Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - Neurokirurg

 Str: [1]
1
E drago mi je da mozemo malo pricati i problemu a ne se prepucavati sa mnom o poslu koji radim...
Sto se tice fizikalne terapije, operacija i bolesti kralježnice,... nakon više nekoliko operiranih bolesnika dosao sam do najveće istine: operacija nije lijek kao što ni diskus hernija ili stenoza kralježnice nije bolest....Bolest se zove Degenerativna bolest kralježnice.
Stoga najbolje što mozete za sebe učiniti ( sa ili bez operacije ukoliko nije potrebna) zove se fizikalna terapija. E to je problem u Hrvatskoj ali nije puno bolje niti drugdje u svijetu.
Nemojte misliti da ja ne priznajem fizikalnu terapiju čak i u širem smislu. Ja aktivno surađujem, a i u svojoj klinici imam fizikalnu terapiju( koja se bavi isključivo kralježnicom), sa raznim fizijatrima, kiropraktičarima, centrom za izokinetiku, fitnes centrima i pilates centrima. No problem je u ne postojanju koncepta fizikalnog liječenja ili da se netko ne bi ljutio, koncepti postoje ali ja nisam zadovoljan sa onim sto se nudi.
Kao prvo fizikalna terapija se svugdje u svijetu često neselektivno propisuje i upravo radi neselektivnosti rezultati su upitni. Nema protokola koji su mjerljivi, drugim rječima ako ja nesto izoperiram napravite kontrolni MR i moze se vidjeti rezultat moje operacije no nakon provedene fizikalne terapije nema mehanizma kojim se moze objektivno mjeriti rezultat vježbanja.
Upravo radi toga nekoliko kolega i ja pokusavamo ponuditi tzv koncept Dinamičke rehabilitacije, sto bi trebalo biti sukus onoga sto je pacijentu potrebno neovisno o operaciji.
To uključuje niz savjeta o načinu svakodnevnog funkcioniranja sa bolesnom kralježnicom, izokinetičku rehabilitaciju,terapiju boli,  klasičnu fizikalnu terapiju uključujući protokole za liječenje i rehabilitaciju lokomotornog sustava. Obzirom da je ovaj koncept multidisciplinaran u rad su uključeni ortopedi, fizijatri, stručnjak za biomehaniku, terapeuti i ja kao neurokirurg.
Za sada stvar funkcionira. U roku od mjesec dana ambulantih postupaka uspjeh, na ovaj način rehabilitiranih, je zadovoljavajući. No još je prerano da o tome javno pričam i predstavim stručnoj javnosti nasu ideju i rezultate.




Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Oprosti senainter ali nisam zadovoljan odg :)
Dotična osoba je ipak čovjek od struke,iznosi svoje metode i pristupe a bojan je postavio dva konkretna pitanja u vezi njegovih primjedbi.Ne vidim u čemu je problem odgovorit tj.pokušat malo ljudima približit zašto,kako?

2
Operacija kraljeznice / Neurokirurgija danas
«  : Listopad 24, 2010, 17:37:48 poslijepodne »
neurokirurgija je kao struka praktično nelimitirana u sferi liječenja kralježnice. jedino što jojš uvijek ne možemo je uspostaviti funkciju nakon trajnog oštećenja kralježnične moždine. za ostale stvari u svijetu nema limita no kod nas.....limiti se nalaze na drugom mjestu i upravo su to razlozi zasto sam otisao iz bolnice i sada radim sam, bez limita.......

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Sto se tiče Waltera Binija..... kao prvo Walter je osebujan lik i to se mora priznati. Radio je sa raznim svjetskim poznatim ( tu ne ubrajam Gepsteina jer je on u svijetu NEPOZNAT) MISS kirurzima. Kao najvažniju činjenicu navodim da je Walter NEUROKIRURG. Mislim da on u okviru svojih tehničkih mogućnosti radi dobru neurokirurgiju kralježnice u Dubrovniku.

Upravo je ovo poanta.

Citat:
No morate znati da je on tamo tehnički limitiran.

"Tamo" su mogućnosti u svemu limitirane. Važno je toga biti svjestan.
A i neurokirurgija kao struka je limitirana. To je važno s vremena na vrijeme ponoviti.



3
Dijagnostika / Magnetska rezonancija (MR) - općenito
«  : Kolovoz 27, 2010, 08:44:21 prijepodne »
snaga magneta nema veze s kvalitetom slike. kvaliteta slike nema veze s dijagnozom, bitno je tko gleda sliku, sta na slici hoce vidjeti i da li se to poklapa sa simptomima bolesnika koji su najbitniji dijagnosticki kriterij u medicini pa i u neurokirurgiji kraljeznice. osim slikovnog prikaza postoji citav niz dijagnostickih metoda koje objasnjavaju ono st se na slici ne vidi a ima klinicko znacenje. oko 50 % bolnih sindroma ne moze se objasniti MR prtragom kraljeznice pa iz toga proizilazi veliki broj bolesnika koji su operirani ili lijeceni nekom drugom metodom a da im nakon toga nije bilo bolje..( kada govorim o snazi mR uredjaja mislim na mr od 1,5 T)

 Str: [1]
Nagradne igre                   Shoppingiranje.com