Autor Tema: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)  (Posjeta: 23033 )

0 Članova i 1008 Gostiju pregledava ovu temu.

dajdajdaj

  • Newbie
  • *
  • Postova: 3
    • Profil
Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« : Siječanj 07, 2009, 22:25:32 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Prvi sam put na forumu, do sada sam samo čitao, pomalo pratio, ali, evo, odlučio sam se i ja uključiti sa svojim problemom.
Molim da mi pomognete savjetom i pojašnjenjem.
Dakle, imam bolove u donjem dijelu leđa i traju dosta dugo. Zato sam se i odlučio napraviti MRI SLABINSKE KRALJEŽNICE (čak mi je i firma platila). Rađen je 28.05.2007. godine.

Nalaz: Sagitalni i transverzalni presjeci, T1 i T2 mjerena vremena, SE i TSE mjerene tehnike

"Izravnata je fiziološka lordoza.
Medula spinalis je prikazana od razine TH 11 kralješaka, primjerene je morfologije i strukture. Konus medule je u razini L1 kralješka.
Koštani vertebralni kanal je primjerene širine.
Vidljiva je potpuna desikacija i.v. disla L3-L4 i djelomična desikacija i-v diska L4-L5 i L5-S1 u smislu difuznih degenerativnih promjena.
I-V prostor L5-S1 je posljedično reduciran.

U razini L3-L4 kralješka prikaže se plića dorzomedijalna protruzija i-v diska s laganom impresijom duralne vreće.
Periradikularni prostori su slobodni.

U razini L4-L5 kralješka vidljiva je dorzomedijalna protruzija i-v diska koja prominira izvan interkorporalne linije za oko 6mm i imprimira duralnu vreću.
Ne vidi se disk-radikularnog konflikta.

U razini L5-S1 kralješka prikaže se subligamentaran dorzokonveksni "bulging" i-v diska s laganom impresijom duralen vreće.
Periradikularni prostori su slobodni.

Dostupni koštani dijelovi su primjerene strukture. Paravertebralne strukture su bez patomorfoloških promjena."

Na osnovu ovog nalaza i pregleda spec. neurolog u Splitu ( ja sam iz Zadra) je napisao:

Lumbalna paravertebralna muskulatura povišenog tonusa. Kretnje u lumbalnom segmentu blago limitirane. Miotatski refleksi-desni RAT slabiji.
Hipoestezija u dermatomu L4,L5. Hipotonija m.gastrocnemiusa. Lassegue negativan. Bolnost i na palpaciju spinozusa L4 te L5. Valleixove točke za n.ischiadicus + desno. GMS obje šake očuvana. Antalgičan stav i hod. Motorika stopala očuvana Aplanirana slabinska lordoza. Patrick-Fabereov znak negativan.
Nema patoloških refleksa.

DG: Sy. lumbosacrale
      Protrusio disci iv L3-L4 et L4-L5

Terap. postupak: 1. Ibuprofen 600mg pp,
                        2. Normabel 5 mg 0,01
                        3. ABC oblozi x 24 sata x 4 dana.

Klinički nalaz - znaci iritacije živčanog korijena L5(L4) obostrano.
Predlažem liječenje procedurama manuelne medicine. Plivanje.

Usmeno mi je predložio i kiropraktičara te sam išao kod Fuller Practic u Zadru, koji dolazi iz Rijeke, jednom tjedno.
Uz to, radio sam i vježbe, ljeti plivao i situacija se bitno popravila. Skoro da sam zaboravio na probleme sa kičmom, sve do travnja 2008. kada sam završio na Hitnoj zbog ukočenosti i bolova. Dobio sam injekciju (Voltaren+ Deksametazon) i za 2 dana sam bio kao nov.
Plivao sam, ronio, vježbao leđnu i trbušnu muskulaturu i opet se osjećao sjajno.
I sada, 8 mjeseci kasnije, ponovno ukočenost, bolovi, Hitna, injekcija. Sada hodam kao Zombi, pazim na pokrete, bojim se svoje sjene i ne znam što da radim.
Ima li smisla uzimati Voltaren Forte, da se smiri bol?
Koliko sam daleko (ili blizu) potrebe za rješavanje problema operativnim putem? I gdje?
Kakvu terapiju da sada probam, s obzirom na bolove?

