiduralni prostor i rducira desni neuralni foramen ispod korjena
        U segmentima l5-s1 nalazi se manja dorzomedijalna protruzija diska spindilofit kompleksa neuralni forameni su slobodni
Molim ako mi možete reć svoje mišljene kako bi vi postupili
PS Drago mi je što vam je danas dobro al mislim da ste se s vremenom naučili živjeti s vašim preostalim problemima
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2009, 22:09:11 poslijepodne denis 68 »

frenky

• Forumas
    • Email
« Odgovori #10 : Veljača 22, 2009, 23:19:51 poslijepodne »

Bok Jasna!
Pročitao sam vašu "history" u kojoj sam našao jako puno dodirnih točaka sa mojom "pričom" x/puta/ 5-6 .Vaši sadašnji simptomi su slični mojima samo je kod mene više otišla lijeva strana.Zanima me kada ste zadnji put napravili EMG nogu ako jeste što vam piše u nalazu? Nadam se da u nalazu nema riječi #paresis# kao kod mene, dakle djelomična paraliza sa tendencijom u negativnom trendu - laički noga mi se postepeno suši a stopalo pretvara u drvenu cipelu.Napišite nešto o tome, do dalj njeg kontakta,pozdrav Frenky
frenk

GSM

• Gost
« Odgovori #11 : Veljača 22, 2009, 23:30:39 poslijepodne »
laički noga mi se postepeno suši

uff. slican problem i ovdje.. takav "termin" je doktor izjavio i nama

frenky

• Forumas
    • Email
« Odgovori #12 : Veljača 23, 2009, 00:16:02 prijepodne »
Bojane nešto sam ti napisao o jastucima pa je malo otišlo na krivo mjesto,nadam se da češ naći pozdrav
frenk

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #13 : Veljača 23, 2009, 10:46:40 prijepodne »

Zanima me kada ste zadnji put napravili EMG nogu ako jeste što vam piše u nalazu? Nadam se da u nalazu nema riječi #paresis# kao kod mene, dakle djelomična paraliza sa tendencijom u negativnom trendu - laički noga mi se postepeno suši a stopalo pretvara u drvenu cipelu.

Da, ja imam parezu i EMNG mi prije godinu dana uopće nije bio dobar. No, ja sam još intezivnije nastavila s vježbama i hodanjem (hodam kilometrima kada god za to imam vremena) i danas nitko ne bi rekao da sam ikad šepala. Ponekad sam znala i potrčati za busom ili tramvajem i ide bez probelma  :).