evo, po preporuci foruma, da se predstavim....
Imam 36 godina, (po zanimanju prof.muzike) i probleme sa kičmom zadnjih 6 godina.Zadnje 2 godine l/s kičma me boli stalno, nekad manje, nekad više i ometa me u obavljanju kućnih poslova, nošenja stvari, stajanja, hodanja i sl.
2007. nalazi su potvrdili sljedeće dg:
- Sy cervIicalae
- Kyphosis vert thoracalis incip.
- Sy l/s
- Radiculopathia l/s l.sin.
- Cephalae
Rtg snimak iz XI mjeseca 2012. godine:
Na dostavljenim snimcima L-S kičme se vidi da je ista u položaju izravnate fiziološke lordoze sa RTG znacima incipijentne deformirajuće spondiloze sa Šmorlovom hernijom nivoa L4-5 i L5-S1, sa mogućim diskopatijama nivoa L4-S1.
U XI mjesecu 2012. radila sam spinalnu manipulaciju kod dr fizijatra i bilo mi je bolje, 2,3 manja uklještenja u nivou C2-C3, C7-Th1 i L4-S1 segmenata Nakon 2 tretmana bilo mi je bolje.
Sad (februar 2013.g) mi se stanje pogoršalo, nakon 4-5 sati boravka na snijegu uz pretežno stajanje i hodanje. Uveče bolovi široki i duboki, a ujutro i lijeva noga slabo pokretljiva i bol u lijevom živcu.
Th: inekcije dexametazon+voltaren 5 dana. Bilo mi je bolje, ali uz stajanje i sjedenje se stanje pogoršava. Za 4 dana bolovi u živcu se pojačavaju i 5-ti dan opet inekcije dexa+voltaren+ muskoflex u kapsulama. Pomaže uz ležanje. Zatim sam učinila CT koji je sljedeći:
CT LS kičme, 8.2.2013.
Na dobijenim CT skenovima vidi se da je fizološka lordoza očuvana, uz diskretnu deksokonveksnu skoliozu. Trupovi prikazanih kralježaka primjerene visine, jasno i oštro ocrtanih pokrovnih ploha. Koštana struktura i mineralizacija prikazanog skeleta je primjerena za dob.
Uz trupove kralježaka evidentitaju se nježne koštane apozicije po tipu osteofita.
Na nivou L3-L4 vidi se manje cirkularno degenarativno izbočenje diska, dominantno dorzolateralno i foraminalnodesno koja je bez izrarizih kompresivnih učinaka.
Na nivou L4-L5 vidi se srednje veliko cirkularno degenarativno izbočenje diska, diskretno naznačenije dorzolateralno lijevo, kompresivno na duralnu vreću, čiji je AP dijametar 10mm, te vjerovatno kompresivno na oba radixa u odstupu.
Na nivou L5-S1 vidi se veće degenarativno izbočenje diska usmjereno dorzomedijalno i dorzolateralno lijevo koje komprimira duralnu vreću čiji je AP dijametar 9mm, te lijevi S1 radix u odstupu koji je i edematozan, sa nalijeganjem na desni S1 radix. Obostrano su suženi i.v. forameni.
ZAKLJUČAK:
CT L/S kralježnice ukazuje na pomenute hernije diska, od kojih je najizraženija na nivou L5-S1 sa kompresijom na lijevi S1 radix i duralnu vreću. Diskretna deksokonveksna skolioza., incipijentne promjene po tipu def. spondiloze.
-neurohirurg i neurolog predlažu operaciju, ali smo na moje insistiranje dogovorili da sačekamo 3-4 mjeseca, da probam sa fizikalnom.
eo, ukratko, trenuto čekam ponedjeljak kad krećem na fizikalnu terapiju
pozdrav sapatnicima