Molim vas za odgovor, jer sam se naslušao svakakvih priča.

Lijep pozdrav ??? :-\

Jasna

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 654
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #1 : Siječanj 07, 2009, 22:54:44 poslijepodne »
Dajdaj, dobro nam došao. Vjerujem da će ti naša Kokolina pomoći savjetom. Drugi su nas liječnici nažalost napustili  :(, pa sada na sve odgovara sama. A križoboljaca k'o u priči, zbilja nas je puno.
« Zadnja izmjena: Siječanj 07, 2009, 22:58:43 poslijepodne Jasna »
Operacija L4/L5 2007. godine

denis 68

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 897
    • Profil
    • Email
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #2 : Siječanj 08, 2009, 13:44:47 poslijepodne »
Dajdajdaj neznam čitam tvoj post doslovce samo što ga nisi prepiso od mene sko ro pa su nam indentični,al ukratko da ti rečem ja sam iz Zadra i bjež od tih kiropraktičara nemoj s ovom dijagnozom ni u ludilu ič k njima ako želiš sebi dobro,ja sam osobno išo kod jednog al isti je bio pošten i reko mi ako želim kolica  da će me on obradit,normalno nisam pristao,zato odi neurokirurgu posavjetuj se sa fizijatrima i ti sam češ morat donjet odluku,jel neznam ko je ono reko u jednom postu bez obzira na nalaze nismo svi isti neko ima veću a neko manju toleranciju na bol,nekom više nekom manje udara disk u živac,itd...sve u svemu puno faktora utječe na odluku o operativnom zahvatu. ;)

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #3 : Siječanj 08, 2009, 15:09:22 poslijepodne »
Dajdajdaj, dobro nam došao.  Dakle nije mi lako iz tvojih koliko opširnih toliko ipak nepotpunih podataka i bez kliničkog pregleda dati potpuno dobar savjet ali za početak ako ti se bol iz križa širi niz obje ili jednu nogu treba ti dati male doze kortikosteroida u vidu tbl kako bi se oteklina i upala lokalno smanjila a samim tim i mehanički pritisak na okolne strukture. Uz kortikosteroide (npr. Decortin 10-15 mg po shemi) treba ti dodati blage niskodozažne sedative npr Normabel 5 mg za smirivanje iritacije korjena i boli te  analgetike ili nesteroide zavisno od jačine boli. Ako je npr max bol 10 a tebe boli za 7-8 preporuka je Zaldiar tbl 3x1-2, ako je bol 4-6 može Lekadol 4x2 ili Diclorapid 2x1, pošto je terapija sigurno za 7-14 dana uz to ide i  zaštita za želudac npr Target plus 1x1 ili Controloc 40 1x1. U Zadru imaš fizijatara koji će ti pomoći ovom medikamentoznom shemom. Mirovanje umjereno, što znači da ne moraš ležati ko "mrtvac" u krevetu već da koristiš rasteretne Wiliamsove položaje u krevetu,podmetneš 4 jastuka pod koljena tako da ležiš leđima na krevetu a noge su ti pod 90 st na jastucima, ili ležiš na boku sa jastukom između koljena da smanjiš rotaciju u kukovima i kralješnici. Od vježbi radiš statičke vježbe ležeći na krevetu (pritiskanje zdjelice uz krevet i sl.)koje si s obzirom da ti ovo nije prvi put već morao naučiti ako si bio na fizikalnoj. Osobna higijena, jelo i manje kućne aktivnosti izvodiš koliko možeš. Nije preporučljivo dugo sjediti uostalom vjerovatno i ne možeš.
Molila bih te da mi odgovoriš kakvi su to ABC oblozi?! Pretpostavljam neki toplo-hladni pakunzi ili možda još i bolje,ono što u Dalmaciji narod zove "ceroti". ;) ::) Ja bih ti preporučila prvi tjedan akutizacije masažu ledom lokalno 3-5x dnevno.Kasnije može mlaki oblog.Svo vrijeme možeš sam u kući aplicirati TENS (elektroanalgetska terapija) koji aparat za 500 kn možeš kupiti u svakom većem gradu a terapeuti u OB Zadar će te obučiti kako ga koristiti.
Kad ti stanje nakon tjedan dana ove terapije bude bolje a gotovo ti mogu garantirati,(mokrenje i stolica moraju biti uredno regulirani inače odmah najbližem neurokirurgu)  napravi novi MRI i javi se neurokirurgu možda ipak u Zagreb gdje kolege više i radije operiraju različitim tehnikama. Sretno.

dajdajdaj

  • Newbie
  • *
  • Postova: 3
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #4 : Siječanj 08, 2009, 21:03:19 poslijepodne »
Prije svega, hvala na brzom odgovoru. Nisam se baš tome nadao.
denis 68, moja iskustva sa kiropraktičarima su pozitivna, zapravo, ne znam što mi je tada stvarno pomoglo, on ili vježbe. Ali mislim da ubuduće neću riskirati.
kokolino, nemam širenja boli niz nogu ili noge. To je, logično, dobro.
Jastuke ću početi koristiti pod koljenima ili dok ležim na boku. Ionako ih koristim i stavljam iza leđa dok gledam TV.
Da li je put do lijekova o kojima pišeš preko liječnika opće prakse, uputnice spec. fizijatru, pa pregled i onda Zaldiar tbl 3x1-2 ili Lekadol 4x2 odnosno Diclorapid 2x1 ?
Misliš li da je pametno liječniku reći o ovoj prepiski i predloženim lijekovima s obzirom da je liječnički ego poveći ( ispričavam se svim liječnicima koji se ne vide u ovome) ?
Nemam pojma što su ABC oblozi, ali mi malo pojasni kako se to masira ledom lokalno? Možda glupo pitanje, ali da li to stvarno bukvalno znači trljati bolni dio kičme sa komadom leda?
Sa mokrenjem i stolicom nemam nikakvih, ni najmanjih problema. Kad napravim novi MR, imaš li kakav prijedlog za neurologa u Zagrebu? Koja bolnica i ide li to preko HZZO ili privatno?

Pozdrav  :-\ ???svima

denis 68

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 897
    • Profil
    • Email
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #5 : Siječanj 08, 2009, 21:54:49 poslijepodne »
Dajdaj cjenim tvoje mišljenje evo jedan primjer sad imam temperaturu ležim cjeli dan zbog neke viroze i da ti budem iskren bolu me leđa te mi noga cjela trne, stopalo me boli, a ujedno mi je ledeno, ko led te mi jako trne skoro pa ne osjećam prste,al poznavajući sebe ne dozvoljavam piti odma tablete svako malo se dignem i šetam ,na lopti od pilatesa lagano kružnim pokretima razgibavam kralješnicu,ujedno radim uz sve vježbe al lagano i vježbe rastezanja kralješnice što mi jako odgovara jel dovoljno bi mi bilo  samo dva dana opuštanja  mislim da bi me dovela do akutnog stanja a onda zna se što sljedi teško je pod temperaturom il bolovima vježbat al dovoljno je lagana šetnja po kući samo ne konstantno ležanje mislim ovo se odnosi ako nije akkutno stanje. ;)

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #6 : Siječanj 09, 2009, 19:15:11 poslijepodne »
Dajdajdaj, pošto navodiš da ti je bol lokalizirana u križima bez širenja niz noge možeš aplicirati zaleđenu vodu u manjoj pl boci koju ćeš prije stavljanja na kožu zamotati u 2-3 sloja kuhinjskog papira da ne ide direktno na kožu. Masiraj se dok ti koža ne utrne ili pocrveni (ako te netko drugi masira) to možeš ponavljati 3-4x dnevno. Diclorapid  tbl 2x1 možeš slobodno uzimati tjedan dana ako nisi nikada imao probleme sa želucem ili ulkus. U slučaju da ti križobolja traje dulje od 2 tjedna  javi se  svom liječniku opće prakse kako bi ti dao uputnicu za fizijatra. Možda ti vježbe budu sasvim dovoljne kao terapija.

