Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - Neurokirurg

 Str: [1] 2 3 4 ... 19
1
Ostalo / Odg: Kredit za zdravlje
«  : Ožujak 02, 2012, 12:36:54 poslijepodne »
... to je na putu onoga sto sam ja htio reći, nema kvalitete i svatko si daje za pravo da radi sve.
A sto se tiče vraćanja novaca, u mojoj klinici se novci neće vratiti ali ja garantiram za svoj posao i u slučaju da operacija nije uspjela, nova operacije je besplatna.

Ja naprosto ne znam o čemu vi ovdje pokušavate pričati? pa cijena sata automehaničara u servisu je 300 kuna, za 15 minuta ja svojoj frizerki dam 50 kuna i slično da ne nabrajam...privatno zdravstvo je nešto što je uvijek skupo i biti će još skuplje. Ali to nije problem. Problem je što u Hrvatskoj trenutno nema kriterija po kojem bi se vrednovala kvaliteta posla u privatnom zdravstvu pa pacijenti vrlo često ne dobiju uslugu primjerenu cijeni koju plate. Kada bih počeo pričati o kralježnici......kraja ne bi bilo.

Pa kod mene u servisu cijena je 3x jeftinija od vašeg automehaničara, eto lako se dogovorimo, ja popravim vama auto, a vi meni kičmu, a i sličan nam je posao jer i ja radim sa diskovima ;D

Svaki posao koji neko obavlja ima svoju cijenu koja zavisi od znanja djelatnika, pa do uloženih sredstava za rad koji obavlja i tržišne konkurencije.

Recimo kad nekom obavljam komp. dijagnostiku, onda za 5min naplatim 150 kn jer sam uz sve ostalo što mi treba da bi  obavio tu dijagnostiku morao kupiti uređaj koji košta 30000kn.
Kad mjenjam diskove (kočione naravno) treba mi 60min i to naplatim 120kn jer netreba veliko znanje za taj posao, oprema koja treba nije skupa, a i konkurencija je velika.
Treći primjer je primjer stručnjaka: Radim sa autoplinom koji je se do nedavno skoro mogao ugraditi u svakoj trafici, ali  postoji jedan problem a to je softwersko podešavanje koje zna kvalitetno napraviti 5 servisera u Hrvatskoj, e tu se uzimaju novci jer je potrebno ogromno znanje i to ljudi plate i to sa osmjehom na licu, jer su nakon vozali od servisa do servisa i svakom platili nešto što nije popravljeno.

Nije problem toliki problem u cijeni dok je razumna i opravdana, nego je problem u tome što se naplaćuju neuspješni pokušaji.
Primjer: Jedna klinika se reklamira sa uspješnim vraćanjem diska dekompresijom kralježnice.
E sad, ja imam nalaz MR prije tretmana i ako napravim opet MR poslije tretmana i ako nebude poboljšanja, što mislite da će mi vratiti novce.......ahaaaaaaa baš, e to je pljačka, ali bolestan čovjek nema izbora pa mora probati, jer ta klinika nema konkurenciju koja bi u takvom slučaju vratila novce.

Možda gledam previše crno-bijelo ali kad meni neko doveze auto i mučim se sa njim 5 dana i ako ga nepopravim nenaplaćujem taj moj posao, nego se ispričam klijentu što je potrošio vrijeme na moj pokušaj.

2
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: Eksturzija L5/S1 12mm !!!!
«  : Veljača 29, 2012, 15:38:19 poslijepodne »
... pa ne izgleda strašno. Ja bih pokušao sa ekstenzijama tijekom deset puta. Ako bude bolje još deset ako ne bude.....javite se neurokirurgu dr. Kčira u Osijeku i lijepo ga pozdravite od mene..
LP
Dr. Saftić

3
Ostalo / Odg: Kredit za zdravlje
«  : Veljača 28, 2012, 21:59:38 poslijepodne »
Ja naprosto ne znam o čemu vi ovdje pokušavate pričati? pa cijena sata automehaničara u servisu je 300 kuna, za 15 minuta ja svojoj frizerki dam 50 kuna i slično da ne nabrajam...privatno zdravstvo je nešto što je uvijek skupo i biti će još skuplje. Ali to nije problem. Problem je što u Hrvatskoj trenutno nema kriterija po kojem bi se vrednovala kvaliteta posla u privatnom zdravstvu pa pacijenti vrlo često ne dobiju uslugu primjerenu cijeni koju plate. Kada bih počeo pričati o kralježnici......kraja ne bi bilo.

4
Operacija kraljeznice / Odg: Ugradnja umjetnog diska u Hrvatskoj
«  : Veljača 26, 2012, 11:51:06 prijepodne »
dobar post,..potpisujem


Da si Ivica Kostelić ili neki drugi poznati sportaš,nebi te ni pitali,nego bi ti samo ugradili umjetni disk,ali ako si običan smrtnik,onda zajebi stvar,povadit če ti diskove koji nevaljaju,bolit će te ko da ti nisu napravili ništa,godinu dana će ti pričat da je to normalan proces oporavka,a tada će rećći istinu da  će te bolit do kraja života i da ti oni više nemogu pomoći.Ići ćeš  na gomilu fizikalnih terapija koje ti neće pomoći,a kada te poslije terapije bude bolilo još više,tada ća se izvlačit na to da je to reakcija koja ustvari nepostoji.Izgleda jako negativno i crno,ali to ti je normalno u našem zdravstvu,barem kod mene.Nedo Bog nikom.

5
Operacija kraljeznice / Odg: PITANJE{NOVI MR NALAZ}
«  : Siječanj 12, 2012, 14:05:11 poslijepodne »
....nije u novcima sve...
dodjite na pregled u moju Kliniku pa cemo vidjeti kako vam pomoći..
LP

nije problem otići po drugo mišljenje ,ali ja sam u mirovini koja je mala.netko će reći za zdravlje sve ,iša sam  i kod privatnika niko neće dirati .kažu odi kod svoga neura

6
Poštovani,
Fizijatar koji je to učinio po meni ne bi vise trebao raditi taj posao, neka konobari pa će možda manje štete napraviti. Torakalna diskus hernija se liječi ili nikako ako je mala ili operacijom. Fizikalan th tu ne pomaže radi specifičnih anatomskih odnosa koji vrijede u torakalnom dijelu kralježnice.
Lp,
Dr. Saftic


S obzirom da nema poboljšanja kod moje dijagnoze hernia disci T7-T8, T10-T11, uputili su me (po 23-i put) na pregled kod fizijatra.

Nakon pregleda i mjerenja torakalnog dijela, fizijatar me polegao na leđa. Nakon toga je izuo cipele i stao nad mene, te mi rukama uhvatio glavu (straga)  i pritisnuo na neke točke iza glave vukavši moju glavu prema "van" (kao da je želi iščupati :) To je potrajalo oko 20-30 sekundi.
Pošto uz hernie imam i neko presavinuće vratnih žila (kinking ACI), počelo me boljeti uz laganu vrtoglavicu, a dr. fizijatar se tada zaustavio.

moja pitanja:
- može li se što desiti nakon takvog pregleda, te da li netko ima slična iskustva?
- dobio sam informaciju da će se hernije torakalnih diskova kalcificirati s vremenom (okoštati), te da će ova notorna bol prestati. Može komentar?

7
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Odg: Fizio pojas Doktora Ho-a
«  : Studeni 20, 2011, 16:55:52 poslijepodne »
....uze mi čovjek misao....


Reklama o tom fizio pojasu pokazuje kako je bolestan čovijek spreman dat sve na svijetu kako bi povratio izgubljeno zdravlje,pa makar kupio balon na napuhavanje od fizijatra koji ima 20 godina radnog iskustva iako je čovijek star oko 35 godina,što znači da je postao fizijatar sa 15 godina,znači totalno čudo od djeteta,a kao što znamo velika većina genijalne djece se školuje upravo za fizijatra.Dakle po tome trebamo zaključuti da nam je potrebna još nekoliko ovakvih psihopatskih budala na televiziji i država će uštedjeti ogromne novce otpustivši 80 posto nepotrebnih neurokirurga koji su nepotrebno potratili vrijeme na godine specijalizacije,a odlično bi bilo da uduplaju cijenu tom fiziopojasu pa bi logično bilo zaključiti da je taj balon toliko dobar da bi bilo preglupo da ga nekupimo.Evo ja sada suze lijem što sam izgubio 2 i pol godine na liječenje i 2 operacije čupanja diskova na 2 nivoa jer ta reklama o balonu sa nožnom pumpom još nije bila na tv-u u to vrijeme.Molim sve potencijalne kupce da nakon 6 mjeseci korištenja napuhala da nam jave za koliko im se pojačala bol i koliko manje mogu normalno funkcionirati prije nego su počeli koristiti FIZIOPOJAS od dr.Hoa.Hvala.

