Pozdrav svima,
Evo sam trazio vjezbe za vratnu kraljeznicu na netu i slucajno dojdem na ovaj site i vidim super korisne stvari i ljude s slicnim problemima.
Evo ja cu ukratko pokusati objasniti svoju situaciju.
Imam 30 godina. Ne pijem nikakav alkohol (niti pivo) i nepusac sam (nikada nisam ni pusio, ne da sam pusio pa prestao). Kavu sam isto smanjio ima 3 godine na minimalnu razinu i u zadnje 2 godine pijem ili onaj neskafe vanilija, ili kapucino ili bijelu kavu u odnosu 3/4 mljeku, 1/4 kava. Malo sam krupniji i mogu reci da imam jedno 10-15tak kila viska. Radim kao informaticar i minimalno sam 10-12 sati dnevno za racunalom.
Prosle godine oko 7 mjeseca dosao sam na posao, i jedem dorucak, kada nesto mi se po prvi put u zivotu tako dogodilo. Preznoio sam se u sekundu (ruke, celo), srce se jako ubrzalo i jace je tuklo, i jako mi se zamantalo u glavi. To je trajalo jedno 30-60 sek i onda se smirilo. Netrebam niti reci kako sam se prepao jer nikada u zivotu nisam imao neke vece zdravstvene probleme. U sljedecih par dana me isto drzala neka slabija vrtoglavica s laganim osjecajem slabosti u rukama i nogama (predio koljena).
Posto do sada nisam imao neke zdravstvene probleme htjeo sam to podhitno ici rijesiti. Tako da sam nakon mozda par tjedana ovih vrtoglavica otisao u Sunce polikliniku da mi naprave EKG srca (jer sam mislio da nesto nije uredu s srcem kada je se tako ubrzalo i jako lupalo). Srce je bilo super. Kako je doktor rekao udari jaki i ravnomjerni tako da kaze da nije to problem. Napravio sistematski i na kraju kada sam pricao s internistom on je to sve optuzio stres. Jeste da tocno u to vrijeme sam imao dosta stresnu situaciju. Radio sam u dobroj firmi i dobroj placi preko 7 godina i tocno u tih nekih mjesec dana kada je se ovo pojavilo sam odlucio otici iz firme s par kolega otvoriti vlastitu firmu. Tu je bio malo upitan start, jer u jednoj ruci imam stabilnu dobru placu, a u drugoj upitnu losiju placu. Tako da je on to optuzio stres i da se trebam kretati vise i sl. Tokom sve tog vremena meni su se ti, nazovimo napadi, ponavljali u nekim intervalima, ali sve s slabijim intezitetom i vremenom. Recimo pocelo je dsvako 2 tjedna dosta jako, pa onda slabije, pa onda svako 3 tjenda, pa svako mjesec dana, pa evo od 3ceg mjeseca ove godine su prestali i "napadi" se nisu ponavljali. ALI ja konstanto, dakle STALNO imam osjecaj vrtoglavice u glavi. Dakle ne da dojde i ode, nego je ona tu 24/7 svaku sekundu. Dosta je slabijeg inteziteta, ali je tu. Ljudi me pitaju jel ti se vraca vrtoglavica, a ja im objasnjajem da nikada nije ni otisla. Dakle godinu dana ja vec osjecam laganu vrtoglavicu, i nikada ne ode, i kod kojim okretom glave, ili u lezecem polozaju i neznam sto. Ona je stalno tu. Samo u slabijem ili jacem intezitetu.
Da ne duzim previse, tokom godinu dana sam radio krcato pregleda. Pa su jetrene transaminaze bile povecane, pa sve moguce testove napravio za to i sve ispalo ok. Pa shvatio da imam bakteriju helicobacter pilori, pa se ljecio antibioticima mjesec dana , i neznam sto jos. I nakon toliko doktora i nikakvih rezultata covijek se pomalo deprimira i prihvati to kao tako. Tako da sam pauzirao s ikakvim doktorima i pregledima par mjeseci. Sada recimo prije 2 mjeseca mi se opet javio onaj "napad" ali jaaaako manji intezitet. Samo sam se malo jace preznoio, i malo jace zamantalo.
Tada me je cura natjerala da idem to do kraja rijesiti jer je to vise smjesno.
E sada cu Vam napisati sto sam sve radio. Ovi svi pregledi su radjeni unutar mjesec-dva.
Dakle najprije sam isao u ORL i napravio testove centra za ravnotezu i sluha. Sluh je savrsen, a centar za ravnotezu je isto ok, ali da ima neka manja anomalija na desnoj strani. Dakle to nije to jer je doktorica mislila da je to to 100%. Doktorica s ORL me je uputila da napravim rengen vratne kralježnice i da idem u neurologa.
Kod njega sam dosao i on nakon price samnom i dijagnoze nekakve me je uputio na radiologiju da napravim ultrazvuk vratnih žila. To mi je se taman poklopilo s rengenom (jer cam cekao 15 dana za to) tako da sam obje stvari napravio unutar 3 dana. Rengen je ok, iako je rekao da vidi neku malu deformaciju na vrhu kraljesnice, ali da to nije nista za zabrinjavanje i eventualno fizikalna terapija ce pomoci. Ultrazvuk vratnih zila je isto sve ok, samo su napomenuli da je protok slabiji pri rotaciji vrata uzrokovano vanjskim faktorom - vratnom kraljesnicom.
S tim nalazima idem nazad do neurologa. On gleda sve nalaze, kaze da je RTG savrsen (iako mi je doktor na RTGu rekao da ima nekih problemcica, mogu Vam tocno napisati sto mi pise u nalazu ali tek kada dojdem kuci, jer sam sada na poslu), a da je ultrazvuk vratnih zila isto ok. Kaze da su te smetnje jako male, i da se pojavljuju samo pri rotaciji glave, sto je kao i normalno jer se glava okrene pa se zile zategnu i normalno je da je nesto manji protok. Meni kao laiku to je drzalo vodu i imalo je logike

Isto tako mi je imalo logike jer da je do toga, onda mi se vrtoglavica nebi manifestirala kada je glava u ravnom polozaju (tada je kao protok uredan), a meni se i dalje manta.
Prepisao mi je tablete Betaserc 24mg i da ih pijem minimalno 4-6 tjedana i dao uputnicu da napravim CT glave/mozga, cisto radi predostroznosti da nije nesto drugo u pitanju. Rekao je da je 99% da ce na CTu sve biti ok. CT jos nisam napravio jer cekam da me pozovu. Interesantno da nije nista spomenuo fizikalnu terapiju iako su mi i doktori na rengenu i ultrazvuku rekli da ce me vjerovatno neurolog poslati na fizikalnu terapiju ?
Evo jos za kraj cu napisati recimo sadasnje stanje.
Jos uviek mi se manta i vrtoglavica je. Konstantno, nema da je 5 minuta vrtoglavica pa 1 minutu nije. 24h svaku minutu svaku sekundu. Izrazajnije je ujutro, nego popodne. Mozda jer ujutro se ili tek probudim ili sjedim vecinu jutra za racunalom i sl. Skupa s time mi se nekada javi neka slabost u rukama (manje ili slabije se manifestira) i nogama u predjelu koljena. Privatni posao vec ide uspjesno godinu dana pa mislim da nije do nekog stresa. Jos jedan moguci problem. Prije sam bio jaaaako fizicki aktivan. Teretana 3 puta tjedno (nikada nisam uzimao nikakve preparate ili proteine, dakle cisto trcanje i vjezbanje da se ostane u formi), izlazio dosta i stetao i sl. U zadnjih 2 godine (dakle ajmo reci godinu prije mojh problema) to je se drasticno smanjilo. U zadnjih 2 godine, moj kretanje izgleda ovako. Ujutro se probudim, idem do auta, vozim 25km na posao. Izadjem iz auta setam 3 minute do ureda, tu sjedim 8 sati s pauzama od pola sata sto se izajde na pice. Poslje posla opet u auto, nazad kuci, napraviti vecera, pojesti, najcesce mi se prispava tada, zaspem, probudim se 19-20h i onda ili gledam tv/filmove ili radim za posao do ranih jutarnjih sati. Onda u krevet i nazad na pocetak. U ovo dodati random vidjanje s curom i neke manje poslove oko kuce, ali ja vidim po sebi da ako sam prije od 100% bio aktivan 80%, sada sam 10%. Jaaaako sam se uljenio. Neznam jel ima to sta veze. Kada mi je prvi doktor rekao da trebam se vise kretati cura i ja smo radili setnje po 2h svaki dan ili svako drugi najmanje, nije bilo neke koristi jer umjesto da mi se manta kao inace, sada mi se manta jer se zapušem i umorim

)
I evo dosli smo do jucerasnjeg dana. Radili cura i ja karbonaru za rucak, i cura jos napravila tiramisu s piskotama umocenim u crnu kavu. Pojeli karbonaru, ok, prejeo se karbonare

i pojeo 2 komada tiramisua, jako je se osjecala kava, napominjem da nisam pio kavu 3 godine. Vratio kuci curu oko 2h ujutro, i onda radio jos za posao do 4:30. Pojeo jos malo karbonare. Zaspao, probudio se u 9h, i krenuo na posao. Dok sam vozio se u autu osjetim ja vrucinu. Prvo od trbuha krene kao neka nervoza, laaagana muka. Znao sam odma sto je. Otvorio ja prozor i sl. ali znoj na celo opet dosao i lagano pojacano mantanje i slabost u nogama oko koljena. I evo sada dosao na posao i poceo traziti neke vjezbe za vratnu kraljeznicu jer ako me doktor nije poslao, mozda mogu ja sam nesto naci

EDIT: Evo jos jedne stvari sam se sjetio. Kada me glava boli to je iskljucivo u predjelu kako ja to nazove malog mozga. Dakle tamo oko vrata i glave. Kada recimo rotiram glavu par puta, uredno cu cuti nekakve pucketave zvukove tu, kao kada pucate prste. I to koliko god da radim ti zvukovi i osjecaj je uvijek tu. Nije da ono kao 10 puta cu rotirati glavu, to ce se "razraditi" i onda je ok. Dakle stalno ali jako tiho. I jos jedna stvar. Nekada iz cista mira, recimo sjedim, i tamo iza vrata osjetim neki zvuk/osjecaj, kao da pišti voda, ili da se jako lagano neka hrskavica okrece ili nesto. Jako je tesko opisati taj osjecaj. Najblize bi bilo ovako: skupite pljuvacke (ne vode, s vodom se nista ne cuje, upravo sam probao

u usta i onda je (naravno u zatvorenim ustima) jezikom pod pritiskom gurajte kroz prva 2 ili bilo koje zube. E pa taj zvuk i osjecaj takav je. Neznam jeli to bitno, ali zelim Vam dati sto vise i sto tocnijih informacija.
E sada moji dobri ljudi, ako iko ima neki savijet ili slicno iskustvo neka mi se javi jer ovo je poslato vise uzasno iritatno. Cekam CT ko ozbli sunce u nadi da ce on nesto pokazati. Vise mi dosadilo da idem na sve moguce preglede i niko nezna sto mi je

Unaprijed hvala svima,
Mario