Joško

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 176
    • Profil
    • Email
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #7 : Siječanj 09, 2009, 20:39:45 poslijepodne »

kokolino zašto čekati 2 tjedna? zašto odmah ne krenuti s fizijatrijskim pregledom, odnosno terapijama i vježbama?
Znajući kako to ide kod nas: za 2 tjedna odlazak fizijatru podrazumjeva da se treba naručiti što opet odgađa pregled, pa onda opet tek čekanje na početak terapija što je u najboljem slučaju opet nekih 10ak dana..  ukupno 30ak dana da čovjek počme s terapijama.
Priječi li neki stručni algoritam da se s terapijama krene čim prije?
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #8 : Siječanj 10, 2009, 15:15:20 poslijepodne »
Za pregled fizijatra nije rano a ni za trerapije.Čini mi se da ga boli već 3-4 tjedna. Savjet se odnosi na početak križobolje, općenito.

dajdajdaj

  • Newbie
  • *
  • Postova: 3
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #9 : Siječanj 14, 2009, 23:18:06 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Dajdajdaj, pošto navodiš da ti je bol lokalizirana u križima bez širenja niz noge možeš aplicirati zaleđenu vodu u manjoj pl boci koju ćeš prije stavljanja na kožu zamotati u 2-3 sloja kuhinjskog papira da ne ide direktno na kožu. Masiraj se dok ti koža ne utrne ili pocrveni (ako te netko drugi masira) to možeš ponavljati 3-4x dnevno. Diclorapid  tbl 2x1 možeš slobodno uzimati tjedan dana ako nisi nikada imao probleme sa želucem ili ulkus. U slučaju da ti križobolja traje dulje od 2 tjedna  javi se  svom liječniku opće prakse kako bi ti dao uputnicu za fizijatra. Možda ti vježbe budu sasvim dovoljne kao terapija.
Brzi ste za mene, ne stignem od posla pogledati sve što me zanima.
Ipak, hvala na odgovoru.
To sa zaleđenom vodom ću probati. Može li Diclorapid tbl u ljekarni, bez recepta ili se moram gnjaviti po ambulanti i čekati red?
Što se tiče križobolje, moram se pohvaliti (samo da ne ureknem). Dakle, zadnjih 4-5 dana ujutro prije posla radim vježbe istezanja, nešto sam vidio, nešto pročitao, a nešto je iz vlastitog iskustva. I od jučer ujutro sam kao nov, ne mogu vjerovati, umijem se bez problema, radim čak i vježbu pretklona.
Ali to je povezano s onim što je napisao i denis 68, mora se biti uporan, nema opuštanja, naravno, nema ni pretjerivanja. Vježbati i vježbati, uporno i stalno. I čuvati se hladnoće, propuha i mokre majice (ako se slučajno oznojim).
U svakom slučaju, da ovako ostane, ja zadovoljan, do kraja života.
Pitanje za denis68,
 pišeš o lopti za pilates. I ja sam čuo da je to dobra stvar. Mislim da mi je žena čak i ima negdje u ormaru. Ali nije mi jasno kako se napumpa? Moram li ići do benz.pumpe na kompresor ili je dovoljna pumpa za biciklu? I kakav čep ima, kao pojas za plivanje?
Da li se treba napumpati na maximum ili da ostane meka, možda 75% od maximalnog? 

Pozdrav

denis 68

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 897
    • Profil
    • Email
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #10 : Siječanj 14, 2009, 23:39:44 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Dajdajdaj, pošto navodiš da ti je bol lokalizirana u križima bez širenja niz noge možeš aplicirati zaleđenu vodu u manjoj pl boci koju ćeš prije stavljanja na kožu zamotati u 2-3 sloja kuhinjskog papira da ne ide direktno na kožu. Masiraj se dok ti koža ne utrne ili pocrveni (ako te netko drugi masira) to možeš ponavljati 3-4x dnevno. Diclorapid  tbl 2x1 možeš slobodno uzimati tjedan dana ako nisi nikada imao probleme sa želucem ili ulkus. U slučaju da ti križobolja traje dulje od 2 tjedna  javi se  svom liječniku opće prakse kako bi ti dao uputnicu za fizijatra. Možda ti vježbe budu sasvim dovoljne kao terapija.
Brzi ste za mene, ne stignem od posla pogledati sve što me zanima.
Ipak, hvala na odgovoru.
To sa zaleđenom vodom ću probati. Može li Diclorapid tbl u ljekarni, bez recepta ili se moram gnjaviti po ambulanti i čekati red?
Što se tiče križobolje, moram se pohvaliti (samo da ne ureknem). Dakle, zadnjih 4-5 dana ujutro prije posla radim vježbe istezanja, nešto sam vidio, nešto pročitao, a nešto je iz vlastitog iskustva. I od jučer ujutro sam kao nov, ne mogu vjerovati, umijem se bez problema, radim čak i vježbu pretklona.
Ali to je povezano s onim što je napisao i denis 68, mora se biti uporan, nema opuštanja, naravno, nema ni pretjerivanja. Vježbati i vježbati, uporno i stalno. I čuvati se hladnoće, propuha i mokre majice (ako se slučajno oznojim).
U svakom slučaju, da ovako ostane, ja zadovoljan, do kraja života.
Pitanje za denis68,
 pišeš o lopti za pilates. I ja sam čuo da je to dobra stvar. Mislim da mi je žena čak i ima negdje u ormaru. Ali nije mi jasno kako se napumpa? Moram li ići do benz.pumpe na kompresor ili je dovoljna pumpa za biciklu? I kakav čep ima, kao pojas za plivanje?
Da li se treba napumpati na maximum ili da ostane meka, možda 75% od maximalnog? 

Pozdrav
Dajdajdaj drago mi je da ti je pomoglo uz sve preporučio bi ti loptu za pilates al ne onu malu sve ovisi koliko si visok ja osobno imam onu od 85 cm ćep na lopti ti je kao neka plastićna igla,a što se tiće pumpanja ja svoju sam napumpo na pumpi pa je nisam mogao ugurat kroz ulazna vrata,zato ti je najbolje da je nekako napumpaš s onom pumpom što se madraci za more pumpaju il nekom većom koja ima produžetak špicasti koji će moć uć u tu rupu malo češ se namučit al neko nek ti pomogne,kad to napraviš moj savjet makni sjedalicu ako je to moguće od stola i stavi je sebi tamo di ti odgovara tj gdje najviše sjediš dal u dnevnom boravku il kuhinji i kad se ujutro digneš ona će ti bit uvjek tu da dok piješ ćaj mljeko kavu il što već lagano ćeš se razgibavat.Što se tiće napumpavanja lopte napumpaj je toliko da kad sjedneš bedre ti morajo bit ravne akoljena presavinuta toliko da budu pod pravim kutem znači ne da ti koljena budu previše gore  ni dolje,samo zapamti nemoj  koristit malu loptu jel tu nemožeš dobit tu stabilnost.Eto nadam se da ćeš bit zadovoljan mojim odgovorom ako ne samo pitaj i još nešto svako jutro poslje tog razgibavanja legneš malo na stomak obgrliš loptu kao ženu il curu te je privučeš onako na koljenima prema sebi osjetit ćeš kako ti se razvlače kralješci u kićmi i tako vršiš rastezanje. ;)

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Molim savjet i stručno mišljenje što mi je za činit dalje (dajdajdajl)
« Odgovori #11 : Siječanj 18, 2009, 15:15:48 poslijepodne »
Dicloradip ili još i bolje Dicloduo možeš kupiti za manje od 20 kn bez recepta.

 

SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre