Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - Goran

 Str: [1]
1
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Kralježnica ili nešto drugo?
«  : Veljača 19, 2010, 14:49:40 poslijepodne »
"Stariji" forumaši će se možda sjećati - prije dvije  godine (OMG, zar je već toliko prošlo, vrijeme leti), imao sam maaaali problemčić :-) s kralježnicom u obliku ekstruzije L5-S1 i laganih protruzija L5-L4-L3. Mislim, imam još uvijek, stvar nije nestala, ali tada je bila akutna faza. Pokušao sam pronaći svoje postove iz tog doba, da ne prepričavam ponovo, ali ne uspjevam.
Uglavnom, trajalo je to dosta dugo, par mjeseci, no osim prvu noc-dvije, nije bilo velikih bolova - tjedan-dva zalidara i nakon toga nista.
No, pokretljivost nije bila neka, a i mišići lijeve noge su dosta atrofirali. Međutim, nakon upornog vjezbanja i fizikalnih terapija (HZZO, Peharec, Reaktiva) stvar se počela popravljati, doduše jako sporo, ali ipak. Lasegue je nestao, bolova nije bilo, sad je samo trebalo ojačati mišiće. I tu sam dobro napredovao. Od 1 podizanja na prste lijeve noge do 20+, od 2 poskoka na lijevoj nozi do 100+. Polako sam se vratio i sportskim aktivnostima. Najprije plivanje, nakon još nekoliko mjeseci polako i bicikl, a nakon godinu dana, dakle prošle zime, i skijanje, pa i lagani jogging. Sve uz kontrolu i OK fizijatra.
I tako se sve polako vraćalo u normalu, no ove jeseni pojavio se novi problem, naizgled sasvim drukčiji.

Prvi put sam to primjetio prilikom plivanja, osobito leđno, pri radu nogama osjetilo bi se zatezanje i tendencija grčenja u stražnjem djelu bedra (hamstrings). Isto tako, morao sam paziti prilikom izlaska iz bazena da ne opteretim nogu u zgrčenom stanju (dakle, dok nije ispruzena) jer bi se znao javiti grč u hamsu i/ili listu.  Daljnji simptomi ukljucuju:
- "stalnu" napetost, zatezanje i/ili žarenje u hamsima (osobito kod sjedenja). Čak i kod stajanja. U kretanju je lakše, ili ne primjetim.
- povremeno "pulsiranje" tj vidljivo titranje mišića u listu noge dok je u opuštenom stanju
- tendenciju grcenja hamsa/lista prilikom savijanja koljena, ali samo dok je bedro u ravnini ili iza tijela.
  znači nogu u ovaj položaj Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se  mogu dovesti ili zamahom ili pomoći si rukom. Ako podignem nogu unazad (a snage u nozi ima, to nije problem) tako da je potkoljenica vodoravna i tako zadržim, javlja se grč u hamsu.
Isto se ponekad dešava i pri izvođenju "hip bridge" vježbe Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se  Nezgodno je to, što i ne znajuci, varijaciju te vježbe nesvjesno izvodimo u snu kad se prebacujemo s jedne strane tijela na drugu. Nekoliko puta me je probudio grč u hamsu i pitao sam se otkud sad to, dok nisam shvatio.
A i taj grč, kad uhvati, nije samo da boli dok ne popusti, nego se i idućih dana osjeti bolno mjesto.
Ili recimo ovo (lijevo dolje):  Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se   Već u položaju A je loše, B sigurno izaziva grč.

Dakle, simptomi su sasvim različiti od onih koji sam "navikao" kod kraljeznice (bol u leđima, slabost i bol u nozi, trnci itd). Svega toga nema, odnosno, povremena "težina" u leđima je još tu, ovisno o danu, ali to je ono s čim sam se i do sada borio i što malo-pomalo ide na bolje.

Ali ova stvar sa žarenjem i grčenjem, čini se kao da nema napretka. Nije to ništa previše bolno, ali je neugodno i frustrirajuće, a i moram paziti kud i kako s nogom, više u strahu od mogućeg grča (recimo ne smijem se kod sjedenja zaboraviti i saviti nogu ispod stolice).
Čak sam i na dva mjeseca prekinuo sve fizičke aktivnosti (osim "lakših" vježbi za kralježnicu i šetnje), sve isto.
Bio sam kod fizijatrice (propisala terapije - magnet, struju, uzv  i vjezbanje - no vjezbam tako i tako svaki dan).
Neurolog me uputio na CD krvnih zila (sve OK) i EMNG (stanje kao i prosli put, konzistentno sa hernijama koje imam). Kad je sve to bilo OK uputio me dalje na fizikalnu ;-)

Jel ima tko slične simptome ili neki savjet?

 Str: [1]
Nagradne igre                   Shoppingiranje.com