Hvala svima.
Senainter, moje tegobe su vjerovatno počele mnogo prije no što sam ih postala svjesna, jer i ja sam tada bila u 20-im godinama života, kada se sa svim lakše nosiš i ne obraćaš moguće dovoljno pažnje. Kad vratim film unatrag, nisam uopće pazila šta i kako radim, po prirodi malo svojeglava, što mogu radila sam sama ne tražeći pomoć kad su fizički poslovi u pitanju, ako leđa malo zategnu, odmorim se i furam dalje. Čak i nakon prve akutne epizode boli (tad mi je kao tebi bilo 27 godina), nisam odmah promijenila svoj odnos prema kralježnici niti se odmah pomirila s tim, u smislu usvajanja odgovarajuće kulture življenja. Baš u to vrijeme kad su se javili prvi bolovi krenulo je polako, od zategnutosti do sve veće ukočenosti i boli, znači intenzitet se pojačavao tokom nekih mjesec-dva dana. Moj zet je tih dana završio na operaciji iz istog razloga, a sestri s malom bebom ja sam došla kao prva zamjena. Tako taman kad je on došao iz bolnice, ja sam se definitivno ukočila. Živo se sjećam tog trenutka, kako gledam u nesvezane pertle na čizmama i plačem jer ih ne mogu dokučiti. Moj zet je operiran na način da mu je uklonjen cijeli disk (operirao ga je Jurišić u Općoj bolnici), jer se u Sarajevu tada a mislim ni sada ne rade minimalno invazivni zahvati na kralježnici. Bar ja nisam čula ništa u međuvremenu, možda griješim. Nisam ni pomišljala na operaciju jer nisam imala dovoljno informacija i saznanja o mogućnosti liječenja, a ljekari me nisu upućivali na istu jer nije bilo neurološkog deficita. Sad sasvim drukčije gledam na operaciju, zato sam i počela tragati za mogućnostima izvan BiH.
A kvalitet života......

šta da kažem.... dok nisam prihvatila stvari kakve jesu živjela sam u čistoj frustraciji, a iz ovog ugla - deset godina kasnije, vidim da mogu imati zaista kvalitetan život ako ga uredim da paše i meni i mojim leđima. Zato i želim da pokušam operacijom dovesti stvari u kakvu-takvu normalu, a i da spriječim eventualne neurološke deficite ako je moguće. A ti, nemoj da ti se piše isto, jer možeš pametnije od mene zahvaljujući ovom forumu

Pisat ću više o razvoju situacije, možda i u nekoj novoj temi.
pozz