8
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Iskustva s izokinetikom
«  : Studeni 10, 2011, 17:56:17 poslijepodne »
...komentari druga Jopana su me prije nekog vremena tjerali da suvislo elaboriram svoje tvrdnje no međutim sada me nasmijavaju....naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje ali rijetki smiju djeliti savjete....


Pozdrav najupornijima koji traže lijek a teško da će ga naći.

Naime večina svih oboljena (izuzev povreda) kralježnice je degenerativnog oblika. Ova fraza ima u sebi riječ "gen".

Tu je problem i dok medicina ne uspije manipulirati genima nema lijeka.

Samo možete davati novce što je i bit i svrha medicine raznim operaterima, dijagnostičkim pretragama farmaciji, čak i fizikalnim (upitno indiciranim) terapijama.

Sami sebi možete pomoći promjenom načina života i boljom komunikacijom između svog duha i tijela (što je u medicini udaljeno svjetlosne godine) ali ništa preko noći.

Između ostalog i bolesti kralježnice su najviše pogodile čovjeka njegovim evolucijskim napretkom.

99% OVOG FORUMA JE MLAĆENJE PRAZNE SLAME.

Sve i uvijek sam pisao iz osobnog iskustva a citirat ću ovdje najupornijeg člana koji je btw i često mijenjao mišljenja poput -klasične operacije su zastarjele i ja ih ne radim pa poslije kada zahebe kaže radim ih (ali samo kada popravlja zahebano)
ili
poslije minimalno invazivnog zahvata ne treba fizikalna terapija pa odjednom "nijedna operacija nema svrhe ako se neće uraditi kvalitetna fizikala rehabilitacija.
shvatljivo ako je jedan tekst napisan kao piar a drugi kao vađenje poslije neuspjelog uradka (Op.)

još jedan citat: 95% mojih operacija je uspješno a 5% neuspješno, ja bi rekao da je 100% operacija uspješno samo za koga, za MEDICINU sigurno a za pacijenta je upitna svaka kojoj je dijagnoza degenerativne naravi.

Neuro je ovdje samo uzet kao primjer i nemam ništa protiv njega, protiv sam zapadne medicine kojoj je samo i isključivo cilj profit koji stratergijom beskrajnih ispitivanja i upitno učinkovitih terapija uspješno izvlači novce od svih vas.

lijep pozdrav Jopan  8)9
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Povratak na posao i vježbe
«  : Listopad 24, 2011, 20:12:15 poslijepodne »
.... po enti put: nakon klasične diskektomije 6 mjeseci mirovanja je minimum. nakon toga potrebno je mjesec do dva dana klasične fizikalne terapije i obavezno izokinetike jer ćete ponovo doći neurokirurgu. tko kaže suprotno....neću biti grub.
 
Janos
meni osobno se ne sviđa ni trčanje - mislim da je prerano, ipak tu ima male rotacije kukova u odnosu na ramena.
Bazen ti je predaleko ali mislim da je to najbolja vježba, te statičke vježbe iz toplica, također hodanje - probaj brzo hodanje umijesto trčanja.
Promijena vremena je nešto što i mene muči, mislim da je to normalno.

10
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: Diskus hernija L5-S1 - Split (JA)
«  : Listopad 24, 2011, 20:01:49 poslijepodne »
..svoje prijatelje i rođake sam operirao laserom kao prvom metodom izbora,  čemu bih podvrgnuo i sebe da imam diskus herniju...odnos invazivnosti i uspjeha kod lasera je oko 60-70% što je naprosto fantastično....

Tvoje sumnje su u svakom slucaju razumljive i logicne, ali eto ja mu vjerujem, a i 300 drugih koje je naucio metodu PLDD (bilo oni radili privatno ili javno).
Pozdrav

11
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: Diskus hernija L5-S1 - Split (JA)
«  : Listopad 23, 2011, 14:37:06 poslijepodne »
Kada se vec pominje moje ime evo maloga osvrta. Sto se nnike tiče stvar nije tako jednostavna. Njena simptomatologija se nije mogla povezati sa nalazom koji je bio na MR. Koliko se ja sjećam operirao sam je dva puta i to prvo PLDD a potom METRX. Oba puta rezultat je bio isti. Kada bi zdravstveni sistem funkcionirao onda ja nikada ne bih otišao iz bolnice jer za liječenje ovakvih kompleksnih bolnih sindroma postoji protokol. Slijedeća stvar koju bih ponudio nniki je umjetni disk no međutim o takvim stvarima se u zdravstvenom sistemu ne može razgovarati. ZaSTO? Zato što se 60% operacija kralježnice može napraviti bez ikakvih probleme no ostalih 40% zahtijeva kao prvo puno truda i znanja a kao drugo puno novaca. Trud i znanje se vrlo teško skuplja jer te nadređeni ne podrzavaju ( u mom slučaju netko je glupo komentirao da je sistem u mene uložio pa da sam onda otišao zdrtati novce u privatnu praksu što je kompletna neistina. Svaki svoj odlazak na edukaciju platio sam sam a od sistema sam uzeo godišnji odmor pa sam ljetovanje prvodio radeći umjesto na moru jer GO više nisam imao). Sto se truda tiče sve se svodi na vječito moljenje nadređenih da ti odobri neku operaciju ili neke implantate o kojima u većini slučajeva on pojma nema jer nema edukacije....e tu je kap prelila čašu i ja sam otišao. Da se vratim na nniku, zažto nju i dalje boli, NE ZNAM! Da bi to saznao moram napraviti niz skupih pretraga a potom niz postupaka koji zahtijevaju još niz kompliciranih i skupih operacija i kontroliranog fizikalnog liječenja...i opet se sve svodi na novce jer to košta. Sve u mojoj klinici je skupo i to je naprosto tako. Sistem ne želi potpisati ugovor i krug se zatvara. To je realnost za 40% pacijenata....Opa šta smo brzi ;D,interesantno je kako ovaj davor uskrsne kad se piše nešto kontra njegovog Boga ;D
Ma gledaj,Istr zna dosta stvari u teoriji al ti si davore pročitana priča i s tobom se uopće neću zamarat jer sam ti već reka da mi je tvoje mišljenje,malo je reć nebitno nego i manje od toga...zato  me ne stavljaj u nikakav kontekst...od sad si na ignore pa dipli u prazno.
12
Zalosno je društvo koje nekoga kome je operirana kraljeznica salje u mirovinu.....


Evo nekih novosti.Od pisanja zadnjeg posta dogodile su se neke čudne stvari,ali obzirom da je moj život kao Erin Brokovich,sve je moguće.Naime,moj je doktor koji me uporno skidao s bolovanja iznenada umro.Ja sam posljednji pacijent kojeg je uputio na invalidsku i gle čuda,dali su me u mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad.Liječničko povjerenstvo me odmah skinulo s bolovanja i sad se dogodila  još čudnija stvar.Da bi rješenje za mirovinu postalo pravomoćno treba 15 dana.Jesam li na bolovanju-nisam.Jesam li u mirovini-nisam jer rješenje nije pravomoćno.Jesam li radnom odnosu-jesam,ali je pitanje na kojem radnom mjestu-na staro se ne smijem vratiti jer sam nesposobna za rad, drugog radnog mjesta nema jer poslodavac ne zna-i ne mora znati za koje sam radno mjesto sposobna.Specijalist neurokirurg i fizijatar kažu,trenutno ni za jedno.Ajmo pravnici,razriješite zavrzlamu.Toliko o sustavu.

13
Ukoliko je indicirana operacija, to znači da je pritisak toliko veliki da svaka fizička aktivnost dovodi do dodatnog oštećenja kralježnice. Stoga fizikalna terapija može dovesti do pogoršanja a ne poboljšanja.

