Predstavljanje novih članova > Predstavljanje novih članova

Ako može pomoć i savjet

(1/3) > >>

Edis05:
Lijep pozdrav za sve !

Edis, 37 godina.

Htio bih da pitam vas koji imate iskustva nažalost sa diskus hernijom i uopćeno bolestima kralježnice.

Prije 3 mjeseca po nogama bih osjetio povremeno peckanje, kao blagu utrnulost u palčevima na nozi koja je jedva primjetna ali je osjetim.Onda neko mravinjanje i škakljanje u nogama.
Taj osjećaj nije stalan nego svakih par dana, ali ono što je stalno i što mene čini nervoznim jeste stalno titranje u listovima mišića kada su noge u mirovanju, najviše kada sjedim.To titranje je nekad slabije nekad ga više ima.

Radio sam razne pretrage i snimanja...emng..razne color doplere, kod nekoliko neurologa bio.

Sada kada sam radio color dopler vena i na kojem se se vidi da su vene na nogama proširene doktor kaže da ipak misli da meni kičma daje te simptome i savjetuje mi MR
Isti dan idem na MR i nalaz je.


Zaključak

Mri L/S kičme ukazuje na umjereno kompresivnu herniju diska u nivou i.v. L4 L5 smještenu dorzomedijalno, sa umjerenom kompresijom na ogranke kaude ekvine i sa minimalnin diskordikularnim konfliktom u nivou foraminalnog recesusa.Forameni slobodni.Degeneracija diska L4L5.Def. spondiloza.Nema stenoze vertebralnog kanala.


Dakle umjerena kompresivna hernija diska....

E mene sada zanima da li te moje simptome i to titranje mišića može davati kičma????

Mene buni to što svi sa diskus hernijom se žale na bolove a ja nikakvih bolova nemam...ponekad mi utrne lijeva plećka i to ne puno i popusti nakon sat dva vremena.
Trčim, igram fudbal, idem u fitnes, igram tenis...


Pomenuo bih još da imam zujanje u ušima nekih 10 mjeseci, koje ponekad prestane pa ne zuji recimo 5 dana, pa kada se nekad ujutro probudim i čujem da zuji tada zuji po cijeli dan.Vrlo moguće aktiviram to zujanje tokom spavanja u ovisnosti kako se namjestim.
I za to sam radio mnoge pretrage pa kažu na kraju stres, sada nakon mri kičme doktor mi kaže da uradim mri i vratne kičme i da je moguće da imam herniju i na vratnoj kicmi i zbog toga to zujanje.


Zahvalan za bilo kakav savjet i pomoć

topalo:
Pozdrav Edis i dobrodošao na forum,prvo svi mi ovdije smo laici i ono šta govorimo,govorimo iz vlastitog iskustva.Peckanje po novi koje osječaš može imat veze sa kralježnicom a ovo titranje mišića nisam baš čula da se povezuje sa kralježnicom. Možda nedostatak magnezija ? Meni osobno taj MR ne djeluje toliko loše ali ukazuje na promjene u kičmi što znači da bi trebalo Počet malo šparat tu kičmu i radit ciljane vježbe da je ojačaš i spriječiš dalju progresiju bolesti. Nadam se da je taj nalaz vidio neurolog koji je za razliku od mene stručan i dao svoje mišljenje.
Zujanje u ušima može bit simptom vratne kralježnice pa bi stvarno dobro Napravit taj MR . I to se isto ukoliko nije velika hernija može lijepo održavat Vježbom i dekompresijom kralježnice.

Edis05:
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi sePozdrav Edis i dobrodošao na forum,prvo svi mi ovdije smo laici i ono šta govorimo,govorimo iz vlastitog iskustva.Peckanje po novi koje osječaš može imat veze sa kralježnicom a ovo titranje mišića nisam baš čula da se povezuje sa kralježnicom. Možda nedostatak magnezija ? Meni osobno taj MR ne djeluje toliko loše ali ukazuje na promjene u kičmi što znači da bi trebalo Počet malo šparat tu kičmu i radit ciljane vježbe da je ojačaš i spriječiš dalju progresiju bolesti. Nadam se da je taj nalaz vidio neurolog koji je za razliku od mene stručan i dao svoje mišljenje.
Zujanje u ušima može bit simptom vratne kralježnice pa bi stvarno dobro Napravit taj MR . I to se isto ukoliko nije velika hernija može lijepo održavat Vježbom i dekompresijom kralježnice.

--- Kraj citata ---


E hvala na odgovoru, jasno da ovdje prenose svoja iskustva i da ne mogu prihvatit kao stručno mišljenje.

Magnezij sam počeo da pijem ima 15 dana, no ništa se ne mijenja, možda treba više vremena.

Doktor koji mi je očitao nalaz mi je rekao da mi je to titranje mišića od kičme.

A mene to i buni, ja nemam bolova a kažu diskus hernia, ok pokazao je to i mr i vjerovatno se radi o blažem obliku.

Svakako ću se posavjetovat sa fizijatrom koje vježbe da uključim da spriječim progresiju.

Možda to igranje mišića su ustvari lagani grčevi, ono vidim mišić kako se malo pomjera ali ne boli.

Radio sam emng ruku a sutra idem i emng nogu da uradim

topalo:
Dobro je držati se jednog dobrog neurologa jer ima dosta neuroloških bolesti koje imaju slične simptome pa treba vjerojatno brdo pretraga da se isključe neke bolesti. Budi strpljiv i inzistiraju na pretragama dok se ne nađe uzrok

Edis05:
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi seDobro je držati se jednog dobrog neurologa jer ima dosta neuroloških bolesti koje imaju slične simptome pa treba vjerojatno brdo pretraga da se isključe neke bolesti. Budi strpljiv i inzistiraju na pretragama dok se ne nađe uzrok

--- Kraj citata ---


Druže ja sam ih promijenio 5...

Ajde kontam sve i drugo mišljenje, nema kakve pretrage nisam radio.
I onda kažu od stresa
Da bi doktor na color dopleru vena rekao da radim mr kičme i da je to kičma

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju