Autor Tema: toplice  (Posjeta: 16424 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

pantaghana

• Sr. Member
toplice
« : Srpnja 30, 2008, 18:31:43 poslijepodne »
Imala sam operaciju kraljeznice pred 2.5 tjedna i 25.08. moram u toplice. Mislila sam ici u Varazdinske, jer sam bila tamo pred 7 godina. Medjutim, saznala sam da se otvoreni bazen (koji sam najvise koristila jer sam tamo plivala) zatvara 01.09. i sad me to pokolebalo u odluci da idem tamo. Jer nekako mi se cini da mi za jacanje ledjnih i trbusnih misica najvise koristi plivanje i nema nikakvih kontraindikacija, A u onom unutarnjem bazenu je, zbog visoke temperature i pare, te velike guzve, jako tesko plivati, posebno ledjno.
Da li netko ima kakav savjet? Bila bih JAKO zahvalna.
Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

Mile50

• Forumas
    • Email
Odg: toplice
« Odgovori #1 : Srpnja 30, 2008, 18:34:47 poslijepodne »
Preporučam Krapinske toplice.

Denis

• Hero Member
« Odgovori #2 : Veljače 12, 2010, 13:21:41 poslijepodne »
Eto čitam sad vaša iskustva sa toplicama pa se mislim u koje.Ako odem u Vraždinske nadoplata je 110 kn za dvi osobe, u sobi za jednu osobu je   ??? izgleda da ću morat kredit dignuti  :D :D i mislim da su malo pre napuhane,opcija druga je Topusko u kojem ću moratt nadoplatiti 60 kn po danu imat ču više bazena manje struja i ostalih terapija,a opcija treća je Biograd di nema nadoplate al nema ni bazena :)E sad se ja mislim, ako odem u Topusko imam bazen, uskraćen sam za terapije jer u toplicama daju one naj osnovnije struje bez hidro masaža i manualnih masaža koje sam plaćaš.
Ako odem u Biograd mogu dobit struje ,hidro masaže ,manualne masaže,vježbe u duplim dozama , mislim i više od onog što bi dobio na drugim mjestima al nema nažalost bazena.
Naravno Makarska ne dolazi u obzir zbog hladne vode i neljubaznih pojedinaca na recepciji hotela te neozbiljnosti poslovanja određenih pojedinaca.
Eto sad se mislim da li poslije operacije više pomažu struje vježbe,masaže hidro masaže za bolji oporavak ili bazen što mi pružaju druge toplice.
Što vi mislite iz svog iskustva koju bi opciju odabrali:
Br 1 -više struja,masaža hidro masaža,vježbi  itd( bez bazena)
Br2-manje stuja ,masaža,hidro masaža,vježbi-itd (Sa korištenjem bazena)
 ??? ???

NISAM Pegula

• Sr. Member
« Odgovori #3 : Veljače 12, 2010, 13:31:21 poslijepodne »
Ja Denis ipak mislim da ta voda u Biokovci i nije tako hladna, to je temperatura 27-28 stupnjeva. To malo izgleda hladno kad udjes, al je to sasvim normalna temperatura za plivanje, mislim da bi dobili srčani udar da plivamo u toplijoj vodi.
A za brčkanje postoji bazen koji je preko 30 stupnjeva.
Je malo šporak al nećemo sad bit sitničavi.
od 2000 g.    povremeni bolovi u kralježnici
27.10.2009.  endoskopska diskektomija-protruzija L4-L5
14.10.2010.  metrx s anuloplastikom-ekstruzija L5-S1

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #4 : Veljače 12, 2010, 13:39:49 poslijepodne »
po meni je najbitniji bazen da mozes plivati...ovo sve drugo je meni onako usput i ne vidim previse koristi od toga...manualna masaza od 15 min, od kojih 5 min skrate  :D, to bas nema neki veliki efekt.

meni nakon operacije nisu ni dali hidromasazu..jer i onako ne smije s tim jakim mlazom blizu reza.

ono sto sam ja najvise koristila to je bio bazen..i to kad pocne termin od vecere, i svi odu jesti  :D, a ja lipo sama u bazenu! i plivala bi, i hodala gore dole u vodi...pa bi onda isla malo u onaj jako vruci s ljekovitim vodama...

uglavnom, za mene osobno, to ima najvise koristi u toplicama.
e da i one vjezbe ujutro u bazenu.
dakle, opet bazen  ;D

kao sto vidis, kod mene i pegule se sve svodi na bazen...mama nam je morska medvjedica, tata morski lav  ;D ;D

Denis

• Hero Member
« Odgovori #5 : Veljače 12, 2010, 14:14:26 poslijepodne »
Ma čuj Pantagana bazen je i meni dobar al bazen imaš jednom ujutro  a onaj popodnevni ni ne računam jer je leden a takav imam i u gradu.Što se tiće masaža i ostalih stvari puno više dobivam u Biogradu al nemam bazena ,još jedna stavar u toplice nemogu prije 60 dana hahahh pa što ču ić plivat u 4 misecu pa onda već mogu i u gradu.Eto ti bazeni ako nemaju 30 do 32 il više  ne dolazu u obzir jer u takvim bazenima meni nije dobro.Kad sam bio u Makarskoj pola sata mi je bilo kupanje struje i da ne govorim nisam imao nego tri struje i kad na kraju zbrojim koliko te tpoplice mogu poboljšati stanje,mislim da poboljšaju trenutno nekih 2 mjeseca a posli opet po starom praznih đepova. :D

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #6 : Veljače 12, 2010, 14:17:56 poslijepodne »
u VZ toplicama imas onaj mali di se vjezba otvoren i popodne i u njemu ti je nekih 33-35 stupnjeva...meni je to nemoguce za plivanje. pa tu ces infarkt dobit ako ces plivat. Ne pricamo o brckanju, nego o plivanju. A mislim da si ti dovoljno dobro da plivas.

I imas drugi, 25m, koji je uvik otvoren i tamo je nekih 29.

Denis

• Hero Member
« Odgovori #7 : Veljače 12, 2010, 14:25:15 poslijepodne »
Al pantagana takav ima i doma bazen sa 28 mislim gradski i skoro da me nije chr lumboishijalgija uvatila pa sam mora ležat par dana,a ić u varaždin radi pola sata vježbanja u toplom bazenu mislim da mi je glupo,te se mislim da lije bolje zamjenit dobrim vježbanjem šetanjem kao duplim terapijama fizikalnim koje tamo sigurno neću dobit kužiš .

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #8 : Veljače 12, 2010, 14:26:52 poslijepodne »
pa ja vidim da si ti vec donio odluku...sto pitas onda za savjet?  ???  ;) ;)

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #9 : Veljače 12, 2010, 15:20:23 poslijepodne »
Ja sam u toplicama bila zadovoljna sa:
1. vježbama u dvorani - uvijek sam izlazila van oznojena i izmučena kao da sam trčala par km, ali to mi je godilo
2. vježbama u bazenu
3. elektroterapijama
4. ručnom masažom (iako prekratko 20 min za samo donji dio leđa i lijevu bolnu nogu)
5. blatni oblozi
6. plivanjem u vlastitom aranžmanu svako popodne plaćala (bila sam u VŽ toplicama u Termi, a plaćala sam si popodne plivanje u Minervi)
7. šetanje u večernjim satima.

Ali nikada nisam otkrila zašto sam i prvi puta u toplicama 2 mjeseca poslije operacije i nakon godinu uvijek imala probleme nakon cca 10 terapija - bolovi i nemogućnost stajanja na bolnoj nozi, pa su mi prekinute skoro sve terapije!? Neprimjerene terapije za moju dijagnozu?
A napominjem da sam između toplica poslije operacija i drugih toplica godinu dana nakon operacije redovno doma vježbala i bila sam u dobroj kondiciji.
2006. interlaminectomia L4-L5

NISAM Pegula

• Sr. Member
« Odgovori #10 : Veljače 12, 2010, 15:34:19 poslijepodne »
Denis, nebi se baš tila mišat al isto moram prokometirat... Većina ljudi koja ima problem sa kralježnicom je osjetljiva na hladnoću, ja sam prva među njima. Zadnjih 10 godina sam SVAKO LJETO ukočena jer bi se okupala u hladnom moru. I ovo ljeto mi je kupanje u hladnom moru bilo presudno i nakon toga teška upala živca.
Al sam gotovo sigurna da ti niti jedan doktor neće zabranit kupanje u bazenu od 28 stupnjeva, i gotovo sam sigurna da bazen od 28 stupnjeva ne može prouzrokovat upalu živca (od hladnoće).
Isto tako mislim da kad pricamo o bazenu temperature 33 stupnja da ne možemo pričat o plivanju.
Osim akohitna pomoc nece cekat da te uvati  infarkt pored bazena :):):)
od 2000 g.    povremeni bolovi u kralježnici
27.10.2009.  endoskopska diskektomija-protruzija L4-L5
14.10.2010.  metrx s anuloplastikom-ekstruzija L5-S1

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #11 : Veljače 12, 2010, 18:30:32 poslijepodne »
Vama "morskim" ljudima temperatura 28 je o.k. MEÐUTIM, meni kontinentalki je to prilično hladno, čak i ako plivam i u pokretu sam u vodi non-stop. Temperatura vode u toplicama i ostalim ljekovitim vodama od 32 meni je  ;D, posebno zbog toga jer imam non-stop ledeno-hladne ponekad i plave noge. Infarkta se ne trebam bojati jer imam inače niski tlak (120/70) i za sad zdravo srce  :), jedino prije diskografije sam imala malo višlji (150/95) ali iz opravdanih razloga.  :P
2006. interlaminectomia L4-L5

pantaghana

• Sr. Member
« Odgovori #12 : Veljače 12, 2010, 18:39:38 poslijepodne »
ne drzi ti ta teorija o "morskim" ljudima vodu  ;D  vidis da Denis ne moze ispod 3x  :D

Mislim da nije zdravo za srce plivati u tim visokim temperaturama, ali svakome, kako mu drago.  :)

Joško

• Forumas
    • Email
« Odgovori #13 : Veljače 12, 2010, 19:29:28 poslijepodne »
Temperatura vode od 28 stunjeva u bazenima za plivanje je više nego ok. Treba samo par minuta prije ulaska u bazen ostati pod tušem i postuno malo sniziti temperaturu tijela.
Za samo izležavanje u vodi 28 je možda ipak malo prehladna ;D
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

goga

• Forumas
« Odgovori #14 : Veljače 12, 2010, 20:03:20 poslijepodne »
,opcija druga je Topusko u kojem ću moratt nadoplatiti 60 kn po danu imat ču više bazena manje struja i ostalih terapija,a opcija treća je Biograd di nema nadoplate al nema ni bazena :)E sad se ja mislim, ako odem u Topusko imam bazen, uskraćen sam za terapije jer u toplicama daju one naj osnovnije struje bez hidro masaža i manualnih masaža koje sam plaćaš.

Denis ja mislim da griješiš. Nisam od nikog čula da je u Topuskom uskraćen za struje ili hidromasaže. Danas sam bila na kontroli kod fizijatra i slušam kad izlaze iz ambulante i žale se da su dobili previše terapija da to neće izdržati. Ako nekome nešto uskrate to je zbog njihovog zdravstvenog zdravlje nevezanog za ono što su došli. Liječnik ispita pacijenta o općenitom zdravlju i ako ima tlak, dijabetes,vene,srčane mane... i da ne nabrajam mora mu uskratiti neke terapije jer mogu utjecati na njegovo zdravlje. Od 15 dana terapija hidromasažu svi dobiju 1o jer HZZO neće pokriti troškove za 15, a struje ima u izobilju. Ako se odlučiš za Topusko javi mi pa ću ti preporučiti liječnika.
Inače je bazen cca 40x18 temp. vode 32-35.
« Zadnja izmjena: Veljače 12, 2010, 20:05:29 poslijepodne goga »

glagen

• Forumas
« Odgovori #15 : Veljače 12, 2010, 21:56:35 poslijepodne »
hm, ja sam bila u toplicama i ne bih opet. ne sviđa mi se princip na kojem su sve toplice organizirane. nema individualnog pristupa. čini mi se da liječnici kad kažu da su toplice za nepokretne zaista jesu u pravu.

ja sam umrla od dosade i bilo mi je premalo terapija.

kad bih opet morala, išla bih na fizikalnu terapiju u polikliniku u koju sam i inače išla (pristup individualan, osoblje savršeno), na bazen na plivanje i radila vježbe doma. čini mi se da je to sasvim dovoljno jer, iskreno, ni u toplicama nisam imala mnogo više od toga.

a hidromasaža - jest ugodna, ali nekako ne znam je li učinkovita.

ne zamjerite, ali toplice su veliki teret za ionako opterećen sustav zdravstva, a jednak se učinak može postići i bez stacionarne rehabilitacije.
ekstruzija l5-s1, srpanj '09. interlaminektomija. dobro mi je, što jest jest :)

Denis

• Hero Member
« Odgovori #16 : Veljače 12, 2010, 22:01:23 poslijepodne »
Denis, nebi se baš tila mišat al isto moram prokometirat... Većina ljudi koja ima problem sa kralježnicom je osjetljiva na hladnoću, ja sam prva među njima. Zadnjih 10 godina sam SVAKO LJETO ukočena jer bi se okupala u hladnom moru. I ovo ljeto mi je kupanje u hladnom moru bilo presudno i nakon toga teška upala živca.
Al sam gotovo sigurna da ti niti jedan doktor neće zabranit kupanje u bazenu od 28 stupnjeva, i gotovo sam sigurna da bazen od 28 stupnjeva ne može prouzrokovat upalu živca (od hladnoće).
Isto tako mislim da kad pricamo o bazenu temperature 33 stupnja da ne možemo pričat o plivanju.
Osim akohitna pomoc nece cekat da te uvati  infarkt pored bazena :):):)
Pegula ja to sve znam ne pobijam tvoje mišljenje .Kad je čovjek u plivanju aktivan ,ta teperatura je sasvim ok i nedo Bog da je teperatura veća jel bi sigurno doživio infarkt.Meni osobno smeta  teperatura 28 jel mi nastupaju grćevi u lumbalnom dijelu ,a sporim plivanjemmi je pre hladno.Naravno mogu ja plivat i brže ali ne želim posli takvog plivanja pit tablete .Ujedno imajoš jedna stvar a to je da imam CHR Lumboishijalgiju,kao i CHR Colonitis kojimi u hladnoj vodi ili moru prouzrokuje tegobe sa crijevima,a sve to je meni došlo od ledenog mora kad sam ronio,kao i službe kju sam obnašao u ekstremnim uvjetima.Eto zbog  toga mi ne odgovara hladno a vruće mi odgovara al za viježbe ne za plivanje i sam znam da je nemoguće plivati u vrućim bazenima.Što se tiće plivanja jako dobro sam upoznat,a ako ja griješim ljudi iz sportskog plivačkog i vaterpolo kluba kojeg sam i nekad bio član,mi također kažu da  to nije za mene,jer svi ti bazeni di kažu da ima 28 odma uzmi 2 do tri stupnja manje.
 U 9 ggodina znam samo jedno a to je da sam prije operacije uvjek bolje funkcionirao u toplim kadama ,masažama strujama al ne svim,kao i toplim bazenima.Eto i sam sam poslije operacije osjećao da mogu ićna plivanje u 28 stupnjeva i nakon pola sata boravka u istom sam izašaoistuširao se vrućom vodom u predjelu G.... te me isti dan zabacilo u krevet i tako da sam morao 5 dana mirovati.E sad se i ja mislim zašto se to ne događa i ljeti,al izgleda da je liti van temperatura i u moru približna pa nema tegoba dok je u bazenima temperatura vode jedna a vanjska druga,ujedno kao što mi je rukovoditeljna bazenu rekao imaju i ventilatori koji rade na bla bla sistemu te hladu a mi to i ne osjetimo i možda mi te stvari smetaju.Eto da ne ponavljam ja protiv svoje noge  nemogu kontra i ne želim radiću ono štomiodgovara a ne da bi udovoljio ikom.Da se mene pitati ja bi sad uzeo odjelo išo ronit al sam svjesan da je za mene to nekad bilo a sad se samo spominje i ne želim radi svojih ludorija u glavi napravit sebi još veći problem.Ćuj možda tebi ovo nije jasno,al to je isto ko da ti sutra kažeš da se možeš dizati u planinu pješke i da te ne boli ništa,a da nemožeš stati na neki mali brijeg i spustiti se skijama ;)Denis će sljedit srce svoje štomu kaže i radit ono štomi odgovara jer bit svega je živjeti bez boli,ako vidim da mi bol ne nanese ni sjedenje ja ću sjedit po cile dane ako vidim da mi paše šetnja ko štomiodgovara ja ču šetat,al radit po uptama neću.Samojoš kratki detalj a to je da sad kad sam pokazao fizijatrima vježbe koje sam dobio poslije operacije oni su se smijali i kažu da je to nemoguće radit ,naravno oni imaju svoj program,ali da se ja nebi nasekiro ja ću radit svojim programom a program se zove SRCEM  IOSJEĆAJIMA DO IZLJEĆENJA ma kom bilo krivo kom pravo. :D ;)

Denis

• Hero Member
« Odgovori #17 : Veljače 12, 2010, 22:04:19 poslijepodne »
pa ja vidim da si ti vec donio odluku...sto pitas onda za savjet?  ???  ;) ;)
Ha haha pa nisam čuo druge članove,a na karaju ču donjet odluku,jer da sam donio nebi postavio pitanje,al eto da sam reko bazen bilo bi sve ok ,bolje bi bilo da sam muča hhahaha,al najgore je to što nemogu mučat  ;)