Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - Plavuša

 Str: [1] 2 3 4 ... 37
1
Ostalo / Odg: Dobivanje određenog postotka invalidnosti
«  : Rujan 05, 2012, 23:12:07 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Emng nalaz se može mijenjati ,ne pokazuje trajno stanje.Funkcionalna snimka kralježnice pokazuje krajnje stanje.Tjelesno oštećenje se priznaje tek kad je liječenje završeno i nema naznaka da će se stanje popraviti.

Oštećenost spinalnih živaca se može utvrditi i "izmjeriti" jedino EMNG (koliko je meni poznato), a to se spominje u Zakonu - primjerice "uzetost ischiadikusa". Mene je komisija uvijek tražilo samo EMG i nalaz neurokirurga.
Kao primjer prilažem i tablicu za utvrđivanje invaliditeta Hrvatskog ureda za osiguranje, a ista tablica vrijedi i za većinu osiguranja: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Osobno na rtg nisam bila već 15 godina - od kada su mi stalno postavljali krivu dijagnozu i nitko nije znao da imam problema sa diskovima dok me nisu konačno poslali na EMNG (na kojem sam bila 6 puta u 10 godina i svaki nalaz sve lošiji i uskoro me čeka novo testiranje), a slijedom tog nalaza i na MR.

2
Ostalo / Odg: Dobivanje određenog postotka invalidnosti
«  : Kolovoz 24, 2012, 22:23:26 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hajde da napišem još jednom.Dakle, nakon operacije jednog diska bilo vratne ili lumbalne kralježnice dobiva se postotak tjelesnog oštećenja /to nije invalidnost/do 40%, ali samo ako to pokaže funkcionalna snimka kralježnice.Ponavljam, ne vrijede nikakva otpusna pisma, nalazi ili magnetne rezonance.Zahtjev se predaje u područnoj službi mirovinskog osiguranja, a obrazac zahtjeva kupuje u narodnim novinama. Što to znači kad vam priznaju stupanj tjelesnog oštećenja?Baš ništa, jer nemate nikakva prava i dalje...

Da ispravim Anabelu - postotak tjelesnog oštećenja utvrđuje služba Mirovinskog i zdravstvenog osiguranja na temelju nalaza EMNG - Zakon o tjelesnom oštećenju Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se, za bolesti kralježnice toč. IV. SPINALNI ŽIVCI, NEUROMUSKULARNI SUSTAV I KOŽA. Potrebno je na šalteru popuniti popuniti obrazac i priložiti kopiju EMNG nalaza i eventualno nalaz od neurokirurga ako je osoba operirana.
Meni je uz nalaz od prije 2 godine na kojem piše "srednje teško radikularno oštećenje..." utvrđeno 30%. Jedino pravo koje ostvarujem je to da plaćam manji porez na plaću (porezna olakšica kao da imate dijete prijavljeno) i da na bazenu plaćam jeftiniju ulaznicu za invalide.
Kada osoba ima postotak 80% i veći (ali samo za noge) ostvaruje pravo na iskaznicu za besplatan parking, a sa 100% i na besplatnu vožnju auto-cestom.

3
Oporavak nakon operacije / Odg: Smetnje nakon operacije
«  : Ožujak 21, 2012, 13:59:34 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hvala na odgovorima, ponavljam..nije to nikakav problem ni bol jedino strah da opet sve pocinje ispocetka. Zato me zanimalo kako je vama. Poooz svima...

