Predstavljanje novih članova > Predstavljanje novih članova

Upoznavanje - L4-L5-S1

(1/18) > >>

vrhhy:
Pozdrav forumaši,
Evo prilike da se predstavim sa svojim problemom.

Prvi puta probleme sa kralježnicom imam još 1997. (sa 24. godine) kada mi je tijekom nošenja tereta uslijed propadanja lijeve noge u rupu na tlu došlo do kratke boli u donjem dijelu leđa. Nisam na to posebno obračo pažnju i nastavio sam sa poslom dok me kasnije tog dana nije uhvatio grč od stopala do vrata koji je vjerujem uzrok nastanku hernije diska L5-S1 koji mi je kasnije dijagnosticiran. Problem sam dugo vremena (2 godine) rješavao fizikalnim terapijama, tabletama, masažama,jednim kiropraktičnim tretmanom. Kasnije sam uz vježbe (najviše Tai-chi) i kontrolu svojih pokreta mogao normalo obavljati svakodnevne poslove narednih 18 godina tako da sam samo u izuzetnim slučajevima morao popiti neku tabletu. Inače posao mi je većinom sjedeći za računalom, a u slobodno vrijeme sam se znao uhvatiti svakojakih majstorskih poslova po kući i vinogradu.

Prošle godine u srpnju vjerujem uslijed dugotrajnog sagnutog nezgodnog čučećeg položaja u kojem sam radio ogradu došlo je do nekog pomaka u kralježnici koji je rezultirao sve težim bolom u donjem lijevom dijelu leđa i boli prema lijevoj nozi. Prema liječenju injekcijama, tabletama, fizikalnom nisam došao u "normalno stanje" sa kojim bi mogao biti zadovoljen. Problem je mogao dodatno biti uzrokovan i padom na poledici prije dvije godine kada sam pao na lijevi kuk, te me nakon toga dosta dugo bolio lijevi donji dio leđa prema kuku, a to nisam posebno liječio.
Uglavno, prvo mi je na RTG-u dijagnosticirana sponiolisteza 1. stupnja od 5mm, no to sam izgleda uspio poravnati vježbama i manipulativnim namještanjem kod fizioterapeuta.

Po posljednjoj dijagnozi MR-om, smanjena je lumbalna lordoza uz umjerenu sinistrokonveksnu skoliozu. Dijagnosticirana spondioloza trupova kralježaka i degenerativni osteoartritis apofizealnih zglobova distantnih slabinskih segmenata. Degenerativne promjene intervertebralnog diska L4-L5 te sniženog lista L5-S1. U razini L4-L5 dotziomediolateralna lijevostruka protruzija diska za 7-8 mm u AP promjeru sa reduciranim prednjim epiduralnim prostorom, skraćenim lateralnim recesusom, dorzalno potisnutim neuralnim radiksom L5 lijevo te reduciranim početnim dijelom lijevog neuralnog foramena. U razini L5-S1 dotziomediolateralna protruzija diska za oko 4 mm u AP promjeru sa umjereno reduciranim prednjim epiduralnim prostorom i skraćenim lateralnim recesusima, nešto više lijevim gdje se vidi i naznačena kolizija tijeka neuralnog radiksa S1 lijevo.
Trenutno osjećam trnjenje lijevog stopala koje se posebice javlja nakon ustajanja iz kreveta, sjedanja u automobil, dizanja sa stolice. Svakodnevno vježbam vježbe koje su mi pokazali na fizikalnoj terapiji i neke koje sam po netu našao za disk herniju, no većina vježbi (na trbuhu) izaziva pritisak u leđima (vjerujem u segmentima L4-L5-S1) te to osjećam kao „žuljanje“ i tada mi bolje trne stopalo ili me hvataju grčevi u stopalu.

Spec. Fizijatrije me uputio da posjetim neurokirurga, pa dok čekam da dođem negdje na red proučavam po Netu što se nudi i koja iskustva ljudi imaju, a vidim da su neki spremni podijeliti svoja iskustva pa sam se ovdje pridružio iako mi se čini da forum nije previše aktivan.
Evo toliko od mene za sada  :)