14
Rasprave o forumu i stranicama / Odg: Ekipa, pretjerujete
«  : Srpanj 22, 2011, 08:24:15 prijepodne »
U ovom postu Jopan je dejlomično i u pravu. Prvo, ono sto ja radim je svarno dostupno samo onima koji to mogu platiti. Nije uvijek tako bilo jer sam isto pokušao raditi u bolnici ali sluha nije bilo....Drugo, ja sebi za pravo mogu dati i pričati o svemu sto se radi u bolničkom sustavu jer sam tamo do unazad dvije godine i radio. Sve ono sto uvaženi profesori, doktori i ostali koji se bave kralježnicom rade je otprilike 60% onoga šta sam ja radio pa stoga znam o čemu pričam. Ja nisam bio zadovoljan svojim rezultatima pa sam stoga učio i radio da bih moji rezultati bili bolji ili jednostavnijim rječnikom da bih pacijentu mogao što bolje približiti njegovo stanje jer u mom poslu sve nije crno i bijelo. No u "hrvatskom modelu" puno znanja i rada nije dobro, iskače iz osrednjosti i bode u oči. Nije mi jasna ta količina negativne energije koju vidim na ovom forumu jer ovo bi trebalo biti mjesto gdje se izmjenjuju točne informacije. Svatko će odlučiti šta je za njega najbolje a to što ja radim u privatnoj Klinici je nebitno. Istr radi dobar posao i temeljm udruge spinoteka omogućava pacijentima da na puno lakši način dodju do informacije koja je za njihovo stanje relevantna a u suradnji sa liječnicima koji rade u HZZO sustavu i izvan njega pod istim uvjetima. ( drugim rječima besplatno iako zdravstvo u Hrvatskoj nije besplatno kao sto nije nigdje u svijetu). Opet ponavljam isto pitanje, želite li da nastavim pisati na ovom forumu ili ne? Možda želite da kažem da su poluinforamcije koje pojedini članovi prepisuju sa neta točne i da se time uklopim u forum?? No nemojte me dovoditi u situaciju da dodatno pojašnjavam zašto sam nesto napisao i kako to da ja pričam jedno a ostali doktori drugo!!Davore, Bog ti pomogao jači si od Kokoline, ovako stručne savjete može dati samo neuro i ti, još jednom, Bog te blagosslovio što te imamo ovdje na forumu.

samo mi ovi savjeti liče na "neuro je napisao" i obratno " Davor je to sve lijepo objasnio"


Interesantna je ova polarizacija na forumu...samo nitko još nije pobio moje argumente.....dok s druge strane.....hehehehehehe..

Pošto sam ja priznao da dobijam 500 evropa po pacijentu, ajd sad ti reci kolko ti dobivaš od ostalih.....? Pošto se u toj tvojoj šupljoj glavi sve svodi na konspirativne teorije, ne može mi nitko dokazati da si ti izuzet od istih.....stoga čkomi i vrati se u svoj brlog....

"šupljoj glavi"? hi h ih hi,  kod nas u Bosni je to kompliment, jer smo mi na ti sa -bukvama a ne sa algoritmima za koje izgleda treba THC da bi se skontao  :D  :D  :D

Ne treba biti dalje od bosanac da se skuži kako se radi -navlačenje radi novaca

Stvarno ja slabo  kopčam , oli je to Istra onaj GSM  nepristrasni - minimalno invazivni moderator?

pa da, pripadnik (Davor) minimalno invazivne (samo odabranim podnovčenim  dostupne) sekte se  ljuti kada mu se izbiše post koji nema veze sa temom,

 moš mislit kako to njemu, odabranom  dipl. ing. se smije uraditi, umjesto da cijeni Bojanov rad i trud.

15
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Vožnja bicikla poslije operacije
«  : Srpanj 21, 2011, 00:30:35 prijepodne »
Nakon savjetovanja sa operaterom.
Zanima me kad se smije početi voziti bic poslije operacije?

16
Operacija kraljeznice / Odg: Hitno na operaciju a ništa me ne boli???
«  : Srpanj 20, 2011, 15:19:50 poslijepodne »
Pogledao sam Vase slike. Disk je stvarno impresivan. Iskreno, da sam ja na vasem mjestu, obzirom da nema progresije u neurološkom deficitu, ne bih išao na operaciju. Jer veliki disk kao vas ima mogućnost spontane regresije obzirom da upalna komponenta vjerojatno nije jako izražena, jer nema jakog bolnog sindroma. Ukoliko osjetite da je noga slabija, to jest da slabost progredira, operacija je neophodna jer će se neurološki deficit etablirati i onda nema povratka. Znači sačekati mjesec, eventualno dva, napraviti kontrolni MR i ukoliko je disk manji sve ok. Ukoliko je isti, operacija bez obzira na tegobe.

Što se tiče kiropraktičara, bile su to dosta agresivne manipulacije nakon kojih je pomalo prestala bol. Sad nakon dosta razmišljanja izgleda mi kao da je disk bio protrudiran i tvrdim dijelom stiskao živac, a onda je kiropraktičar manipulacijom uzrokovao prsnuće diska i izlijevanje sadržaja u spinalnu moždinu. Pritom je sretnim slučajem došlo do smanjenja pritiska na živac - ima li ovo smisla?
Ako je to točno onda je to bila Pirova pomoć- prestalo boliti ali je stanje zapravo još gadnije za popraviti.

Neurokirurg, možeš li molim te podrobnije objasniti: "mogucnost da se disk spontano resorbira ........sto veci disk to veća sansa da ce se spontano resorbirati". Prvi put čujem da uopće postoji šansa da se disk spontano resorbira!!??? to bi mi dalo novu nadu :)
Prema svima koji su vidjeli nalaz, disk je iskočio jaaaaaako puno, a do regresije bolova je došlo u roku od 6-7 dana.

Seniaster, znam da mi može pasti stopalo, pod takvim prijetnjama i idem na operaciju.

17
Rasprave o forumu i stranicama / Odg: Kopiranje
«  : Srpanj 20, 2011, 15:09:39 poslijepodne »
gledajte, ja vam kazem sta mislim i sta sam temeljem godina obilazenja najboljih klinika za kralježnicu naučio. No istina je da postoje i uvaženi profesori ( radi kojih sam i otišao iz zdravstvenog sustava) koji misle drugčije i ja to poštujem. Svatk oje svoga tela gospodar i temeljm ponuđenih informacija mora postupiti onako kako misli da je za njega najbolje.
No kada laik daje savjete onda to ne mogu ne prokomentirati jer to često ne odgovora istini a ovdje se radi o izuzetno zahtjevnom slučaju....operirati ili ne, pitanje je sad?


Ma da,uz svo dužno poštovanje,ne pomažete nikom s tim raspravama.Dajte ljudima ako možete konkretne savjete i odgovore ,ako ne bolje ništa.Lijepo vas molim,razumni ste ljudi.

18
Operacija kraljeznice / Odg: Hitno na operaciju a ništa me ne boli???
«  : Srpanj 20, 2011, 09:33:09 prijepodne »
Indikacija za operaciju je neurološki deficit, neizdrziva bol i tzv sindrom caudae equinae ( perianogenizalna utrnutost, nemogućnost kontrole sfinktera...) stoga ukolik ovas ne boli a neurološki deficit je etablira, to jest duze traje, onda je pozreba za operacijom dvojbena. To jest moze sa a moze i bez operacije. Ovo sto je antisa napisao naprosto nije istina. Obmaljuje javnost. Kod vas je kiropraktičar napravio dobar posao. Potrebno je vidjeti koliko vam je ispao disk, ukoliko je iskocio jako puno a brzo je doslo do regresije bolova onda je mogucnost da se disk spontano resorbira veća, drugim rječima sto veci disk to veća sansa da ce se spontano resorbirati uz uvijet da ne pravi probleme. kod vas je istina napravio djelomični problem tipa neurološkog ispada no to je trebalo operirati hitno. Kada vec nije, ja bih nastavio sa fizikalnom terapijom po principu jačanja peronealne muskulature a ako dodje do bilo kakvog pogoršanja-operacija.Ako se prsten diska i rastegne, hernija se ipak može povući ako istisnuto tkivo još ima vezu s diskom. Međutim, ako te veze nema i ako se tkivo odvoji od diska, ono se više ne može vratiti u prijašnji položaj, pa nastane tzv. sekvestar diska. Pukne li prsten diska, kažemo da je nastao prolaps. Razlikujemo pokretni i nepokretni (fiksirani) prolaps. Pokretni prolaps (iskliznuće) može, na primjer nakon liječenja fizikalnim metodama (ekstenzija, ležanje) ili manipulacije na kralješnici, skliznuti u svoje staro ležište. Tako i tegobe popuštaju. Međutim, ako je prolaps fiksiran, to je nemoguće jer više nema veze s diskom pa on u novom ležištu uskoro sraste s okolinom, i to stvarajući ožiljak.
Kod tebe se očito radi o fiksiranom prolaps, te stoga nisi smjela biti tretirana kod kiropraktičara! (Još jedan dokaz kako oni mogu nekome dodatno naštetiti.)
Razdoblje bez bolova može trajati dugo, ali se, isto tako, bolovi različite jačine mogu ponovno javljati u različitim vremenskim razdobljima. Međutim, sekvestrirani ispad može mjesecima i godinama stvarati tegobe ako se ne odstrani odgovarajućim sredstvima.
Dakle, sve izgleda kako bi trebala što prije na operaciju, jer se nikakvim vježbama taj sekvestar ne može vratiti.
Nemoj predugo odgađati da ne oštetiš dodatno živac, obzirom da već imaš neurološke ispade (hod na peti, povremene bolove) kao i pozitivan Lasegue.
Savjetuj se s neurokirurgom u kog imaš najviše povjerenja, pa dogovori zahvat.

 Str: [1] 2 3 4 ... 19