Heh,pričaj mi malo o tom strahu.. ::)

I ja se ponekad sjetim tog straha, npr. kad se vrijeme drastično mijenja ili kad sam se sad preko zime "malo" ulijenila, pa nije bilo ni bicikla, ni planinarenja, a orbitrek sam posudila, pa se javila ukočenost, pa lagani bolovi ali ne vrijedni tablete. Ali to mi je znak da se pokrenem, ali ne opet pretjerivati. Evo, upravo se spremam na Velebit na 2 dana! Jedva čekam!  A i topliji dani su stigli, pa je i bicikl već spreman! :)

4
Operacija kraljeznice / Odg: Nakon operacija L4-L5 u Vinogradskoj
«  : Veljača 15, 2012, 14:49:21 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Pozdrav drštvo, eto a sam operiran u Vinogradskoj 20.06. Dolje i u mojim ranijim izlaganjima vidi se moje stanje prije i poslije operacije.Prije operacije bilo je oduzimanja nogu,padanja,cca 30 kom tableta,2 inj.dnevno i cca 4 kutije cigareta dnevno.Da ne duljim,operiran od strane prof.doc. Kovača,prošli petak bio na kontroli,sve ok na operiranom dijelu,ali me malo zeza i nakon operacije i sve do danas problem u desnoj nozi,ali to je po riječima doc. uzrok L5-S1 kojeg nije dirao,a rekao mi da će vjerojatno taj disk izdržati još 3-4 god. Inače,odigram nogometnu tekmu od 1,5 h bez problema,ali sa stabil pojasom,usput obavim terapije sa teensom kod kolege fizioterapeuta u rukometnom klubu i sve ok.Znam da mi nož još najmanje jednom ne gine,ali zasad je stanje izdržljivo. Nadam se da će i Vama ostalima biti bolje.

Zanimljivo, dotični je i meni nakon operacije rekao da je uzrok mojih daljnjih problema sa nogom koji nisu nestali poslije operacije disk ispod. A kasnije utvrđeno diskografijom da je uzrok operirani disk.  ::) Znači još uvijek radi i prodaje iste priče! A znam da nisam jedina!

5
Hvala svima na željama! I ja svima želim THE BEST!

@mat2be: što se tiče vježbi - ne držim se nikakvih, pogotovo ako misliš na one naučene na terapijama. Otkrila sam da mi više štete nego koriste, očito nisu adekvatne. Meni su najbolje vježbe: šetnja, orbitrek, planinarenje, vožnja biciklom i povremeno pilates na lopti na kojoj inače sjedim non-stop.

6
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Vožnja bicikla poslije operacije
«  : Siječanj 17, 2012, 13:59:30 poslijepodne »
Ja sam probala trčati ali ne mogu - odmah sam osjetila da nešto nije u redu, a i poslije je bilo zatezanja u kralježnici tako da sam odustala. Zato planinarim u ove zimske dane ili vozim orbitrek. Sobni bicikl se i meni ne sviđa.
Ja sam na vegetarijanskom prehrani tj. samo sam meso izbacila iz prehrane prije 2 godine i od onda su kile počele padati, tako da samo naprijed!
Inače, već drugi puta sam pročitala knjigu Roberta Pauletića "Himalaja u 77 priča" i pronašla podatak da je Viki Grošelj - slovenski alpinista operirao kralježnicu i nakon toga osvojio nekoliko vrhova iznad 8000 metara.

Čestitam i što se tiče pušenja (nekad sam i ja bila pušač)!

7
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Vožnja bicikla poslije operacije
«  : Siječanj 16, 2012, 23:49:18 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Uglavnom ja danas (od III-X mjeseca) gotovo svakodnevno vozim sportski (trkači) bicikl i dnevno odvezem minimalno 15km,normalno ne vozim u skroz sagnutom položaju,već s rukama gore na volanu,a skroz se saginjem samo kad treba kočit ili kad na nekoj nizbrdici hvatam brzinu ;D
Moj savjet svima koji nakon operacije žele započet vozit bicikl je,obavezno si dajte vremena da zacijelite izvana i iznutra,a obavezno prije sjedanja na bicikl ojačajte muskulaturu leđa i trbuha,a intenzitet na biciklu si lagano podižite,onako prema vlastitom osječaju i sve će bit ok ;D

Potpisujem! Bravo! Čestitam!

8
Ostalo / Odg: Popust na jastuke, madrace i slično u JYSK
«  : Siječanj 16, 2012, 13:10:27 poslijepodne »
Koristim anatomski jastuk sličan Jastuk WellPur LAKE TAHOE 35x60x11/13 već nekoliko godina i jako sam zadovoljna. Što se tiče madraca, trenutno sam u fazi nabave novih madraca i to 2 jedan za mene, jedan za supruga za veliki bračni krevet.
Prije kupnje su otići na ERGO test koji je dostupan u nekim prodajnim centrima. Evo nešto više od ERGO testu: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se.

9
Htjela sam Vas sve pozdraviti i reći da Vas nisam zaboravila! Povremeno (cca svaka 2-3 tjedna) navraćam na forum, pogledam što ima novo, odgovorim na koju poruku i to je to. Na postove nemam namjeru odgovarati jer sve što sam mislila sam rekla. Ako netko želi bilo kakav odgovor ili mišljenje vezano uz bilo što, može mi se slobodno obratiti porukom.

Kod mene je stanje isto kao i prilikom zadnjeg mojeg posta, tj. mogu reći da i čak bolje. U studenom se navršilo 5 godina od operacije, a oko godinu i pol sam više-manje bez bolova. Povremeno se jave u nekom blažem obliku, ali ne obraćam previše pažnju na to (zbog psihe), to mi je obično znak da sam odvozila previše km po Europi, pa se slijedećih dana više posvetim rekreaciji - orbitreku, bicikliranju ali sad po hladnoći više planinarim (prije neki dan bila na Ivančici). Još uvijek ne jedem meso i proizvode od mesa (paštete, kobasice, hrenovke i dr.), u međuvremenu sam smršavila još 8 kg i sad na kilaži iz najboljih srednjoškolskih dana prvi puta od tog vremena (a to je bilo davno  ;) ).

Smatram da nikada nije prekasno za dobre želje, pa Vam svima želim što manje bolova i zdravstvenih tegoba!  :)  :-*

10
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Vožnja bicikla poslije operacije
«  : Listopad 04, 2011, 00:12:48 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
I ako ste prije discus hernie cesto vozili bicikl da je taj bicikl valjao za leđne mišice ne bi ni došlo do discus hernie.

Nisu uvijek i samo leđni mišići krivi za discus herniu.

11
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Vožnja bicikla poslije operacije
«  : Kolovoz 10, 2011, 19:08:11 poslijepodne »
Ja nisam vozila bicikl do prije godinu dana i počela malo više voziti prije mjesec i nešto sitno i do sad odvozila oko 500 km. Problem je jedino uzbrdo i to veliko brdo, tj. veliki napor za noge i onda se javljala lagana bol u kralježnici, pa sam prestala voziti uzbrdo...  ;D

12
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Vožnja bicikla poslije operacije
«  : Srpanj 22, 2011, 16:56:39 poslijepodne »
Meni je bilo neugodno sjediti i voziti bicikl do prošle godine, dakle, 4 godine poslije operacije, pa se nisam u to ni upuštala. Prošle godine sam jednom pokušala na nagovor sina i sada vozim po 15 - 20 km svaki drugi dan, a kada je loše vrijeme tu je orbitrek.
Ali ja sam opet poseban slučaj - kao i većina nas.

13
Nakon 60 dana ali samo zato jer sam operirana u studenom, pa su bili praznici... Ali opet nije prošlo dobro - nakon 10 dana dobila sam štake, TENS i injekcije u sobu. I nakon toga tako su prošle sve terapije u toplicama i u općoj bolnici.

14
Operacija kraljeznice / Odg: Gdje na operaciju - bolnice i lijecnici
«  : Srpanj 09, 2011, 11:37:14 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Operirao me jedan prekrasan čovjek, docent Kovač, imam samo 2 šava, dok je kolega iz sobe imao 12 + dren.
Osoblje na odjelu za svaku pohvalu.
L5-S1 i Bulginge ostavili smo da ih držimo pod kontrolom nadalje,rekao docent,zasad je sve pod kontrolom.
Toplice 05.07. možda malo prerano,ali vele da je sve ok pa može već sada.

 :o Želim ti jako, jako, jako puno sreće u daljnjem oporavku! Mnogo samopomoći i vježbanja (p.s. oprez u toplicama!)!

15
Ja sam u potpunosti na Davorovoj strani - ako postoje strane iliti razmišljam kao i on.
Pogotovo za početak što se tiče terapija u sklopu HZZO. Mislim da to nije uvreda osobno Kokolini koju cijenim i koja je i meni osobno dala par dobrih savjeta.
Smatram da je to uvreda našem zdravstvenom sustavu.
Nedavno me liječnica opće medicine pitala (kad sam bila kod nje zbog supruga - zbog sebe nisam bila kod nje duže od godinu dana jer znam da nema koristi od nje što se tiče kralježnice) da li bi ja opet išla na terapije, da je potrebno tu i tamo otići. Rekla sam joj Hvala lijepa ali NE BI. Taman sam uspjela nešto pokrpati vlastitim metodama, a sad da me "društvo sa terapija" opet vrati unatrag? Svi mogu pročitati u mojim postovima da svaki puta kada sam bila na terapijama uvijek sam završila i to već nakon 6 - 8 terapija na štakama ili polupokretna u krevetu. Još ne mogu zaboraviti kad sam zadnji puta bila na terapijama u svojoj općoj bolnici i kad sam došla u dvoranu za vježbe i počela raditi vježbe koje inače radim, a to su kombinacija onih naučenih u VŽ toplicama + pilates, do mene je dojurila mlada žena 20 i nešto godinama i počela vikati na mene da što ja radim, zašto ne radim vježbe koje oni uče, a u tome ju je podržala i starija kolegica koja me zna kao nekih pacijenta nekih 10 godina. Pokazale su mi neke "nove" vježbe koje oni uče pacijente, a te iste vježbe su pokazivale i gospođi od 60 godina kraj mene koju "bole križa". Mislim da dotična gospođa i ja NISMO za usporedbu. i Ne trebam napomenuti da su "njihove" vježbe izazvale kontraefekt i bolove i dr.
Svaka čast ako su nekome pomogli, ali smatram da naš "terapijski sustav" nije u potpunosti educiran i tehnički opremljen za terapijski dio liječenja kralježnice.

A što se tiče izbora liječnika i preporuke liječnika koji je tebi pomogao nekom svom prijatelju, poznaniku ili putem interneta - smatram da je to u redu i  za svaku pohvalu ako želiš nekome pomoći. A to što neki odmah zaključuju da je to jer ti imaš iz toga nekakve koristi - smatram da je to klasično razmišljanje za naš tip podneblja i države u kojoj živimo.

Davore  ;) !

p.s. Hvala Neurokirugu za pohvalu oko ranijeg posta!

16
Ja bi se samo htjela nadovezati na Davora i ono "živi smo i zdravi..." i mislim da će se i on, a i mnogi drugi složiti sa mnom:
ali i radimo na sebi - bez obzira da li je operacije izvedena kako treba (Davor  ;D ) ili... (ja  >:( ), ali se trudimo... Jer mislim, ali i vidim po sebi da bez toga nema ništa... Jer ako sami sebi ne pomognemo i ne pokrenemo se i ne poduzmemo ništa, onda...

17
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: VESLANJE SA OPERIRANOM KRALJEŽNICOM
«  : Srpanj 06, 2011, 21:42:03 poslijepodne »
Ja sam veslala u kajaku na napuhavanje ponekad sa suprugom, ponekad sa sinom (koji baš i nije previše veslao  :D ) cijelo prošlo ljeto na moru i jezeru i bilo mi je o.k. Naravno, lagani tempo, bez prevelikog naprezanja i bilo je o.k. Inače, operirana sam 2006. i par mjeseci prije veslanja sam pojačala vježbe za kralježnicu i dr. i bilo je super.

18
Grudna (torakalna) kralježnica / Odg: U leđima ''šklojocne''
«  : Srpanj 06, 2011, 21:39:30 poslijepodne »
Kokolina stručno odgovorila, a ja već ranije o tome pisala na forumu: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

 Str: [1] 2 3 4 ... 37
Nagradne igre