ladyanita:
Pozdrav Vrhhy i dobro došao u klub križoboljaca. Forum nije baš aktivan kao prije nekoliko godina,ali svejedno još funkcionira. Uvijek se netko nađe da ti da neki savjet ili bar ohrabrenje. Ako malo pročačkaš po njemu,dobiješ skoro sve odgovore koji te zanimaju. Eto ja čim sam dobila nalaz od MR-e,znala sam da me ide operacija i zahvaljujući forumu.
Po tvom nalazu najlošije mi izgleda protruzija L4L5 za 7-8mm (ako sam dobro zapamtila) jer je potisnut neuralni radiks. Moja protruzija je bila 4-5 mm i isto je bio potisnut živac i to na desnu stranu. Znači mene je boljela desna noga,pa sam zbog užasnih bolova trebala to operirati. Preostaje ti samo mišljenje neurokirurga i samo hrabro.Meni je jedno vrijeme bilo super nakon operacije,ali sad su se bolovi vratili i sutra idem na MR pa ću znati što se desilo. Sada sam malo prestrašena i pod stresom pa nebi htjela i tebe zaraziti.
Bude se javio Henrik ( ne znam gdje je !  Sad ili krepava od bolova ili se negdje provodi...hhaha) uglavnom on će ti lijepo stručno objasniti tvoju situaciju.  :-* pozdrav i drži se !!

vrhhy:
Hvala ladyanita na dobrodošlici !
Vidim da si puno sudjelovala na forumu, dijelila iskustva, pomagala ljudima, te ih ohrabrivala.
Nažalost nakon operacija kralježnice situacija ti nije sjajna, te još imaš i problema sa koljenom i bolovima koji te muče.
Iskustva sa liječnicima su različita, neki su dobrice, neki mrgudi, rijetki imaju vremena posvetiti se pacijentima (većinom privatni) no svima bi cilj trebao biti dobrobit pacijenata.
Ja na sreću do sada nisam puno odlazio doktorima i držao se onog ako ideš k njima sigurno će ti nešto naći, pa bolje ne ići i ostaviti tijelu da se samo proba izliječiti.
Naravno i to ima svoje granice i dođe dan kada to više tako ne ide.
Uglavnom zbog svojih dugogodišnjih problema (više od 18 godina) nisam bio niti jedan dan na bolovanju, već sam ako je baš bilo nužno koristio godišnji odmor. Možda je to zato što više mislim na firmu nego na sebe : :(
Kad sam prvi puta imao probleme pio sam hrpu tableta da bi mogao na poslu funkcionirati, počeo sam vući nogu i tada sam bio pripravnik na poslu, morao sam se dokazivati, naravno da se to reflektiralo na stanje sa želucem koji je to osjetio, pa sam onda morao i njega liječiti. Bio sam isto kandidat za operaciju, no uspio sam da živim i bez nje. Tako da sam 10-tak godina bio gotovo bez ikakvih lijekova i sve sam uspio dugo godina balansirati, ček mi se živac oporavio i svi refleksi stopala vratili na normalu.
Još uvijek se nadam da se mogu vratiti na isto stanje i da neću još duže vrijeme trebati raditi operaciju na kralježnici.
Za sada mogu podnositi bol, a tek koju tabletu ako popijem kroz tjedan.
Još jednom hvala na dobrodošlici, a tebi želim da nađeš dobar put koji će ti omogućiti normalni suživot sa problemima kralježnice i koljena.
Imaj snage i vjeruj da je to moguće  :)

ladyanita:
 :) :) Hvala ti puno na ohrabrenju. Sutra je DAN D....odlučujuć. Koljeno me ne brine toliko kralježnica,mada me danas boljelo dok sam hodala do dućana u natrag. Brine me Emng nalaz koji je gori nego prije operacije i desna me noga sad boli cijela i imam neki čudan osjećaj u stopalu.
A prije godinu i pol nisam takoreći ni znala je kralježnica.
Sad samo čekam MR i onda budem znala kaj je za problem.
Sutra se navečer javljam s novostima.....ako dobijem nalaz. :P

Henrik VIII:
Welcome to the Club!
Zbog trnjenja bi trebalo napraviti i ENMG. Nikako nemoj raditi vježbe koje izazivaju bilo koji od simptoma; bilo da boli, trne ili postoje drugi neurološki ispadi! Ja sam morao prekinuti sve vježbe za lumbalni dio kralježnice jer mi je samo još lošije od njih, a nema učinka zato što su mi atrofirani paralumbalni mišići. No, mogu jedino reći da je plivanje OK, mada isto treba paziti radi preopterećenja. Neurokirurg je prva adresa za protruziju diska, a fizikalna terapija ide kad se sanira disk. Dobro je da nema bolova, no trnjenje u nogama nije dobar znak i svakako bi to trebalo probati riješiti prije nego dođe do bolova, jer mi koji smo s bolovima smo već polupoludjeli. :)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju